Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!

Ο Βασίλης Τσιάρτας είναι από τους ποδοσφαιριστές των οποίων η κλάση και η ποιότητα, απαιτούν να θεωρούνται ακόμα και τα γενέθλιά τους, ως σημαντικό γεγονός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν έχει να κάνει κάτι άλλο πέραν του να... αναπολεί.

Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!

Tη μέρα που γεννήθηκε, στις 12 Νοεμβρίου του 1972, η ΑΕΚ έφερε 0-0 στα Τρίκαλα για το πρωτάθλημα. Τη μέρα που έκλεισε τα 30, στις 12 Νοεμβρίου του 2002, έμπαινε με τη φανέλα της στο Ολύμπικο και αγωνιζόμενος για 29 λεπτά, ολοκλήρωσε με την ΑΕΚ μία επιτυχημένη, αήττητη πορεία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε ένα μεγάλο ταξίδι που άρχισε το 1992…

"ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ" ΕΠΟΧΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν ο άνθρωπος που τον έφερε στην ΑΕΚ, με τον Παναθηναϊκό να ενδιαφέρεται για την απόκτησή του και τον πατέρα του να είναι εκείνος που παίρνει την καθοριστική απόφαση:

" Το μέλλον του παιδιού μου είναι με τον Μπάγεβιτς". Το… παιδομάζωμα της ΑΕΚ στην εγχώρια αγορά ταλαντούχων παικτών ήταν στα φόρτε του. Ενδεχομένως να έπιασε και το ταβάνι του.

Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!

ΛΑΪΚΗ ΕΜΤΑΓΡΑΦΗ

Οι σχέσεις του με την εξέδρα δεν ήταν οι πιο θερμές αν και πάντα υπήρχε η καθολική παραδοχή για την κλάση του. Κι όμως η μεταγραφή του στην ΑΕΚ είχε ένα λαϊκό τόνο από την αρχή, καθώς πούλμαν της Original ταξίδεψε στη Νάουσα για να προλάβει να τον ντύσει στα "κιτρινόμαυρα" και να τον προϋπαντήσει με το χαρακτηριστικό λευκό κασκώλ των οργανωμένων οπαδών της "Ενωσης".

Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!
Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ

Το πρώτο του γκολ στην ΑΕΚ το σημείωσε στις 12 Δεκέμβρη του 1992 στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στην Κόρινθο. Αμέσως σημείωσε και το δεύτερο.

Νίκησε τον Βουκελάτο δύο φορές, στο 47’ και στο 53’. Μερικά χρόνια αργότερα, στο ίδιο τέρμα, αυτό μπροστά από τη Θύρα 21 του "Νίκος Γκούμας", θα νικήσει και τον Κασίγιας. Σε μία από τις πιο λαμπερές βραδιές του με την "κιτρινόμαυρη" φανέλα στην καριέρα που θα ακολουθούσε.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-93 ΑΕΚ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ 7-0
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-93 ΑΕΚ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ 7-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ, ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ, ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Τα χρόνια στην ΑΕΚ ήταν πολλά. Συνάντησε κόσμο και κοσμάκη. Και ονόματα βαρβάτα. Μανωλάς, Σαραβάκος, Κασάπης, Κετσπάγια, Σαμπανάτζοβιτς, Μπάγεβιτς, Κωστής, Ατματσίδης και μια ατέλειωτη λίστα των πρωταγωνιστών της Κυριακής. Άλλους σαν συμπαίκτες, άλλους σαν αντιπάλους. Άλλους, και τα δύο μαζί.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1994-95 ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 0-1
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1994-95 ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 0-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Ο ΝΕΟΣ ΒΑΣΙΑ"

Όταν, αρκετά νέος, ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τον παρομοιάζουν με τον Χατζηπαναγή απάντησε κοφτά: "Ο Βάσια είναι ο Βάσια, εγώ είμαι ο Τσιάρτας". Η ιστορία της μπάλας τον δικαίωσε.

Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!

"ΘΑ ΜΑΡΚΑΡΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ;"

"Θα μαρκάρεις σήμερα;" ήταν η χαρακτηριστική απορία του Ντούσαν Μπάγεβιτς προς τον πιτσιρικά Βασίλη Τσιάρτα, στα μέσα των 90s στα αποδυτήρια της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο αστικός μύθος ήθελε τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ να εκφράζει την παραπάνω απορία στον τότε άσο της "Ένωσης" με έντονα προβληματισμένο ύφος, χτυπώντας τον μαρκαδόρο τρεις φορές στο γόνατο. Τοκ, τοκ, τοκ.

Βέβαια και ο Μπάγεβιτς είχε τεράστια εκτίμηση για τον Τσιάρτα: "Σκίζω το δίπλωμά μου αν ο Τσιάρτας δεν γίνει πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής" είχε πει…

Βασιλής Τσιάρτας: El Mago!

ΜΑΓΕΙΑ

Μάρκαρε-δεν μάρκαρε η πραγματικότητα ήταν απλή: Οι ποδοσφαιριστές τεράστιας κλάσης με δύο κινήσεις αλλάζουν το ματς. Για αυτό είναι ελάχιστοι… Η ΑΕΚ, όμως, βρήκε τότε έναν τέτοιο. Και σιγά-σιγά πίστευε ότι έπιασε λαβράκι από τη Νάουσα.

ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Μία τεράστια καριέρα θα ακολουθούσε. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 80 γκολ σε 195 ματς στην Α’ Εθνική, 12 γκολ σε 24 συμμετοχές στο Κύπελλο και 10 γκολ σε 49 συμμετοχές στην Ευρώπη.

Αλλά κυρίως η αστείρευτη ποδοσφαιρική έμπνευση που λόγω τεχνολογίας και διηγήσεων θα κάνει για πάντα πλούσιο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Όταν ήρθε η ώρα να φύγει για τη Σεβίλλη, άνοιξε την καρδιά του στο Mega, βγάζοντας παράλληλα παράπονο για το τελευταίο πρωτάθλημα που έχασε η ΑΕΚ την περίοδο 1995-96. "Φταίμε και εμείς που δεν πήραμε το πρωτάθλημα, αλλά δυστυχώς δεν μας αφήσανε κιόλας".

Η συνέχεια γνωστή: Έπαιξε ένα φιλικό στη Φιλαδέλφεια απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε και φόρεσε τη φανέλα του Μαραντόνα.

ΑΠΟ ΤΟ "ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΙΑ ΣΕΒΙΛΛΗ" ΣΤΟ "ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ"

Στο μεταξύ, την εποχή εκείνη, στο στρατόπεδο της πρώην ομάδας του, της ΑΕΚ, οι κραυγές επιθυμίας για παραμονή του στη Νέα Φιλαδέλφεια με το θρυλικό σλόγκαν "Βασίλη, ποια Σεβίλλη" της ιστορικής εφημερίδας "Δικέφαλος", μελοποιήθηκαν και ντύθηκαν με τον στίχο "Και καλή τύχη όπου κι αν πας…" στην τηλεοπτική εκπομπή της Original στο Blue Sky.

Η ΕΥΧΗ ΤΗΣ ORIGINAL

Στο -προσωρινό, όπως αποδείχτηκε- «αντίο» του Τσιάρτα στην αίθουσα Members Club του σταδίου «Νίκος Γκούμας», η Original μέσω ενός στελέχους της έδωσε τη δική της ευχή στον El Mago: "Σου ευχόμαστε η παραμονή σου στη Σεβίλλη να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και του χρόνου να μας στείλεις τη φανέλα της Ρεάλ με το όνομά σου".

Ο ίδιος συγκινημένος υποσχέθηκε να αφιερώσει το πρώτο του γκολ στην Ισπανία στον κόσμο της ΑΕΚ.

ΧΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΣΙΓΙΑΣ PART1 ΚΑΙ PART2

Επίδειξη δύναμης. Εκτελεί φάουλ έξω από την περιοχή στο 5ο λεπτό και στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι του Κασίγιας. Ο διαιτητής της αναμέτρησης της ΑΕΚ με τη Ρεάλ, Βαλεντίν Ιβάνοβ δίνει επανάληψη.

Ο Τσιάρτας εκτελεί ξανά στο 6ο λεπτό και αυτή τη φορά νικάει τον Κασίγιας. Στο ίδιο τέρμα που νίκησε και τον Βουκελάτο ανοίγοντας λογαριασμό στη Φιλαδέλφεια.

TO 1-0
TO 1-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΡΕΣΒΗΣ

Όταν η Μπαρτσελόνα συνάντησε την ΑΕΚ, ο Τσιάρτας ήταν κάτι σαν πρέσβης. Η παρουσία του στη Σεβίλλη ήταν αρκετά σεβαστή. Η "Ένωση" αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα του Φερέρ χάνοντας με 0-1 στην έδρα της και με 5-0 στο Καμπ Νου.

ΣΚΟΡΑΡΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΤΡΑ, ΕΝΑ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Με τον Ολυμπιακό Βόλου, σε ένα καλοκαιρινό αγώνα Κυπέλλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Τσιάρτας σκόραρε από τη σέντρα, αφήνοντας άλλο ένα δυνατό στίγμα στο Hall Of Fame του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ I

Τα χρόνια πέρασαν αλλά ο Τσιάρτας συνέχιζε να αποτελεί αντικείμενο αναφοράς στις ποδοσφαιρικές εκπομπές. Κάποιες από αυτές αρέσκονταν στο να τον συγκρίνουν ακόμα με τον Μισέλ Πλατινί. Όπως η παρακάτω:

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ II

Οι ποδοσφαιρικές εκπομπές που συνέχιζαν να ασχολούνται με την τεράστια ποδοσφαιρική κλάση του Τσιάρτα δεν περιορίζονταν μόνο στην εγχώρια τηλεόραση. Αφορούσαν και την ισπανική. Το πέρασμά του από τη Σεβίλλη ήταν αρκετά σημαντικό και για αυτούς.

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΟΛΠΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΑΓΟΥ

Η γενικότερη παρουσία του Τσιάρτα είναι γεμάτη με μοναδικές στιγμές ανεξάντλητης ποδοσφαιρικής έμπνευσης, σήμα κατατεθέν της ΑΕΚ των 90s. Τόσο μοναδικές που "…έχει η ανάσα τους μια γεύση, μια γεύση απ’ τα παλιά, που αναστήθηκαν με κόλπα κάποιου μάγου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK