Το ξέσπασμα της Μάρτα θα πρέπει να διδάσκεται

"Κλάψτε στην αρχή για να χαμογελάσετε στο τέλος". Το μήνυμα της Μάρτα on camera είναι πιο ισχυρό από τον αποκλεισμό της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών. Γι' αυτό είναι η κορυφαία όλων.

Το ξέσπασμα της Μάρτα θα πρέπει να διδάσκεται
H Μάρτα πανηγυρίζει με την Λετίσια Σάντος COPYRIGHT 2019 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Σε μία εποχή που ο Φλορεντίνο Πέρεθ υποχωρεί και δημιουργεί ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης με μπάτζετ 2.000.000 ευρώ και που τα εισιτήρια για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλία φτάνουν τα 11.000 δολάρια, δεν γίνεται να μην μιλάμε για το ποδόσφαιρο γυναικών (και φυσικά όχι γυναικείο ποδόσφαιρο, αφού το άθλημα δεν αλλάζει).

Η Μάρτα αποτελεί ίσως την πιο αναγνωρίσιμη εκπρόσωπο του ποδοσφαίρου γυναικών, κάτοχος αμέτρητων τίτλων και διακρίσεων. Στο τρέχον τουρνουά, παρά τον αποκλεισμό της Βραζιλίας από τη Γαλλία στη φάση των 16, πρόλαβε να σπάσει για ακόμα μια φορά τα κοντέρ, αφού έφτασε τα 17 γκολ και έγινε η πρώτη σκόρερ όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων, σε άντρες και γυναίκες. Επιπροσθέτως, έγινε η πρώτη παίκτρια που σκόραρε σε 5 διαφορετικά τουρνουά.

Το γεγονός ότι έχει κατακτήσει 6 φορές το βραβείο της FIFA για την Καλύτερη Παίκτρια της Χρονιάς, εκ των οποίων οι 5 συνεχόμενες (2006-2010), καταδεικνύει ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους του αθλήματος στην ιστορία. Δεν είναι τυχαίο που ήταν μεταξύ των 6 πρεσβευτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών που διοργάνωσε η πατρίδα της το 2014, ούτε ότι τον Αύγουστο του 2016 κρατούσε την Ολυμπιακή Σημαία στους Αγώνες του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Η Μάρτα πανηγυρίζει με την Ταΐσα το γκολ που σημείωσε για τη Βραζιλία κόνρτα στην Ιταλία για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 στο 'Ινό' του Βαλενσιέν, Τρίτη 18 Ιουνίου 2019
Η Μάρτα πανηγυρίζει με την Ταΐσα το γκολ που σημείωσε για τη Βραζιλία κόνρτα στην Ιταλία για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 στο 'Ινό' του Βαλενσιέν, Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 AP PHOTO/MICHEL SPINGLER

Την κακοποιούσαν τα αδέρφια της όταν κλωτσούσε μπάλα

Η 33χρονη επιθετικός είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει εδώ και δεκαετίες η χώρα της στο ποδόσφαιρο γυναικών, όμως τα χρόνια πέρασαν και για εκείνη, παρότι το τελευταίο μεγάλο βραβείο της το πήρε πρόσφατα, το 2018 (Καλύτερη Παίκτρια της Χρονιάς). Το είδωλο αρκετών κοριτσιών που μεγαλώνουν με μία μπάλα στα πόδια αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα ακόμα και για εκείνη και πως δεν μπορεί να τον νικήσει. Παρ' όλα αυτά, φρόντισε να περάσει ένα μήνυμα, αφού δεν συνήθισε στις ήττες.

  • Δεν ηττήθηκε όταν ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια, με εκείνη μόλις ενός έτους, με συνέπεια η μητέρα της να κάνει δύο δουλειές και να μην βρίσκεται ποτέ σπίτι για τη Μάρτα και τα μεγαλύτερα αδέρφια της
  • Τα αδέρφια της τα οποία την αποθάρρυναν από το να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και μάλιστα όταν την έβλεπαν να παίζει, την χτυπούσαν. Το να κλωτσάει ένα κορίτσι μια μπάλα ήταν παράνομο στη χώρα από το 1941 μέχρι το 1979...
  • Στα 14 της πήρε το λεωφορείο και μετά από 3ήμερο ταξίδι, βρέθηκε στο Ρίο για να δοκιμαστεί στη Βάσκο ντα Γκάμα. Όχι απλά έπεισε τους ιθύνοντες, αλλά την έβαλαν να παίζει στην Κ19.
  • Νικήτρια βγήκε ακόμα κι όταν το 2011 η Σάντος αποφάσισε να διαλύει το ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών για να βρει πόρους ώστε να κρατήσει με καλύτερο συμβόλαιο τον Νεϊμάρ στην ανδρική ομάδα. Μετακόμισε πίσω στις ΗΠΑ για ένα διάστημα και στη συνέχεια ξαναπήγε στη Σουηδία, όπου είχε κάνει ήδη μεγάλη καριέρα
  • Ως νίκη θεωρείται και το γεγονός ότι δήλωσε ανοιχτά προ ετών πως είναι ομοφυλόφιλη και αυτήν τη στιγμή διατηρεί σχέση με τη συμπαίκτριά της στην Ορλάντο Πράιντ, Τόνι Πρέσλεϊ.

Οι αριθμοί της 'ζαλίζουν'

Η Μάρτα εμφανίστηκε με κόκκινο κραγιόν στα παιχνίδια με Ιταλία και Γαλλία, προκαλώντας την έκπληξη των φιλάθλων και του Τύπου. "Πάντα φοράω κραγιόν, απλά όχι αυτό το χρώμα. Σήμερα είπα να το τολμήσω. Το δοκίμασα και νομίζω ήταν καλό. Είναι το χρώμα του αίματος, επειδή πρέπει να αφήνουμε το αίμα μας στο χορτάρι. Τώρα θα το χρησιμοποιώ σε κάθε παιχνίδι", δήλωσε μετά από τη νίκη επί της Ιταλίας.

Ο Πελέ την αποκάλεσε "Πελέ με φούστα", χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ο σεξισμός προηγείται του κοπλιμέντου σε μία τέτοια φράση. Σε αγωνιστικό στιλ, πάντως, είχε δίκιο. Βραχύσωμη αλλά πολύ γρήγορη, αεικίνητη και επιθετική σε κάθε προσπάθειά της. Διαθέτει τεχνική καρτάρτιση... Βραζιλιάνας και μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση σε μία εμπροσθοφυλακή. Το καλύτερο πόδι της είναι το αριστερό, αλλά μπορεί να αποβεί το ίδιο ισοπεδωτική για έναν αντίπαλο και με το δεξί.

Οι αριθμοί της αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στην καριέρα της έχει σημειώσει 276 γκολ σε πρωταθλήματα από το 2000 μέχρι το 2019. Με την εθνική ομάδα έχει 112 γκολ σε 147 συμμετοχές και αποτελεί την αρχηγό και πρώτη σκόρερ στην ιστορία της. Οι τίτλοι της, δε, εξίσου απαράμιλλοι. Επτά πρωταθλήματα Σουηδίας με Ουμέα, Τίρεσε και Ρόσενγκαρντ, δύο πρωταθλήματα ΗΠΑ με Γκολντ Πράιντ και Γουέστερν Νιου Γιορκ Φλας, ένα Woman's Cup (το Champions League των γυναικών) και δύο τελικοί ακόμα, ένα Copa Libertadores και ένα Copa do Brazil. Με την εθνική, δε, έχει πανηγυρίσει 3 Copa América (δεν συμμετείχε στη διοργάνωση του 2014, όπου η 'σελεσάο' κατέκτησε επίσης το τρόπαιο), 2 Παναμερικανικά και δύο αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008.

"Κλάψτε στην αρχή για να χαμογελάσετε στο τέλος"

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν βρέθηκε στην πλευρά του ηττημένου, μετά από την ήττα 1-2 από τη Γαλλία, η Μάρτα ήξερε πώς να στρίψει τον.. διακόπτη και να μετατρέψει την ήττα σε νίκη. Παρουσιάστηκε μπροστά στην κάμερα, ιδρωμένη από το κοπιαστικό 90λεπτο, απογοητευμένη από τον αποκλεισμό, αλλά καθηλωτική όπως πάντα. Έπρεπε να μιλήσει και να δείξει τον δρόμο της. Πλημμυρισμένη από δάκρυα και συναισθήματα, ξέσπασε.

"Να το θέλουν περισσότερο, να προπονούνται περισσότερο, να νοιάζονται περισσότερο, να είναι έτοιμες να παίξουν 90 λεπτά και ακόμα 30 και περισσότερα, όσα λεπτά χρειάζονται. Αυτό ζητάω από τα κορίτσια. Δεν θα υπάρχει μια Φορμίγκα για πάντα, μια Μάρτα για πάντα, μια Κριστιάνε για πάντα. Το ποδόσφαιρο των γυναικών βασίζεται σε εσάς για να επιβιώσει. Σκεφτείτε το, αξιολογείστε το περισσότερο. Κλάψτε στην αρχή για να χαμογελάσετε στο τέλος".

Όντως, η Μάρτα ίσως να μην έχει την τύχη να αγωνιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σίγουρα όχι η 41χρονη Φορμίγκα και η 34χρονη παρτενέρ της Μάρτα στην επίθεση και 2η σκόρερ στην ιστορία της 'σελεσάο' με 95 γκολ, η Κριστιάνε. Τα λόγια της, όμως, θα είναι πάντα εδώ, ακόμα κι αν τελικά η Μάρτα δεν έχει σκοπό να σταματήσει σύντομα.

"Ήταν μια σπουδαία εμπειρία για όλες μας και τώρα ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτήν την προβολή και να κάνουμε το παιχνίδι των γυναικών ακόμα μεγαλύτερο και καλύτερο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσε για τη Βραζιλία, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Τον επόμενο χρόνο έχουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτήν την αγάπη που προέρχεται από τη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του τουρνουά".

News 24/7

24MEDIA NETWORK