Το top-10 των αποτυχιών σε Μουντιάλ (VIDEOS)

Το Contra.gr καταγράφει τις 10 πιο χτυπητές αποτυχίες ομάδων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Από τη Νότιο Κορέα του 1954 στο Βατερλώ των φαβορί το 2010.

Το top-10 των αποτυχιών σε Μουντιάλ (VIDEOS)

Αναλυτικά

10. Νότιος Κορέα 1954

Οι Κορεάτες, λίγους μόνο μήνες μετά τον πόλεμο της Κορέας, προκρίθηκαν πανεύκολα στα τελικά του 1954 αποκλείοντας απλώς σε δύο ματς την Ιαπωνία. Στην Ελβετία όμως κατατρόμαξαν. Εφτασαν στη χώρα μόλις μία ημέρα πριν από το ματς με τη φοβερή Ουγγαρία της εποχής και στο γήπεδο έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια γνωρίζοντας τη συντριβή με 9-0. Είπαν να συνέλθουν κόντρα στους Τούρκους, νέα συντριβή με 7-0, αυτή τη φορά. Συνολικός απολογισμός 0-16. Ούτε η Ελλάδα του 1994.

9. Αγγλία 2010

Η παράδοση που θέλει τους Αγγλους να καταποντίζονται στα Μουντιάλ μετά την παρουσία τους στα ημιτελικά το 1990 συνεχίστηκε και στη Νότιο Αφρική. Ο όμιλος με την Αλγερία, τις ΗΠΑ και τη Σλοβενία ξεπεράστηκε αλλά στους 16 περίμενε η Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ. Μπορεί το σουτ του Φρανκ Λάμπαρντ να πέρασε πράγματι τη γραμμή και το γκολ να μην μέτρησε αδίκως, όμως οι Γερμανοί ήταν ξεκάθαρα ανώτεροι. Ηττα με 4-1 για τους Αγγλους και επιστροφή στο σπίτι.

8. Γαλλία 2010

Οι Γάλλοι το 2010 έγιναν απλά ρεζίλι, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Σε όμιλο με Μεξικό, Ουρουγουάη και Νότιο Αφρική πήραν μόλις ένα πόντο ενώ έξω από το τερέν έγραψαν...ιστορία. Ο προπονητής Ραϊμόν Ντομενέκ τσακώθηκε με τους πάντες, οι παίκτες σήκωσαν μπαϊράκι και αρνήθηκαν να κατέβουν σε προπονήσεις μέσα στο τουρνουά και οι ιθύνοντες της ομοσπονδίας τραβούσαν τα μαλλιά τους. Οι κατάρες των Ιρλανδών για την άδικη πρόκριση των Γάλλων επί της δικής τους ομάδας στα τελικά (με το περίφημο χέρι του Ανρί) έπιασαν τόπο.

7. Σκωτία 1978

Το ταξίδι στην Αργεντινή για τους Σκωτσέζους εξελίχθηκε σε φιάσκο. Εχοντας ένα πολύ καλό σύνολο, η Σκωτία πίστευε ότι θα μπορέσει τουλάχιστον να προκριθεί στο δεύτερο γύρο του τουρνουά, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ο προπονητής Αλι Μακ Λίοντ άφησε εκτός 11άδας τον Γκρέιαμ Σούνες στο πρώτο ματς με το Περού και η ήττα από τους Λατίνους περιόρισε σημαντικά τις ελπίδες. Ηρθε μετά και η ισοπαλία με το Ιράν και ο αποκλεισμός πιστοποιήθηκε και μαθηματικά. Η νίκη επί των μετέπειτα φιναλίστ Ολλανδών απλώς χρησίμευσε ως παρηγοριά στον άρρωστο.

6. Ιταλία 1966

Το...τουπέ των Ιταλών τιμωρήθηκε με παραδειγματικό τρόπο το 1966 στην Αγγλία. Οι "ατζούρι" πήραν το πρώτο παιχνίδι τους κόντρα στη Χιλή αλλά στο δεύτερο προσγειώθηκαν απότομα χάνοντας από τη σπουδαία Σοβιετική Ενωση της εποχής. "Δεν βαριέσαι" σκέφτηκαν "νικάμε την Νότιο Κορέα στο τελευταίο ματς και προκρινόμαστε". Μπα! Ο Τζιάκομο Μπουλγκαρέλι τραυματίστηκε, η Ιταλία συνέχισε με 10 και οι Κορεάτες τους τιμώρησαν με οδυνηρή ήττα. Η ομάδα των Ριβέρα, Ματσόλα και Φακέτι επέστρεψε ντροπιασμένη στην Ιταλία με αγανακτισμένους οπαδούς να τους πετούν ντομάτες στο αεροδρόμιο της Γένοβας!

