Τσιγκρίνσκι, ο πολυτιμότερος για την επίθεση της ΑΕΚ

Την στιγμή που η επικείμενη απόκτηση των Ντανιέλε Βέρντε και Νέλσον Ολιβέιρα φέρνει ενθουσιασμό στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι παραμένει ο ρυθμιστής στο επιθετικό πλάνο του Μιγκέλ Καρντόσο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΝΕΤΑΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Ντίμτρο Τσιγκρίνσκι σε προσπάθεια του στη διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης ΑΕΚ - Νετάνια (1-1) στο Κίελτσε της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στο τρίτο της φιλικό παιχνίδι επί πολωνικού εδάφους, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1 (22' Μάνταλος / 53' Γκολομάρ) κόντρα στη Νετάνια. Η ομάδα του Μιγκέλ Καρντόσο είχε ορισμένα καλά και κάποια 'κενά' διαστήματα, εμφάνισε σημάδια συνέπειας στην δημιουργία αλλά και αναποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια. Ο Πορτογάλος τεχνικός συνεχίζει να δουλεύει επάνω στο στυλ παιχνιδιού που θέλει να εμφυσήσει στην ΑΕΚ και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί χρόνο και υπομονή - κάτι για το οποίο δεν φημίζονται οι ομάδες της χώρας μας γενικά. Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά του Καρντόσο ενδεχομένως να γίνει πιο γρήγορα από τη στιγμή που στο 'κιτρινόμαυρο' στρατόπεδο καταφθάσουν οι μεταγραφικές ενισχύσεις για τις θέσεις/ρόλους που επιθυμεί.

Την στιγμή που η ΑΕΚ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της απόκτησης των Ντανιέλε Βέρντε και Νέλσον Ολιβέιρα, ελπίζοντας πως ο Ιταλός με τον Πορτογάλο θα δώσουν έξτρα ποιότητα -εκτός από λύσεις- στην γραμμή κρούσης, ένας παίκτης που ανήκει ήδη στο ρόστερ του 'Δικεφάλου' αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά κομβικός στην φιλοσοφία που επιθυμεί να μεταδώσει ο Καρντόσο στο σύνολο. Ο Πορτογάλος τεχνικός προσβλέπει ξεκάθαρα σε έναν επιθετικό προσανατολισμό, είναι δεδομένο πως περιμένει πολλά από τους Σιμάο, Ζεράλδες, Μάνταλο, Λιβάγια συν τις μεταγραφές μπροστά, ενώ σίγουρα η φάση του 1-0 είναι αυτή που θα ήθελε να ξαναδεί πολλές φορές μέσα στη σεζόν. Πίεση ψηλά, κλέψιμο της μπάλας, κάθετη του Λιβάγια στον Μάνταλο που πάτησε περιοχή, πλασέ και στην κίνηση και γκολ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΝΕΤΑΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Μιγκέλ Καρντόσο δίνει οδηγίες στους παίκτες της ΑΕΚ, στην διάρκεια της φιλικής αναμέτρησης με την Νετάνια στο Κίελτσε της Πολωνίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ωστόσο στο σετ παιχνίδι ένα στοιχείο που είναι εξαιρετικά σημαντικό στο build up της επίθεσης, αφορά τον τρόπο που η μπάλα θα μεταφέρεται από την άμυνα στη μεσαία γραμμή. Και από την στιγμή που ο Καρντόσο δεν επιλέγει την 'lavolpiana' με κάποιον από τους κεντρικούς του μέσους, που αμφότεροι λειτουργούν περισσότερο ως pivot, τότε η καθαρή σκέψη και το σωστό passing game των στόπερ είναι δύο συνθήκες μη διαπραγματεύσιμες. Και σε αυτά τα δύο προαπαιτούμενα η ΑΕΚ μπορεί να νιώθει απόλυτα ασφαλής μόνο στο πρόσωπο του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι.

Ο Ουκρανός δεν διακρίνεται για την ταχύτητα του, στοιχείο που κάποιος μπορεί να θεωρήσει ως βασικό μειονέκτημα για έναν στόπερ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ωστόσο ο Τσιγκρίνσκι έχει ως βασικό προσόν το διάβασμα της φάσης και την σωστή τοποθέτηση στον χώρο, που τον βοηθά να 'καμουφλάρει' σε ικανοποιητικό βαθμό (τουλάχιστον για τις εγχώριες διοργανώσεις) αυτό το χάντικαπ. Την ίδια στιγμή είναι ένας στόπερ που σπανίως θα 'πουλήσει' τη μπάλα, καθώς έχει την εμπειρία να αποφύγει ένα αχρείαστο ρίσκο, πηγαίνοντας σε safe επιλογές χωρίς να εκβιάζει καταστάσεις. Σε συνδυασμό με την ικανότητα του στην πρώτη πάσα, αυτομάτως ο Ουκρανός γίνεται υπερπολύτιμος στο πλάνο του Μιγκέλ Καρντόσο για το χτίσιμο των επιθέσεων από χαμηλά. Τουλάχιστον όσον αφορά την σίγουρη μεταφορά της μπάλας στους παίκτες του άξονα και της μεσαίας γραμμής γενικότερα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ / ΑΕΚ - ΤΡΕΝΤΣΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ο Ντίμτρο Τσιγκρίνσκι σε στιγμιότυπο από το φιλικό προετοιμασίας της ΑΕΚ με την Τρέντσιν στην Πολωνία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βράνιες έχει το πλεονέκτημα της ταχυδύναμης που του δίνει την πολυτέλεια να 'μπαλώνει τρύπες' στον χώρο, ειδικά όταν η ΑΕΚ ανεβάζει ψηλά την άμυνα της. Όμως ο Βόσνιος παρουσιάζει αδυναμία στα πνευματικά χαρακτηριστικά που απαιτεί το παιχνίδι κατοχής, συχνά παρουσιάζει κενά ορθής σκέψης και αυτό μπορεί να στοιχίσει μια λάθος πάσα, που θα οδηγήσει τον αντίπαλο στην ευκαιρία 'καθαρής' κόντρας με αριθμητικό πλεονέκτημα. Πίσω από τους δύο βρίσκονται οι Οικονόμου και Σβάρνας, δύο στόπερ που μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά χαμηλά και σε λίγα μέτρα αλλά επίσης παρουσιάζουν αδυναμία στο παιχνίδι κατοχής.

Και κάπως έτσι, ένας στόπερ γίνεται σημείο αναφοράς στο αγωνιστικό σχέδιο ενός προπονητή που θα προσπαθήσει να δώσει στην ομάδα του ένα άκρως επιθετικό στυλ - σε τι βαθμό θα το καταφέρει είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί από τον οποιονδήποτε. Ωστόσο οι προθέσεις του είναι εμφανείς. Με το ιστορικό τραυματισμών του Τσιγκρίνσκι, η διαχείριση του παίκτη από τον τεχνικό και ιατρικό επιτελείο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και λεπτομερής. Η ΑΕΚ και ο Καρντόσο δεν έχουν την πολυτέλεια να δουν τον Ουκρανό στόπερ έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Τη στιγμή που στο στρατόπεδο των 'κιτρινόμαυρων' επικρατεί ενθουσιασμός για τις διαφαινόμενες προσθήκες των Ολιβέιρα και Βέρντε για την γραμμή κρούσης, εξίσου αναγκαία μοιάζει να είναι η απόκτηση ενός ακόμη στόπερ με προσόντα που παραπέμπουν σε αυτά του Τσιγκρίνσκι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK