Το θαύμα της Ανγκόλας

Το θαύμα της Ανγκόλας
Πείνα, αρρώστιες, φτώχια και συντρίμια στους δρόμους συνθέτουν το σκηνικό της δυστυχίας στο αφρικανικό κράτος της Ανγκόλας. Κι όμως, ένα κράτος που απέκτησε την ανεξαρτησία του πριν από τριάντα χρόνια και μαζεύει τις στάχτες του από τον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε από τότε μέχρι και τον Απρίλιο του 2002, έχει καταφέρει να διακριθεί σε σπουδαία αθλητικά γεγονότα.

Στo δρόμο που χάραξαν οι Εθνικές ομάδες μπάσκετ των ανδρών η οποία σημειωτέον είναι 8 φορές πρωταθλήτρια Αφρικής και η Εθνική ομάδα χάντμπολ των γυναικών, είναι έτοιμο να βαδίσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ποδοσφαίρου. Η Ανγκόλα βρίσκεται μία νίκη μακριά από την παρθενική της πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες στιγμές στην ιστορία της χώρας όπου ο λαός της είναι ενωμένος προς έναν κοινό σκοπό.

Η...παραγωγή ταλέντων στον χώρο του αθλητισμού αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει διότι τα παιχνίδια στο δρόμο ήταν η μοναδική διέξοδος για τα μικρά παιδιά αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου, από τη στιγμή όπου το 50% από αυτά δεν πηγαίνει σχολείο. Οχι φυσικά επειδή δεν επιθυμούν αλλά επειδή δεν υπάρχουν άρτιοι χώροι για να στεγάσουν σχολεία.
Το γεγονός ότι το όνομα της Ανγκόλας βρίσκεται συχνά πυκνά ανάμεσα στα ονόματα χωρών που συμμετέχουν σε παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά, στους Ολυμπιακούς αγώνες, αποτελεί ένα θαύμα εάν αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί σε μία χώρα η οποία είναι πλούσια στο υπέδαφός της από πετρέλαιο και διαμάντια αλλά φτωχή σε ο,τιδήποτε άλλο. Τα επίπεδα της φτώχιας αγγίζουν την εξαθλίωση και οι ασθένειες "θερίζουν".

Κι όμως, μέσα από τις...στάχτες της η Ανγκόλα βγάζει ικανότατους αθλητές και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.

Η Ανγκόλα μοιράζεται αυτή τη στιγμή την πρώτη θέση του τέταρτου προκριματικού ομίλου της Αφρικής με την πανίσχυρη Νιγηρία και απομένει μία αγωνιστική. Με δεδομένο ότι μία ομάδα προκρίνεται από κάθε όμιλο, η Ανγκόλα χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη στον εκτός έδρας, ιστορικό, αγώνα με την Ρουάντα, την ίδια ώρα όπου η Νιγηρία υποδέχεται τη Ζιμπάμπουε. Η ισοβαθμία ευνοεί την Ανγκόλα η οποία βρίσκεται μόλις τρεις βαθμούς μακριά από το να σφραγίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, το εισιτήριο για την τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μπορεί η 8η Οκτωβρίου 2005 να αποτελέσει μία νέα ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία της χώρας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK