Toni Vigato: Ο ταύρος της Τορίνο για 65 χρόνια

Δεν θα πιάσει ποτέ πέναλτι, ούτε θα σκοράρει το νικητήριο γκολ. Είναι όμως ο ταύρος της Τορίνο, παρά του 82 του χρόνια. Ο Toni Vigato από 18 χρονών έχει ζήσει τα πάντα με την αγαπημένη του 'granata' και είναι το φυλακτό του Andrea Belotti.

Toni Vigato: Ο ταύρος της Τορίνο για 65 χρόνια

Παρά τα 82 του χρόνια, ο Τoni είναι ακόμη εκεί, στην πρώτη γραμμή: να καθαρίσει τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών, να μαζέψει τις μπάλες, να τακτοποιήσει το υλικό των προπονήσεων, να εμψυχώσει παίκτες και τεχνικό επιτελείο, να τους χειροκροτήσει στα γκολ, να φτιάξει ακόμη και τον καφέ. Είναι το πραγματικό σύμβολο της Τορίνο. Αν και ποτέ δεν το ζήτησε. Το κέρδισε όμως, με την αφοσίωση και τον ιδρώτα του.

Στις αποτυχίες, στην περιπέτεια της Serie B, στην αναγέννηση της ομάδας, ο Toni ήταν πάντα παρών. Ευγενικός, γενναιόδωρος, ευθύς, διαρκώς με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του. Για εκείνον σημασία δεν είχαν οι επιτυχίες. Ένιωθε τιμή και ευγνωμοσύνη μόνο και μόνο για το γεγονός πως είχε την ευκαιρία να βρίσκεται κάθε μέρα εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην "granata". Δεν είναι συμπτωματικό πως αποτελεί μέχρι και σήμερα το αγαπημένο πρόσωπο των περισσότερων ποδοσφαιριστών. Είτε μιλάμε για την πρώτη ομάδα, είτε για την Κ-21.

Ο Rolando Bianchi εξακολουθεί να διατηρεί μια πολύ ξεχωριστή σχέση με τον Toni. Ποτέ δεν τον ξεχνά στα γενέθλια του, όπως ποτέ δεν τον ξεχνούσε όταν σημείωνε κάποιο τέρμα με τη φανέλα της 'Toro'.

Η σημασία του εμβληματικού φροντιστή της Torino αποτυπώνεται και στα λόγια του Andrea Belotti. Ενός παίκτη που μοιάζει... εκτός εποχής, σε σχέση με το άθλημα, τις απολαβές και τη συμπεριφορά του. Ταπεινός, μακριά από όσα επιτάσσουν η δημοσιότητα και το lifestyle, ο Belotti είναι αφοσιωμένος στην σχέση του με το γκολ και του αρέσει να μένει στο σπίτι, να αποταμιεύει, ξέροντας πως κάποια μέρα θα έχει μια οικογένεια να υποστηρίξει. Δεν μοιάζει λοιπόν περίεργο που η σχέση του με τον Toni Vigato είναι τόσο δυνατή, ωστόσο τα λόγια του παραμένουν συγκινητικά:

" Όταν έφτασα στο Torino, την πρώτη μέρα της προπόνησης, υπήρχε ένας ανθρωπάκος μικροκαμωμένος, που δούλευε για την Toro. Εκείνη τη μέρα μου είπε 'θα γίνεις ένας από τους πιο δυνατούς στράικερ που θυμάται το ιταλικό πρωτάθλημα'. Τον πέρασα για τρελό, δεν ήξερα ποιος ήταν.

Στη συνέχεια, μετά από λίγο διάστημα, ανακάλυψα ότι το όνομά του είναι Toni Vigato και ήταν ο αποθηκάριος του γηπέδου. Σκέφτηκα μέσα μου: Μα τι καταλαβαίνει αυτός από το ποδόσφαιρο... Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι το γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά.

Τώρα όταν σκοράρω, σε κάθε παιχνίδι ψάχνω για το βλέμμα του. Όταν τον βρω τρέχω να τον αγκαλιάσω. Αυτός ο άνθρωπος έχει γίνει το φυλακτό μου. Πριν το παιχνίδι με αγκαλιάζει και μου λέει 'είμαι στα χέρια σου, ξέρω ότι θα σκίσεις σήμερα'. Είναι όμορφο πράγμα σε κάθε γκολ του Torino να κλαίει και να τον βλέπεις να χαίρεται. Με γεμίζει με περηφάνια" .

Toni Vigato: Ο ταύρος της Τορίνο για 65 χρόνια

O Toni Vigato ήταν δεν ήταν 18 ετών όταν πρωτοξεκίνησε να εργάζεται ως φροντιστής στην 'granata'. Ήταν τα πρώτα χρόνια μετά το φοβερό αεροπορικό δυστύχημα που ξεκλήρισε την 'Grande Torino' το 1949. Από τότε η ζωή του είναι συνυφασμένη με αυτήν της αγαπημένης του ομάδας. Μετά από 65 χρόνια και με τον ίδιο να έχει συμπληρώσει 82 χρόνια ζωής, ο Toni συνεχίζει να προσφέρει της υπηρεσίες του με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε την πρώτη μέρα.

Συνεχίζει να ονειρεύεται όπως έκανε όταν ήταν παιδί, προσπαθεί να μεταφέρει τα συναισθήματα και τις ιστορίες του για την ομάδα στη νέα γενιά. Όπως έκανε και με τον Matteo Darmian, που πριν πωληθεί στην Manchester United τον Ιούλιο του 2015, λύγισε στην αγκαλιά του Toni. "Για εμένα είσαι σαν πατέρας μου", του είπε με δάκρυα στα μάτια λίγο πριν πετάξει για την Αγγλία. Και δεν είναι ο μόνος που νιώθει έτσι για τον ταύρο της Torino.

*Οι φωτογραφίες είναι από την fanpage του Toni Vigato στο facebook

News 24/7

24MEDIA NETWORK