Τόμας Βερμάλεν: 'Verminator' ή παρωχημένο μοντέλο;

Στην πορεία μιας καριέρας γεμάτης διακρίσεις στο υψηλότερο επίπεδο, ο Τόμας Βερμάλεν είχε μια ανεπιθύμητη συντροφιά. Μπορεί ο Βέλγος, που οι Ισπανοί στέλνουν τον Ολυμπιακό με τις ευλογίες του Ερνέστο Βαλβέρδε, να υποστηρίξει ακόμη τον ρόλο του "Verminator" ή το μοντέλο του είναι πια παρωχημένο;

England's Jamie Vardy vies for the ball with Belgium's Thomas Vermaelen, right, during the group G match between England and Belgium at the 2018 soccer World Cup in the Kaliningrad Stadium in Kaliningrad, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Alastair Grant)
AP

Η σκέψη των ανθρώπων του Ολυμπιακού για την ενίσχυση στην θέση του κεντρικού αμυντικού είναι μάλλον ξεκάθαρη. Η αναζήτηση περιλαμβάνει σίγουρα κάποιον με εμπειρία και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Το μοτίβο άλλωστε δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό. Οι 'ερυθρόλευκοι' έψαξαν την περίπτωση του Ζερεμί Ματιέ, που έμεινε τελικά στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων για τον Μάρτιν Σκρτελ, μια υπόθεση που σταδιακά 'φώναζε' πως δύσκολα θα προχωρήσει. Λογικό αν ευσταθεί η πληροφορία ότι ο Σλοβάκος στόπερ ζήτησε το συμβόλαιο που είχε στην Φενέρ, δηλαδή... 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Κάπως έτσι το απόγευμα της Πέμπτης (6/6) φτάσαμε στο δημοσίευμα της ισπανικής AS για τον Τόμας Βερμάλεν.

Στο Top-3 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Ο Βερμάλεν γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1985 στο Καπελέν και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Στάρμπρουκ, μια μικρή πόλη κοντά στο λιμάνι της Αντβέρπ. Πρώτη του ομάδα ήταν η Ζερμινάλ, που αργότερα συγχωνεύτηκε με την Μπίρσοτ. Ο Άγιαξ γρήγορα εντόπισε το ταλέντο του και ενέταξε τον παίκτη στα τμήματα υποδομής το 2000, όταν ο Βερμάλεν ήταν 15 ετών.

Ajax player Thomas Vermaelen, reacts during the UEFA Cup round of 32 second leg soccer match against Fiorentina at ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Thursday Feb. 26, 2009. Ajax continues to the next round. (AP Photo/Peter Dejong)
Ο Βερμάλεν σε στιγμιότυπο από αναμέτρηση του Άγιαξ με την Φιορεντίνα στο Άμστερνταμ (Κύπελλο UEFA, φάση των 32 - 26/02/2009) AP PHOTO/PETER DEJONG

Την σεζόν 2004-05 ήρθε ο δανεισμός στην Βάαλβαϊκ (13 συμ.) και η επιστροφή στον Άγιαξ, όπου πήρε την ευκαιρία από τον Ρόλαντ Κούμαν και την εκμεταλλεύτηκε, πριν ωριμάσει στα χέρια του Ντάνι Μπλιντ όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος. Ο Βερμάλεν έπαιξε για τέσσερις σεζόν στην ομάδα του Άμστερνταμ (143 συμ., 10 γκολ- έγινε και αρχηγός), πριν υπογράψει στην Άρσεναλ τον Ιούλιο του 2009. Η μεταγραφή του κόστισε στους Λονδρέζους 12 εκατ. ευρώ. Πέντε καλοκαίρια μετά, ο Βέλγος διεθνής στόπερ άφησε την Άρσεναλ (150 συμ., 15 γκολ) και μετακόμισε στην Βαρκελώνη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, αντί 19 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2016 πήγε δανεικός στην Ρόμα (12 συμ.) και τον Ιούνιο του 2017 επέστρεψε στους "μπλαουγκράνα", όπου αγωνίστηκε μέχρι και φέτος (53 συμ., 1 γκολ). Το συμβόλαιο του εκπνέει και τυπικά στις 30/06 αλλά δεδομένα δεν βρίσκεται στα πλάνα της Μπαρτσελόνα για τη νέα σεζόν. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις "μικρές" εθνικές του Βελγίου, όπως και με την Ολυμπιακή ομάδα, ενώ έχει 72 συμμετοχές με την ανδρών (μεταξύ των οποίων και αυτές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 κόντρα σε Αγγλία και Βραζιλία), της οποίας μέλος εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα.

England's Jamie Vardy, foreground, and Belgium's Thomas Vermaelen jump to head the ball during the group G match between England and Belgium at the 2018 soccer World Cup in the Kaliningrad Stadium in Kaliningrad, Russia, Thursday, June 28, 2018. (AP Photo/Petr David Josek)
Βερμάλεν και Βάρντι διεκδικούν την μπάλα στην αναμέτρηση Βέλγιο - Αγγλία, για το Group G του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 (28/06/2018) AP PHOTO/PETR DAVID JOSEK

Στο παλμαρέ του έχει ένα Champions League, τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Copa del Rey, ένα ισπανικό Super Cup και ένα Κύπελλο Αγγλίας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνηγορούν για έναν παίκτη που έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ έχει τεράστια εμπειρία και παραστάσεις από την καθημερινότητα συλλόγων με μεγάλη πίεση και ιδιαίτερα αυτή του πρωταθλητισμού.

"Όταν έρχεται μια ομάδα να σε ζητήσει, πάντα κοιτάς τον τρόπο που παίζει. Για εμένα δεν θα ήταν σωστή επιλογή να υπογράψω σε μια ομάδα που παίζει μονάχα με μακρινές πάσες. Κοιτάς την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας που σε θέλει και σιγουρεύεσαι πως σου ταιριάζει. Ο κόσμος έχει μια λανθασμένη εντύπωση για τους αμυντικούς στην Μπαρτσελόνα. Σκέφτονται πως 'α, είναι εύκολη η δουλειά τους, μόνο επιτίθενται', αλλά στην πραγματικότητα οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Το να παίζεις στο μισό γήπεδο του αντιπάλου δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Είναι γιατί τους έχουμε σε καθεστώς διαρκούς πίεσης. Αν δεν το κάνουμε, η πίεση θα γυρίσει σε εμάς. Έτσι πιέζουμε και πιέζουμε και πιέζουμε ψηλά συνέχεια. Αυτό σημαίνει πως στην πλάτη σου υπάρχουν σχεδόν 50 μέτρα αγωνιστικού χώρου. Καμιά φορά για τον αμυντικό αρκεί να δώσει μια στη μπάλα να πάει μπροστά και τέλος. Αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα. Αυτό που κάνουμε εδώ είναι περισσότερο ευχάριστο. Έχω συνηθίσει να συμμετέχω στο χτίσιμο της επίθεσης από πίσω αλλά ακόμη υπάρχουν πράγματα διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες που έπαιζα. Περισσότερο, πως να το πω, προηγμένα ποδοσφαιρικά", είχε δηλώσει ο Βέλγος μετά από ένα clasico με την Ρεάλ τον Δεκέμβρη του 2017, όπου αγωνίστηκε βασικός και η Μπαρτσελόνα κέρδισε με σκορ 3-0 στο "Bernabeu"... Λόγια ενδεικτικά της πίεσης που υπάρχει σε αυτό το επίπεδο αλλά και του τρόπου παιχνιδιού που αρέσκεται ο Βέλγος στόπερ.

Κλασικός ball playing defender

Μπορεί ο Βερμάλεν να απέκτησε πολύ γρήγορα το παρατσούκλι του "Verminator", όμως δεν είναι ο κεντρικός αμυντικός που ξεχωρίζει για την επιθετικότητα με την οποία αμύνεται, ούτε για την σκληράδα που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο. Σε plus 450 επίσημα παιχνίδια που έχει στην καριέρα του έχει δεχθεί συνολικά μόλις 73 κάρτες, 69 κίτρινες και 4 κόκκινες. Είναι κατ' εξοχήν εγκεφαλικός παίκτης, που προτιμά να αμύνεται στον χώρο διαβάζοντας τις φάσεις και να επεμβαίνει πριν δημιουργηθεί κίνδυνος. Οι τοποθετήσεις είναι το πλέον δυνατό του στοιχείο, που τον καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό και στις εναέριες μονομαχίες, παρά το γεγονός πως το ύψος του (183 εκ.) δεν τον βοηθά ιδιαίτερα.

Είναι πολύ άνετος με την μπάλα στα πόδια, έχει τρομερή ευχέρεια στις μεταβιβάσεις και σπάνια θα υποπέσει σε σοβαρό λάθος προωθώντας το παιχνίδι. Η τεχνική του είναι εξαιρετική για παίκτη της άμυνας και αυτός είναι ο λόγος που ο αριστεροπόδαρος στόπερ μπορεί να αγωνιστεί και ως πλάγιος μπακ. Με ασφάλεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως κλασικός ball playing defender. Καθόλου τυχαίο πως πρότυπο του υπήρξε ο Πάολο Μαλντίνι.

Η αλήθεια και ο μύθος για τους τραυματισμούς του

Ο 33χρονος κεντρικός αμυντικός έχει περισσότερα από 450 επίσημα ματς και 30.000 αγωνιστικά λεπτά στην καριέρα του. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να έχει πολλά περισσότερα, ωστόσο η ευπάθεια του στους τραυματισμούς, του στέρησε ένα πολύ σημαντικό αριθμό συμμετοχών. Η φύση των τραυματισμών του μαρτυρά έναν παίκτη με μυϊκό σύστημα που δυσκολευόταν πολύ να ακολουθήσει σε διάρκεια την πολύ υψηλή ένταση του αγγλικού και του ισπανικού πρωταθλήματος. Τα προβλήματα του Βερμάλεν σπάνια αφορούσαν αρθρώσεις ή χαρακτηρίζονταν σκελετικά. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό περιστρέφονταν γύρω από μια θλάση, ένα τράβηγμα ή διάστρεμμα. Ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός που είχε ήταν τον Σεπτέμβρη του 2007, όταν υπέφερε από ρήξη συνδέσμου στο γόνατο και έμεινε εκτός δράσης για 108 μέρες.

Τον Σεπτέμβρη του 2010, ως παίκτης της Άρσεναλ, αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο τραυματισμό της καριέρας του, στον αχίλλειο τένοντα. Του πήρε κοντά έναν χρόνο για να επιστρέψει στη δράση. Σοβαρό πρόβλημα είχε ξανά τον Σεπτέμβρη του 2014, αυτή τη φορά στον μηρό, με την αποθεραπεία του να ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2015.

Την επόμενη τετραετία ο πιο σοβαρός τραυματισμός που αντιμετώπισε ήταν στους κάτω κοιλιακούς το 2016, όταν έχασε 2,5 μήνες δράσης και 15 ματς με την Ρόμα. Μια θλάση στον προσαγωγό τον Οκτώβριο του 2018 τον κράτησε εκτός αγώνων για δύο μήνες, διάστημα στο οποίο η Μπαρτσελόνα έδωσε 10 παιχνίδια. Στο ενδιάμεσο είχε συχνούς αλλά μικρής έκτασης τραυματισμούς.

Προφανώς, παρά την δεδομένη ποιότητα του ως στόπερ, ο Τόμας Βερμάλεν αποτελεί μια μεταγραφική υπόθεση με υψηλό ρίσκο για τον Ολυμπιακό. Υγιής, ο Βέλγος διεθνής αποτελεί περίπτωση παίκτη μεγάλης κλάσης. Θα είναι όμως; "Ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει στη συμφωνία με τον Βερμάλεν, εάν περάσει τα ιατρικά", υποστηρίζουν οι Ισπανοί. Αλήθεια είναι αυτή, αλλά μισή. Μπορεί αυτή τη στιγμή ο Βερμάλεν να είναι ιατρικά εντάξει, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στην διάρκεια της περιόδου. Εκτός από την λογική που υπαγορεύει ότι ο ρυθμός και η ένταση του ελληνικού πρωταθλήματος είναι μάλλον της... πλάκας, σε σχέση με αυτή του αγγλικού ή του ισπανικού, επομένως -θεωρητικά- ο Βερμάλεν δύσκολα θα πιεστεί σε σημείο που θα τον προδώσει το μυϊκό του σύστημα. Τουλάχιστον σε συχνότητα ή σε σοβαρή μορφή. Τώρα αν κάποιος αναρωτηθεί "ωραία, και στην Ευρώπη τι γίνεται;" η απάντηση είναι πως πρόκειται για μια άλλη -μεγάλη- κουβέντα, με παραμέτρους αστάθμητες. Όπως π.χ. την διαχείριση που μπορεί να έχει ο παίκτης από τον προπονητή.

Στην συζήτηση για τους τραυματισμούς του Τόμας Βερμάλεν, υπάρχουν και υπερβολές. Ο Βέλγος έχει τουλάχιστον 24 καταγεγραμμένους στην καριέρα του, που του έχουν στερήσει την δυνατότητα να συμμετάσχει σε 240 παιχνίδια (104 με την Μπαρτσελόνα, 88 με την Άρσεναλ, 31 με τον Άγιαξ και 17 με την Ρόμα), τα 15 χρόνια που αγωνίζεται επαγγελματικά. Τα νούμερα εντυπωσιάζουν αρνητικά, ωστόσο χτίζουν και έναν μύθο. Παίρνοντας για παράδειγμα μια έρευνα που αφορά την Premier League από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι και αυτόν του 2019, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει μια σειρά από καλύτερους, ισάξιους ή λιγότερο ικανούς σε αυτό το επίπεδο παίκτες από τον Βέλγο, οι οποίοι είχαν ίδια ή μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών! Μουσά Ντεμπελέ, Βενσάν Κομπανί, Κόλο Τουρέ, Λοράν Κοσιελνί, Γιοάν Καμπάιγ, Γουέιν Ρούνεϊ, Σέρχιο Αγκουέρο, Μικέλ Αρτέτα, Ντάνιελ Στάριτζ, Λουκ Σο, Ντάνι Ρόουζ, κάποια από τα ενδεικτικά ονόματα στις δύο λίστες που ακολουθούν.

Τόμας Βερμάλεν: 'Verminator' ή παρωχημένο μοντέλο;
Πόσους τραυματισμούς αντιμετώπισε ένας παίκτης από 01/01/2012
Τόμας Βερμάλεν: 'Verminator' ή παρωχημένο μοντέλο;
Πόσες μέρες τραυματίας ήταν ένας παίκτης από 01/01/2012

Αναμφίβολα, ο Βερμάλεν είναι ένας παίκτης που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς. Κυρίως σε συχνότητα, λιγότερο σε σοβαρότητα (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια). Όμως δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση ή ακραίο παράδειγμα παίκτη με τέτοιο ιστορικό, καθώς ουσιαστικά ανήκει σε μια μακρά λίστα ποδοσφαιριστών μεγάλης ποιότητας, που είχαν παρόμοια προβλήματα στην καριέρα τους. Σίγουρα είναι μια περίπτωση μεταγραφής που συνοδεύεται από τον χαρακτηρισμό high risk, όσον αφορά την ευπάθεια του μυϊκά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως στο ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό δύσκολα θα υπέγραφε για λιγότερα από 1,2 - 1,3 εκατ. ευρώ net ετησίως. Από την άλλη, μιλάμε για έναν στόπερ υψηλής κλάσης, εντελώς... παράταιρο για το επίπεδο της Super League. Αν οι πληροφορίες που έρχονται από την Ιβηρική έχουν πιάσει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις -υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει δώσει τις καλύτερες συστάσεις για την κατάσταση του παίκτη- τότε ο Ολυμπιακός εμφανίζεται πρόθυμος να πληρώσει για να μάθει.

Στο sequel του "Terminator", ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι ένα λιγότερο προηγμένο μοντέλο εξολοθρευτή που τελικά αποδεικνύεται ακόμη αποτελεσματικό απέναντι σε μια ανώτερη τεχνολογία. Μπορεί ο Τόμας Βερμάλεν να υποστηρίξει ακόμη τον ρόλο του "Verminator" ή το μοντέλο του είναι πια παρωχημένο; Οι απαντήσεις θα προκύψουν μέσα από τις μάχες στο χορτάρι, αν και εφόσον ο Βέλγος στόπερ ντυθεί στα ερυθρόλευκα.

Αποτελεί ο Μάρκους Μπέργκ μια μεταγραφή με υψηλό δείκτη ρίσκου για τον Ολυμπιακό; Το ενδεχόμενο απόκτησης του Σουηδού φορ από τους 'ερυθρόλευκους' στο Pod-όσφαιρο του Contra.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK