Βάλαμε σε σειρά τους Βραζιλιάνους του Ολυμπιακού

Ριβάλντο ή Ζιοβάνι; Ή μήπως Ντουντού; Οι κορυφαίοι Βραζιλιάνοι που αγωνίστηκαν ως σήμερα στον Ολυμπιακό και αυτοί που ούτε τα πόδια τους έβρεξαν στα ρηχά νερά του Φαλήρου.

Βάλαμε σε σειρά τους Βραζιλιάνους του Ολυμπιακού

Η βραζιλιάνικη παροικία στον Ολυμπιακό δεν διαθέτει μονάχα Ζιοβάνι ή Ριβάλντο. Έως (την αφορμή μας) τον Γκιγιέρμε, που διάλεξε αυτά τα ρημάδια τα 'πετροδόλαρα' της Αλ Σαντ ζητώντας συγγνώμη που φεύγει τόσο ξαφνικά, και τον Ραφίνια, που μένει προς το παρόν εκτός αξιολόγησης διότι θα κριθεί εν καιρώ, στους 'ερυθρόλευκους' του Πειραιά έπαιξαν λογιών-λογιών ποδοσφαιριστές από τη 'μητέρα' του καφέ και της σάμπα. Γνώριζες ότι, τριάντα και πλέον χρόνια πριν, η παρέα εμφάνισε ως ιδρυτικό μέλος της τον μακαρίτη τον Εντβάλντο;

Όσους έχουν καταγράψει έστω μία συμμετοχή σε όποια διοργάνωση κι αν συνέβη αυτό, όχι απλώς υπέγραψαν κάποτε συμβόλαιο και συμμετείχαν σε προπονήσεις δίχως λεπτό στο ενεργητικό τους, εμείς τούς τοποθετήσαμε ιεραρχικά. Για να καταλήξουμε βάσει απόδοσης από εκείνων με την μικρότερη συνεισφορά σ' αυτόν που η θητεία του στον Πειραιά έμεινε αξέχαστη.

Εντβάλντο

Κάθε αρχή με Βραζιλιάνο και δύσκολη. Χειμερινή 'ανακάλυψη' του Αργύρη Σαλιαρέλη και του προσωπικού δικτύου σκάουτινγκ που είχε 'οργανώσει' ανά τον κόσμο. Είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο σε φιλικό με την ουγγρική Βάσας. Ούτε καν τριψήφιος ο αριθμός των επίσημων λεπτών που αγωνίστηκε σε 3 παιχνίδια από τα τέλη του Γενάρη ως τις αρχές του Φλεβάρη του 1990 παρόλο που είχε έρθει για να στηρίξει τον Ντέταρι στην επίθεση. Είχε σκοράρει σε αυτό του λιγκ καπ με τον Ιωνικό, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0 λίγο πριν από το φινάλε. Απεβίωσε αφότου συμπλήρωσε τα 49 του χρόνια, τον Μάρτιο του 2015, νικημένος από τον καρκίνο στο συκώτι.

Ιγκόρ Σίλβα

Τα 104 λεπτά (σε δύο αναμετρήσεις πρωταθλήματος) είναι περισσότερα από τα 99 του Εντβάλντο. Όχι πως 'ψηλώνουν', βέβαια, τον πρώην δεξιό μπακ του Αστέρα Τρίπολης. Τουλάχιστον έφερε 500.000 πίσω από την πρόσφατη συμφωνία με την Όσιγεκ.

Μπρούνο

Ανήκει ακόμη στο 'ερυθρόλευκο' ρόστερ, τουλάχιστον έως ότου βρεθεί ομάδα να παραχωρηθεί. Πέρυσι το καλοκαίρι, αυτό του 2019, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήλπιζε πως ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός θα συνεχίσει την εξαιρετική σεζόν του στον Ατρόμητο, αλλά αν ο Ολυμπιακός ισοφαριζόταν από την Μπασακσεχίρ στο ματς της Κωνσταντινούπολης, όταν υπέπεσε σε πέναλτι, δεν αποκλείεται να μην επέστρεφε με το αεροπλάνο της αποστολής, αλλά με τα πόδια. Στα άλλα 7 παιχνίδια πρωταθλήματος που εμφανίστηκε μόνο στα δύο ήταν βασικός και σ' ένα έβγαλε 90λεπτο.

Αλεξάντρε Ντ' Ακόλ

Παιδί του Σάο Πάουλο, έπιασε... λιμάνι στα 18 του από την Κομερσιάλ. Τρομερά 'άγουρος' ποδοσφαιρικά για ν' αποδώσει στο ανώτερο επίπεδο εκείνη την εποχή, έφτασε ως τις 15 συμμετοχές και το 1 γκολ. Όταν κατέβηκε level, αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός για το ρόλο που υπηρετούσε.

Ο Φελίπε Σαντάνα
Ο Φελίπε Σαντάνα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Φελίπε Σαντάνα

Η πορεία του σε Ντόρτμουντ και Σάλκε άφηνε υποσχέσεις για μια μεταγραφή που θα δώσει σίγουρη λύση στο πρόβλημα των μετόπισθεν. Θα έπρεπε να είχαν υποψιαστεί στον Πειραιά πως οι 'αεράμυνες' στη Γερμανία ευνοούσαν την παρουσία ενός αναιμικού, ψηλόλιγνου κεντρικού αμυντικού που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Στα 8 ματς του β' μισού της σεζόν 2014-15 περιορίστηκε η δανεική παρουσία του στην Ελλάδα.

Έντου Ντρασένα

Θα έπρεπε να είχαν περισσότερη υπομονή στον Πειραιά με τον 21χρονο στόπερ που ήρθε με τη μορφή δανεισμού-δοκιμής από την Γκουαρανί τον Ιούλιο του 2002. Είχε τα προσόντα να εξελιχθεί, αλλά τον... έφαγε το 'μαύρο σκοτάδι' μετά το 3-3 απέναντι στη Μακάμμπι Χάιφα για τον όμιλο του Champions League. Από τότε δεν έπαιξε άλλη φορά, μένοντας στις 13 συμμετοχές, και τον Φλεβάρη του 2003 μάζεψε τα μπογαλάκια του για να ενταχθεί στην Κρουζέιρο. Κατέληξε διεθνής και επί μια τριετία βασικός στην πλούσια Φενέρμπαχτσε!

Ο Έντου Ντρασένα κατά τη μοναδική σεζόν του στον Ολυμπιακό
Ο Έντου Ντρασένα κατά τη μοναδική σεζόν του στον Ολυμπιακό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπρούνο Βιάνα

Περισσότερα τα κέρδη του Ολυμπιακού από τη μετακίνησή του στην πορτογαλική Μπράγκα παρά τα αγωνιστικά οφέλη από την ένταξή του τον Αύγουστο του 2016, ως απόκτημα 2 εκατομμυρίων από την Κρουζέιρο. Στη μια και μοναδική σεζόν του πάντως πρόφτασε τις 23 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Λεονάρντο

Αν κάτι έμεινε από τη θητεία του παλαίμαχου, πια, αριστερού μπακ στον Πειραιά, καθώς εγκατάλειψε τη δράση το 2018 όντας μόλις 33 ετών, είναι εκείνο το υπερηχητικό γκολ με την Άρσεναλ τον Δεκέμβρη του 2009. Ναι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από τον Ρομπέρτο Κάρλος. Στα υπόλοιπα 2.5 χρόνια του, τα μισά από εκείνα που όριζε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει τον Γενάρη του '08, υπερέβη μεν το όριο των 50 συμμετοχών, αλλά με συνέπεια δεν έκανε τη διαφορά από την πλευρά του.

Ντιόγκο

Τα 23 τέρματα σε 77 συμμετοχές δεν λογίζεται ασήμαντος αριθμός για έναν επιθετικό. Όταν όμως τα 16 εξ αυτών έχουν επιτευχθεί κατά την πρώτη σεζόν (2008-09), με 5 μάλιστα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, κι έκτοτε η ευστοχία περιορίζεται στα λουλούδια που εκτοξεύονται στις πίστες των νυχτερινών κέντρων, είναι λογικό τα 10 εκατομμύρια που (φέρεται να) κόστισε η μεταγραφή από την Πορτουγκέζα να μην γύρισαν ποτέ πίσω σε όποια μορφή. Τσακωμένοι, τραυματισμοί και δυστοκία λίγο έλειψαν να τον αφήσουν εκτός αεροπλάνου, όταν ο Ολυμπιακός του Λίνεν αποκλειόταν στο Ισραήλ. Μπήκε, αλλά με άλλον προορισμό (Φλαμένγκο, Σάντος). Όταν φόρεσε ξανά τα ερυθρόλευκα δεν ήταν για πολύ. Ο Ζαρντίμ τον 'έκοψε' οριστικά, προτού κοπεί και ο ίδιος.

Ο Ντιόγκο
Ο Ντιόγκο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λεάντρο Σαλίνο

Παίκτης του '7' που έπαιζε πάντα τόσο και ποτέ λιγότερο. Μαχητής και ακούραστος, έβγαλε μια γεμάτη τριετία (2013-2016) στον Πειραιά, έχοντας έρθει από την Μπράγκα, και μέτρησε συνολικά 76 παιχνίδια στο δεξί άκρο της άμυνας παρά τον ανταγωνισμό που συνάντησε στην πορεία από τον (ανώτερο σε στοιχεία) Ομάρ.

Ζούλιο Σέζαρ

Δυνητικά θα ήταν ένας άξιος σέντερ φορ του 'ερυθρόλευκου' ρόστερ. Τα 11 γκολ σε 63 παιχνίδια δύο σεζόν (2007-2009), κυρίως δε εκείνο στη Ρώμη, στο 1-1 με τη Ρόμα, είναι επίδοση σημερινού γκολτζή που κάνει τη χαμαλοδουλειά και πότε-πότε βρίσκει δίχτυα. Ο πρώην στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μίλαν είχε άριστη σχέση με τ' αντίπαλα τέρματα, ίσως μάλιστα καλύτερη απ' αυτήν με τους αντίπαλους επιθετικούς που έπρεπε να μαρκάρει παρά τα προσόντα του. Στο 4-0 από την ΑΕΚ είχε βιώσει έναν εφιάλτη, αλλά τη διετία του στον Πειραιά δεν την αλλάζει με τίποτ' άλλο.

Σεμπά

Όχι δεν ήταν ο πιο τεχνίτης Βραζιλιάνος επιθετικός που θα βρεις εκεί έξω. Όχι δεν χόρευε σάμπα με την μπάλα στα πόδια. Όχι δεν ήταν φαντεζί, ούτε ζάλιζε αντίπαλο με τις ντρίμπλες του. Ωστόσο στην καλή διετία του, από τα τρία χρόνια που έμεινε στον Πειραιά (2015-2018), χάρισε 11 γκολ σε 75 παιχνίδια. Παρά μία εκατό οι συνολικές συμμετοχές του με τα ερυθρόλευκα για τον 'παίζω παντού' Βραζιλιάνο που ήρθε από την Εστορίλ και έκανε όλα όσα του ζητούσαν οι προπονητές του. Ειδάλλως δεν θα έπαιζε τόσο συχνά.

Ζε Ελίας

Αναλογικά με το πλούσιο βιογραφικό και το ποδοσφαιρικό μέγεθός του, καθώς είχε αγωνιστεί ήδη σε Λεβερκούζεν, Ίντερ και Μπολόνια όντας παράλληλα διεθνής με τη 'σελεσάο', δεν ήταν ο κεντρικός χαφ που έκανε τη διαφορά στον Ολυμπιακό. Οι 78 συμμετοχές του (με 4 γκολ) σε τρεις διαδοχικές σεζόν (2000-03) δεν ήταν πάρα πολλές, αφού ενίοτε απουσίαζε. Παρόλα αυτά ο δυναμισμός του, στα όρια του αντιαθλητικού, ήταν απαραίτητος σε σύνολα που του έλειπε η σκληράδα. Ο Βερόν δεν μπορεί να έχει ξεχάσει ότι τον σήκωσε στον αέρα.

Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Λουτσιάνο και Ζιοβάνι ήταν αυτοκολλητοί στου Ρέντη
Λουτσιάνο και Ζιοβάνι ήταν αυτοκολλητοί στου Ρέντη EUROKINISSI

Έλεγαν πως έπαιζε στον Ολυμπιακό έχοντας ως μέσο τον Ζιοβάνι. Μόνο μια ματιά στους αριθμούς (95 συμμετοχές, 21 γκολ), αντιλαμβάνεται κανείς πως ερχόμενος από την Ξάνθη, άξιζε τη θέση του στο ρόστερ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον εκμεταλλεύτηκε περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον, μολαταύτα η παρουσία του στο λιμάνι έχει σημαδευτεί κυρίως μ' εκείνο το τρομερό φάουλ στο ιστορικό 4-1, επί θητείας Λεμονή, στη Λεωφόρο.

Γκιγιέρμε

Η αποχώρησή του έγινε η αφορμή της λίστας. Κανονικά τα δύο χρόνια του (2018-2020) στον Πειραιά δεν θα τον κατέτασσαν τόσο ψηλά στην ιεραρχία. Ωστόσο ο κεντρικός χαφ που ήρθε από τη Λα Κορούνια ήταν ο απόλυτος μετρονόμος στον άξονα των 'ερυθρόλευκων' και δίπλα σ' αυτόν βελτιώθηκαν ή έδειχναν καλύτεροι όλοι οι υπόλοιποι. Ο Καμαρά κυρίως, αφού ένιωθε τη σιγουριά που του προσέφερε ο 29χρονος συμπαίκτης του. Αφήστε που έδωσε 11 γκολ και αρκετές ασίστ σε 79 παιχνίδια, έχοντας τρομερή συμβολή στην εξαιρετική πορεία, εντός κι εκτός συνόρων, της χρονιάς που τέλειωσε.

Ντουντού Σεαρένσε

Από τους ποδοσφαιριστές που ο Ερνέστο Βαλβέρδε εκτιμούσε τρομερά για τον επαγγελματισμό τους. Ιδίως στην πρώτη θητεία του 'τσιγκούρι' στον Πειραιά (2008-09), ο πανάκριβος αμυντικός χαφ μέτρησε 40 συμμετοχές, αποτελώντας βαρόμετρο για την απόδοση των 'ερυθρόλευκων'. Σκόρερ ενός εκ των γκολ στον τελικό του 'αιώνα' απέναντι στην ΑΕΚ, έφτασε να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, διότι τόσο πολύ μετρούσε η φιγούρα του στ' αποδυτήρια. Όντως δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά έχει παραδεχθεί πως έκανε λάθος φοβούμενος πως η κρίση στην Ελλάδα θα τον επηρεάσει αρνητικά σε όλους τους τομείς. Συνολικά μέτρησε 94 συμμετοχές και 14 τέρματα.

Ριβάλντο

Υπό όποιο πρίσμα κι αν εξεταστεί, όταν προσφέρεται η ευκαιρία να έρθει ο 'Ρίμπο' στην Ελλάδα δεν ξοδεύεται. Ο Σωκράτης Κόκκαλης εκμεταλλεύτηκε την περίσταση κι ένας εκ των πιο θαυμαστών ποδοσφαιριστών της σύγχρονης εποχής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο φόρεσε τα ριγέ του Ολυμπιακού για 3 ολόκληρα χρόνια (2004-07). Χρόνια και... χρήματα που μόνο χαμένα δεν πήγαν. Με 44 γκολ σε 101 συμμετοχές και αναρίθμητες στιγμές μαγείας, υπέγραψε νίκες που οι Πειραιώτες δεν θα 'βρισκαν με άλλον τρόπο και σφράγισε τίτλους. Ούτως ή άλλως θα είναι εσαεί το πιο 'ηχηρό' όνομα που ήρθε, έστω και ως βετεράνος, μπάλα στα μέρη μας. Δικαίως.

Ζιοβάνι

Ο Ζιοβάνι κατά την πρώτη σεζον του στον Ολυμπιακό
Ο Ζιοβάνι κατά την πρώτη σεζον του στον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Καθ' ημάς όμως χάνει τη μάχη της πρωτιάς γιατί μπαίνει στη σύγκριση με την αγωνιστική διάρκεια συνέπεια του 'Ζίο'. Από το '99 που άφησε την Μπαρτσελόνα έγινε το σημείο αναφοράς μιας 6ετίας για τους 'ερυθρόλευκους' φτάνοντας σε τριψήφιο αριθμό γκολ (101) σ' ένα σύνολο 208 αγώνων. Θα είχει πολλά περισσότερα, αν στην πρώτη σεζόν του δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά από το τάκλινγκ του Σέμο και δεν είχε λείψει για 5 μήνες! Ως τότε είχε 13 γκολ σε 18 παρουσίες. Η ιερή μοναδικότητα ακόμη συντροφεύει τη θητεία του στον Ολυμπιακό και ουδείς διαφωνεί επ' αυτού.


News 24/7

24MEDIA NETWORK