Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: To ύπουλο πλάγιο βήμα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ένα πλάγιο, εννέα σε σπριντ, ένα για την εκτέλεση: το πέναλτι του Γιουσέφ Ελ Αραμπί μπήκε με βήματα.

O Γιουσέφ Ελ Αραμπί τη στιγμή της εκτέλεσης του πέναλτι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, που χάρισε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στους '32' του Europa League
O Γιουσέφ Ελ Αραμπί τη στιγμή της εκτέλεσης του πέναλτι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, που χάρισε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στους '32' του Europa League EUROKINISSI SPORTS

Η συνθήκη είναι πάντα πολύ σφιχτή. Αν χαθεί το πέναλτι, τα βράδια που θα μείνεις άυπνος, θα χαλάσουν το μυαλό σου. Ή έστω, δεν θα το αφήνουν να φτιάξει. Αυτό είναι το τίμημα. Από την άλλη, πριν καν εκτελέσεις (τη στιγμή δηλαδή που οι αθλητές δεν σκέφτονται τίποτα παρά μόνο την εκτέλεση -ή ούτε καν αυτή, όπως είχε δηλώσει και ο Δημήτρης Διαμαντίδης για εκείνο το τρίποντο στον ημιτελικό με τη Γαλλία), η πόρτα του να γίνεις ο ήρωας είναι ακόμα ξεκλείδωτη.

Ο Ολυμπιακός, μαζί με τις καθυστερήσεις, θα είχε σκάρτα οκτώ λεπτά να επανορθώσει. Λάθος. Ο Ελ Αραμπί, μαζί με τις καθυστερήσεις, θα είχε σκάρτα οκτώ λεπτά να επανορθώσει. Όλοι οι τόνοι από τις κερκίδες του Καραϊσκάκη θα βάραιναν τις πλάτες του. Βία 10% οι πιθανότητες να (προλάβει να) εξιλεωθεί αν χάσει αυτό το πέναλτι. 90% να μην έχει καν την ευκαιρία.

Πριν το ματς-τελικό για την πρόκριση στους '32' του Europa League (δηλαδή 'το να παίζεις στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο', που η αλήθεια είναι ότι ακούγεται πολύ πιο αρχοντικό σε σχέση με το πραγματικό διακύβευμα), ο Μαροκινός είχε σκοράρει δέκα φορές με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Μόνο μία από αυτές ήταν με πέναλτι. Αυτή με την οποία άνοιξε λογαριασμό με τα ερυθρόλευκα, στις 24 Αυγούστου, στο 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο Φάληρο. Παρότι ο Ελ Αραμπί είναι αμφιδέξιος ενώ σκοράρει με ευκολία και με το κεφάλι, αυτό που παίρνουμε ως ένα κάποιο προβάδισμα στις επιλογές του τελευταία είναι η προτίμηση στο αριστερό πόδι. Άλλωστε, πριν δύο εβδομάδες, το σουτ με το οποίο πάγωσε το Λονδίνο ήταν με το αριστερό. Έξω από την περιοχή. Συστημένο στη δεξιά γωνία του Γκαζανίγκα.

Το βράδυ της Τετάρτης (σ.σ. 11/12), ο Ελ Αραμπί άρπαξε την μπάλα και δεν άφησε κανέναν να πλησιάσει στο πέναλτι. Και με τον τρόπο που στήθηκε απέναντί της, το μυαλό μας τον έκανε εικόνα να παίρνει φόρα και να εκτελεί με το αριστερό. Αντ' αυτού, ο επιθετικός του Ολυμπιακού κάνει ένα μεγάλο πλάγιο βήμα προς τα αριστερά, σαν να είναι η πρώτη -και η πιο κρίσιμη- φορά που επιχειρεί να ψαρέψει τον τερματοφύλακα του Ερυθρού Αστέρα. Και πράγματι, η έκπληξη που προκαλεί αυτό το πλάγιο βήμα-άλμα στον μέσο θεατή είναι τόσο μεγάλη, που τα υπόλοιπα έρχονται με την αυτόματη ροή ενός τσουνάμι. Μετά το πλάγιο βήμα, ο Ελ Αραμπί κάνει άλλα εννέα σε ρυθμό σπριντ, και στο δέκατο σουτάρει. Η ορμή του προδίδει δύο πράγματα: πρώτον, δεν γίνεται να το χάσει, δεύτερον, εκτελώντας μοιάζει να μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα. Ο θεατής έχει ξαφνιαστεί τόσο με την επιλογή του (και αυτό το μικρό αλματάκι), που το επόμενο που ακούει είναι η βουή από τις κερκίδες του γηπέδου, που ξεσπάνε. Κάθε περαστική σκέψη για ένα πιθανό φιάσκο τύπου Σιμόνε Τζάτζα εξαφανίζεται στο λεπτό.

Ο Ελ Αραμπί, ήρωας πια, μπορεί να βλέπει και να ξαναβλέπει το χτεσινό πέναλτι, σφίγγοντας τις γροθιές του κάθε φορά που βλέπει την μπάλα να κερδίζει τον τερματοφύλακα. Πιθανότατα, θα κοιμήθηκε μέτρια χτες το βράδυ λόγω της υπερέντασης, αλλά δεν θα έχει προβλήματα με τον ύπνο του από απόψε και μετά. Η μυστηριακή του ρουτίνα πριν την εκτέλεση του χτεσινού πέναλτι είναι αυτό το κάτι που θέλουμε (αλλά βλέπουμε σπάνια), και το οποίο θα μας βγάλει από τη ρουτίνα μας. Κάτι σαν κίνηση-ματ πριν την κίνηση-ματ. Ψάχνοντας τα πέναλτι που εκτέλεσε με τη Γρανάδα, συμπεραίνει κανείς ότι ο Ελ Αραμπί θα μπορούσε να είναι θύμα της χτεσινής επιλογής του, αν κάποιος τον είχε μελετήσει καλά. Εκτελεί πάντα με το δεξί και πάντα στην αριστερή γωνία του τερματοφύλακα. Μια φορά, τον είχε 'ψωνίσει' ο Βίλι Καμπαγιέρο κάτω από τα δοκάρια της Μάλαγα.

Τις φορές που δεν τον 'ψώνισαν', καλή ώρα χτες στο Φάληρο, ο Ελ Αραμπί είδε τη ρουτίνα της εκτέλεσης να δικαιώνεται. Λίγο μετά, είδε και τη ρουτίνα του πανηγυρισμού του να εδραιώνεται. Μερικοί πυροβολισμοί προς την κερκίδα. Το δεξί χέρι στη σκανδάλη, το αριστερό εν είδη κάννης. Καπνισμένης, από χτες.

Κρίνει όντως κάτι για το μέλλον η συνέχεια του Ολυμπιακού στο Europa League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK