Ο Τζόας Ονιάνγκο ανακάλυψε τη μηχανή του χρόνου

Ο Τζόας Ονιάνγκο δηλώνει 26 ετών. Δεν πείθει κανέναν. Ίσως πάλι να φταίει και το μούσι ή τουλάχιστον αυτό πίστευε ο ίδιος. Ο στόπερ της Κένυας μας θύμισε κάποιες από τις ξεκαρδιστικές ιστορίες που συνοδεύουν Αφρικανούς αθλητές, ενώ σίγουρα έχει μια συμβουλή για τον... 12χρονο φορ-θαύμα της Σεβίλλης.

Ο Τζόας Ονιάνγκο στη διάρκεια προπονητικής μονάδας με την εθνική Κένυας
Ο Τζόας Ονιάνγκο στη διάρκεια προπονητικής μονάδας με την εθνική Κένυας TWITTER IMAGE (KENYANS.CO.KE)

Το twitter αγάπησε τον Τζόας Ονιάνγκο από την πρώτη ματιά. Άλλωστε έχει αγαπήσει πολλούς άλλους για πολύ λιγότερα. Ο 26χρονος (31/01/1993) στόπερ -ΝΑΙ 26ΧΡΟΝΟΣ- είναι στο ρόστερ της Κένυας για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και είναι μέλος μιας άμυνας που έχει δεχθεί μόλις δύο γκολ στα επτά πιο πρόσφατα ματς των Harambee Stars. Προφανώς η εμπειρία και οι παραστάσεις του Ονιάνγκο κάνουν την διαφορά στην οπισθοφυλακή της Κένυας, έστω κι αν μπαίνοντας σε αυτόν τον κολοσσό πληροφοριών που λέγεται transfermarkt, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τον παίκτη πριν τον Ιανουάριο του 2017, όταν και υπέγραψε στην Gor Mahia FC! Former club unknown και σε όποιον αρέσει.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ψάχνοντας για ληξιαρχικές πράξεις γέννησης στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, είναι σαν να κυνηγάς το Τζόκερ μετά από τριπλό τζακ-ποτ. Και να σου κάθεται. Πολλές φορές ούτε ο ίδιος ο παίκτης δεν γνωρίζει την ηλικία του. "Μόνο η μάνα του και ο θεός" είναι η φάση. Αν βρεις κάποιον από τους δύο, μπορεί και να μάθεις. Αν όχι, καλή τύχη. Μόνο από σπόντα.

Πρόκειται για μια συνθήκη, που μοιάζει απροσπέλαστη κάποιες φορές. Όχι όλες πάντως. Το 2013 η Μίλαν είχε υπογράψει έναν 16χρονο... 25χρονο. Ο Γιουσαφά Γιαφά από την Γκάμπια είχε φτάσει στην Ιταλία ως μετανάστης, ζήτησε άσυλο αλλά φυσικά είχε "χάσει" τα χαρτιά του. Έτσι από το 1987, μεταφέρθηκε στο 1996 αλλά την πάτησε από το... facebook όπου είχε καταγράψει την πραγματική ημερομηνία γέννησης του. Μετά από έρευνα, έγινε "τσακωτός". Κάπως έτσι, ο 26χρονος Κάρλος Αλμπέρτο είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Βραζιλία U-20 το 2003. Όταν ανακαλύφθηκε η απάτη, η FIFA τον απέκλεισε για έναν χρόνο από τα γήπεδα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ταρίμπο Γουέστ, αγαπημένου παίκτη στο Football Manager. Αφού είχε αγωνιστεί σε Οσέρ, Μίλαν και Ίντερ, η χάρη του έφτασε στην Σερβία για την Παρτίζαν. Μια εξέταση στο γόνατο πρόδωσε το μυστικό του, και ο 28άρης Γουέστ έγινε ξάφνου 40 ετών! "Έπαιζε τόσο καλά που δεν μετανιώνουμε για την απόκτηση του", είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της Παρτίζαν. Ο Ταρίμπο έπαιξε ως τα -επίσημα- 46 του χρόνια, δηλαδή... 34 δικά του. Ο Ρανταμέλ Φαλκάο πάλι μοιάζει με μια σχετικά αθώα περίπτωση, αφού μιλάμε για μόλις δύο χρονάκια "διαφωνία". Στα αρχεία της FIFA ήταν καταχωρημένος ως 86άρης, στο κολλέγιο "Σαν Πέδρο Κλαβέρ" ως 84άρης.

Taribo West con la sua nuova acconciatura, posa insieme a Ronaldo ieri a San Siro, dove l' Inter ha sconfitto per 1 a 0 con un gol del brasiliano il Parma. (AP Photo/Carlo Fumagalli)
Ταρίμπο Γουέστ και Ρονάλντο σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση Ίντερ - Πάρμα, τον Φλεβάρη του 1997. (AP Photo/Carlo Fumagalli) ASSOCIATED PRESS

Μεγάλο "γλέντι" έγινε όταν η FIFA ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιούσε νέες μεθόδους για να πιστοποιεί την ηλικία των αθλητών. Ήταν πριν από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο U-17, με την Νιγηρία να προχωρά άμεσα στην αντικατάσταση... 15 παικτών του ρόστερ! Το 2010, ο Anthony Kojo, επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας δεν είχε διστάσει να παραδεχθεί πως "είναι γεγονός ότι πάντα... κλέβαμε σε αυτό το κομμάτι". Από ένα σημείο και μετά η κατάσταση πέρασε στην σφαίρα του χιούμορ, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να δηλώνει ως προπονητής της Τσέλσι ότι "το πρόβλημα στην ομάδα είναι η έλλειψη σκόρερ. Έχω τον Ετό, αλλά είναι 32 ετών. Ίσως βέβαια είναι και 35... Ποιος ξέρει τέλος πάντων"!

Ανάλογα θέματα, έστω και σε μικρότερη έκταση, υπήρξαν και στο μπάσκετ. Τρομερή η περίπτωση του Ζονατάν Νικολά, ενός σέντερ ύψους 210 εκ. και 92 κιλών, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως 17χρονο στο Catholic Central High School του Windsor στο Ontario τη στιγμή που ήταν 30. Ντόρο είχε προκαλέσει και η υπόθεση του Μανούτ Μπολ (απεβίωσε το 2010), όταν προ διετίας ο Κέβιν Μακέι, σκάουτερ των Ιντιάνα Πέισερς, είχε αποκαλύψει ότι "μαγείρεψε" τα χαρτιά του θηριώδη (231 εκ.) σέντερ, παρουσιάζοντας τον πολύ μικρότερο από όσο πραγματικά ήταν.

"Ήθελα να βάλω ως ημερομηνία την πιο κοντινή μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ο Μπολ δεν είχε ιδέα πόσο ετών ήταν, ούτε και το παιδί που τον συνόδευε. Στην ίδια πτήση που έφτασε στην Βοστώνη, ήταν και ο Ρικ Πιτίνο, που μου είπε ότι στο αεροπλάνο ήταν μαζί του ένας πανύψηλος παίκτης. Δεν του είπα ότι εγώ τον περίμενα. Νομίζω ότι ήταν γύρω στα 40 τότε. Το NBA σου δίνει ευκαιρία όταν είσαι 19 χρόνων, όχι όμως όταν είσαι 35. Έτσι έχει η ιστορία", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μακέι, εικάζοντας ότι ο Σουδανός ίσως είχε γεννηθεί κάπου στο... 1935! Δηλαδή ο Μπολ ήταν σίγουρα 40 plus, ίσως και 50 ετών όταν αγωνίστηκε στο ΝΒΑ!

Ας επιστρέψουμε όμως στον Τζόας Ονιάνγκο, που πίστεψε ότι το "πανηγύρι" στο twitter προκλήθηκε εξαιτίας της στυλιστικής του επιλογής να εμφανιστεί με πλατινέ μούσι, που του... πρόσθετε χρόνια. Έτσι αποφάσισε να το αποχωριστεί. Χωρίς πάντως να πείσει κανέναν.

Η ιστορία του 26χρονου (;) Τζόας Ονιάνγκο ανέδειξε μια ακόμη, που θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Αυτή του... 12χρονου Ιμπραχίμα Σο που αγωνίζεται στην U-12 της Σεβίλλης. Παίκτης που έχει σκοράρει 29 τέρματα τη φετινή σεζόν και φαντάζει ένα από τα μεγαλύτερα prospects των Ανδαλουσιάνων αυτή τη στιγμή. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ έχουν μια εύκολη εξήγηση, βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες.

Αν ο Τζόας Ονιάνγκο μπορούσε να στείλει μια συμβουλή στον Ιμπραχίμα Σο, φανταζόμαστε όλοι ποια θα ήταν αυτή, έτσι; "Μικρέ, μην αφήσεις μούσι"... Ή μπορεί πάλι να του εκμυστηρευτεί πως ανακάλυψε τη μηχανή του χρόνου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK