Το VAR στο Φιορεντίνα - Νάπολι ήταν χειρότερο και από της Ελλάδας

Τα λάθη που συνέβησαν στο 'Αρτέμιο Φράνκι' επισκίασαν ακόμα και το φανταστικό 4-3 της Νάπολι επί της Φιορεντίνα. Το σύστημα VAR ήταν σαν να μην είχε τεθεί σε λειτουργία, λες και οι χειριστές έτρωγαν... πανίνι την ώρα του αγώνα.

Ο Χοσέ Καγεχόν της Νάπολι πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του μετά από το αυτογκόλ που σημείωσε ο Σαμουέλ Ουμτιτί της Μπαρτσελόνα στη φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Μαϊάμι, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
Ο Χοσέ Καγεχόν της Νάπολι πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του μετά από το αυτογκόλ που σημείωσε ο Σαμουέλ Ουμτιτί της Μπαρτσελόνα στη φιλική αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Μαϊάμι, Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Αν κάποιος φίλαθλος στην Ελλάδα προβληματίστηκε για το σύστημα VAR από την πρώτη μέρα εφαρμογής του στη Super League 1 (ή ακόμα και από το πρώτο δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το πρώτο πλάνο που είδαμε από το van που φιλοξενούσε την τεχνική υποδομή και θύμιζε... τραπεζαρία ταβέρνας), τότε δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει μερικά χιλιόμετρα δυτικά, στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης. Στην 1η αγωνιστική της Serie A, το μπαρουτοκαπνισμένο από VAR κάλτσιο απέδειξε ότι μερικές κάμερες και ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας δεν είναι πανάκεια.

Η Νάπολι νίκησε με 4-3 τη Φιορεντίνα στο 'Αρτέμιο Φράνκι', σε ένα παιχνίδι παρωδία, όπου η τεχνολογία video έμοιαζε να λειτουργεί με κλειστές οθόνες. Ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να είναι γιορτή για τους 'βιόλα', εξελίχθηκε σε μαχαιριά. Το κλίμα ήταν ευχάριστο, με 24.732 κατόχους διαρκείας να πανηγυρίζουν το τέλος της 17ετούς δυναστείας των αδερφών Ντιέγκο και Αντρέα ντέλα Βάλε και την ανάληψη των 'ηνίων' από τον Ρόκο Κομίσο. Ποτέ άλλοτε κατά το προηγούμενο καθεστώς πωλήθηκαν τόσα διαρκείας, ποτέ άλλοτε κατά το πρόσφατο παρελθόν το ρόστερ δεν περιελάμβανε έναν αστέρα του βεληνεκούς του Φρανκ Ριμπερί.

"Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα σπουδαίο ρόστερ που θα αποτελεί μια μίξη νιάτων και εμπειρίας. Υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες, αλλά φέραμε επίσης τους Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, Ριμπερί και Μίλαν Μπάντελ. Ο Ριμπερί είναι ένας παίκτης φαινόμενο και κάποιος που, εκτός του Κριστιάνο Ρονάλντο, νομίζω ότι είναι ο πιο πετυχημένος αυτήν τη στιγμή στη Serie A", εξήγησε ο Κομίσο στη Rai Sport μετά από το τέλος του αγώνα, ανοίγοντας για ακόμα μια φορά τα πλάνα του για τον σύλλογο, έχοντας ήδη αποτύχει να μπει στη Μίλαν πέρυσι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που μόλις είχε πετάξει από τη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει τον αγώνα, σηκώθηκε από τη θέση του στο 9ο λεπτό, έστω κι αν δεν κατάλαβε καλά καλά γιατί. Ο νέος κανονισμός για το χέρι τέθηκε σε εφαρμογή -πιθανότατα λανθασμένα- και μέσω VAR, καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Ο Έρικ Πούλγκαρ εκτέλεσε εύστοχα και η Φιορεντίνα προηγήθηκε στο σκορ. Αυτή ήταν η πρώτη χρήση της τεχνολογίας στον αγώνα, μιας από τις πολλές φορές που συνέβη αυτό στη Φλωρεντία το βράδυ του Σαββάτου.

Το συναρπαστικό παιχνίδι συνεχίστηκε με τον Καλιντού Κουλιμπαλί να χάνει μια καλή ευκαιρία και τελικά τον Ντρις Μέρτενς να είναι αυτός που ισοφάρισε για τους 'παρτενοπέι' με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ εκτός περιοχής, φτάνοντας τα 110 γκολ με τη Νάπολι, 5 πίσω από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και 11 πίσω από τον αρχισκόρερ Μάρεκ Χάμσικ. Υπό άλλες συνθήκες, το όνομα του Βέλγου θα βρισκόταν σε κάθε πρωτοσέλιδο της Κυριακής, όμως αυτό που έκανε δύο λεπτά αργότερα, αμαύρωσε την εικόνα του. Στο 41ο λεπτό βούτηξε μέσα στην περιοχή, δίπλα από τον πεσμένο Γκαετάνο Καστροβίλι. Τα ριπλέι απέδειξαν όχι απλά το 'θέατρο' του επιθετικού της Νάπολι, αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε απόσταση μεταξύ των δύο παικτών. Η χρήση του VAR επέτρεψε την μπάλα να στηθεί στη βούλα και ο Λορέντζο Ινσίνιε έκανε την ανατροπή.

Κάπου εκεί, το παιχνίδι απέκτησε εξωφρενική ομορφιά. Ο Φεντερίκο Κιέζα πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες, όμως ο Κώστας Μανωλάς, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Νάπολι (ο Ορέστης Καρνέζης έμεινε στον πάγκο), δεν νικήθηκε από το μεγάλο αστέρι των 'βιόλα'. Τη ζημιά έκανε ο Νίκολα Μιλένκοβιτς μετά από κόρνερ στο 51', όμως 5 λεπτά αργότερα ο Χοσέ Καγεχόν ανέκτησε το προβάδισμα των φιλοξενουμένων με σουτ εκτός περιοχής. Ο Μπόατενγκ πέρασε στον αγώνα στο 61' και σχεδόν αμέσως με μακρινό σουτ ισοφάρισε σε 3-3 και όλα οδηγούσαν σε φινάλε θρίλερ. Η άψογη συνεργασία των Τριών Τενόρων της Νάπολι (απόντος και του τραυματία Αρκάντιους Μίλικ) οδήγησε στο νέο γκολ του Ινσίνιε στον αγώνα, σουτάροντας αμαρκάριστος από τη μικρή περιοχή.

Ούτε αυτή η απολαυστική εξέλιξη του σκορ κυριάρχησε στις συζητήσεις γύρω από τον αγώνα. Αντ' αυτής, υπήρχε ένα χέρι του Πούλγκαρ στην περιοχή που δεν μετουσιώθηκε σε πέναλτι υπέρ της Νάπολι, ακόμα ένα 'θέατρο' του Μέρτενς που επίσης προκάλεσε γέλιο και φυσικά η τελευταία κρίσιμη φάση, με πρωταγωνιστή τον Ριμπερί. Ο 36χρονος εξτρέμ έφτασε στην Ιταλία μόλις προ ημερών και δεν είχε τη φυσική κατάσταση να αρχίσει τον αγώνα. Μπήκε στο 78', αλλά πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει, έστω και όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσε. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ελσέιντ Ισάι γκρέμισε τον Ριμπερί μέσα στην περιοχή της Νάπολι, όμως ο διαιτητής δεν έκανε καν χρήση του video. Το πεντακάθαρο πέναλτι δεν καταλογίστηκε, η νέα εποχή της Φιορεντίνα άρχισε με εντός έδρας ήττα.

"Νομίζω ότι αύριο, όταν θα ξαναδώ τις φάσεις, θα εξαγριωθώ περισσότερο", έλεγε στο Sky Italia ο Βιντσέντσο Μοντέλα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τη χρήση του VAR από τους διαιτητές: "Ο διαιτητής είδε φάουλ στον Μέρτενς. Όμως το VAR είναι εκεί, οπότε γιατί να μην πας να το δεις; Αποδέχεσαι τα λάθη πια όταν δεν υπάρχει VAR. Έχω αποδεχθεί χειρότερα λάθη στην καριέρα μου ως παίκτης, επειδή ήταν απλά λάθη. Μπορούν να συμβούν, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί ο VAR δεν παρεμβαίνει".

"Αυτά τα περιστατικά εξετάστηκαν από τον VAR και αποφάσισαν έτσι. Θα δούμε τι θα συμβεί στα επόμενα παιχνίδια", είπε πιο συγκαταβατικά ο Κομίσο. Εν τέλει, ούτε ο Τύπος πρόκρινε τα λάθη στα πρωτοσέλιδά του. "Πού μείναμε;", ήταν ο τίτλος της Gazzetta dello Sport, αναφερόμενος στη νίκη της Νάπολι και της Γιουβέντους (στην έδρα της Πάρμα χάρη σε γκολ του Τζιόρτζιο Κιελίνι), των δύο μόνιμων μονομάχων για το σκουντέτο τα τελευταία χρόνια. "Η Νάπολι αντέδρασε", ήταν ο τίτλος της Corriere dello Sport, με την υποσημείωση "ακατανόητο VAR". Στην Ιταλία το VAR λειτουργεί από τη σεζόν 2017-2018 και μπαίνοντας στην 3η χρονιά του, πλέον, παρά τα τεράστια σφάλματα που γίνονται, έχει κουράσει ακόμα και τις εφημερίδες, που πάντοτε ενδιαφέρονταν για τη διαιτησία. Στην Ελλάδα παρακολουθούμε ακόμα το άνοιγμα της αυλαίας.

Ποιος θα κατακτήσει τη φετινή Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK