Το Top-10 του "τυπάρα": Το ντεμπούτο, ο καυγάς με τον Μαραντόνα και η πληγή που δεν κλείνει

Πως να ξεχωρίσεις 10 και μόνο στιγμές από μία τεράστια καριέρα. Ο Σταύρος Καραϊνδρος έκανε την... καρδιά του πέτρα και έκλεισε την εντυπωσιακή σταδιοδρομία του Γιώργου Καραγκούνη σε 10 και μόνο στιγμές. Από το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στον καυγά με τον Ντιέγκο Μαραντόνα!

Το Top-10 του "τυπάρα": Το ντεμπούτο, ο καυγάς με τον Μαραντόνα και η πληγή που δεν κλείνει

Αν ζούσε στην Αμερική θα τον είχαν κάνει ταινία. Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι από μόνος του μία ιστορία, η οποία κρύβει άλλες μικρές, εξίσου σημαντικές. Επί σειρά ετών στα γήπεδα, άφησε το στίγμα του. Χάραξε την πορεία του στο χορτάρι, έγινε ο μεγάλος αρχηγός, έκανε αυτό που αγαπούσε από μικρό παιδί.

Είναι κλισέ, αλλά για τον "Κάρα" θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία. Όχι ένα, δέκα. Εδώ τι να πρωτοσυγκεντρώσεις; Τι να βάλεις και τι να αφήσεις έξω; Διάολε, είναι τόσα πολλά και τόσο χαρακτηριστικά. Με... βαριά καρδιά επιλέξαμε 10 στιγμές. Δέκα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την καριέρα του. Δέκα μικρές ιστορίες.

1. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ

Στις 8 Νοεμβρίου 1998 ο Βασίλης Δανιήλ τον ρίχνει στα βαθιά. Ο Καραγκούνης αγωνίζεται για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, κόντρα στον Εθνικό στο -τότε- στάδιο Καραϊσκάκη. Τον αντικαθιστά στο 66' ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Λίγους μήνες αργότερα και πάλι κόντρα στον Εθνικό, ο "Κάρα" πετυχαίνει τα δύο πρώτα επίσημα τέρματά του με την πράσινη φανέλα. Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Απριλίου 1999.

2. ΜΕ ΧΙΑΣΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης ο Παναθηναϊκός μάχεται για την πρόκριση στους "4" του Champions League με τον Καραγκούνη βασικό. Λίγο μετά το 30ο λεπτό, ο Ελληνας μέσος τραυματίζεται στο γόνατο, αλλά για περίπου ένα αγωνιστικό τέταρτο συνεχίζει να παίζει κανονικά. Εν τέλει αντικαθίσταται στο 44' και το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού διαγιγνώσκει ρήξη χιαστών! Ουδείς από τους συμπαίκτες του, πόσω μάλλον ο ίδιος, κατάλαβε πως ο "τυπάρας" έπαιζε ουσιαστικά χωρίς γόνατο!

3. ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Τη σεζόν 2000-01 ο Παναθηναϊκός του Άγγελου Αναστασιάδη προελαύνει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Champions League. Ο Καραγκούνης είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος και στον αγώνα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γράφει τη δική του, προσωπική, ιστορία. Στο θρυλικό "Ολντ Τράφορντ" πέτυχε το πρώτο γκολ της καριέρας του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Ηταν ένα εξαιρετικό φάουλ που ξεγέλασε τον Φαμπιάν Μπαρτέζ και έστειλε στα ουράνια τους οπαδούς του "τριφυλλιού".

4. Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

Και σήμερα να τον ρωτήσεις αυτό θα σου πει. Γι' αυτό το ρημάδι το παιχνίδι με τους Πορτογάλους το 2004. Τον μεγάλο τελικό που έζησε έξω από το γήπεδο γιατί είχε συμπληρώσει κίτρινες κάρτες. Στην περσινή εκπομπή του Contra.gr για τα 15 χρόνια, με τους Θέμη Καίσαρη και Παντελή Βλαχόπουλο και καλεσμένους τους Καραγκούνη και Γιαννάκη, ο μεγάλος αρχηγός δεν έκρυψε τη συγκίνησή του -κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια- για την απουσία του από το μεγάλο τελικό. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα στο 5:37 του video.

5. ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Στο Euro του 2012 η Εθνική, παρά τη μέτρια πορεία της στα δύο πρώτα παιχνίδια του ομίλου και τη γενικότερη γκρίνια (ω, τι περίεργο) κόσμου και Τύπου, καταφέρνει να προκριθεί στην προημιτελική φάση. Ας είναι καλά ο "τυπάρας" που με το δικό του γκολ η Ελλάδα νίκησε τους Ρώσους και πέρασε στον επόμενο γύρο. Αντίπαλος η Γερμανία, αλλά ο "Κάρα" δεν ήταν εκεί. Μία αστεία κάρτα (για θέατρο) στο ματς με τους Ρώσους, του στερεί τη δυνατότητα να αγωνιστεί απέναντι στους Γερμανούς. Για δεύτερη φορά, μετά το 2004, η μοίρα του γυρίζει την πλάτη.

6. Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 ο Γιώργος Καραγκούνης γνωρίζει καλά πως είναι η τελευταία ευκαιρία να αγωνιστεί ξανά στα τελικά της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Μιλάμε για τον άνθρωπο που κατέκτησε Euro, αλλά εκεί. Τρελαμένος. Ήθελε να παίξει σε ακόμη ένα Μουντιάλ. Να γραφτεί ο επίλογος με μία σπουδαία διάκριση με τη γαλανόλευκη. Εξ ου η συγκίνησή του στις δηλώσεις του μετά το ματς. Εκεί που, σαν νικητής βραβείου Οσκαρ, ευχαριστεί την οικογένειά του και λυγίζει...

7. Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡ

Μένοντας ελεύθερος με τη λήξη του συμβολαίου του, ο Καραγκούνης μετακινήθηκε στην Ιταλία και την Ίντερ τον Ιούλιο του 2003, με ετήσιες απολαβές άνω του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ. Αποτέλεσε επιλογή του Αργεντινού προπονητή της Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που τον ήθελε στο Μιλάνο από το προηγούμενο καλοκαίρι, τις προσφορές του όμως δεν είχε τότε κρίνει αρκετά συμφέρουσες η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Μετά τον Γρηγόρη Γεωργάτο, γίνεται ο δεύτερος Έλληνας που θα φορέσει την φανέλα των "νερατζούρι". Κάθεται για δύο σεζόν, μετρώντας 21 συμμετοχές.

8. Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η ιστορία του χρωστούσε ένα τίτλο με τον Παναθηναϊκό. Έφυγε το 2003 για την Ίντερ χωρίς να έχει γευτεί τη χαρά με την πράσινη φανέλα. Είχε πέσει πάνω στα "πέτρινα" χρόνια της ομάδας, την περίοδο που για διάφορους λόγους ο Ολυμπιακός έχτισε την αυτοκρατορία του. Τέσσερα χρόνια αργότερα και με διαφορετικές συνθήκες, επιστρέφει στην αγαπημένη του ομάδα. Ο ίδιος δεν κρύβει τη συγκίνησή του και δείχνει πιο αποφασισμένος από ποτέ για να κατακτήσει ένα τίτλο. Το 2010 γεύεται το νταμπλ, πανηγυρίζοντας τα πρώτα εν Ελλάδι τρόπαιά του.

9. Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κοντράρονται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Καραγκούνης με την φανέλα του τριφυλλιού ο Λυμπερόπουλος με αυτή της ΑΕΚ. Φίλοι από την κοινή τους θητεία στους "πράσινους". Ο Λυμπερόπουλος κάνει ένα σκληρό φάουλ στον "Κάρα" και ο διαιτητής ετοιμάζεται να του δείξει την κίτρινη κάρτα. Σε μία σπάνια, για τα ελληνικά δεδομένα, σκηνή το θύμα ζητά από το ρέφερι να μην τιμωρήσει τον αντίπαλο! "Ναι, είναι φάουλ, αλλά άσε την κάρτα", φωνάζει στον διαιτητή με την ειλικρίνεια που τον έκανε να ξεχωρίζει.

10. Ο ΚΑΥΓΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Τι είπε ο Καραγκούνης στον Μέσι; Τι του απάντησε ο Μαραντόνα; Ναι, ο "τυπάρας" κατάφερε να "γράψει ιστορία" και με τους δύο σπουδαίους Αργεντινούς σε εκείνο το περιβόητο ματς της Ελλάδας με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. "Αυτό το ίνδαλμα, ο Μαραντόνα, που τον έβλεπα μικρός, ήταν απίστευτο να μου τη λέει", θα έλεγε στην εκπομπή του Contra.gr για τα 15 χρόνια. Θυμηθείτε το συγκεκριμένο περιστατικό και τι είχε πει για το επεισόδιο με τον αστέρα της Εθνικής Αργεντινής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK