Τοροσίδης: "Προέχει η νίκη επί της Χέρτα"

Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη μάχη του Κυπέλλου UEFA με τη Χέρτα στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Βασίλης Τοροσίδης με συνέντευξή του στη Vodafone αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα του Ολυμπιακού.

Τοροσίδης: "Προέχει η νίκη επί της Χέρτα"

Αναλυτικά

Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία σας μέχρι τώρα;

«Στο πρωτάθλημα είμαστε ικανοποιημένοι σίγουρα διότι παίζουμε καλά και πήραμε μία διαφορά στο τέλος του πρώτου γύρου. Όσον αφορά στην αρχή της Ευρώπη, τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα με τον αποκλεισμό μας από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνεχίζουμε στο UEFA, όπου έχουμε έναν κρίσιμο αγώνα. Γενικά παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, δεν ξεχνάμε παράλληλα ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποιες νίκες μακριά από το Καραϊσκάκη. Προέχει να νικήσουμε την Πέμπτη τη Χέρτα για να συνεχίσουμε στο κύπελλο UEFA».

Πόσο έτοιμοι είστε για τον αγώνα με τη Χέρτα;

«Είναι κρίσιμο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, όποιος μπει με μεγαλύτερο πάθος θα πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Εμείς θα παίξουμε μόνο για τη νίκη διότι όταν κυνηγάς την ισοπαλία, μπορεί να χάσεις. Έχουμε αποδείξει ότι στην έδρα μας είμαστε πολύ δυνατοί θα προσπαθήσουμε να το εκμεταλλευτούμε. Προκρινόμαστε και με ισοπαλία, δεν θέλουμε όμως να σκεφτόμαστε το «Χ». Κάθε ομάδα έχει τα δυνατά της ατού. Το γήπεδο Καραϊσκάκη είναι ένα γερό χαρτί για τον Ολυμπιακό διότι παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στα κρίσιμα παιχνίδια. Δεν μπορώ να απαντήσω τι είναι αυτό το ιδιαίτερο όταν αγωνιζόμαστε μπροστά στους δικούς μας φιλάθλους. Καταρχάς, μας δίνει ο κόσμος ψυχολογία, μία υπέροχη ώθηση και δύναμη. Τις τελευταίες δύο τρεις εβδομάδες δείχνουμε ένα καλύτερο πρόσωπο, διαφορετικό στις αναμετρήσεις μας εκτός έδρας».

Υπάρχει το θετικό προηγούμενο με την Βέρντερ Βρέμης. Μπορούμε να μιλήσουμε για αντιπάλους από τη Γερμανία οι οποίοι ταιριάζουν στον Ολυμπιακό;

«Το ότι οι γερμανικές ομάδες παίζουν ανοικτό ποδόσφαιρο αυτό μας βοηθάει και μας δίνει ευκαιρίες για γκολ. Ιδιαίτερα εμείς που παίζουμε γρήγορο ποδόσφαιρο, αμυνόμαστε καλά, μας ενισχύει το γεγονός ότι ο αντίπαλος, όταν είναι από τη Γερμανία, συνήθως ανοίγεται κι επιδιώκει να επιτεθεί».

Είστε…μαθημένοι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αποτελεί πρόκληση το κύπελλο UEFA;

«Δεν είναι η ίδια διοργάνωση αλλά δεν την υποβαθμίζουμε. Πώς γίνεται να την δούμε με μεγαλύτερη χαλαρότητα όταν αγωνίζονται κολοσσοί της Ευρώπης; Για όλους μας αποτελεί κίνητρο να νικήσουμε τη Χέρτα, να συνεχίσουμε στο κύπελλο UEFA και να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται».

Στο πρωτάθλημα ήδη υπάρχει ένα σημαντικό προβάδισμα. Αρκεί για να κατακτήσετε το τίτλο;

«Έχουμε πάρει ένα αβαντάζ ψυχολογικό και βαθμολογικό αλλά δεν φτάνει σε καμία περίπτωση. Δεν μπορούμε να μην κοιτάμε όλους τους αντιπάλους με σεβασμό. Αυτό κάναμε έως τώρα, και αυτό θα πράξουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Τι καινούργιο φέρνει ο Βαλβέρδε;

«Ο κόουτς προσπαθεί να περάσει ένα πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό, με πρεσάρισμα ψηλά. Θέλει να παίζουμε ένα 4-4-2, για να μιλήσουμε κάπως πιο εξειδικευμένα, όπως αγωνίζονται πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Τόσο εμείς όσο και ο προπονητής, χρειάστηκε κάποιο χρόνο προσαρμογής. Μην νομίσει κανείς πως τίθεται θέμα γλώσσας επειδή ο κύριος Βαλβέρδε είναι Ισπανός. Έπρεπε να καταλάβουμε την νοοτροπία του και να βρούμε το ρυθμό μας».

Ένα κομμάτι της επιτυχίας είναι και η άμυνα, η καλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Το μυστικό;

«Πιστεύω ότι για τη καλή άμυνα δεν διαδραματίζουν ρόλο μόνο οι τέσσερις αμυντικοί. Σε καμία περίπτωση. Φέτος στον Ολυμπιακό και οι 11 βοηθούν ασκώντας πίεση, υπάρχουν βοήθειες από όλα τα παιδιά κι έρχεται το αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά δεν έχεις ξεκουραστεί καθόλου. Με την εθνική στην Αυστρία μετά προετοιμασία με τον Ολυμπιακό, παίζεις συνέχεια πώς τα καταφέρνεις;

«Στην αρχή της περιόδου ήταν λίγο δύσκολο για μένα και δεν ήμουν τόσο καλά όσο ήθελα. Τα τελευταία καλοκαίρια χάνω ένα μεγάλο μέρος από τις διακοπές λόγω των υποχρεώσεων με την εθνική ομάδα, η τιμή όμως να φοράς το εθνόσημο είναι μεγάλη. Αρχίζω σιγά σιγά να προσαρμόζομαι σε ένα στυλ παιχνιδιού χωρίς ξεκούραση αλλά αυτή είναι η δουλειά και η αγάπη μου. Φροντίζω να ξεκουράζομαι σωματικά και ψυχολογικά. Οι λίγες ημέρες διακοπών, μου δίνουν την ευκαιρία να ξεφεύγω. Δεν έχω άλλα χόμπι, μόνο το ποδόσφαιρο».

Πως βλέπεις τον εαυτό σου τα επόμενα πέντε χρόνια. Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

«Δεν κάνω όνειρα. Σε μία πενταετία θέλω να είμαι υγιής τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου και όπου και αν βρίσκομαι».

Βρίσκεσαι δύο χρόνια στον Ολυμπιακό. Τι είναι αυτό που ακόμα σε εντυπωσιάζει;

«Η οργάνωση της ομάδας είναι εξαιρετική. Έρχομαι βέβαια από μία εξίσου οργανωμένη ομάδα όπως η Ξάνθη, ο Ολυμπιακός όμως λόγω και των υποχρεώσεών μας στην Ευρώπη η οργάνωση βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Εκείνη η παράμετρος που με εντυπωσιάζει και πάντα θα με εντυπωσιάζει, είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού Υπάρχει αυτή η αγάπη, η ωραία τρέλα που σε κάνει να νοιώθεις μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας. Όπου και να πας δείχνουν την αγάπη τους».

Όλοι μιλούν για την καρδιά του πρωταθλητή. Πως… μεταφράζεται αγωνιστικά αυτή η φράση;

«Πιστεύω ότι είναι η ψυχολογία από τα πολλά συνεχόμενα πρωταθλήματα και το προβάδισμα που αποκτά η ομάδα στη χρονιά. Μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογία για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες».

Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει το δικό του χορηγικό πρόγραμμα με την Vodafone. Έχεις κι εσύ άμεση συνεργασία με την εταιρεία. Σε βοηθάει αυτή η σχέση;

«Είναι πολύ σημαντικό ο επαγγελματίας να έχει έναν χορηγό κοντά του. Ότι χρειαστώ, με βοηθάει παντού στα θέματα της τηλεφωνίας. Η συνεργασία με τους ανθρώπους της εταιρίας είναι άψογη κι ελπίζω να συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Πιστεύω πως κι εγώ ανταποκρίνομαι για να είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση».

Μία ευχή για το 2009.

«Να υπάρχει υγεία διότι αυτό είναι το υπέρτατο αγαθό. Όλα τα άλλα έρχονται. Για τον Ολυμπιακό θέλω πάλι το ντάμπλ και μία σημαντική παρουσία στο κύπελλο Ουέφα. Δεν ξέρω αν είναι πολλά, όμως δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι».

News 24/7

24MEDIA NETWORK