Βωβός: "Το πρότζεκτ του γηπέδου δεν μπορούσε να βασιστεί σε δημόσιες δαπάνες"

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», Άρης Βωβός μίλησε στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6 και στον Γιώργο Χελάκη για το περίφημο πλέον θέμα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Βωβός: "Το πρότζεκτ του γηπέδου δεν μπορούσε να βασιστεί σε δημόσιες δαπάνες"
"Το τι ακριβώς σημαίνει ανάκληση της δωρεάς, δηλαδή η απαίτηση της εταιρείας έναντι του δήμου να ζητήσει αυτά τα 56 στρέμματα πίσω, είναι κάτι για το οποίο η εταιρεία έχει ήδη συζητήσει με τους νομικούς της συμβούλους. Έχει κάποια νομική διαδικασία αλλά αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως η εταιρεία μπορεί να μην επιτρέψει την κατασκευή του γηπέδου: είτε μέσω ασφαλιστικών μέτρων, είτε μέσω κάποιων άλλων νομικών διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην παρεμπόδιση ανέγερσης του γηπέδου", τόνισε αρχικά για να προσθέσει:

"Η εταιρεία όμως, δεν θέλει να καταστρέψει το πρότζεκτ της κατασκευής του γηπέδου. Όμως, έχει δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό και για την αγορά του οικοπέδου αλλά και για την κατασκευή του οικοπέδου μέχρι τώρα και πρέπει να αμυνθεί με όλα νομικά μέσα που διαθέτει, εφόσον το έργο της τελικά δεν πραγματοποιηθεί. Η απαίτηση που θα στοιχειοθετήσει η εταιρεία θα απευθύνεται έναντι του ελληνικού δημοσίου. Δεν μπορείς να προσφύγεις κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πλέον επειδή ακριβώς ακολουθήσαμε έναν Νόμο ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή και ο οποίος τελικά κρίνεται αντισυνταγματικός -εάν και εφόσον αυτός κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικός- το μόνο νόμιμο μέσο που μπορεί να ακολουθήσει η εταιρεία είναι να προσφύγει κατά του ελληνικού δημοσίου το οποίο πιθανότατα θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, εξαντλώντας όλα να νομικά μέσα στην Ελλάδα και μετά θα οδηγήσει σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όπως καταλαβαίνετε μία τέτοια πραγματικότητα, ουσιαστικά, αυτά τα 56 στρέμματα τα καθιστά, άχρηστα. Γιατί παραμείνει βιομηχανική χρήση με τον συντελεστή του 0,8".

"Εμείς είχαμε τη δυνατότητα και να διατηρήσουμε όλο το οικόπεδο με τον συντελεστή του 0,8 ο οποίος, εάν υπολογιστεί επί τις συνολικής εκτάσεως που είχαμε αγοράσει, ήταν ουσιαστικά παραπάνω απ τον συντελεστή που πήραμε σε λιγότερο απ το μισό οικόπεδο. Είχαμε δηλαδή, τη δυνατότητα, εάν θέλαμε να διατηρήσουμε και τα υφιστάμενα κτήρια, τα οποία να τα ανακαινίσουμε και να προβούμε σε χρήση αυτών. Όμως, εμείς βασιστήκαμε πάνω σε αυτόν τον Νόμο. Πιστέψαμε πάνω στη διπλή ανάπλαση γιατί η ουσία του Νόμου είναι η διπλή ανάπλαση. Μην γελιόμαστε".

"Μπορεί βέβαια, αυτή η διπλή ανάπλαση να συνδέεται και με επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως δυστυχώς η πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι ο δημόσιος τομέας χωρίς και την συμβολή των ιδιωτικών επενδυτικών συμφερόντων δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοια πρότζεκτ. Σαφώς και σίγουρα ο νόμος «Τρίτση», είναι ο καλύτερος δυνατός νόμος για την αξιοποίηση. Αυτός όμως απαιτεί μεγάλη δημόσια δαπάνη την οποία επί τόσα χρόνια το κράτος δεν μπόρεσε να καλύψει. Εμείς δεν αγοράσαμε απ το ελληνικό δημόσιο, αλλά μία ιδιωτική έκταση που ανήκει σε μία εταιρεία. Τα 56 στρέμματα δεν αφορούν εισφορά σε γη. Ήταν αναπόσπαστο τμήμα του νόμου. Ο νόμος αυτός έλεγε ότι -προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού καθώς και άλλα πράγματα που αφορούν το λειτουργικό κέντρο και το δημαρχείο- η μοναδική λύση ήταν η δωρεά αυτών των 56 στρεμμάτων".

"Την έκταση αυτή σαφώς και θα μπορούσε να την αγοράσει και το ελληνικό δημόσιο. Εφόσον υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια, θα μπορούσε να την αγοράσει το ελληνικό δημόσιο, ο δήμος της Αθήνας, θα μπορούσαν πολλοί να μπουν σε αυτή τη δαπάνη. Ο δήμος της Αθήνας έχει αγοράσει μία έκταση της Εθνικής, ακριβώς δίπλα. Αλλά, όμως, το όλο πρότζεκτ –όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια- δεν μπορούσε να υλοποιηθεί βασιζόμενο σε δαπάνες δημοσίου χρήματος. Και νομίζω ότι τελικά αυτός ο νόμος – ο 3481 του 2006- ήταν ο καλύτερος δυνατός τρόπος προκειμένου να δημιουργηθεί όλο αυτό το οικοδόμημα: και της κατασκευής του γηπέδου και της ανάπλασης της περιοχής. Μία περιοχή, η οποία –ουσιαστικά- είναι μία βιομηχανική ζώνη τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν δήμοι που παλιότερα με διαβήματά τους είχαν διαμαρτυρηθεί για την μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως ο δήμος Ταύρου. Είναι κρίμα να σταματάει μέσω μίας προσφυγής. Γιατί καταλαβαίνετε ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια η οποία –καλώς ή κακώς μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και αν συνδυάζει επιχειρηματικό συμφέρον με δημόσιο συμφέρον- θα σταματήσει".

"Συμφωνώ ότι ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια με διάφορα σενάρια για την κατασκευή ενός γηπέδου. Όλες οι προσπάθειες, τα σενάρια δεν καρποφόρησαν. Μιλάμε για μία διπλή ανάπλαση. Όχι μόνο για την ανάπλαση της περιοχής του Βοτανικού. Φανταστείτε όταν θα γκρεμιστεί το παλιό γήπεδο του ΠΑΟ, σε μία πόλη που ασφυκτιά τόσο πολύ απ το τσιμέντο, θα δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος πνεύμονας πρασίνου και ένα υπόγειο πάρκινγκ, το οποίο θα εξυπηρετήσει περίπου χίλια αυτοκίνητα. Αυτό όλο το πράγμα, ουσιαστικά, παγώνει. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά και την αδυναμία να υπάρχει δημόσιο χρήμα".

Για το πότε θα βγει μία απόφαση απ το Συμβούλιο της Επικρατείας, τόνισε: "Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Γνωρίζω ότι έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να θέσουμε την υπόθεση στις βάσεις που θεωρούμε σωστές. Αυτό το έχουν κάνει και οι άλλες πλευρές. Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι σφυγμομετρήσεις που έχουν γίνει στο δήμο της Αθήνας ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών συμφωνεί με αυτό το πρότζεκτ. Καταλαβαίνουν ποια είναι η αξία του πρότζεκτ. Δεν πρέπει να κολλήσουμε στο τι είναι επιχειρηματικό συμφέρον και ποιο είναι το συμφέρον του Παναθηναϊκού. Μιλάμε για μία διπλή ανάπλαση. Ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια που γίνεται για να αναβαθμιστεί αυτή η πόλη. Το ότι αυτή η προσπάθεια συνδέεται και με την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, είπαμε ότι η έλλειψη χρήματος δημιουργεί την αναπόσπαστη ανάγκη να υπάρχουν και ιδιωτικά συμφέροντα να χρηματοδοτούν. Το master plan -που αφορά όλη την έκταση, δηλαδή, περίπου 250 στρέμματα,- μιλάει για 120 στρέμματα πρασίνου και δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων που θα παραδοθούν στον Δήμο της Αθήνας. Μας δεσμεύει ως εταιρεία να κατασκευάσουμε τουλάχιστον 6 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου και να φυτέψουμε τουλάχιστον 600 δέντρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