Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ βρίσκεται στον πάγκο

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα παλέψουν για την 2η θέση και το Champions League στα playoffs της Super League. Και η ηρεμία που πηγάζει από τον πάγκο των 'κιτρινόμαυρων' μπορεί να εξελιχθεί σε καταλυτικό παράγοντα για την έκβαση της μάχης.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν στα playoffs της Super League την 2η θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League 2020-2021. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν στα playoffs της Super League την 2η θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League 2020-2021. ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Η επανεκκίνηση της Super League 1 είναι πλέον απλά θέμα χρόνου, καθώς δύο μόλις 24ωρα μας χωρίζουν από την σέντρα στα playoffs. Εκεί όπου όλα δείχνουν πως η μάχη επικεντρώνεται στην δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Το προβάδισμα τίτλου του Ολυμπιακού δεν μπορεί να ανατραπεί, επομένως η μάχη ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, που θα κρίνει την ευκαιρία εισόδου στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι αυτή που θα προσφέρει την μεγαλύτερη αγωνία στην διαδικασία των 10 αγωνιστικών της 2ης φάσης του πρωταθλήματος.

Οι δύο ομάδες μπαίνουν στα playoffs με διαφορά ενός βαθμού, όπως αυτή προέκυψε μετά την ποινή αφαίρεσης (-7) που επιβλήθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας με Ξάνθη (και η οποία έχει πάρει τον δρόμο για το CAS). Σημασία πλέον έχει πως έτσι έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, επομένως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει πλέον να μοχθήσει πολύ για να κρατήσει αυτό το μίνιμουμ προβάδισμα στην κούρσα των 10 αγωνιστικών.

Είναι γεγονός πως το τοπίο δεν θα μπορούσε παρά να είναι... θολό, αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες μπαίνοντας ξανά σε αγωνιστική δράση, μετά από αποχή σχεδόν τριών μηνών. Και φυσικά το ίδιο ισχύει για το πώς θα αντιδράσουν προϊόντος του χρόνου και με συνεχόμενα παιχνίδια. Μια σειρά από παραμέτρους θα συνθέσουν το παζλ και θα δώσουν την συνολική εικόνα τους ως το τέλος της διαδρομής. Αυτό ισχύει για όλους. Αν εστιάσουμε στην μάχη της 2ης θέσης, τότε μπορούμε να ανακαλύψουμε πως προκύπτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την ΑΕΚ έναντι του ΠΑΟΚ. Πλεονέκτημα που δεν αφορά το ρόστερ των ομάδων αλλά τον πάγκο. Και η συνθήκη αυτή δεν αφορά το 'Καρέρα vs Φερέιρα' σχετικά με την προπονητική τους αξία. Αλλά το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην κάθε ομάδα μέσα από τη δική τους εκεί παρουσία.

Ο Πορτογάλος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ραζβάν Λουτσέσκου υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς η αλλαγή σκυτάλης πραγματοποιήθηκε ξαφνικά, σε κακό για την ομάδα timing, την στιγμή που ξεκινούσε προετοιμασία. Ο Φερέιρα έπρεπε σε πολύ μικρό χρόνο να αλλάξει πολλά, προκειμένου το σύνολο να φύγει από τα μέτρα του προκατόχου του και να έρθει στα δικά του. Μια κατάσταση που απαιτούσε χρόνο, ψάξιμο, προσαρμογή στα νέα δεδομένα, δοκιμές, καινούργιες βάσεις. Ο ΠΑΟΚ βελτιώθηκε σε κάποιους τομείς, παρουσίασε προβλήματα σε άλλους, δυσκολεύτηκε πολύ για να καταλήξει σε ένα σταθερό λειτουργικό σχήμα. Οι μονάδες δεν του έλειψαν, αλλά κατά πόσο κάθε μια από αυτές 'κούμπωνε' στην αγωνιστική φιλοσοφία του Πορτογάλου παραμένει ένα ερώτημα μέχρι και σήμερα.

Τόσο ο Φερέιρα, όσο και οι παίκτες, πάσχιζαν επί μήνες να βρουν την χρυσή τομή στα νέα δεδομένα. Εγχείρημα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, όταν συμβαίνει υπό καθεστώς πίεσης και υψηλών απαιτήσεων. Αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε το θέμα με το FFP (όπου μετράνε και οι αποζημιώσεις) κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπήρχε θέμα προπονητή. Φτάνοντας στα playoffs, ο Φερέιρα έχει πολλαπλή αποστολή: να πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο πως είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε επιτυχίες τη νέα σεζόν, να παρουσιάσει μια ομάδα συμπαγή που θα εξασφαλίσει την δεύτερη θέση και συνάμα να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το ρόστερ της επόμενης μέρας.

Για την ΑΕΚ και τον Καρέρα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Ιταλός ανέλαβε μεσούσης της σεζόν και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αξιολογήσει τι μπορεί να του δώσει το υπάρχον ρόστερ και με ποιον τρόπο μπορεί να το εκμεταλλευτεί στο 100%. Οι 'κιτρινόμαυροι' γρήγορα... σουλουπώθηκαν, έβαλαν πέντε βασικές αρχές στο παιχνίδι τους, ανέκτησαν την σοβαρότητα τους μέσα στο χορτάρι. Οκ, το θέαμα είναι ένα ζήτημα, αλλά ας μην αναλωθούμε εδώ. Ο μέσος οπαδός στην Ελλάδα συχνά τρώγεται με τα ρούχα του: παίζει μπάλα η ομάδα του αλλά δεν έχει συνέπεια στο αποτέλεσμα; Δυσανασχετεί. Παίρνει τα αποτελέσματα χωρίς να εντυπωσιάζει; Μια από τα ίδια. Και στην περίπτωση της ΑΕΚ την δεδομένη χρονική στιγμή που ανέλαβε ο Καρέρα, το να περιμένει κάποιος και τα δύο ήταν εκτός πραγματικότητας.

Ο Ιταλός κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη των αποδυτηρίων και των ανθρώπων της διοίκησης. Βρήκε τα κουμπιά των περισσότερων παικτών του -χαρακτηριστική η περίπτωση του Κρίστιτσιτς- μοίρασε γρήγορα ρόλους, δεν ζήτησε από κανέναν παραπάνω από αυτά που μπορεί να δώσει βάσει των χαρακτηριστικών του. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Καρέρα μπαίνει με την ομάδα του στα playoffs, πατώντας πολύ πιο σίγουρα στα πόδια του από τον ομόλογο του στον ΠΑΟΚ. Και με την βεβαιότητα πως έχει την πλήρη αποδοχή του οργανισμού με ορίζοντα τη νέα σεζόν.

Εύλογα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως όλα αυτά μπορεί πράγματι να ισχύουν, αλλά στην θεωρία. Απομένει λοιπόν να δούμε πώς θα μεταφραστούν στο χορτάρι. Αν ο Καρέρα καταφέρει να παρουσιάσει αγωνιστικά την ομάδα του με την ίδια σταθερότητα/ηρεμία που απολαμβάνει ο ίδιος, τότε η ΑΕΚ μπορεί να επιβεβαιώσει στο χορτάρι το συγκριτικό πλεονέκτημα που εμφανίζει στο χαρτί έναντι του ΠΑΟΚ, στην άκρη του πάγκου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK