Βιεϊρίνια: "Έτσι ερωτεύτηκα τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη"

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ", που κυκλοφορεί με το ανανεωμένο "ΕΘΝΟΣ" το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, αποκαλύπτει τον έρωτά του για τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη, τους λόγους που επέστρεψε, ενώ μιλάει για τον Ιβάν Σαββίδη, τον Φερνάντο Σάντος και την ΑΕΚ.

Βιεϊρίνια: "Έτσι ερωτεύτηκα τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη"

Πολλές φορές ο χρόνος παίζει µε το µυαλό και το µυαλό παίζει µε τον χρόνο. Τα 5,5 χρόνια στα οποία βρισκόταν εκτός ΠΑΟΚ, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια ένιωσε ότι ήταν πολλά, όµως από τη στιγµή που επέστρεψε µιλά για όσα έζησε από το καλοκαίρι του 2008 µέχρι και τον Ιανουάριο του 2012 «σαν να έγιναν χθες».Το « ΕΘΝΟΣ» φιλοξενεί τον 31χρονο Πορτογάλο, στην πρώτη του συνέντευξη από την ηµέρα που έβαλε εκ νέου τα ασπρόµαυρα, τη φανέλα της οµάδας που την αποκαλεί «έρωτα», ενώ εξηγεί πώς ερωτεύτηκε τη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΚΑΛΕΑ

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια βάζει σε µια σειρά όλα όσα έζησε µέχρι να φτάσει να γίνει παίκτης επιπέδου Μπουντεσλίγκα, να γευτεί τη χαρά της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος σε επίπεδο εθνικών οµάδων και τελικά να γυρίσει πίσω στη «βάση» του για να τελειώσει µια δουλειά που πιστεύει πως την άφησε στη µέση. Σε έναν ΠΑΟΚ όπου µεγάλωσε µε το «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», ο Βιεϊρίνια µπορεί να µην το είχε ως µότο, αλλά το έχει εφαρµόσει πολλάκις. Τον Ιούνιο του 2008 η Πόρτο τού είπε «δεν χωράς εδώ».

Λίγους µήνες αργότερα, µόλις βρήκε στέγη στον ΠΑΟΚ, ήρθε ο τραυµατισµός στον σύνδεσµο του αστραγάλου. Τον πρώτο µήνα στη Βόλφσµπουργκ, τον Ιανουάριο του 2012, υπέστη βαριάς µορφής θλάση που τον άφησε εκτός δράσης για οκτώ εβδοµάδες, ενώ τον Σεπτέµβριο του ίδιου έτους υπέστη ρήξη χιαστού. Η δεύτερη θητεία του στον ΠΑΟΚ ξεκινά µε τον Βιεϊρίνια τραυµατία.

Λες και η µοίρα ξέρει ότι… σηκώνεται, επιµένει να τον ρίχνει. Δηλώνει έτοιµος να βάλει τα δυνατά του για να κάνει τον ΠΑΟΚ να ρίξει τον Ολυµπιακό από τον θρόνο του, θυµάταιλεπτοµέρειες από την πρώτη θητεία του, στάζει µέλι για τον Φερνάντο Σάντος και λαχταρά για την τριετία που ακολουθεί.

"ΑΝ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ "FACE TO FACE" ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟ"

Η λέξη πρωτάθληµα δεν είναι για πρώτη φορά τόσο έντονα στην «καθηµερινότητα» του ΠΑΟΚ, όµως η διαφορά σε σχέση µε τις προηγούµενες είναι πως πλέον βρίσκεται «επιτακτικά» στα χείλη όλων και κυρίως του Ιβάν Σαββίδη. Και όπου πρωτάθληµα, εδώ και χρόνια µπαίνει δίπλα η λέξη Ολυµπιακός, µε τον ΑντελίνοΒιεϊρίνια να στέκεται στον τρόπο µε τον οποίο θεωρεί πως θα µπορέσει ο ΠΑΟΚ να διαχωρίσει αυτές τις λέξεις.

« Αυτό είναι το µεγάλο λάθος του ΠΑΟΚ και το έχω κάνει και εγώ… Δεν πρέπει να κοιτάζουµε τι κάνει ο Ολυµπιακός. Πρέπει να δούµε το τι πρέπει να κάνουµε για φτάσουµε τον Ολυµπιακό και να τον περάσουµε. Δεν µου φτάνει να τον φτάσουµε. Γύρισα στον ΠΑΟΚ για να περάσουµε τον Ολυµπιακό. Για να κερδίσεις το πρωτάθληµα πρέπει πρώτα να το πιστέψεις εσύ. Και αν δεν υπάρχουν τίποτα περίεργα πράγµατα, µπορούµε να το κερδίσουµε.

Ελπίζω πως κάτι έχει αλλάξει σε αυτά τα 5,5 χρόνια που λείπω από το ελληνικό πρωτάθληµα. Είχα πει ότι ήθελα να γυρίσω στον ΠΑΟΚ σε τέτοια ηλικία ώστε να τον βοηθήσω να κερδίσει τίτλους. Εχει ήδη κερδίσει έναν τίτλο, πέρυσι το Κύπελλο, χωρίς εµένα. Αν παίξουµε µε όλες τις οµάδες χωρίς να υπάρχει κανένα “παιχνίδι” εκτός αγωνιστικού χώρου, “facetoface”, έχουµε ελπίδες να κερδίσουµε το πρωτάθληµα».

Το 2008 ο Αντρέ Βιεϊρίνια ήρθε «άγνωστος µεταξύ αγνώστων», όµως εννιά χρόνια αργότερα αποτέλεσε την τελευταία µεταγραφική προσθήκη σε µια οµάδα που πάει για τον τίτλο, µε τον Πορτογάλο να ετοιµάζεται να σηκώσει το βάρος των απαιτήσεων και να εξηγεί πως µόνος του δεν θα καταφέρει τίποτα: «Ξέρω τις απαιτήσεις του κόσµου. Ηρθα από ένα µεγάλοπρωτάθληµα, είµαι πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά δεν κερδίζεις πρωτάθληµα µε έναν παίκτη. Ούτε καν µε έντεκα.

Το κερδίζεις µε όλους, και µε τους 30. Ξέρω καλά τι σηµαίνει να είσαι στον πάγκο και να περιµένεις. Πρέπει, όµως, ο καθένας µας να περιµένει τη στιγµή του, την ευκαιρία του. Ο κόσµοςπεριµένει πολλά από µένα. Θα πρέπει να περιµένει πολλά από την οµάδα. Δεν υπάρχουν µόνο Βιεϊρίνια, Μακ, Πρίγιοβιτς, Μαουρίσιο, Σαµπράνο, Καντουρί. Είµαστεοµάδα. Αν όλοι δουλέψουµε για έναν στόχο, ο κάθε παίκτης θα βγάζει τον καλύτερό του εαυτό. Οσο θέλουν οι φίλαθλοι ένα πρωτάθληµα, άλλο τόσο το θέλω και εγώ. Εχουµε τις δυνατότητες να πιστέψουµε ότι µπορούµε να κερδίσουµε το πρωτάθληµα».

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΕΚ

Οταν ζητήσαµε από τον Βιεϊρίνια να γυρίσει τον χρόνο πίσω, στο καλοκαίρι του 2008, µας αποκάλυψε τον τρόπο µε τον οποίο του δηµιουργήθηκε η αίσθηση πως θα γινόταν παίκτης της ΑΕΚ, µε τον ΜπρούνοΑλβες να τον… προσγειώνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. «Εκείνος µε τον οποίο µίλησα στο τηλέφωνο, το καλοκαίρι του 2008, ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Ηµουν σε διακοπές και µου τηλεφωνούν από τη διοίκηση της Πόρτο.

