Βάλνερ στο Contra.gr: "Πραγματική πρωταθλήτρια του 2008 η ΑΕΚ"

Εννέα χρόνια μετά, η κουβέντα για την πολύκροτη υπόθεση Βάλνερ εξακολουθεί να απασχολεί τις ποδοσφαιρικές παρέες στην Ελλάδα. Με αφορμή την επέτειο του αγώνα που σημάδεψε το πρωτάθλημα της σεζόν 2007-08 ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Αυστριακός επιθετικός, μίλησε στο Contra.gr και πήρε θέση για ό,τι είχε συμβεί.

Βάλνερ στο Contra.gr: "Πραγματική πρωταθλήτρια του 2008 η ΑΕΚ"

Για ακόμη μια φορά η επέτειος της υπόθεσης Βάλνερ επαναφέρει τα γεγονότα που σημάδεψαν το πρωτάθλημα του 2008 στην ποδοσφαιρική κουβέντα.

Πριν από εννέα χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 2008, ο Ρόμαν Βάλνερ έμελλε να αποτελέσει άθελά του (όπως υποστηρίζει και ο ίδιος) τον πρωταγωνιστή για ολόκληρο το ελληνικό πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στην 11άδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, στο νικηφόρο 1-0 επί του Ολυμπιακού. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε ένσταση και στο τέλος κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς, με τον Απόλλωνα να τιμωρείται και να υποβιβάζεται και τους "ερυθρόλευκους" να στέφονται πρωταθλητές με 2 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ.

Ο Ρόμαν Βάλνερ μίλησε στο Contra.gr για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, πήρε θέση για το ζήτημα του πρωταθλητή και αποκάλυψε τι ακριβώς είχε συμβεί με την ΕΠΟ όταν του εξέδιδε δελτίο συμμετοχής την περίοδο που ολοκληρωνόταν η μεταγραφή του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

"ΓΙ' ΑΥΤΟ ΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Έπαιξες σε Αυστρία, Σκωτία, Γερμανία και Ελλάδα. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες διαφορές που εντόπισες στο ελληνικό πρωτάθλημα συγκριτικά με τις άλλες χώρες;

"Είναι δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις, γιατί κάθε πρωτάθλημα είναι διαφορετικό. Θα έλεγα ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι τεχνικό, το σκωτσέζικο σκληρό και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, ενώ το γερμανικό είναι μια μίξη και των δύο. Θα έλεγα ότι το αυστριακό μοιάζει περισσότερο με το γερμανικό, είναι μια μικρογραφία του".

Με ποια κριτήρια πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα;

"Ένας από τους λόγους που με έκανε να έρθω στην Ελλάδα ήταν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μια διοργάνωση με βαρύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι αν μπορέσεις να παίξεις και να δείξεις το ταλέντο σου στην Ελλάδα, έχει πολύ καλές πιθανότητες να πετύχεις ακόμη περισσότερα. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι θα είχα την ευκαιρία να παίζω τακτικά και να εξασφαλίσω έτσι τη θέση μου στην Εθνική Αυστρίας για το Euro 2008".

Βάλνερ στο Contra.gr: "Πραγματική πρωταθλήτρια του 2008 η ΑΕΚ"

Παρακολουθείς σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποια η γνώμη σου;

"Ναι, παρακολουθώ ακόμη το ελληνικό πρωτάθλημα. Κατά τη γνώμη μου είναι όσο καλό ήταν, όταν έπαιζα κι εγώ σ' αυτό και φυσικά υπάρχουν λόγοι για να το παρακολουθεί κάποιος".

Μετά την περιπέτειά σου στη χώρα μας, πραγματοποίησες εξαιρετικές χρονιές με τις επόμενες ομάδες σου. Σε βοήθησε η εμπειρία σου εδώ;

"Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολη για εμένα. Δεν είχα ποτέ στο παρελθόν βιώσει κάτι παρόμοιο. Παρόλα αυτά, η δύσκολη περίοδος που πέρασα με έκανε πιο δυνατό, όχι μόνο σε θέματα που είχαν να κάνουν με την ποδοσφαιρική καριέρα μου, αλλά και σε ποδοσφαιρικά ζητήματα".

"Η ΕΠΟ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ"

Θυμάσαι τις λεπτομέρειες πριν από τη μεταγραφή σου στον Απόλλωνα Καλαμαριάς; Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε εγκρίνει τη μεταγραφή σου;

"Ναι, φυσικά είχαν εγκρίνει τη μεταγραφή μου. Για την ακρίβεια η κατάσταση είχε ως εξής: Η διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς μου είχε πει ότι μαζί με την ΕΠΟ, θα έπρεπε να ελέγξουν τις νομικές πτυχές του ζητήματός μου, ειδικά σε ό,τι είχε να κάνει με την κατάσταση που ίσχυε στη Σκωτία. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία όριζε ότι η ΕΠΟ ήταν η αρμόδια να δώσει την άδεια ώστε να μπορώ να αγωνιστώ για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι εάν η ΕΠΟ έλεγε 'ναι' θα έμενα, ενώ αν έλεγε 'όχι', θα έπρεπε να γυρίσω στη Σκωτία. Χωρίς καμία δυσκολία η ΕΠΟ μου έδωσε την άδεια να μείνω και από αυτό το σημείο άρχισε όλη η ιστορία".

Εσύ περίμενες ότι υπήρχε ενδεχόμενο να υπάρξει τιμωρία αν αγωνιζόσουν;

"Όχι, σε καμία περίπτωση δεν περίμενα κάτι τέτοιο, γιατί πίστευα ότι όλα τα νομικά ζητήματα είχαν καλυφθεί και ξεκαθαριστεί".

"ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΑΕΚ"

Στην Ελλάδα είσαι σημείο αναφοράς για ό,τι έγινε στο πρωτάθλημα της σεζόν 2007-08. Ακόμη και σήμερα οι φίλαθλοι της ΑΕΚ σε αναφέρουν σε συζητήσεις. Το γνωρίζεις αυτό;

"Γνωρίζω ότι εξαιτίας της μοναδικότητας της περίπτωσής μου, οι φίλαθλοι της ΑΕΚ ξέρουν το όνομά μου. Είναι πολύ απογοητευτικό για την ΑΕΚ και τους φιλάθλους της, γιατί ακόμη πιστεύω ότι εκείνοι είναι οι πραγματικοί πρωταθλητές. Οποιοσδήποτε στην Ελλάδα έχει ενδιαφέρον και παρακολουθεί ποδόσφαιρο, γνωρίζει την κατάσταση και τι συνέβη στην πραγματικότητα".

Βάλνερ στο Contra.gr: "Πραγματική πρωταθλήτρια του 2008 η ΑΕΚ"

Στο τέλος της χρονιάς ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με 2 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ, ουσιαστικά με τους βαθμούς που κέρδισε από την υπόθεσή σου, θεωρείς ότι δίκαια στέφθηκε πρωταθλητής;

"Από τη δική μου οπτική καταλαβαίνω αυτούς που υποστηρίζουν την άποψη ότι αυτό το παιχνίδι έκρινε τον πρωτάθλημα. Κατά τη γνώμη μου δεν ήταν δίκαιο αυτό που εν τέλει συνέβη. Δυστυχώς, εγώ τιμωρήθηκα και η ομάδα έχασε. Δεν ήταν στο χέρι μου, αλλά στα χέρια αυτών που παίρνουν αποφάσεις".

Ποιο ήταν το κλίμα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς μετά απ' ό,τι έγινε; Πίστευαν ότι θα υπάρξει δικαίωση στο CAS;

"Όχι, δεν περίμεναν ότι θα δικαιωθούν. Εγώ όμως κάθε εβδομάδα περίμενα ότι θα παίξω".

Γνωρίζεις ότι ο Μπεν Αρφά πριν από δυο χρόνια δεν κατάφερε να αγωνιστεί με τη Νις για τον ίδιο ακριβώς λόγο με σένα. Mε τη διαφορά όμως ότι η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είχε ενημερώσει από πριν τον ίδιο και την ομάδα του;

"Το γνωρίζω, ωστόσο δεν έχω γνώση για τις λεπτομέρειες της υπόθεσής του. Στη δική μου περίπτωση πήρα την άδεια να παίξω και όλοι το γνώριζαν αυτό. Κανένας δεν μας είπε ποτέ το αντίθετο. Στα γερμανικά έχουμε ένα ρητό: 'Ακόμη κι αν έχεις δίκιο, δεν σημαίνει ότι ο νόμος είναι με το μέρος σου'".

Η ΛΕΙΨΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της εξαιρετικής πορείας της Red Bull Λειψίας στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο Βάλνερ φόρεσε τη φανέλα της το 2012, όταν η ομάδα αγωνιζόταν ακόμη στη Γ' κατηγορία και όπως παραδέχεται, έβλεπε από τότε το τι θα ακολουθήσει.

Πριν από λίγα χρόνια αγωνίστηκες στην Red Bull Λειψίας. Περίμενες ότι θα υπάρχει αυτή η εξέλιξη στην ομάδα;

"Σαφώς και ήξερα ότι η ομάδα είχε πολλές δυνατότητες από το τότε. Πιστεύω ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα".

Βάλνερ στο Contra.gr: "Πραγματική πρωταθλήτρια του 2008 η ΑΕΚ"

Τι κάνεις αυτή την περίοδο, τι σκέφτεσαι για το μέλλον σου;

"Αυτόν τον καιρό προσπαθώ να διατηρηθώ σε καλή φυσική κατάσταση και στο αγωνιστικό επίπεδο που θέλω να είμαι, γιατί εξακολουθώ να θέλω να παίζω ποδόσφαιρο. Στόχος μου για το μέλλον να συνεχίσω να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, από διαφορετικό πόστο".

Με αφορμή την κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα για τη μείωση των ομάδων ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ζητήσαμε από τον Βάλνερ να μας πει για την εμπειρία να αγωνίζεσαι σε μια διοργάνωση με 10 ομάδες, όπως το αυστριακό πρωτάθλημα.

Αυτές τις μέρες γίνονται συζητήσεις για τη μείωση των ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρείς ότι το αυστριακό πρωτάθλημα με τις 10 ομάδες μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα;

"Είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό γιατί εμπλέκονται πολλοί άγνωστοι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων. Είναι βέβαια δύσκολο να πει κανείς και το αν η Αυστρία είναι καλό παράδειγμα, καθώς αναμένεται το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος να αλλάξει κι εδώ σύντομα".

"ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ"

Παρά το γεγονός ότι η περιπέτειά του στην Ελλάδα δεν ήταν ευχάριστη, αυτός κρατά πολύ καλές αναμνήσεις για τη χώρα μας. Την επισκέπτεται και αποκαλύπτει πως ακούει ακόμη και σήμερα ελληνική μουσική.

Στην Ελλάδα έχεις έρθεις καθόλου μετά το πέρασμά σου από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και την Ξάνθη;

"Πριν από λίγο καιρό ήμουν στη Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες. Αγαπώ την Ελλάδα. Τη χώρα, τους ανθρώπους, την ελληνική νοοτροπία και κουλτούρα. Και ακόμη μου αρέσει πολύ να ακούω ελληνική μουσική".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

News 24/7

24MEDIA NETWORK