Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος

Το σουτ που πέρασε λίγο άουτ, το φάουλ που σταμάτησε στο τείχος, το σκληρό τάκλιν που δέχθηκε κι η εκδίκηση που πήρε μετά από δευτερόλεπτα. Ο Γιάγια Τουρέ έκανε 7 ενέργειες στο ντεμπούτο του που θα τις ξαναδούμε.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Μετά από 4.519 ημέρες, ο Γιάγια Τουρέ φόρεσε ξανά τις επικαλαμίδες με το σήμα του Ολυμπιακού και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για αγώνα των Πειραιωτών. Τότε, στις 14 Μαΐου 2006, ήταν το 0-0 με τον Ιωνικό, στη φιέστα τίτλου όπου την παράσταση έκλεψαν τα κόλπα με την μπάλα που έκανε ο Ριβάλντο, ο Ζιοβάνι κι ο επίσημος προσκεκλημένος της ΠΑΕ, Ντιέγκο Μαραντόνα. Τώρα, η βραδιά ήταν δική του...

Στο ντεμπούτο του 35χρονου μέσου, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω του και δικαίως. Δεν είναι τυχαίο που ο διεθνής από την Ακτή Ελεφαντοστού πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, παρότι στην ενδεκάδα υπήρχαν δύο παίκτες από πέρυσι, οι Παπ Αμπού Σισέ και Λεονάρντο Κούτρης.

Η μετάβαση του Τουρέ από την Premier League στο Κύπελλο Ελλάδας, από μία ομάδα όπου συνεργαζόταν με Σέρχιο Αγκουέρο, Κέβιν ντε Μπράινε και Νταβίδ Σίλβα σε μία ομάδα που συνεργάζεται με Δημήτρη Μάνο, Μάριο Βρουσάι και Θανάση Ανδρούτσο, από έναν αντίπαλο επιπέδου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε έναν αντίπαλο επιπέδου Λεβαδειακού, απαιτεί προσαρμογή.

Παρ' όλα αυτά, από την περίπου μία ώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, έδειξε ορισμένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε από εκείνον την τρέχουσα σεζόν.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Τα πρώτα 86 δευτερόλεπτα ήταν χαρακτηριστικά της βούλησής του για τη δεύτερη θητεία στο λιμάνι. Με τη συμπλήρωση 20'' έκανε ένα γρήγορο τρέξιμο για να πιέσει τον αντίπαλο κεντρικό αμυντικό και να τον ωθήσει στο λάθος. Μετά από περίπου άλλα τόσα δευτερόλεπτα βρέθηκε πίσω από τη σέντρα για να παίξει το 1-2 με τον Ματίας Ναουέλ, ώστε ο Ισπανός να ξεμαρκαριστεί και να φύγει στην αντεπίθεση, ενώ στο 1:26, έχοντας πάρει ξανά την μπάλα στην κατοχή του, έκανε πάσα προς τα πλάγια, η οποία κόπηκε από τάκλιν αντιπάλου. Ήταν θέμα κυριολεκτικά δευτερολέπτων να δείξει τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του πως, όταν θα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, εκείνος θα δίνει τον τόνο της έντασης (ή της ηρεμίας) του ρυθμού, από τα πόδια του θα περνάει η μπάλα για οποιαδήποτε επιθετική προσπάθεια.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Στο 8:13 ήταν ορατή και η αντιμετώπιση που θα έχει από τους αντιπάλους ο Τουρέ. Ο Μουάζ Αντιλεού έκανε ένα ισχυρό τάκλιν στα πόδια του 'αστέρα' του Ολυμπιακού έξω από την περιοχή των Βοιωτών, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδύνευε μία κάθετη πάσα ή ένα σουτ. Ο Τουρέ, όμως, εκνευρίστηκε από αυτό το δυναμικό μαρκάρισμα και 10'' αργότερα επιχείρησε να απαντήσει, έστω και σε άλλον παίκτη. Έτρεξε πίσω στο κέντρο και έκανε με τη σειρά του δυνατό τάκλιν στον Πέτρο Γιακουμάκη. Ο επιθετικός του Λεβαδειακού έχασε τον έλεγχο της μπάλας και ο Τουρέ σηκώθηκε αμέσως κι έκανε σπριντ για να πάρει την κατοχή πριν από κάποιον αντίπαλό του. Όσο, δε, ο Γιακουμάκης βρισκόταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, δεχόμενος πρώτες βοήθειες, ο Τουρέ έδινε οδηγίες στους συμπαίκτες του για την επόμενη επίθεση.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Στο 17:19 το φράγμα του Στάθη Χατζηλάμπρου κατέληξε σε αμυντικό φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή και σε κεντρική θέση. Ο Τουρέ ανέλαβε την εκτέλεση, όντας σπεσιαλίστας τον καιρό που αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο η προσπάθειά του στο 18:21 κατέληξε στο κεφάλι του Παύλου Μητρόπουλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε ανάλογες ευκαιρίες δεν θα δοκιμάσει ξανά να σκοράρει από στημένη φάση, έστω κι αν ο νο1 εκτελεστής μέχρι στιγμής (και με απευθείας φάουλ γκολ φέτος) Κώστας Φορτούνης, αλλά και ο φετινός υποψήφιος για βραβείο 'Πούσκας' χάρη σε εκτέλεση φάουλ, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, θα δημιουργήσουν μεγάλο συναγωνισμό γι' αυτές τις φάσεις.

Στο 21:14, μετά από σουτ του Ανδρούτσου εντός περιοχής που κόπηκε από τάκλιν, η μπάλα κατέληξε στον Τουρέ μετά από διώξιμο. Ο κορυφαίος μέσος στην ιστορία της Ακτής Ελεφαντοστού, έχοντας πάρει θέση έξω από τη μεγάλη περιοχή, αντί να σουτάρει χωρίς να σκεφτεί, προτίμησε πρώτα να σκεφτεί τον τρόπο που θα εκτελέσει και μετά να πιάσει ένα γλυκό φαλτσαριστό δεξί σουτ, που έφυγε ακριβώς δίπλα από τη συμβολή των δοκαριών. Μπορεί πρακτικά να ήταν άστοχος, ωστόσο επιχείρησε να κάνει αυτό που τον διέκρινε όλα αυτά τα χρόνια, να σημαδέψει εκεί όπου ο αντίπαλος τερματοφύλακας δεν είναι σε θέση να αντιδράσει και να προσπαθήσει να στείλει 'συστημένη' την μπάλα.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Στο 37:38, ο Τουρέ έδειξε ακόμα ένα στοιχείο για το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμος τη φετινή σεζόν στον Ολυμπιακό. Αν και τοποθετήθηκε πίσω από τον 'φουνταριστό', εν προκειμένω τον Μάνο, ο ρόλος του δεν ήταν να τροφοδοτεί μόνο τον πρώην παίκτη του ΟΦΗ, αλλά να βγάζει και άλλου είδους πάσες. Όπως η μεταβίβαση στα δεξιά προς τον Γιάννη Μασούρα, ο οποίος με τη σειρά του έβγαλε τη σέντρα για τον Μάνο, έστω κι αν ο μετέπειτα σκόρερ του μοναδικού τέρματος του αγώνα δεν κατάφερε να νικήσει σε αυτήν τη φάση τον Βλάντιμιρ Μπάλιτς.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Στο 2ο ημίχρονο και ιδίως από το 52:00 και μετά, άρχισε να φαίνεται και το... αναμενόμενο πρόσωπο του Τουρέ. Βαριά πόδια, ελάχιστες κινήσεις χωρίς την μπάλα, περίμενε πάσα για να κάνει μερικά μέτρα και να τη δώσει αμέσως. Δεν είχε άλλη ενέργεια, κάτι φυσιολογικό για έναν παίκτη που αγωνίστηκε για τελευταία φορά στις 9 Μαΐου και που δεν είχε πραγματοποιήσει θερινή προετοιμασία με κάποια ομάδα. Παρ' όλα αυτά, θύμισε τον Τουρέ που δέχθηκε κριτική τον τελευταίο 1,5 χρόνο στους 'πολίτες' για τη νωθρότητα στο παιχνίδι του.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Στο 57:21 ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν στον αγώνα. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής υποκλινόταν για τελευταία φορά στη βραδιά και έβγαινε από τον αγωνιστικό χώρο. Παρέδωσε το περιβραχιόνιο και άρχισε να χειροκροτεί το κοινό στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' που τον αποθέωνε και φώναζε το όνομά του. Χαιρέτισε μέχρι και αντιπάλους και έδωσε το χέρι του στον Μπίμπρας Νάτχο, έναν παίκτη με τον οποίο καλούνται να τραβήξουν μεγάλο 'κουπί' στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, είτε μαζί στην ενδεκάδα είτε αντικαθιστώντας ο ένας τον άλλον.

Οι επτά ενέργειες του Τουρέ που φανέρωσαν τι θα δούμε φέτος
EUROKINISSI

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής

1ος όμιλος

Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννενα 1-2 (76' Κουλούρης / 18' Κρίζμαν, 40' Ξυδάς)

03/10 16:30 Θύελλα Καμαρίου - Ηρακλής

2ος όμιλος

Βόλος - Απόλλων Λάρισας 5-1 (21', 69' Μαντζής, 51' Κότο, 65' Πέντα, 62' Γκαρσία / 47' Λίταινας)

ΑΕΚ - Λαμία αναβλήθηκε

3ος όμιλος

ΟΦ Ιεράπετρας - Κισσαμικός 0-2 (48' Ζιούλης, 90' Βρεττός)

02/10 17:30 Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός

4ος όμιλος

Αήττητος Σπατών - Εργοτέλης 1-1 (80' Γροντής / 42' Καπνίδης)

ΠΑΟΚ - Άρης 1-1 (25' Πέλκας / 45+3' Γκαρθία)

5ος όμιλος

Άρης Αβάτου - Παναχαϊκή 0-1 (51' Μωραΐτης)

Ολυμπιακός - Λεβαδειακός 1-0 (68' Μάνος)

6ος όμιλος

Απόλλων Παραλιμνίου - Τρίκαλα 1-1 (31' Μερεσιώτης / 43' Τσιμίκας)

Αστέρας Τρίπολης - Απόλλων Σμύρνης 2-1 (68' Μαρτίνεθ, 86' Βαγέντε / 74' Τζανετόπουλος)

7ος όμιλος

Ξάνθη - ΟΦΗ 0-0

Νίκη Βόλου - Κέρκυρα 0-1 (20' Κρητικός)

8ος όμιλος

Ηρόδοτος - Απόλλων Πόντου 0-1 (58' Δημητριάδης)

03/10 17:30 Πανιώνιος - ΑΕΛ

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK