Βραζιλία-Αργεντινή: Ο Άλβες ήξερε όλα τα κόλπα

Μερικές σημειώσεις από τον πρώτο, μεγάλο ημιτελικό του φετινού Copa America.

Ο Ντάνι Άλβες πανηγυρίζει έξαλλα την πρόκριση της Βραζιλίας στον τελικό του Copa America
Ο Ντάνι Άλβες πανηγυρίζει έξαλλα την πρόκριση της Βραζιλίας στον τελικό του Copa America AP PHOTO/VICTOR R. CAIVANO

Στον ημιτελικό του Copa America με την οικοδέσποινα Βραζιλία, η Αργεντινή είχε περισσότερες τελικές, δύο δοκάρια, αλλά τελικά έχασε 2-0, αφήνοντας πάλι αυτήν την αίσθηση ότι οι νίκες της επί της 'σελεσάο' είναι μία ατυχής σύμπτωση ή ένα στατιστικό λάθος.

Εμείς κρατήσαμε σκόρπιες σημειώσεις από το déjà vu του Μπέλο Οριζόντε

✔ Η προσφορά του Ντάνι Άλβες στο ποδόσφαιρο θα είναι να αναλογίζεται εκείνος που έχει βιώσει τις ημέρες του στην εθνική ομάδα ότι χωρίς τον κορυφαίο παίκτη στο έθνος γίνεται να πάει για να πάρει ένα τρόπαιο, αλλά χωρίς τον καλύτερο δεξιό μπακ όχι.

✔ Για τους Βραζιλιάνους, αυτός με τα άκρα είναι ένας άρρηκτος δεσμός. Όμως, δεν είναι όλοι οι ακραίοι αμυντικοί ικανοί να κάνουν τη διαφορά, όπως ο Άλβες έχει κάνει σε όλο το Copa America, ως το πλέον ζωτικό όργανο της 'σελεσάο'. Νόμιζες ότι με την υποψία πως θα του συνέβαινε κάτι η ομάδα του θα ήταν αναγκασμένη να κάτσει στο κρεβάτι του χειρουργού και οι γιατροί θα ήταν σε επιφυλακή.

✔ Σε μια δύσκολη εποχή, κυρίως υπαρξιακών ζητημάτων, για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, δεν αρκεί ένας χαριτωμένος ακραίος, που να διατηρεί ανέφελη την κινησιολογία, αδιαφορώντας για τα ψιλά γράμματα. Ο Άλβες ξέρει όλα τα κόλπα και η γνώση του πάνω στο αντικείμενο που υπηρετεί μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις, να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα για το τι πρέπει να ανακινεί στον αγωνιστικό χώρο, πέρα από τα τρεξίματα, τα overlap και την τέχνη ένας Βραζιλιάνος ακραίος αμυντικός. Πράγματα που δεν αποτυπώνονται στην απίθανη ενέργειά του στο πρώτο γκολ, όταν βρίσκει τον Φιρμίνο στην κίνηση αφού πρώτα έχει χρειαστεί -κι αυτό είναι το καταπληκτικό με την τέχνη που βάζει- να κάνει σομπρέρο και, κατόπιν, ένα τσιμπηματάκι από το δεξί στο αριστερό και μία πάσα στον επιθετικό του, κινήσεις που αποσυνδέουν πλήρως την άμυνα της Αργεντινής. Ο Άλβες σταματά τον Μέσι μένοντας ακίνητος, έχει σχεδόν 100% ποσοστό σε επιτυχημένες πάσες, πολλές εκ των οποίων είναι κάθετες, γίνεται η πηγή από την οποία βάζει το πόσιμο νερό της η ομάδα του.

✔ Δεν φαινόταν ότι θα γίνει αρτηριοσκληρωτικός ο Λιονέλ Σκαλόνι ούτε, εν πάση περιπτώσει, ότι θα ήταν τόσο προληπτικός σε σημείο που η ίδια η ζωή δεν θα επηρεάζε τόσο τη σειρά των αλλαγών του όσο και το χρονικό σημείο τους. Στο ματς με τη Βενεζουέλα, στο οποίο η Αργεντινή προηγείτο από το 10', ο Άνχελ ντι Μαρία μπήκε στο 64', ο Χιοβάνι λο Σέλσο στο 68', ο Πάουλο Ντιμπάλα στο 85'. Σε αυτό το ματς, στο οποίο η Βραζιλία προηγείτο από το 19' με το γκολ του Γκαμπριέλ Ζεσούς, ο Ντι Μαρία μπήκε στο 59', ο Λο Σέλσο στο 67' και ο Ντιμπάλα στο 86'. Τι συμβαίνει; Η πραγματικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαχείριση; Ο Μαρκίνιος έχει ζητήσει αλλαγή και η Αργεντινή, που παίζει ανά διαστήματα το πιο δημιουργικό ποδόσφαιρό της στο τουρνουά, περιμένει να φτάσουν τα λεπτά που έχει διαπιστώσει ο προπονητής ότι φέρνουν τύχη;

Ο Λιονέλ Μέσι μετά από ένα νέο αποκλεισμό της Αργεντινής
Ο Λιονέλ Μέσι μετά από ένα νέο αποκλεισμό της Αργεντινής AP PHOTO/RICARDO MAZALAN

✔Δεν είναι απόλυτο, αλλά η τελευταία φορά που τερματοφύλακας προσέβαλε τόσο πολύ τον επιτιθέμενο, όσο ο Άλισον Μπέκερ τον Λιονέλ Μέσι στο πιάσιμο της μπάλας στην εκτέλεση φάουλ του στο 66', ήταν εκείνη η απόκρουση του Μανουέλ Νόιερ στο σουτ του Καρίμ Μπενζεμά, στο 89' του προημιτελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014 μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Αυτή η επέμβαση φάνηκε ότι επηρέασε τον Αργεντινό στην αμέσως επόμενη και τελευταία απευθείας εκτέλεση φάουλ, όταν, υποδουλωμένος από τη σταθερότητα και την άνεση του Άλισον, τον υποχρέωσε να επιχειρήσει κάτι πιο εξεζητημένο, που κατέληξε στο τείχος.

✔ Είναι πιθανό το ποδόσφαιρο που παίζεται στη Λατινική Αμερική να είναι τόσο κακό (διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε), επειδή οι ποδοσφαιριστές είναι τόσο καλοί; Μερικές φορές μοιάζει να έχει σκοπό να εξαγριώσει το θεατή και άλλες, οι ικανότητες αποτυπώνονται με τέτοιο τρόπο, που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι δεν υπάρχουν 25 τελικές ευκαιρίες σε κάθε ματς.

✔ Περίπου 5 λεπτά πριν από τη σπουδαία κούρσα του για το έτοιμο γκολ στον Φιρμίνο, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς έδειξε να κουνιέται με δυσκολία. Ο Ζεσούς, που έχει μείνει στην ιστορία επειδή είχε πει ότι, "η πρώην μου δεν σήκωνε το τηλέφωνο και με κάλεσε όταν μεταγράφηκα στη Μάντσεστερ Σίτι", είναι ένας επιθετικός που δημιουργεί ρήγματα, που μπορεί και να εκτελέσει όταν καταστεί απαραίτητο, ένας φορ ανακούφισης για την εθνική Βραζιλίας, η οποία τον είχε χάσει από τότε που ο Ρονάλντο σταμάτησε τις εμφανίσεις με τη 'σελεσάο'.

✔ Δύο νίκες στα τελευταία 14 ματς η Αργεντινή με τη Βραζιλία, περίπου όπως η Μαρία Σαραπόβα με τη Σερένα Γουίλιαμς. Ο ανυποψίαστος που μιλάει για αληθινή κόντρα των δύο ομάδων πρέπει να έχει να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει στον κόσμο από την Πρωτοχρονιά του milenioum.

✔ Ένα ματς χωρίζει τη Χιλή από το να επισφραγίσει την υστεροφημία της. Αυτό με το Περού, τα ξημερώματα της Πέμπτης (3:30). Στον τελικό, για να καταφέρει να κατακτήσει τρίτη διαδοχική φορά το Copa America, θα έχει την τιμή να έχει χάσει από τη Βραζιλία, που δεν έχει πάρει τον τίτλο από το 2007, ή θα γιγαντωθεί νικώντας την μέσα στην έδρα της και φτάνοντας σε έναν άθλο που το επίπεδό του θα δυσκολέψει την περιγραφή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK