Τουρκικές αμαρτίες

Οι Τούρκοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα έκαναν τα πάντα για να προκριθούν στο Μουντιάλ 2006. Οι κακόμοιροι Ελβετοί το διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή. Ένα πανό τους καλωσόριζε στην κόλαση, ενώ όταν ολοκλήρωσαν την πρόκρισή τους ακολούθησαν απίστευτα επεισόδια στη φυσούνα μεταξύ παικτών των δύο ομάδων, μελών των προπονητικών τιμ και οργάνων της τάξης.

Τουρκικές αμαρτίες
Οι Τούρκοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα έκαναν τα πάντα για να προκριθούν στο Μουντιάλ 2006. Οι κακόμοιροι Ελβετοί το διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή. Ένα πανό τους καλωσόριζε στην κόλαση, ενώ όταν ολοκλήρωσαν την πρόκρισή τους ακολούθησαν απίστευτα επεισόδια στη φυσούνα μεταξύ παικτών των δύο ομάδων, μελών των προπονητικών τιμ και οργάνων της τάξης.

Ο ελβετός πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ξέσπασε και απείλησε την Τουρκία ακόμη και με αποκλεισμό από το Μουντιάλ 2010: «Αυτά που συνέβησαν δεν αξίζουν στο ποδόσφαιρο. Πρώτη φορά αντικρίζω τέτοιες καταστάσεις. Κάτι δεν πάει καλά με το ποδόσφαιρο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Οι ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει κάτι σπουδαίο αντί να πανηγυρίζουν στον αγωνιστικό χώρο, δέχονται επιθέσεις και αντί να γιορτάζουν, τρέχουν στα αποδυτήρια να κρυφτούν σαν να είναι κλέφτες. Δεν αξίζει αυτό το πράγμα στο ποδόσφαιρο. Θα δράσουμε και θα δράσουμε σκληρά. Η έκταση των επεισοδίων είναι τέτοια που επισύρει βαριά τιμωρία. Ακόμα και αποκλεισμό από την επόμενη διεθνή διοργάνωση» άστραψε και βρόντηξε, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι συνέχιζαν το… βιολί τους κατηγορώντας τον για οπαδική συμπεριφορά λόγω της καταγωγής του…

Προφανώς είναι λεπτομέρεια ότι ο κεντρικός αμυντικός της Οσέρ Στεφάν Γκρίχτινγκ αναγκάζεται να φορά καθετήρα στα γεννητικά όργανα για τις επόμενες 7-10 ημέρες λόγω κλωτσιάς που δέχτηκε στη βουβωνική χώρα. Λεπτομέρεια είναι επίσης ότι ξυλοφορτώθηκε ο Τρανκουίλο Μπαρνέτα και ο υπεύθυνος Τύπου της ελβετικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Πιερ Μπενουά ο οποίος βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!

Η ουσία είναι ότι η FIFA διέταξε να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και στη συνέχεια θα αποφασιστεί το ύψος της τιμωρίας που θα επιβληθεί στην τουρκική ομοσπονδία...

Η απάντηση

"Οι δηλώσεις του Μπλάτερ είναι εκείνες που θα έκανε ένας οπαδός της Ελβετίας". Αυτό ήταν το καυστικό σχόλιο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Τουρκίας, μέσω του αντιπροέδρου Σεκίπ Μοστούρογλου, συμπληρώνοντας: "Φαίνεται ότι ο Μπλάτερ ξέχασε τι έγινε στον πρώτο αγώνα στην Ελβετία και μας οδήγησε σε επίσημη διαμαρτυρία. Ο,τι έγινε χθες καταγράφηκε, όπως επίσης καταγράφηκε και το ότι δύο Τούρκοι αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, χτυπημένοι από Ελβετούς ποδοσφαιριστές".

Το βρώμικο παρελθόν

Η Τουρκία βέβαια δεν αποτελεί ποδοσφαιρικό παράδεισο, καθώς δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας για τα επεισόδια που δημιούργησαν Τούρκοι οπαδοί!

Σεπτέμβριος 1967: 44 νεκροί και 600 τραυματίες στο Καϊσέρι, όταν έπειτα από ακύρωση ενός γκολ προκλήθηκαν τρομακτικά επεισόδια μεταξύ οπαδών που συνεπλάκησαν με μαχαίρια, πιστόλια και σπασμένα μπουκάλια.

5 Απριλίου 2000: Δύο βρετανοί σκοτώνονται έπειτα από επεισόδια οπαδών της Τσέλσι και τούρκων στην Κωνσταντινούπολη πριν από το ματς Γαλατάσαραϊ – Λιντς. Τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ακολούθησαν 25 συλλήψεις και 16 απελάσεις βρετανών.

15 Απριλίου 2000: Κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπεσίκτας – Γαλατάσαραϊ χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος που είχε εμπλακεί σε καυγά εκτός γηπέδου.

17 Μαΐου 2000: Στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Γαλατάσαραϊ (4-1 την Αρσεναλ στα πέναλτι στην Κοπεγχάγη) χάνουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι στην Τουρκία, ενώ η πρωτεύουσα της Δανίας γεμίζει τραυματίες από επεισόδια Τούρκων και Βρετανών.

13 Μαρτίου 2002: Η διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας μετά το ματς Ρόμα – Γαλατάσαραϊ παίρνει διπλωματικές διαστάσεις. Τα επεισόδια μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων σταματούν μόνο έπειτα από παρέμβαση της αστυνομίας!

31 Οκτωβρίου 2002: Στον αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Παναθηναϊκού οι φίλοι της ελληνικής ομάδας και ο τότε υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου γίνονται δεκτοί με βροχή αντικειμένων που εκτοξεύουν εναντίον τους τούρκοι οπαδοί, οι οποίοι φροντίζουν να θυμίσουν στους Ελληνες και την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Τραυματίζονται ελαφρά 15 έλληνες εκρομείς.

11 Ιουνίου 2003: Στο ματς των προκριματικών για το Euro 2004 μεταξύ Τουρκίας και πΓΔΜ το δεύτερο γκολ των φιλοξενούμενων προκαλεί τη μήνη των οπαδών της Τουρκίας που γεμίζουν το γήπεδο με μπουκάλια και κέρματα. Η πειθαρχική επιτροπή της UEFA επιβάλλει μόνο χρηματικά πρόστιμα.

15 Αυγούστου 2003: Η πρώτη νίκη της περιόδου για τον προπονητή της Φενέρμπαχτσε Κριστόφ Ντάουμ επισκιάζεται από τρομερά επεισόδια μεταξύ οπαδών των πρωτευουσιάνων και της Τραμπζοσπόρ, τα οποία κορυφώνονται στο ημίχρονο.

18 Νοεμβρίου 2003: Τους πανηγυρισμούς εντός γηπέδου της εθνικής Γερμανίας των ελπίδων ακολουθούν άγριες σκηνές κυνηγητού. Στη φυσσούνα μετά την ισοπαλία 1-1 που απέσπασαν οι γερμανοί από τους τούρκους, αναλαμβάνουν δράση τα όργανα της τάξης και «παράγοντες» της τουρκικής ομοσπονδίας οι οποίοι δέρνουν τους γερμανούς διεθνείς! Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι οι γερμανοί «πανηγύριζαν προκλητικά»…

21 Αυγούστου 2004: Δύο ματς του τουρκικού πρωταθλήματος διακόπτονται λόγω επεισοδίων. Τρεις οπαδοί οδηγούνται μαχαιρωμένοι στο νοσοκομείο. Μέλος τηλεοπτικού συνεργείου προσπαθεί να τραβήξει πλάνα από τα επεισόδια και του σπάνε ένα δάκτυλο χεριού. Στο ματς της Φενέρμπαχτσε με την Ιστανμπούλσπορ πέφτουν πυροβολισμοί και η αστυνομία βρίσκει 15 άδειους κάλυκες.

16 Νοεμβρίου 2005: Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το Μουντιάλ ακολουθείται από απίστευτες επιθέσεις εναντίον παικτών της Ελβετίας και ο Στεφάν Γκρίχτινγκ καταλήγει στο νοσοκομείο μετά από χτύπημα στη βουβωνική χώρα. Φεύγει από την Τουρκία με καθετήρα τον οποίο θα φοράει για αρκετές (7-10) μέρες. Ο ελβετός πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ είναι έξαλλος και δηλώνει ότι η Τουρκία κινδυνεύει με αποκλεισμό από το Μουντιάλ 2010.

News 24/7

24MEDIA NETWORK