Ο Βίτορ Περέιρα στέφθηκε πρωταθλητής σε 3η διαφορετική χώρα

Στην Ελλάδα κατέκτησε το νταμπλ, ωστόσο προκάλεσε περισσότερη γκρίνια από αναγνώριση. Στην Κίνα κατάφερε να διακόψει την 7ετή ηγεμονία της Γκουάνγκζου Έβεργκραντ και να κατακτήσει τίτλο.

Ο Βίτορ Περέιρα στέφθηκε πρωταθλητής σε 3η διαφορετική χώρα
EUROKINISSI

Ο Βίτορ Περέιρα θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του 'γεννημένο πρωταθλητή'. Το παλμαρέ του δικαιώνει μία τέτοια αυτοαναφορά, η εν Ελλάδι παρουσία του την αποδομεί. Παρ' όλα αυτά, ούτε ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα πετύχαινε αυτά που κατάφερε, όταν το 2007 απολυόταν από την Εσπίνιο, ομάδα της 3ης τη τάξει κατηγορίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού οδήγησε την Σανγκάη ΣΙΠΓΚ σε νίκη επί της Ρένιε Πεκίνου με 2-1 και με αυτό το 'τρίποντο' αποκαθήλωσε την... κινεζική αυτοκρατορία που είχε επιβάλλει η Γκουάνγκζου Έβεργκραντ, η ομάδα των Μαρτσέλο Λίπι, Λουίζ Φελίπε Σκολάρι και πλέον Φάμπιο Καναβάρο στη 2η θητεία του.

Η Γκουάνγκζου κατακτούσε το πρωτάθλημα της χώρας από το 2011, ωστόσο μετά από 7 σεζόν κυριαρχίας, ο Περέιρα έβαλε ένα 'στοπ'. Με παίκτες όπως ο αρχηγός Χουλκ και ο μέσος Οσκάρ, ο Πορτογάλος τεχνικός άργησε, αλλά βρήκε τα πατήματά του.

Προσελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017, διαδεχόμενος τον Αντρέ Βίλας Μπόας που εγκατέλειψε την προπονητική παρά τα μόλις 41 χρόνια του. Ο Περέιρα, εξάλλου, πήρε την πρώτη σημαντική ευκαιρία ως βοηθός του νεαρού συμπατριώτη του, όταν ο τελευταίος ανέλαβε την Πόρτο το καλοκαίρι του 2010.

Ο Βίτορ Περέιρα στέφθηκε πρωταθλητής σε 3η διαφορετική χώρα
AP PHOTO/PAULO DUARTE

Η Τσέλσι εντυπωσιάστηκε από τα κατορθώματα του Βίλας Μπόας και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2011 κατέβαλε τη ρήτρα των 15.000.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος ώστε ο Περέιρα από βοηθός να επιστρέψει στην άκρη του πάγκου, εκεί όπου βρέθηκε τελευταία φορά την περίοδο 2008-2010 στη Σάντα Κλάρα για τη 2η κατηγορία (έχασε για λίγο τον προβιβασμό και τις δύο σεζόν).

Ως πρώτος τεχνικός της Πόρτο κατέκτησε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα και προσέλκυσε πρόταση πολλών εκατομμυρίων από την Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας. Έναν χρόνο μετά από τον ξενιτεμό του στη Μέση Ανατολή απομακρύνθηκε από τον σύλλογο κι έμεινε άνεργος για ένα διάστημα.

Τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε η κλήση από τον Ολυμπιακό, ώστε να αντικαταστήσει τον απολυμένο Μίτσελ. Ο Περέιρα είπε το 'ναι' και κάθισε στον 'ερυθρόλευκο' πάγκο πρώτη φορά κόντρα στον Ραζβάν Λουτσέσκου, στη νίκη με 3-1 στην Ξάνθη.

Μέχρι το τέλος της σεζόν, πρόλαβε να διατηρήσει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, πρόλαβε να προκαλέσει ένταση στο ντέρμπι του Απόστολος Νικολαΐδης κόντρα στον Παναθηναϊκό, πρόλαβε να κάνει το ίδιο στον προημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ, με συνέπεια η Ένωση να τιμωρηθεί με ήττα 0-3 στα χαρτιά, και πρόλαβε να κατακτήσει και αυτό το τρόπαιο.

Ο Βίτορ Περέιρα στέφθηκε πρωταθλητής σε 3η διαφορετική χώρα
EUROKINISSI

Παρ' όλα αυτά, ο Πορτογάλος δεν 'έδεσε' ποτέ με τους Πειραιώτες και στο τέλος της σεζόν αποτέλεσε παρελθόν για τον σύλλογο, αλλά όχι και για την... περιοχή. Η Φενέρμπαχτσε του προσέφερε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και μεταγραφές τύπου Ρόμπιν φαν Πέρσι, Νανί, Σίμον Κιερ και Βολκάν Σεν, ωστόσο απέτυχε να δικαιώσει τις προσδοκίες, αφού τερμάτισε πίσω από την Μπεσίκτας στο πρωτάθλημα και ηττήθηκε στον τελικό κυπέλλου από τη Γαλατάσαραϊ. Όταν, δε, αποκλείστηκε για δεύτερη σερί σεζόν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, έχοντας έρθει σε ρήξη και με τον Φαν Πέρσι, απολύθηκε από τη διοίκηση ως αποτυχημένος.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Μόναχο 1860 στην προσπάθεια αναγέννησής της. Γι' αυτό ο Ιορδανός ιδιοκτήτης, Χασάν Αμπντουλάχ Ισμαΐκ προσέφερε στον Περέιρα το ακριβότερο συμβόλαιο προπονητή στην Zweiteliga. Φευ... Ο Πορτογάλος απέτυχε να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία, με τον υποβιβασμό να σηματοδοτείται σε έναν επεισοδιακό εντός έδρας αγώνα με 15λεπτη διακοπή, ρίψεις αντικειμένων, ματ στο γήπεδο και πολύ ξύλο.

Ο Βίτορ Περέιρα στέφθηκε πρωταθλητής σε 3η διαφορετική χώρα
EUROKINISSI

Τίποτα δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να βρει άλλη δουλειά επιπέδου. Τίποτα μέχρι να αδειάσει η θέση στην κινεζική ομάδα. Μία ομάδα που μετά από τον προβιβασμό της στη Super League Κίνας το 2013, έδειξε τις διαθέσεις της προσλαμβάνοντας τον Σβεν Γιόραν Έρικσον ως απάντηση στον Λίπι της Γκουάνγκζου Έβεργκραντ. Το 2014 ο σύλλογος απέκτησε τον Γιου Χάι για 5.600.000 ευρώ, πραγματοποιώντας την πιο δαπανηρή μεταγραφή Κινέζου παίκτη, ενώ τη νέα σεζόν αγόρασε τον Βραζιλιάνο Έλκεσον από την μεγάλη αντίπαλό της, για 18.500.000 ευρώ.

Από τους Νταρίο Κόνκα και Ασαμόα Τζαν, το 2016-2017 έφτασε να αγοράζει τους Χουλκ και Οσκάρ συνολικά για 116.000.000 ευρώ, στην προσπάθεια να διακόψει την ηγεμονία της Γκουάνγκζου Έβεργκραντ.

Ο Περέιρα αποδείχθηκε το κομμάτι του παζλ που έλειπε από τον σύλλογο. Τον παρέλαβε 2ο στη βαθμολογία την προηγούμενη σεζόν, 6 βαθμούς πίσω από τους μόνιμους πρωταθλητές, και φέτος του έδωσε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του, μία αγωνιστική πριν την 'αυλαία', διασφαλίζοντας διαφορά 8 βαθμών από την Γκουάνγκζου Έβεργκραντ!

Με τη 2η καλύτερη επίθεση (75 γκολ υπέρ έναντι 77 της Γκουάνγκζου Έβεργκραντ) και την καλύτερη άμυνα (30 γκολ παθητικό σε 29 αγώνες), η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Κίνα πανηγύρισε για πρώτη φορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Περέιρα, από την πλευρά του, κατέκτησε τον τίτλο σε 3η διαφορετική χώρα, αποδεικνύοντας ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα που μπορεί να είχε η καριέρα του, ορισμένες φορές καταφέρνει να παίρνει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Έστω κι αν συνήθως φλερτάρει με απολύσεις...

Photo credits: AP Photo/Paulo Duarte

News 24/7

24MEDIA NETWORK