“Πρέπει αύριο να είσαι στα γραφεία, διότι ένας Πορτογάλος προπονητής που δουλεύει στην Ελλάδα θέλει να σου µιλήσει”. Φτάνω εκεί, και µιλάω στο τηλέφωνο µε τον Σάντος, χωρίς να ξέρω ποιος είναι. Στο τέλος µε ρώτησε “ξέρεις µε ποιον µιλάς;”. Του απάντησα όχι και τότε µου συστήθηκε… Εγώ γνώριζα πως ο Σάντος ήταν προπονητής της ΑΕΚ. Το 2007, στην Πόρτο είχα συµπαίκτη τον ΜπρούνοΑλβες. Εκείνος µου είχε πει πολλές ιστορίες για την Ελλάδα και την ΑΕΚ. Μόλις βγήκα από την τηλεφωνική συνάντηση µε τον Σάντος, πήρα τηλέφωνο τον Αλβες και του είπα: “Μπρούνο, θα πάω να παίξω στην Ελλάδα…”.

Οταν ο Αλβες µε ρώτησε για την οµάδα που θα πήγαινα, του είπα ότι θα πάω στην ΑΕΚ. Εκείνος χάρηκε και µου µίλησε και για την οµάδα αλλά και για την Αθήνα, µου έλεγε τα καλύτερα λόγια. Οταν µε ρώτησε ποιον θα έχω προπονητή, του είπα “τον Φερνάντο Σάντος”. Τότε ήταν που µου είπε πως ο Σάντος δεν ήταν στην ΑΕΚ, αλλά στον ΠΑΟΚ…

Το 2007 είχε γυρίσει στην Μπενφίκα, απ' όπου έφυγε και πήγε ξανά στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω πού. Νόµιζα ότι είχε πάει ξανά στην ΑΕΚ. Ο Αλβες µού είπε και κάποια πράγµατα για τον ΠΑΟΚ και µόλις έφτασα στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκα στον ΠΑΟΚ, αυτό ήταν: έρωτας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη προπόνηση. Ηµουν στα αποδυτήρια µε Κοντρέρας, Βερόν, Κονσεϊσάο και όλους τους υπόλοιπους. Ενιωθα τους τοίχους να τρέµουν.

Οταν τους ρώτησα όλους “τι γίνεται, ρε παιδιά; Τι είναι αυτό;”, µου είπαν “περίµενε να δεις το τι θα γίνει έξω...”. Βγαίνω έξω και βλέπω όλη τη σκεπαστή θύρα να είναι κατάµεστη. Εµεινα. Είπα “πού ήρθα; Φαντάσου τι θα γίνεται στα παιχνίδια…”. Και τότε άρχισε να γράφεται η ιστορία. Η πρώτη στιγµή ήταν εκείνη που µε έκανε να αγαπήσω την οµάδα… Οσοήµουν στην οµάδα, ήµουν παίκτης και όταν έφυγα, έγινα οπαδός. Αγάπησα τον ΠΑΟΚ από την πρώτη προπόνηση».

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

«Ο Σάντος γνώριζε από ψυχολογία. Με έβριζε»!Δεν χρειάζεται να µιλήσεις πολλή ώρα µε τον Αντρέ Βιεϊρίνια για να καταλάβεις πως ο ποδοσφαιρικός «πατέρας» του είναι ο Φερνάντο Σάντος. Απλώς να τον ρωτήσεις γι' αυτό το «κάτι» που έχει ο Πορτογάλος τεχνικός και όλα θα πάρουν τον δρόµο τους...

«Στον ΠΑΟΚ ο Σάντος είχε διαλέξει παίκτες που είχαν τα χαρακτηριστικά που ήθελε. Υπήρχαν νέα παιδιά, υπήρχαν παίκτες µε εµπειρία, υπήρχαν παίκτες που είχαν παίξει σε µεγάλα πρωταθλήµατα. Από τη στιγµή που ο πρόεδρος µε το τεχνικό τιµ µπορούσαν να φέρουν αυτούς τους παίκτες, αυτό που έµενε ήταν να δουλέψουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές για τον Σάντος.

Και ο Σάντος πάνω απ' όλα ήξερε τον τρόπο που έπρεπε να φερθεί στους παίκτες εκτός αποδυτηρίων. Γνώριζε τον τρόπο που έπρεπε να µιλήσει σε κάθε παίκτη.Αυτή είναι η µεγάλη διαφορά του Σάντος µε άλλους προπονητές. Δεν µπορείς να µιλήσεις σε όλους τους παίκτες µε τον ίδιο τόνο.

Δεν µπορείς να φωνάζεις σε όλους. Εµένα ο Σάντος µε έβριζε. Ηταν ο τρόπος µε τον οποίο ήξερε ότι θα µε κάνει να πάρω µπροστά. Στον ΠΑΟΚ δεν ήµασταν όλοι φίλοι. Οταν, όµως, µπαίναµε στο γήπεδο τα δίναµε όλα για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Αυτή ήταν η διαφορά τότε. Υπήρχαν παιχνίδια που δεν παίξαµε καλά, αλλά µέχρι το τέλος “σκιζόµασταν”.

Τα δύο - τρία χρόνια που παίξαµε µαζί ήταν από τις καλύτερες χρονιές. Ασχέτως αν ο Σάντος έχει κερδίσει µόνο ένα Κύπελλο στην Ελλάδα, από τη δουλειά που έκανε σε όλες τις οµάδες που ήταν φαίνονται πολλά.

"ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΕΦΕΡΝΕ ΤΩΡΑ"

Η αναφορά του Αντελίνο Βιεϊρίνια στον Ιβάν Σαββίδη δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική και εξηγεί τον λόγο: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Σαββίδη και την οικογένειά του για όλα όσα έχει κάνει στον ΠΑΟΚ αυτά τα χρόνια. Αν δεν µε έφερνε φέτος, θα ήταν δύσκολο να γυρίσω στον ΠΑΟΚ.

Και έχει φέρει και άλλους σπουδαίους παίκτες. Ενας ποδοσφαιριστής µπορεί να κερδίσει ένα, δύο, τρία παιχνίδια. Οι οµάδες κερδίζουν το πρωτάθληµα. Ο Σαββίδης έχει φτιάξει µια καλή οµάδα. Θα χρειαστεί χρόνος, διότι ήρθαν αρκετοί παίκτες στο τέλος των µεταγραφών. Πιστεύω πως µπορούµε να κάνουµε κάτι καλύτερο από αυτό που έχει πετύχει η οµάδα τα τελευταία χρόνια».

Οταν του ζητήσαµε να θυµηθεί τον αδικοχαµένο πρώην συµπαίκτη του στη Βόλφσµπουργκ, Τζούνιορ Μαλάντα, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχηµα τον Ιανουάριο του 2015, ο Βιεϊρίνια χαµήλωσε το βλέµµα… «Είναι δύσκολο να µιλάω γι’ αυτό. Ανατριχιάζω. Ηταν η χειρότερη µέρα της ζωής µου. Τρία παιδιά ήταν στο αυτοκίνητο και µόνο εκείνος σκοτώθηκε. Λες και ήταν γραφτό. Αυτό µας ένωσε. Εκείνη τη σεζόν τερµατίσαµε δεύτεροι και πήραµε το Κύπελλο. Είµαι σίγουρος ότι σε κάποια µατςείχαµε και τη δική του βοήθεια…».

"ΕΝΑΣ ΗΣΥΧΟΣ ΓΚΑΡΣΙΑ"

Η αναφορά του στη «φουρνιά του 2008» έριξε στην κουβέντα τα ονόµατα των τότε συµπαικτών του και στην ατµόσφαιρα των αποδυτηρίων που ήταν γεµάτα έντονες προσωπικότητες, µε τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να εξηγεί: « Τα αποδυτήρια δεν ήταν όπως µπορεί να τα φαντάζονται κάποιοι. Ο Γκαρσία ήταν ο πιο ήσυχος παίκτης στα αποδυτήρια. Στον αγώνα, ναι, ήταν άλλο... Από χρόνια που ήµουν στον ΠΑΟΚ, αυτό που µου λείπει ήταν ο τρόπος µε τον οποίο δουλέψαµε. Δουλέψαµε για έναν σκοπό: για να κερδίζουµε. Για να κάνουµε κάτι διαφορετικό...».

Πάρτε το ΕΘΝΟΣ στα χέρια σας. Από αυτό το Σάββατο 16/9 και κάθε μέρα στα περίπτερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK