Το who is who του Σάντος

Το who is who του Σάντος
Ο Φερνάντο Σάντος είδε το πρώτο φως της ζωής στις 10 Οκτωβρίου του 1954 στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Η καριέρα του, σαν ποδοσφαιριστή, δεν ήταν πολύ σπουδαία αν και έπαιξε στην Μπενφίκα και την Μαρίτιμο. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1987 στην ομάδα της γενέτειράς του, στην Εστορίλ.

Tην ίδια σεζόν ντεμπουτάρει ως προπονητής στονπάγκο της Εστορίλ και επιστρέφει το 1989. Θα παραμείνει μέχρι το 1994 όταν αναλαμβάνει την Αμαδόρα. Μετά από δύο σεζόν εκεί (94-95, 97-98) δίνεται στον Σάντος η μεγάλη ευκαιρία. Κάθεται στον πάγκο της Πόρτο για τρία χρόνια και πανηγυρίζει ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, δύο σούπερ καπ ενώ έχει και αξιόλογες πορείες στην Ευρώπη.

Το 2001, ο άνεμος το φέρνει στη χώρα μας και στην ΑΕΚ. Αν και τα προβλήματα στη συνεργασία με τον Μάκη Ψωμιάδη ήταν πολλά, ο Πορτογάλος οδηγεί Ενωση στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του Κυπέλλου και στην 2η θέση του πρωταθλήματος, το οποίο χάνει στην ισοβαθμία. Το 2002 τον εμπιστεύεται ο Παναθηναϊκός αλλά μετά από λίγους μήνες ο Σάντος απολύεται. Επιστρέφει στη χώρα του και αναλαμβάνει την Σπόρτιγκ Λισσαβόνας με την οποία χάνει το πρωτάθλημα, αν και είχε εξασφαλίσει διαφορά 9 πόντων.

Όταν ο Ντέμης Νικολαϊδης ανέλαβε την προεδρία τηςΑΕΚ, δεν σκέφτηκε πολύ για το θέμα του προπονητή. Πρότεινε τη θέση στον Πορτογάλο, αυτό τη δέχθηκε και έτσι μία εξαιρετική σχέση (παίκτη-προπονητή) πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο.

Αν κάποτε ο Σάντος εγκαταλείψει την προπονητική δεν θα πεινάσει. Είναι πτυχιούχος ηλεκτρονικός μηχανικός.



News 24/7

24MEDIA NETWORK