Το ξέσπασμα του Τιμούρ, το τέλος και το λαχείο του επόμενου

H έντονη και φορτισμένη Τρίτη στα Σπάτα, το ξέσπασμα του Κετσπάγια που ήταν... φραγμένο σε όλες τις στοιχηματικές εταιρίες και η επιλογή του Μοράις που είναι -αρκετά- πιο συντηρητικής λογικής σε σχέση με την περσινή του Πογέτ.

Το ξέσπασμα του Τιμούρ, το τέλος και το λαχείο του επόμενου

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πηγαίνοντας στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων για την προπόνηση-χαλάρωμα της Τρίτης είχαν πάρει μια ιδέα από τον Τύπο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μέσα στη μέρα, αλλά είχαν ως δεδομένο ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια θα κάνει την προπόνηση.

Το ίδιο είχε ως δεδομένο και ο ίδιος ο Γεωργιανός προπονητής. Αλλιώς όμως ήρθαν τα πράγματα. Μετά την άφιξή του ο Κετσπάγια ενημερώθηκε από τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς ότι η απόφαση της "κιτρινόμαυρης" διοίκησης είναι να λυθεί η συνεργασία των δύο πλευρών και να μην συνεχίσει. Κατόπιν ο Σουηδός τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ μίλησε στους παίκτες για την αποπομπή του Γεωργιανού, μεταφέροντάς τους παράλληλα τα συγχαρητήριά του για τη νίκη στη Λάρισα.

Το πρόγραμμα ανέλαβε να φέρει ο γυμναστής Παναγιώτης Βούλγαρης, τη στιγμή που ο Κετσπάγια αποχωρούσε από τα Σπάτα κάνοντάς την έξοδο του... Μεσολογγίου με τις δηλώσεις του. Είχε την ευκαιρία να πει τη δική του αλήθεια, την είπε και ξαλάφρωσε. Αυτή την εικόνα έδωσε και στους ποδοσφαιριστές κατά την τελευταία ομιλία του μετά το τέλος της οποίας μίλησε εκ μέρους των παικτών ο Πέτρος Μάνταλος, ευχαριστώντας τον για την προσφορά και τη συνεργασία. Ο Κετσπάγια έδειχνε εικόνα ανθρώπου ο οποίος απαλλάχτηκε από ένα βάρος το οποίο δεν μπορούσε (ή δε γινόταν) να σηκώσει.

Ο Τιμούρ "πνίγηκε" στην πίεση, η οποία αποδείχτηκε αφόρητη για τον ίδιο, έγινε όμως και θύμα της δικής του προσέγγισης που αλλού μπορεί να βρίσκει εφαρμογή, στην ΑΕΚ όμως "φώναζε" πως δεν είχε τύχη.

Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Το τρομερό της όλης ιστορίας για τον Κετσπάγια είναι ότι φεύγει απ' όλες τις ομάδες του με τον ίδιο τρόπο: Έχοντάς τες κοντά στην κορυφή με την αίσθηση όμως ότι δεν "τσουλάει" το πράγματα για κανένα λόγο. Ακόμα και τη δήλωση "κάποιοι δεν χάρηκαν που νικήσαμε στη Λάρισα" την είχε κάνει και ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ την περυσινή σεζόν μετά το διπλό που είχε κάνει στο κυπριακό πρωτάθλημα στην έδρα της Ανόρθωσης. Την έκανε και κατά την αποχώρησή του από τα Σπάτα.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΥΡΙΣΜΟ

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση δεν ισορροπούσε καλά για τον Κετσπάγια για πολλούς λόγους και με ευθύνες αρκετών. Ποτέ δεν θα μάθουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς που θα είχε φέρει ο Τιμούρ, αν είχε περισσότερους δικούς του παίκτες και η ομάδα ήταν πιο κοντά σε αυτό που ο ίδιος ήθελε να φτιάξει.

Με αυτή την κατάσταση, πάντως, δεν ταίριαξε ποτέ και έδειχνε την εικόνα ανθρώπου που έπεσε με το αλεξίπτωτο μέσα σε ένα ετερόκλητο σύμπαν με εντελώς διαφορετικές συνήθειες. Σημασία έχει πως το πράγμα δεν τραβούσε και αυτό βγαίνει από διάφορα "αρρωστημένα" σύνδρομα που έβγαλε η ΑΕΚ, σε σημείο που αρκετοί ήταν οι παίκτες που μιλούσαν ανοιχτά με λόγια που δεν κολάκευαν τον προπονητή.

ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Στα περί στήριξης από τη διοίκηση, άσχετα με το τι έγινε και το τι έπρεπε να γίνει, αυτό είναι ένα ζήτημα που προκύπτει. Η ΑΕΚ αρχικά δείχνει να μην έχει πλάνο στην αναζήτηση των προπονητών της. Δείχνει να παίρνει προπονητές με αλλοπρόσαλλα και εντελώς διαφορετικά κριτήρια και… ό,τι να 'ναι προδιαγραφές. Το πρόβλημα της διαχείρισης του θέματος του προπονητή αφορά την ίδια την ΑΕΚ που δυσκολεύει τη ζωή της και μπαίνει συνέχεια σε μεταβατικές λογικές.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

Από την άλλη, ο συνολικός τρόπος στο θέμα του Κετσπάγια δεν τιμάει την ΑΕΚ και είναι ο ορισμός του παραδείγματος προς αποφυγή. Στο διάστημα που έμεινε και όταν πάρθηκε η απόφαση να φύγει. Ενδεχομένως η ρίζα του αρχικού λάθους να βρίσκεται στην πρόσληψη, αλλά ακόμα και αυτό είναι μια ολιγωρία που είχε ένα κόστος και έφερε την ομάδα σε δυσχερή θέση -κυρίως- ουσιαστικά και επικοινωνιακά. Κάποιος πρέπει να φταίει για όλα αυτά που συνέβησαν. Το καλύτερο θα ήταν να εντοπιστεί το λάθος για να γίνει εφικτό να αντιμετωπιστεί. Γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί και η ΑΕΚ χρεώνει απλά τον κάθε αναλώσιμο προπονητή που θα απολύεται όταν ζορίζουν τα πράγματα, θα είναι σαν να ψάχνει μονίμως τη γωνία στον κύκλο.

Από την άλλη τίθεται και ένα ζήτημα στο θέμα της λειτουργίας. Από τη στιγμή που ο Κετσπάγια παραιτήθηκε μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και ο Μπάγεβιτς του είπε ότι τον στηρίζει, είναι κάπως οξύμωρο μετά.

Η ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΡΑΪΣ

Σε κάθε σύλλογο τα σημαντικά έχουν να κάνουν με αυτόν που έρχεται, όχι με εκείνον που φεύγει. Η επιλογή του Ζοσέ Μοράις δεν είναι από αυτές που θα σκορπούσαν ενθουσιασμό στον κόσμο ο οποίος μάλλον μαζεμένος είναι.

Λογικό, αφού πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος στην ουσία για πρώτη φορά παίρνει στα χέρια του το τιμόνι ενός καραβιού των κυβικών της ΑΕΚ. Η πορεία θα δείξει το τι ακριβώς θα συμβεί με τον νέο προπονητή. Προφανώς η ΑΕΚ δεν ήθελε να κάνει κάποιο μεγαλύτερο οικονομικό άνοιγμα μέσα στη σεζόν για προπονητή όπως συνέβη πέρσι με τον Πογέτ. Ήθελε να πάει σε μια πιο βατή λύση με τη λογική ότι "μπορεί και να".

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι επαφές μαζί του είχαν γίνει πολύ νωρίτερα και προφανώς στην ΑΕΚ καλύφθηκαν με ορισμένα από τα στοιχεία του 51χρονου τεχνικού που πρόλαβαν να δουν.

Προς το παρόν το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά υπήρξε έγκαιρη κινητικότητα και δόθηκε άμεσα λύση στο θέμα του προπονητή χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει η ομάδα με υπηρεσιακό (που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει). Αν βγει η επιλογή του Μοράις, τότε πιθανόν η ΑΕΚ να έχει λύσει το θέμα προπονητή την επόμενη διετία, αν όχι "τι είχαμε τι χάσαμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κετσπάγια: "Είδα ανθρώπους που δεν χάρηκαν με τη νίκη στη Λάρισα"
Το μυστικό ραντεβού Μαϊστόροβιτς-Μοράις
Ο Τιμούρ, ο Βαγγέλης Βλάχος και ο... "Στέπι"
Όταν ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ καυγάδιζε με τον Κλοπ

News 24/7

24MEDIA NETWORK