Το τρέιλερ του 'Baggio: The Divine Ponytail' είναι ο όρκος του που (δεν) εκπληρώνεται ποτέ

Στο φιλμ που περιστρέφεται γύρω από την 22χρονη καριέρα του και η οποία θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάιο στο Netflix, ο Ρομπέρτο Μπάτζο έρχεται αντιμέτωπος με όλους τους φόβους του. Το πρώτο teaser δεν θα έπρεπε να (και ευτυχώς δεν κρύβει) την αλήθεια (του).

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο στη διάρκεια του στοιχειωμένου τελικού με τη Βραζιλία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994
Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο στη διάρκεια του στοιχειωμένου τελικού με τη Βραζιλία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Τον Φλεβάρη του '67 στο Καλντόνιο, κωμόπολη του Βένετο πλησίον της Βιτσέντσα, ήρθε στη ζωή το έκτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Μπάτζο. Ο ξεχωριστός Ρομπέρτο ήταν γραφτό να γίνει ο καταραμένος ήρωας του ιταλικού ποδοσφαίρου. Το ακαταμάτητο είδωλο μιας ολόκληρης εποχής, μα ταυτόχρονα η αμφιλεγόμενη περσόνα που στοίχειωσε τα όνειρα ενός λαού, αφότου αστόχησε (όπως βέβαια οι Φράνκο Μπαρέζι και Ντανιέλε Μασάρο προηγουμένως) στο τελευταίο πέναλτι της 'σκουάντρα ατζούρα' κατά την -άνευ επιστροφής- διαδικασία του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994.

"Ήταν η πρώτη φορά που σούταρα τόσο ψηλά. Δεν μου 'χε ξανασυμβεί στη ζωή μου" είχε ομολογήσει προ λίγων ετών, ψάχνοντας την κατάλληλη εξήγηση για την κάκιστη εκτέλεση στην πιο ακατάλληλη στιγμή. "Ονειρευόμουν από παιδί τελικό της Βραζιλίας με την Ιταλία και εμένα να φορώ τη φανέλα. Έζησα κάτι απίστευτο. Ελπίζω να μπορούσα να σβήσω τη στιγμή του πέναλτι". Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά και παρόλο που, όπως είχε υποστηρίξει στην αυτοβιογραφία του, "τα πέναλτι χάνονται απ' αυτούς που έχουν το κουράγιο να τα εκτελέσουν", ο 'Μικρός Βούδας' κουβαλά μονίμως στην ψυχή του το ανεξίτηλο σημάδι της αόρατης χαρακιάς.

Με το παρελθόν του, βέβαια, (δείχνει να) έχει συμβιβαστεί και η ταινία 'Baggio: The Divine Ponytail', για τα 22 χρόνια του στα γήπεδα (1982-2004), έχει το ρόλο άλλης μιας, ίσως της πιο σαφέστατης, ένδειξης ότι αρνείται πεισματικά ν' αποφύγει τους φόβους του. Προτιμά και τολμά, με κάθε ευκαιρία που συναντά στο δρόμο του, να τους κοιτά κατάματα και να τους αντιμετωπίζει ως ακριβώς έχουν. Ως ένα ακέραιο κομμάτι της ζωής του, δίχως υπεκφυγές και μακιγιαρίσματα. Κι ας μην έρθει ποτέ η λύτρωση. Η πρόταση για την κινηματογραφική απεικόνιση της προσωπικότητάς του ήταν άλλη μια τέτοια αφορμή.

Το πρώτο τρέιλερ του δραματικού φιλμ, που θα πρωτο-προβληθεί στις 26 Μαΐου μέσα από την πλατφόρμα του Netflix, εστιάζει, χωρίς να το κρύβει, σ' εκείνη την ανεκπλήρωτη υπόσχεση του τρίχρονου αγοριού που στον ύπνο του είχε ζήσει πολλές φορές την εικόνα. Από την ανάποδη, φυσικά. Παρουσιάζει μια mission incomplete. Του ποδοσφαιριστή που στέκεται απέναντι στον αντίπαλο γκολκίπερ, κλωτσά την μπάλα και αστοχεί. Μια αποστολή, βέβαια, που δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, failed. Ειδάλλως δεν θα 'χε νόημα να αποτελέσει την έμπνευση ενός σεναρίου.

Φυσικά και η ταινία δεν πρόκειται να είναι μόνο αυτό. Μέσα από την ερμηνεία του 28χρονου Αντρέα Αρκανέλι (με κεντρικούς ρόλους σε ιταλικές σειρές), που θα ενσαρκώσει τον Μπάτζο στην ενήλικη μορφή του, θα ζωντανέψουν και θα φωτιστούν (χάρη στη σκηνοθετική ματιά της Λετίτζια Λαμαρτίρε) πολλές από τις πτυχές της πορείας του ως ποδοσφαιριστή. Από το ντεμπούτο του με τη Βιτσέντζα, τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο ή φυσικά την ταραχώδη μεταγραφή του από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους έως τις πολλές συγκρούσεις που συνόδεψαν τις συνεργασίες του με φημισμένους προπονητές (Σάκι, Τραπατόνι, Λίπι, Καπέλο) σ' όλα τα ισχυρά κλαμπ της Serie A και την εθνική ομάδα.

Ας αρχίσει το ξετύλιγμα της (θεϊκής) αλογοουράς!

News 24/7

24MEDIA NETWORK