5. Ολλανδία 1990

Οι Ολλανδοί ταξίδεψαν στην Ιταλία το 1990 ως πρωταθλητές Ευρώπης. Με μία πλειάδα αστέρων (φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ) φάνταζαν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ομως το κλίμα στην ομάδα κάθε άλλο παρά ιδανικό ήταν. Ο Τάις Λίμπρεχτς αντικαταστάθηκε λίγους μήνες πριν από την έναρξη του τουρνουά από τον Λίο Μπενάκερ ενώ ο Ρουντ Γκούλιτ προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό. Η πορεία τους σταμάτησε μόλις στο δεύτερο γύρο από τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία με ήττα 2-1. Τι έμεινε; Το φτύσιμο του Φρανκ Ράικαρντ στα μαλλιά του Ρούντι Φέλερ.

4. Κολομβία 1994

Εκείνη η Κολομβία είχε τρομερές μονάδες. Προεξέχοντος του τεράστιου Κάρλος Βαλντεράμα, οι Λατίνοι διέθεταν ομάδα που, στη θεωρία, θα μπορούσε να κάνει μεγάλα πράγματα. Οι προσδοκίες όμως διαψεύστηκαν στο χορτάρι και κάποιοι, που είχαν επενδύσει μεγάλα ποσά στην επιτυχία της Κολομβίας, οργίστηκαν. Και οργίστηκαν τόσο πολύ που δολοφόνησαν τον Αντρές Εσκομπάρ για το γεγονός ότι έβαλε αυτογκόλ στο κρίσιμο παιχνίδι με τις ΗΠΑ. Μία αποτυχία που άνοιξε ένα κύκλο αίματος.

3. Ιταλία 2010

Το 2006 η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου κόντρα στα προγνωστικά. Το 2010 έπρεπε να υπερασπιστεί αρκούντως ικανοποιητικά τον τίτλο της αλλά το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν μία τρύπα στο νερό. Στο τελευταίο παιχνίδι της με τη Σλοβακία ήθελε νίκη για να περάσει, εν τέλει όμως ηττήθηκε με 3-2 και επέστρεψε πρόωρα στη Ρώμη. Το editorial της Gazzetta dello sport την επομένη ήταν χαρακτηριστικό: "Είναι η πιο σκοτεινή ημέρα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου".

2. Βραζιλία 1982

Εκείνη η Βραζιλία ήταν γεμάτη σούπερ σταρ. Φαλκάο, Ζίκο, Σόκρατες και σία. Μιλάμε για μία εκπληκτική ομάδα που στη συνέχεια δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία που δεν πανηγύρισε ποτέ τον παγκόσμιο τίτλο. Μέχρι το παιχνίδι με την Ιταλία η σελεσάο έκανε παρέλαση στα γήπεδα της Ισπανίας νικώντας ακόμη και την απερχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή. Στο παιχνίδι με την Ιταλία (που δεν γέμιζε το μάτι) οι Βραζιλιάνοι ήθελαν έναν και μόνο πόντο για να περάσουν στα ημιτελικά. Δεν τον πήραν ποτέ όμως καθώς ο Πάολο Ρόσι με το διάσημα χατ-τρικ του τους εξανάγκασε σε μία οδυνηρή ήττα και αποκλεισμό. Αργότερα ο Σόκρατες δήλωσε: "Εκείνη η ομάδα ήταν η τελευταία Εθνική Βραζιλίας που απολάμβανε το παιχνίδι. Στη συνέχεια η σελεσάο έγινε σαν τις άλλες ομάδες".

1. Γαλλία 2002

Η Γαλλία των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η απόλυτη κυρίαρχος σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1998 και πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2000, η ομάδα του Ροτζέρ Λεμέρ προετοιμαζόταν για μεγάλα πράγματα και στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής. Η προσγείωση όμως στην σκληρή πραγματικότητα ήταν τρομερά οδυνηρή. Η ήττα από τη Σενεγάλη στο εναρκτήριο παιχνίδι του τουρνουά άνοιξε πληγές οι οποίες τελικά δεν έκλεισε ποτέ αφού στη συνέχεια ήρθαν η ισοπαλία με την Ουρουγουάη και η ήττα από τη Δανία. Σημαντική σημείωση. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έπαιξε μόνο στο τελευταίο παιχνίδι λόγω τραυματισμού.

Πηγή: ESPN

News 24/7

24MEDIA NETWORK