Τρίτη και... 1-3

Εκμεταλλευόμενη τα τραγικά λάθη του Ολυμπιακού, η Ρόζενμποργκ έφυγε θριαμβεύτρια με το βαρύ 3-1 από το γήπεδο Καραϊσκάκη αναγκάζοντας τους "ερυθρόλευκους" στην πρώτη τους ήττα στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Απογοήτευσαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι από την στιγμή που προηγήθηκαν -με αυτογκόλ του Λάγκο- έμειναν από δυνάμεις.

Τρίτη και... 1-3

Εκμεταλλευόμενη τα τραγικά λάθη του Ολυμπιακού, η Ρόζενμποργκ έφυγε θριαμβεύτρια με το βαρύ 3-1 από το γήπεδο Καραϊσκάκη αναγκάζοντας τους "ερυθρόλευκους" στην πρώτη τους ήττα στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Απογοήτευσαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι από την στιγμή που προηγήθηκαν -με αυτογκόλ του Λάγκο- έμειναν από δυνάμεις. Πολλά λάθη και από τον Τροντ Σόλιντ που άφησε αβοήθητη την ομάδα και άργησε να κάνει τις αλλαγές.
Τον Παντελή Καφέ επέλεξε να αφήσει εκτός ενδεκάδας ο Τροντ Σόλιντ, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια σχετικά με την συμμετοχή ή όχι του μέσου στην αρχική ενδεκάδα μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Από εκεί και πέρα ο Νορβηγός τεχνικός δεν είχε κάποια έκπληξη στο αρχικό σχήμα, με τον Ριβάλντο να βρίσκεται κανονικά μετά τον τραυματισμό του από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Νικοπολίδης κάτω από τα δοκάρια, δεξιά στην άμυνα ο Μαυρογενίδης και αριστερά ο Γεωργάτος, κεντρικό δίδυμο οι Ανατολάκης και Κωστούλας, μπροστά οι Στολτίδης και Τουρέ, δεξιά ο Μπαμπαγκίντα και στο κέντρο οι Ριβάλντο και Τζόρτζεβιτς και μόνος προωθημένος ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

Πολλοί θα περίμεναν ο Ολυμπιακός να ξεκινήσει δυνατά το παιχνίδι και με τη «δύναμη» της έδρας και του κόσμου να κλείσει στα καρέ της την Ρόζενμποργκ. Ωστόσο, οι Νορβηγοί δεν το επέτρεψαν αυτό και παίζοντας κοντρολαρισμένα κατάφεραν να ισορροπήσουν το παιχνίδι από τα πρώτα λεπτά, ενώ δεν δίστασαν να βγουν μπροστά και να απειλήσουν την εστία του Νικοπολίδη.

Ο Ολυμπιακός αναζητούσε τους κενούς διαδρόμους για να δημιουργήσει τις πρώτες φάσεις και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου περίμενε τις μπαλιές από τους παίκτες της μεσαίας γραμμής για να γίνει απειλητικός. Αυτές, όμως, δεν έρχονταν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το γκολ που θα βοηθούσε και στο ψυχολογικό κομμάτι, πέραν του αγωνιστικού.

Αντίθετα, η Ρόζενμποργκ έβρισκε ευκολότερα τους κενούς χώρους, κυρίως στα αριστερά της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά και στο κέντρο. Ανατολάκης και Κωστούλας δεν είχαν την συνεργασία που μας είχαν συνηθίσει στα προηγούμενα ματς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο οποίος είχε και την περισσότερη δουλειά στην πλευρά του.

Το γκολ πάντως για τον Ολυμπιακό ήρθε έστω κι αν το έβαλε παίκτης των φιλοξενούμενων. Συγκεκριμένα στο 19ο λεπτό ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά –κάτι σαν κοντινό κόρνερ- ο Ανατολάκης πήδηξε για κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφτασε στον αμυντικό Λάγκο, ο οποίος στην προσπάθεια να διώξει τον κίνδυνο, άφησε άναυδο τον Γιόνσεν παραβιάζοντας άθελά του το τέρμα της ομάδας του. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ήταν το 200ο γκολ του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το 60ο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πολλοί θα περίμεναν πως μετά το 1-0 για τον Ολυμπιακό, θα είχαμε και αλλαγή της εικόνας με βελτίωση των γηπεδούχων και περισσότερη πίεση. Εξάλλου το είχε πει και ο Σόλιντ στην συνέντευξη Τύπου: «Ένα γκολ θα μας δώσει φτερά».

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε αφού οι Νορβηγοί αφυπνίστηκαν από το 1-0 και άρχισαν να δημιουργούν φάσεις μπροστά από την εστία τουΝικοπολίδη για την ισοφάριση. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε επίθεση της Ρόζενμποργκ «μύριζε» γκολ, αφού η άμυνα των γηπεδούχων βρισκόταν… σε άλλο παιχνίδι και τα μαρκαρίσματα είχαν μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οι φωνές του Τροντ Σόλιντ από τον πάγκο δεν ήταν ικανές να αλλάξουν την εικόνα του αγώνα. Κατά ένα μυστήριο λόγο οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν καθαρό μυαλό όποτε βρισκόταν η μπάλα στα πόδια τους, σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους που με οργανωμένες επιθέσεις έψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσουν».

Αυτή ήρθε στο 42ο λεπτό, στο χειρότερο ίσως χρονικό σημείο. Ο Σκίελμπρεντ βρέθηκε τετ-α-τετ απέναντι από τον Νικοπολίδη -ύστερα από λάθη της άμυνας- και πλάσαρε εύστοχα τον Έλληνα τερματοφύλακα κάνοντας το 1-1.

Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου, αφού στα εναπομείναντα λεπτά μέχρι το τέλος, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε –και δεν πρόλαβε- να συνέλθει από την ψυχρολουσία και να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Νέο σοκ


Όπως τελείωσε το πρώτο μέρος, έτσι άρχισε και το δεύτερο για την Ρόζενμποργκ, που ευτύχησε να «παγώσει» τον Ολυμπιακό και να πετύχει την ανατροπή. Οι Νορβηγοί έφτασαν στο 1-2 με κωμικοτραγικό τρόπο και πρωταγωνιστές τους Αντώνη Νικοπολίδη και Δημήτρη Μαυρογενίδη. Ο Σόλι πήγε να κάνει τη σέντρα από τα δεξιά, η μπάλα κόντραρε με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει τον Νικοπολίδη που έβγαινε από την εστία του. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού έσπευσε να διορθώσει το λάθος του και να διώξει την μπάλα προτού περάσει την γραμμή, αλλά ο επερχόμενος Μαυρογενίδης που πήγε να κάνει το ίδιο πράγμα, την έστειλε κατά λάθος στα δίχτυα της ομάδας του, δίνοντας προβάδισμα στους αντιπάλους.

Όλα πλέον ήταν εναντίον των Πειραιωτών. Με τον κόσμο να μην πιστεύει το σκορ αλλά και την τραγική εικόνα των «ερυθρολεύκων» και τους παίκτες να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, οι Νορβηγοί δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα να διατηρούν το υπέρ τους 1-2, την ίδια ώρα που μέσω των αντεπιθέσεων απειλούσαν για ένα τρίτο τέρμα.

Η πρώτη αξιόλογη αντίδραση του Ολυμπιακού στην επανάληψη έγινε στο 57ο λεπτό. Μετά από σέντρα του Γεωργάτου, ο Κωνσταντίνου έπιασε την κεφαλιά από καλή θέση, αλλά ο Γιόνσεν –που φημίζεται για τις ικανότητές του- κατάφερε να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Από στατιστικής άποψης, αξίζει να σημειωθεί πως περίπου στα 65 λεπτά της αναμέτρησης τα σουτ των δύο ομάδων ήταν 14-3 υπέρ του Ολυμπιακού, ωστόσο οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αφού ο Ολυμπιακός δεν είχε στο ενεργητικό του τις ευκαιρίες που είχαν οι Νορβηγοί.

Οσο περνούσε ο χρόνος, το παιχνίδι μεταφερόταν στο μισό γήπεδο, προς την περιοχή της Ρόζενμποργκ. Κάτι απολύτως φυσιολογικό αφού οι «ερυθρόλευκοι» πίεζαν για το 2-2 και την αλλαγή ψυχολογίας, ενώ οι της Ρόζενμποργκ έδειχναν… βολεμένοι από το υπέρ τους 2-1, ρίχνοντας πλέον το βάρος στην άμυνα.

Με κάθε τρόπο οι γηπεδούχοι έψαχναν να βρουν έστω έναν κενό διάδρομο στην καλοστημένη άμυνα των Νορβηγών. Οι παίκτες του Τροντ Σόλιντ προσπαθούσαν να «απαντήσουν» στα γκολ της Ρόζενμποργκ είτε με μακρινά σουτ, είτε με κάθετες μπαλιές. Μέσα σ’όλα ο Μιχάλης Κωνσταντίνου έδινε τον δικό του προσωπικό αγώνα στην αντίπαλη περιοχή προσπαθώντας να πάρει τις σέντρες και να απειλήσει με το κεφάλι.

Την ίδια ώρα ο Τροντ Σόλιντ δεν έκανε κάποια αλλαγή ώστε να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του και όταν αποφάσισε να το κάνει –περνώντας στο ματς τον Γιάννη Οκκά- ο χρόνος είχε περάσει και τα περιθώρια είχαν στενέψει.

Στο 76ο λεπτό η ελληνική ομάδα πλησίασε στην ισοφάριση, αλλά ο Γιόνσεν έδειξε και πάλι τα εκπληκτικά αντανακλαστικά του. Ο διεθνής γκολκίπερ απέκρουσε με εντυπωσιακό τρόπο την κεφαλιά του Ριβάλντο μέσα στην περιοχή, διατηρώντας τις ελπίδες της ομάδας του να φύγει με μια σπουδαία νίκη από το γήπεδο Καραϊσκάκη.

Τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης αναλώθηκαν στις απέλπιδες προσπάθειες των γηπεδούχων να φτάσουν στην πολυπόθητη ισοφάριση και να σώσουν την παρτίδα. Οι Νορβηγοί ήταν αυτοί, όμως, που πέτυχαν και άλλο ένα γκολ σε μία φάση που οι παίκτες του Ολυμπιακού τα είχαν παρατήσει, έχονταςσυμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας.

Συγκεκριμένα, στις καθυστερήσεις του ματς, ο Μπράατεν κυνήγησε μια χαμένη μπαλιά στο χώρο του κέντρου και έβγαλε μόνο τον Στόρφλορ που βγήκε τετ-α-τετ με τον Νικοπολίδη και δεν δυσκολεύτηκε να διαμορφώσει το τελικό και θριαμβευτικό 1-3.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχώρησαν με σκυμμένο το κεφάλι από τον αγωνιστικό χώρο, απογοητεύοντας με την απόδοσή τους τον κόσμο της ομάδας που άλλα περίμενε και άλλα είδε. Το άσχημο είναι πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο έχοντας μια εντός έδρας ήττα από μία ομάδα που περιμέναμε πως –θεωρητικά- θα «καθαρίσει» εύκολα στη μάχη για πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ αγώνων.


Διαιτητής: Στέφανο Φαρίνα (Ιταλία)

Κόκκινες: -
Κίτρινες: Ε.Γιόνσεν

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Ανατολάκης, Κωστούλας, Στολτίδης, Τουρέ (89' Καφές), Μπαμπανγκίντα (79' Οκκάς), Κωνσταντίνου, Ριβάλντο (87' Ντάνι), Τζόρτζεβιτς.
ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ: Ε. Γιόνσεν, Κβάρμε, Λάγκο, Ντόρσιν, Βίνσνες (66' Μπράατεν), Στραντ, Σκίελμπρεντ (85' Ρίσετ), Μπεργκ, Σόλι, Στόρφλορ, Χέλσταντ (79' Φ. Γιόνσεν).


News 24/7

24MEDIA NETWORK