Το ξεχωριστό πασίγιο από τον ΟΦΗ μέχρι το... Διαβολίτσι

Ο ΟΦΗ έκανε πασίγιο στον Ολυμπιακό, για πρώτη φορά στην Σουπερ Λίγκα, όχι όμως και στην Ελλάδα, καθώς έχει προηγηθεί πέρυσι το Διαβολίτσι. Η έξοχη ποδοσφαιρική προσέγγιση των Κρητικών φέτος και ένα γκολ από τον περσινό Φορτούνη.

Οι παίκτες του ΟΦΗ κάνουν πασίγιο στους πρωταθλητές συναδέλφους τους, στον Ολυμπιακό
Οι παίκτες του ΟΦΗ κάνουν πασίγιο στους πρωταθλητές συναδέλφους τους, στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Οι παίκτες του ΟΦΗ στήθηκαν, πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ολυμπιακό, όπως αρμόζει και όπως συμβαίνει όταν μια ομάδα αντιμετωπίζει τον σίγουρο πρωταθλητή. Σε διάταξη "πασίγιο", ώστε με το χειροκρότημα τους να επιβραβεύσουν τους "ερυθρόλευκους" που έχουν εδώ και καιρό κατακτήσει τον τίτλο. Αυτονόητο, αλλά καθόλου συνηθισμένο στην Ελλάδα, που σχεδόν απαγορεύεται να αναγνωρίσεις τον αντίπαλό σου. Να τον παραδεχθείς, να του βγάλεις το καπέλο, να τον χειροκροτήσεις. Όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, όπου η μπάλα είναι και "σεβασμός". Και σεβασμός δεν σημαίνει υποταγή. Η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχθηκε με αυτόν τον τρόπο τη Λίβερπουλ, αλλά δεν δίστασε να τη νικήσει με 4-0...

Αυτά όμως γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο. Ή μήπως όχι; Ναι το πασίγιο των ποσοδφαιριστών του ΟΦΗ ήταν το πρώτο που είδαμε στην ελληνική Super League, δεν είναι όμως και το πρώτο στην Ελλάδα. Πέρσι τον Απρίλιο, οι ποδοσφαιριστές του ΑΟ Διαβολιτσίου, υποδέχθηκαν τους συναδέλφους τους της ΑΕ Μάνης με τον ίδιο τρόπο. Οι Μανιάτες είχαν ήδη κατακτήσει τον τίτλο στην Α Μεσσηνίας και το πασίγιο των αντιπάλων τους, αναγνώρισε το κατόρθωμά τους. Για την ιστορία το Διαβολίτσι φιλοδώρησε την Μάνη με τρία γκολ (3-0)!

Δείτε το βίντεο:

Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, βέβαια, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Δεν υπάρχει η ακραία αντιπαλότητα του επαγγελματισμού, όπου όταν ένας λέει άσπρο, ο άλλος απαντάει μαύρο. Όχι φυσικά οι ποδοσφαιριστές, αυτοί ελάχιστα συμμετέχουν στο κακοστημένο σόου των παραγόντων. Γι αυτό όταν τους δίνεται η ευκαιρία και τους το επιτρέπουν, κάνουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό. Τι νομίζετε; Ότι οι δικοί μας είναι διαφορετικοί; Απλά ζουν και αυτοί στην ζοφερή πραγματικότητα που τους υποχρεώνει να συνυπάρχουν με εκείνους που ασπάζονται το δόγμα "ή εμείς ή κανείς".

Το μάνατζμεντ του ΟΦΗ, ωστόσο, το έχουν αναλάβει μερικοί άνθρωποι που έχουν παίξει μπάλα, ξέρουν τι σημαίνει η προσπάθεια πάνω στο χορτάρι, έχουν καλές ιδέες για το ποδόσφαιρο. Ο χρηματοδότης και πρόεδρος, Μιχάλης Μπούσης, έχει εμπιστευτεί από την πρώτη στιγμή, τον Γιώργο Σαμαρά και τον Ηλία Πουρσανίδη, ενώ στο επιτελείο της ομάδας, από διάφορα πόστα θα βρει κανείς ονόματα όπως αυτά του Γιάννη Σαμαρά, του Νίκου Νιόπλια, του Γρηγόρη Τσινού, του Σάββα Κωφίδη...

Πώς να μην φτιαχτεί λοιπόν μια ομάδα, που κατεβαίνει στο γήπεδο για να παίξει όσο καλύτερα μπορεί, ευχαριστιέται το άθλημα και δεν έχει το παραμικρό κόμπλεξ. Σε κανένα ματς της φετινής περιόδου δεν είπαν "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", όσους βαθμούς μάζεψαν, το έκαναν παίζοντας μπάλα.

Μια τέτοια φιλοσοφία είναι πολύ μακριά από την κλασική που διέπει τις ομάδες της ελληνικής περιφέρειας. Ο ΟΦΗ, βέβαια, έχει πίσω του και μια ιστορία. Δεν αισθάνθηκε ποτέ ο φτωχός συγγενής, είχε βρει στο πρόσωπο του Ευγένιου Γκέραρντ έναν πραγματικό οραματισή κι είναι αλήθεια ότι οι φίλοι του στο παρελθόν έχουν απολαύσει ορισμένους από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Ακόμη κι έτσι ο ΟΦΗ σεβάστηκε το παρελθόν του, δεν μετατράπηκε σε μια μικρή επαρχιακή ομάδα, αλλά με όσες δυνάμεις διαθέτει, τίμησε με το παραπάνω το πρωτάθλημα, του οποίου αποτέλεσε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Πως λοιπόν να μην τιμήσει και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, με ένα κλασικό ποδοσφαιρικό τρόπο.

Δεν έχουμε αυταπάτες, βεβαίως. Ούτε οι παίκτες του ΠΑΟΚ, ούτε της ΑΕΚ, ούτε του Παναθηναϊκού θα έκαναν κάτι τέτοιο στους "ερυθρόλευκους'. Φανταζόμαστε ότι το ίδιο θα ίσχυε και για τους Πειραιώτες, αν το πρωτάθλημα έπαιρνε μια άλλη ομάδα. Απέχουμε πάρα πολύ από το να γίνει το πρωτάθλημα μας, κάτι άλλο από ένα συνεχές ξεκατίνιασμα, με δηλώσεις... κουτσαβάκηδων. Θα εμφανίζεται που και που κανένας ΟΦΗ και θα μας θυμίζει, όπως το Διαβολίτσι, πόσο αγνό και ωραίο μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο, χωρίς να ξερνάει μίσος και βαρβαρότητα.

Ο Φορτούνης ξεμπλοκάρει

Το ματς στο Ηράκλειο δεν μπορεί να αντέξει σε σοβαρή κριτική. Απέναντι σε ομάδες που δεν κλείνονται στα μετόπισθεν, προσπαθούν να παίξουν καλή μπάλα, όπως ο ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός δεν έχει κανένα πρόβλημα να παράξει ποδόσφαιρο να βρει χώρους, να δημιουργήσει φάσεις. Ειδικά όταν έχει έναν παίκτη, όπως ο Κώστας Φορτούνης, σε καλή μέρα.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Ολυμπιακού ο διεθνής άσος. Και έψαχνε εδώ και καιρό, εκτός από ένα καλό ματς και τα γκολ που τόσο του είχαν λείψει. Μην ξεχνάμε ότι πριν τραυματιστεί ήταν ο πρώτος σκόρερ της "ερυθρόλευκης" ομάδας. Η φάση του 0-3 είναι ένα αληθινό ξεμπλοκάρισμα για αυτόν. Από την ωραία ασίστ του Ελ Αραμπί (μετά από καιρό έπαιξε όπως ξέρει, αποφεύγοντας τα λάθη και κυρίως μοιράζοντας σωστά την μπάλα, ίσως του έκανε καλό που κάθισε στον πάγκο, μπαίνοντας στη θέση του τραυματία Χασάν) ο Φορτούνης πετάχτηκε σαν κρυφός σέντερ φορ, έκανε την κούρσα, δεν έχασε τον βηματισμό του και σούταρε με δύναμη στο δεξί "Γ" της εστίας του ΟΦΗ.

Τέτοια γκολ έβαζε με τη σέσουλα στην κορυφαία περσινή του σεζόν. Και τέτοια γκολ θα του ξαναδώσουν την αυτοπεποίθηση. Όπως του έδωσε και το καλό χτύπημα πέναλτι για το 1-0. Ο Μαρτίνς είδε μετά από καιρό και μια καλή εμφάνιση του Ρατζέλοβιτς, που είχε εντυπωσιάσει στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά δεν είχε μια τόσο συνεπή παρουσία στη συνέχεια. Δεν του ήταν και εύκολο, πάντως. Ίσως, όμως να είναι αλήθεια αυτό που έλεγαν για τον Σέρβο οι συμπατριώτες του: Είναι πολύ ταλαντούχος, κάνει όμως δυο-τρία καλά ματς μέσα στη σεζόν και στα υπόλοιπα τον ψάχνεις!

Αυτόν που σίγουρα δεν ψάχνεις στον φετινό Ολυμπιακό είναι ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Πολλά κέφια, πιο πολλές δυνάμεις και παραλίγο να βάλει και ένα θαυμάσιο γκολ, με την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι. Ορισμένες από τις ενέργειές του με την μπάλα, έδειξαν και την άριστη τεχνική κατάρτιση που διαθέτει ο κεντρικός μέσος των σίγουρων πρωταθλητών.

Παρόντες στο ματς και οι δυο βετεράνοι, Βασίλης Τοροσίδης και Αβραάμ Παπαδόπουλος, που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν. Άψογοι αμφότεροι στα καθήκοντά τους, απολαμβάνουν ίσως τις τελευταίες μέρες τους ως ενεργεία ποδοσφαιριστές και κυρίως ... πρωταθλητές. Ο "Τόρο", μάλιστα, δείχνει ακμαίος, κάνει πολλές κούρσες όπως παλιά και φαίνεται ότι ήταν πράγματι ένας από τους κορυφαίους μπακ που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός, αλλά και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK