Ο ΠΑΟΚ παράτησε άδικα το πρότζεκτ Λέο Ζαμπά

Tο λιγότερο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον ΠΑΟΚ στην περίπτωση του Ζαμπά είναι πόσα χρήματα θα γλιτώσει από το συμβόλαιο του παίκτη τη φετινή σεζόν. Άλλωστε στο -πολύ- πρόσφατο παρελθόν πλήρωσε άνθρακα για θησαυρό... Το να βγει ζημιωμένος για έναν, ατίθασο μεν ταλαντούχο δε, 22χρονο Βραζιλιάνο εξτρέμ είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει.

Ο Λεό Ζαμπά σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη στην Τούμπα (2-2), για την Super League 2019-2020.
Ο Λεό Ζαμπά σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη στην Τούμπα (2-2), για την Super League 2019-2020. MOTIONTEAM

Ο ΠΑΟΚ ξόδεψε το καλοκαίρι του 2018 ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Λεό Ζαμπά. Έναν 20χρονο Βραζιλιάνο που εκπροσωπούσε το 'κλασικό πακέτο' ενός ακραίου κυνηγού από το Σάο Πάουλο της 'χώρας του καφέ'. Υψηλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα, φαντασία και την συνήθη δυσκολία/απροθυμία να μπει σε τακτικά καλούπια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ετοίμαζε μια ομάδα που θα διεκδικούσε το πρωτάθλημα, έτσι δεν είχε την άνεση να αφήσει τον Ζαμπά να μάθει στην καμπούρα των υπολοίπων.

Ήθελε όμως να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα καλά του στοιχεία. Το κατάφερε. Με δύο τρόπους. Ο Ρουμανός τεχνικός χρησιμοποίησε με φειδώ τον Βραζιλιάνο εξτρέμ. Του έδωσε συνολικά 39 συμμετοχές, εκ των οποίων ολοκλήρωσε μόλις επτά 90λεπτα. Στο ένα τρίτο των αγώνων πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή, στα υπόλοιπα αντικαταστάθηκε στην διάρκεια τους. Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν πως ο Λουτσέσκου είχε ένα πλάνο που τον βοηθούσε να 'κρύβει' τον... ατίθασο Ζαμπά στα κομμάτια της τακτικής που υστερούσε. Τόσο όσον αφορά τις τοποθετήσεις του στο χορτάρι, όσο και την ανασταλτική του ασυνέπεια. Έτσι, σε 2360 λεπτά συμμετοχής κατάφερε να πάρει 7 γκολ και 11 ασίστ από τον παίκτη του. Καθόλου άσχημα, αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν η πρώτη σεζόν ενός 20χρονου Λατινοαμερικάνου στη νέα του ομάδα και μάλιστα υπό συνθήκες πίεσης για πρωταθλητισμό.

Ωστόσο η αναπάντεχη αλλαγή τεχνικής ηγεσίας το καλοκαίρι του 2019, επηρέασε αρνητικά τον Ζαμπά. Χωρίς φυσικά ο ίδιος να είναι άμοιρος ευθυνών. Ο Αμπέλ Φερέιρα είχε διαφορετική οπτική από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ήθελε να εφαρμόσει τις δικές του ιδέες στον ΠΑΟΚ και αυτές απαιτούσαν περισσότερα πράγματα από τους ακραίους κυνηγούς του στο γήπεδο. Και το βασικότερο: απαιτούσαν απόλυτη τακτική προσήλωση στις ανάγκες του συνόλου. Ο χρόνος για τον Πορτογάλο τεχνικό ήταν λίγος, προκειμένου να περάσει το δικό του πνεύμα αγωνιστικής φιλοσοφίας στο χορτάρι. Μοιραία κατέληξε να εμπιστεύεται αυτούς που μπορούσαν (και ήθελαν) να το αφομοιώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το συντομότερο δυνατό.

Ο Ζαμπά πήρε τις ευκαιρίες του κόντρα σε Άγιαξ (δύο ματς) και Σλόβαν Μπρατισλάβας (εκτός). Μπήκε ως αλλαγή με τον Παναιτωλικό και έμεινε στον πάγκο στη ρεβάνς με τους Σλοβάκους. Έπαιξε για 60 λεπτά κόντρα στον Πανιώνιο, πήρε 30 λεπτά απέναντι στον Ατρόμητο, έμεινε 58 λεπτά στο χορτάρι με αντίπαλο τον Άρη, αγωνίστηκε 13 λεπτά με την ΑΕΚ και άλλα 16 με τη Λαμία. Πέρα από δύο κίτρινες κάρτες, δεν έγραψε τίποτε άλλο στη στατιστική του. Ο τραυματισμός του στα τέλη Οκτώβρη και πολύ περισσότερο αυτός που ακολούθησε στα τέλη του Νοέμβρη, τον έθεσαν ουσιαστικά νοκ-άουτ από το υπόλοιπο της σεζόν. Παρά το γεγονός πως από τις αρχές Φλεβάρη ιατρικά ήταν 'οκ', δεν συμμετείχε ξανά σε αποστολή του 'Δικεφάλου'. Τον Μάιο του 2019 η αξία του Ζαμπά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο κυμαίνονταν στα 9 εκατ. ευρώ (transfermarkt). Φτάνοντας στο σήμερα, έχει πέσει σχεδόν στα μισά.

Φέτος, ο 11 φορές διεθνής με την Κ20 της Βραζιλίας, έπαιξε 6 λεπτά στο 3-1 επί της Μπεσίκτας και 1 λεπτό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ. Ήταν εκτός πλάνων του Φερέιρα για τις αναμετρήσεις με Μπενφίκα, Ατρόμητο και Κρασνοντάρ... Από τη στιγμή που είδε το όνομα να βγαίνει από την λίστα της Ευρώπης (για να προστεθούν οι Τσόλακ και Βαγκέ), ο Ζαμπά μοιάζει να το πήρε απόφαση: αναζητά μια ομάδα στην οποία θα παίξει τουλάχιστον ως δανεικός προκειμένου να βάλει ξανά μια σειρά από παιχνίδια στα πόδια του.

Ακόμη κι αν ο Αμπέλ Φερέιρα αποφάσισε να πορευτεί με το 3-4-3 από τα περσινά playoffs και μετά, τοποθετώντας ουσιαστικά δύο inside forwards στην πλάτη του κεντρικού του επιθετικού, δεν ήταν τόσο απλό για τον 22χρονο κυνηγό να βρει χώρο στην ενδεκάδα. Και γιατί οι απαιτήσεις και το workrate που προϋποθέτουν αυτές οι θέσεις παραμένουν σε υψηλά στάνταρ και γιατί ο Βραζιλιάνος προερχόταν από πολύμηνη απουσία, επομένως ήταν φυσιολογικό να μην έχει ρυθμό και πατήματα. Με συνέπεια στο εξαιρετικά δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν να μην τον εμπιστεύεται ο προπονητής του. Ο ΠΑΟΚ για την ώρα δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραχωρήσει τον παίκτη, έστω και δανεικό, αν δεν ικανοποιηθεί από την πρόταση. Δεν έχει όμως και νόημα να διατηρήσει στις τάξεις του ανενεργό τον Ζαμπά, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την επένδυση του...

Η ανάγκη να απεμπλακούν ο ένας από τον άλλον στην παρούσα φάση, είναι μάλλον ορατή και ξεκάθαρη και για τους δύο. Ο τρόπος που θα συμβεί αυτό αφορά τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ωστόσο ο μόνος δρόμος για να μην βγαίνει χαμένος ο ΠΑΟΚ, είναι να δει τον Ζαμπά να πραγματοποιεί μια αγωνιστική επιστροφή, που θα τον φέρει το λιγότερο στο επίπεδο της πρώτης του σεζόν στα ασπρόμαυρα. Και ο μόνος δρόμος για να δικαιώσει ο Βραζιλιάνος τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον, είναι να αγωνιστεί σε αρκετά παιχνίδια τη φετινή σεζόν προσπαθώντας να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Ίσως το λιγότερο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον 'Δικέφαλο' στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πόσα χρήματα θα γλιτώσει από το συμβόλαιο του Ζαμπά τη σεζόν 2020-2021. Άλλωστε στο -πολύ- πρόσφατο παρελθόν πλήρωσε άνθρακα για θησαυρό... Βλέπε Χατσερίντι, Βέρνμπλουμ, Στοχ, ακόμη και Εσίτι. Το να βγει ζημιωμένος για έναν, ατίθασο μεν ταλαντούχο δε, 22χρονο Βραζιλιάνο εξτρέμ είναι ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK