Βικτόρια Πλζεν - Ολυμπιακός: Σημάδι πρόκρισης η αϋπνία του Βρμπα

"Κοιμάμαι καλά πριν τα παιχνίδια. Τι κάνω μετά από αυτά είναι μια άλλη κουβέντα", υποστηρίζει ο τεχνικός της Βικτόρια Πλζεν, Πάβελ Βρμπα. Κι αν ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να τον κρατήσει ξύπνιο το βράδυ που προηγείται της αναμέτρησης, θα προσπαθήσει να το κάνει μετά.

Plzen coach Pavel Vrba looks out from the bench prior the Europa League round of 32 second leg soccer match between Dinamo Zagreb and Viktoria Plzen at Maksimir Stadium in Zagreb, Croatia, Thursday, Feb. 21, 2019. (AP Photo/Darko Bandic)
Ο Πάβελ Βρμπα στον πάγκο της Βικτόρια Πλζεν πριν την σέντρα της αναμέτρησης με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ στο 'Maksimir Stadium', για την φάση των '32' του Europa League 2019 (AP Photo/Darko Bandic) AP

Ήταν Αύγουστος του 2013, όταν η ΝΚ Μάριμπορ φάνταζε ως το τελευταίο εμπόδιο για την Βικτόρια Πλζεν στην προκριματική φάση του Champions League και ο Πάβελ Βρμπα είχε υποσχεθεί πως σε περίπτωση πρόκρισης, θα πανηγύριζε με ανάποδη τούμπα με κατακόρυφη έξοδο στηριζόμενος στα χέρια του. Ήταν ο τρόπος που συνήθως πανηγύριζε ο μέσος Πάβελ Χόρβατ. Ο Βρμπα εκτέλεσε το πρώτο σκέλος του πανηγυρισμού και αυτό σήμαινε πως η Πλζεν τα είχε καταφέρει.

Για τους οπαδούς της ομάδας το επίτευγμα φάνταζε απίστευτο. Την προηγούμενη δεκαετία είχαν δει την Βικτόρια Πλζεν να υποβιβάζεται, να επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία και να μην μπορεί τίποτε παραπάνω από μια θέση στα μισά του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό άλλαξε από το 2008, όταν ο Βρμπα ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία. Αν και αγωνίστηκε ως στόπερ τα χρόνια που ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, χαρακτηρίζεται από την επιθετική του φιλοσοφία ως προπονητής.

Επί των ημερών του η Βικτόρια Πλζεν απέκτησε αυτόν τον χαρακτήρα. "Πάντα προσπαθούμε να παίξουμε επιθετικά, το ποδόσφαιρο που αρέσει στους οπαδούς μας και δεν σκοπεύουμε να το αλλάξουμε", είχε δηλώσει προ ετών ο Βρμπα. Και το υποστήριξε ακόμη κι όταν οι επιλογές του έμοιαζαν αμυντικογενείς αλλά δεν ήταν. Συχνά οι πλάγιοι μπακ ήταν εξτρέμ και ο αμυντικός του μέσος ένα πρώην 10άρι. Με τα χρόνια ο Βρμπα άλλαξε επίπεδο στην Πλζεν, τις χάρισε τίτλους και την μετέτρεψε σε μια ομάδα που έμενε συνεπής με τα ευρωπαϊκά ραντεβού της.

Φτάνοντας στα μισά της σεζόν 2013-2014, ο Βρμπα ολοκλήρωσε την πρώτη θητεία του στην Πλζεν καθώς δέχτηκε την θέση του Ομοσπονδιακού τεχνικού που του πρόσφερε η Τσεχία. Ο αθλητικός διευθυντής της Πλζεν, Άντολφ Σάντεκ, ήταν απογοητευμένος. Ίσως είχε έναν λόγο παραπάνω καθώς ήταν οικογενειακοί φίλοι. "Είναι μια ευκαιρία για εκείνον, αλλά δεν μπορώ να πω πως δεν είμαι απογοητευμένος. Αναρωτιέμαι αν υπήρξαμε ποτέ φίλοι... Καταλαβαίνω απόλυτα τον εκνευρισμό των οπαδών, αισθάνομαι το ίδιο", είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν 3,5 χρόνια με πέντε προπονητές στον πάγκο της Βικτόρια Πλζεν, δίχως κανείς να πλησιάσει τα επιτεύγματα του Πάβελ Βρμπα. Ο τελευταίος, αφού ολοκλήρωσε την θητεία στον πάγκο της εθνικής Τσεχίας και έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την ρωσική Ανζί Μαχάτσκαλα, επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της Βικτόρια Πλζεν, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Physical game και επιθετική φιλοσοφία

Η διάταξη 4-2-3-1 είναι η αγαπημένη του, ενίοτε χρησιμοποιεί το 4-4-2 με δύο ανασταλτικούς μέσους στον άξονα με το επιθετικό βάρος να πέφτει στα άκρα. Η φιλοσοφία του Βρμπα θέλει πάντα ένα up tempo παιχνίδι, πίεση, ανάκτηση της μπάλας, ταχύτητα και δύναμη. Το ίδιο θα επιχειρήσει και κόντρα στον Ολυμπιακό το βράδυ της Τρίτης (23/07, 20:00) στο 'Štruncovy Sady Stadion'. Είναι η πρώτη κόντρα των ομάδων στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και ο 55χρονος τεχνικός ξέρει πως φαντάζει ως απαραίτητη συνθήκη στη μάχη της πρόκρισης, η κατάκτηση ενός αποτελέσματος που θα στείλει την ομάδα του με πλεονέκτημα στη ρεβάνς του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Το γεγονός πως συχνά δηλώνει ότι ο Ολυμπιακός μοιάζει με 'βουνό' για την Βικτόρια Πλζεν, δεν σημαίνει πως θα αγωνιστεί με φόβο απέναντι στους 'ερυθρόλευκους'. Τα ρεπορτάζ στην Τσεχία θέλουν τον Βρμπα να ετοιμάζει επιθετικό σχήμα απέναντι στον Ολυμπιακό, με σκοπό να τον υποχρεώσει σε παθητικό ρόλο - άρα και να του αφαιρέσει την δυνατότητα να απειλήσει με 'όπλο' του την κατοχή μπάλας. Δύσκολα θα ρισκάρει από την αρχή ο προπονητής της Πλζεν, ωστόσο δεν σκοπεύει και να αφήσει τον Ολυμπιακό να επιβάλλει το παιχνίδι που τον βολεύει.

Plzen's Michael Krmencik, right, challenges for the ball with Real's Nacho Fernandez during the Champions League, group G, soccer match between Real Madrid and Viktoria Plzen at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Tuesday Oct. 23, 2018. (AP Photo/Paul White)
Ο Μίχαλ Κρμέντσικ κοντρολάρει τη μπάλα προ του Νάτσο, στην αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης - Βικτόρια Πλζεν για το group G του Champions Leagueστο 'Santiago Bernabeu' τον Οκτώβρη του 2018. (AP Photo/Paul White) AP

Η Βικτόρια δεν προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το ρόστερ της περσινής σεζόν. Ακόμη και ο κεντρικός μέσος Τόμας Χροσόφσκι, ο οποίος πωλήθηκε στην Γκενκ, θα είναι κανονικά παρών στα ματς με τους 'έρυθρόλευκους' και στη συνέχεια (14/08) θα ενταχθεί στην βελγική ομάδα. Ο στόπερ Τόμας Χάιεκ παραχωρήθηκε στην Φιτέσε και ο βετεράνος εξτρέμ Μίλαν Πετρζέλα στην Σλοβάτσκο. Ελεύθεροι έμειναν οι Γίρι Πίροτς (στόπερ), Τόμας Πόζναρ (φορ) και παίκτες που δεν υπολογίζονταν παραχωρήθηκαν δανεικοί.

Οι Τσέχοι προσχώρησαν και σε κινήσεις ενίσχυσης του ρόστερ καθώς αποκτήθηκαν οι Λούκας Κάλβατς (αμυντικός χαφ -Σίγκμα Όλομουτς), Άνταμ Χλούσεκ (αριστερός μπακ - Λέγκια Βαρσοβίας), Όντρεϊ Μίχαλικ (επιθετικός - Αλκμάαρ), Γιάκουμπ Μπράμπετς (στόπερ - Γκενκ) και Κρίστιαν Χερτς (κεντρικός χαφ - Γουλβς). Στην λίστα της Πλζεν για τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό συμπεριλήφθηκαν οι Κοζάτσικ, Χρούσκα, Σβάτσεκ (γκολκίπερ), Χέιντα, Χλούσεκ, Χούμπνικ, Λιμπέρσκι, Ρέζνικ, Μπράμπετς, Χάβελ, Πέρνιτσα (αμυντικοί), Προχάτσκα, Χοράβα, Χροσόφσκι, Κόβαρικ, Κάλβατς, Σέρμακ, Χερτς, Γιάνοσεκ, Κόπιτς, Καγιαμπά (μέσοι), Μπογκέλ, Κρμέντσικ, Τσορί και Μίχαλικ (επιθετικοί).

Σταθερή 6άδα και 4άδα - φωτιά

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Βικτόρια αγωνίστηκε σε διάταξη 4-2-3-1, στο νικηφόρο 3-1 επί της Σίγκμα Όλομουτς με ανατροπή. Ακολούθησε το εκτός έδρας ματς με την Σλόβαν Λίμπερετς για την 2η αγωνιστική, στο οποίο η ομάδα του Βρμπα επικράτησε με σκορ 2-1. Και στις δύο αναμετρήσεις, οι έξι παίκτες που αγωνίστηκαν από την μέση και μπροστά ήταν ίδιοι. Ο Χροσόφσκι με τον νεοαποκτηθέντα Κάλβατς ήταν το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ο Σέρνακ μπροστά τους σε επιτελικό ρόλο, οι Καγιαμπά - Κόπιτς στα άκρα της επίθεσης και ο Κρμέντσικ στον ρόλο του στράικερ.

Dinamo Zagreb's Marin Leovac, right, duels for the ball with Plzen midfielder Joel Kayamba during the Europa League round of 32 second leg soccer match between Dinamo Zagreb and Viktoria Plzen at Maksimir Stadium in Zagreb, Croatia, Thursday, Feb. 21, 2019. (AP Photo/Darko Bandic)
Ο Μάριν Λέοβατς της Ντίναμο Ζάγκρεμπ πέφτει στα πόδια του Ζοέλ Καγιαμπά της Βικτόρια Πλζεν, στη διάρκεια της αναμέτρησης των ομάδων για την φάση των '32' του Europa League στο Maksimir Stadium. (AP Photo/Darko Bandic) AP

Ο Σέρνακ ήταν εντυπωσιακός κόντρα στην Όλομουτς, καθώς και τα τρία γκολ της ανατροπής ήρθαν από δικές του ασίστ με σκόρερ τους Καγιαμπά, Κόπιτς και Κόβαρικ. Στην αναμέτρηση με την Λίμπερετς, ο στόπερ Πέρνιτσα ήταν πρωταγωνιστής καθώς σκόραρε το ένα γκολ με κεφαλιά, ενώ από δική του προσπάθεια πήρε το ριμπάουντ ο Κόπιτς για το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. Και οι δύο φάσεις εξελίχθηκαν μετά από στημένα.

Στα δύο αυτά ματς ο Σέρνακ έδειξε ως ένας μεσοεπιθετικός με εξαιρετική δημιουργική ικανότητα από τον άξονα, ο φορ Κρμέντσικ λειτούργησε κυρίως ως στήριγμα στο χτίσιμο της επίθεσης και οι εξτρέμ Καγιαμπά - Κόπιτς ανέλαβαν το σκοράρισμα πατώντας συνέχεια στην περιοχή. Κακό νέο για τον Βρμπα ο τραυματισμός του δεξιού μπακ Ρέζνικ.

Ψάχνεται ακόμη στα μετόπισθεν

Για το χρονικό σημείο της σεζόν, η επίθεση της Πλζεν μοιάζει να λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για την αμυντική της συμπεριφορά. Ο Βρμπα στο ματς με την Όλομουτς χρησιμοποίησε τους Ρέζνικ, Χέιντα, Μπράμπετς και Λιμπέρσκι από δεξιά προς αριστερά. Απέναντι στην Λίμπερετς ο 55χρονος τεχνικός άλλαξε τους δύο από τους τέσσερις.

Ρέζνικ, Πέρνιτσα, Μπράμπετς και Χλούσεκ ήταν η τετράδα, με τον πρώτο να αποχωρεί από την αναμέτρηση με πρόβλημα τραυματισμού, αφήνοντας τη θέση του στον Χάβελ. Σε κανένα από τα δύο παιχνίδια δεν έμεινε ικανοποιημένος ο Βρμπα, καθώς η άμυνα της ομάδας του δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Αβίαστα λάθη, λάθος τοποθετήσεις, αδυναμία αντιμετώπισης αντεπιθέσεων στο χώρο ήταν το... πόρισμα. Προφανώς και είναι ένα στοιχείο που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο Ολυμπιακός στην αναμέτρηση του 'Štruncovy Sady Stadion', πετυχαίνοντας ένα γκολ που μπορεί να κάνει πιο βατή την υπόθεση πρόκριση στη ρεβάνς του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Plzen defender David Limbersky , right, takes a penalty kick during the Group G Champions League soccer match between CSKA Moscow and Viktoria Plzen at the Luzhniki Stadium in Moscow, Russia, Tuesday, Nov. 27, 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin)
O Λιμπέρσκι εκτελεί πέναλτι στην αναμέτρηση της Βικτόρια Πλζεν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για το Group G του Champions League στο Luzhniki Stadium, τον Νοέμβριο του 2018. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP

"Κοιμάμαι καλά πριν τα παιχνίδια. Τι κάνω μετά από αυτά είναι μια άλλη κουβέντα", είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2018 ο Πάβελ Βρμπα, πριν η Βικτόρια Πλζεν αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης. Κι αν ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κρατήσει ξύπνιο τον 55χρονο τεχνικό το βράδυ που προηγείται της αναμέτρησης, ας φροντίσει να το κάνει τις ώρες που θα ακολουθήσουν το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, το βράδυ της Τρίτης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK