Βραζιλία-Κροατία 3-1 (VIDEOS)

Με δύο γκολ του Νεϊμάρ και ένα... ανύπαρκτο πέναλτι η Βραζιλία βρήκε τον τρόπο να λυγίσει τη μαχητική Κροατία με 3-1 και να κάνει νικηφόρα πρεμιέρα στο Μουντιάλ. Το τρίτο γκολ της "σελεσάο" ο Οσκαρ. Οι Κροάτες είχαν προηγηθεί με το αυτογκόλ του Μαρσέλο.

Βραζιλία-Κροατία 3-1 (VIDEOS)

To live του αγώνα

Οι 11άδες των δύο ομάδων

Βραζιλία-Κροατία 3-1 (VIDEOS)

Η εικόνα του αγώνα

Το πάθος που αποτυπώθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι Βραζιλιάνοι τον εθνικό τους ύμνο μετατράπηκε σε πίεση στο χορτάρι. Οχι ότι η "σελασάο" δεν ήθελε, κάτι άλλο. Η τρομερή πίεση όμως σε συνδυασμό με το πειθαρχημένο και αμυντικό παιχνίδι των Κροατών, που έκλεισαν καλά τους χώρους, δημιούργησαν δυσλειτουργίες και άγχος.

Το γκολ των Κροατών στο 12' (σε μία φάση κατά την οποία ο Ολιτς αφέθηκε ελεύθερος να σεντράρει από τον Ντάνι Αλβες) με το αυτογκόλ του Μαρσέλο έκανε ακόμα πιο βαριά τα πόδια των γηπεδούχων που είχαν να αντιμετωπίσουν πλέον και τον...πίνακα του σκορ. Βαθμιαία όμως οι Βραζιλιάνοι βρήκαν τον τρόπο να κερδίσουν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να απειλήσουν.

Δεν δημιούργησαν βέβαια jogo bonito αλλά με διαρκή πίεση και κλεψίματα της μπάλας σε επίκαιρους χώρους, οι παίκτες του Σκολάρι έφτιαξαν φάσεις και εν τέλει ισοφάρισαν με το αριστερό σουτ του Νεϊμάρ στο 29'. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η Βραζιλία στόχευσε στα αριστερά της άμυνας των Κροατών βρίσκοντας κενά αλλά η ομάδα του Κόβατς αμύνθηκε με νύχια και με δόντια.

Η ιστορία του ματς δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου αφού η Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι είχε την μπάλα στα πόδια της, δεν μπορούσε να φανεί απειλητική. Η Κροατία πήρε θάρρος και από το 55' και έπειτα βρήκε τη δύναμη να βγει μπροστά και να αναγκάσει τη Βραζιλία να παίξει οργανωμένη άμυνα.

Τη λύση για τους γηπεδούχους, σ' ένα χρονικό διάστημα που δυσκολεύονταν ιδιαίτερα, την έδωσε ο διαιτητής Νισιμούρα. Ο Ιάπωνας ρέφερι ανακάλυψε πέναλτι στο μαρκάρισμα του Λόβρεν στον Φρεντ και ο Νεϊμάρ σκόραρε (μετά κόπων και βασάνων πάντως) από τη βούλα για το 2-1 (και το 33ο γκολ του σε 50 συμμετοχές, έφτασε στον πίνακα των σκόρερ της "σελεσάο" τον Ροναλντίνιο).

Από εκεί και πέρα και μέχρι το τέλος η Βραζιλία αμύνθηκε χωρίς ντροπές, όπως κάνει κάθε ομάδα που κυνηγά πρώτα το αποτέλεσμα. Δεν πήρε πολύ καλό βαθμό ανασταλτικά (ο Πέρισιτς έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 90') αλλά το θέμα γι' αυτούς είναι ότι όχι μόνο κράτησαν το υπέρ τους σκορ αλλά πέτυχαν και τρίτο γκολ στην αντεπίθεση του Οσκαρ στο 91'.

Το vine του αγώνα

ΜVP

O Nεϊμάρ έχει χρεωθεί ένα μεγάλο βάρος σ' αυτό το Μουντιάλ. Να ηγηθεί της προσπάθειας της Βραζιλίας στην ηλικία μόλις των 22 ετών. Το πρώτο δείγμα ήταν ενθαρρυντικό. Σκόραρε δύο φορές και, το κυριότερο, έδειξε έτοιμος να αντέξει την πίεση και να ανταποκριθεί ικανοποιητικά.

Aδύναμος Κρίκος

O Iάπωνας διαιτητής Νισιμούρα τα μούσκεψε με το καλημέρα. Ακόμα και το...ύφος του μετά το ανύπαρκτο πέναλτι που σφύριξε πρόδιδε ότι είχε κάνει λάθος.

Σχόλιο

Η Βραζιλία δεν ενθουσίασε αλλά συνήθως οι ομάδες του Σκολάρει δεν φτιάχνονται για να εντυπωσιάσουν αλλά για να νικούν. Η "σελεσάο" έχει χαφ ποιότητας και παρά το γεγονός ότι της λείπει ο καλός φορ (ο Φρεντ ήταν ανύπαρκτος), έδειξε ότι μπορεί να τα... βολέψει αγωνιστικά. Η Κροατία θα μπορούσε να πάρει την ισοπαλία αλλά προδόθηκε τόσο από το διαιτητικό σφύριγμα όσο και από τα δικά της ατομικά λάθη που έδιναν μπάλες στους Βραζιλιάνους.

Βραζιλία: Ζούλιο Σέζαρ, Ντάνι Άλβες, Νταβίντ Λουίζ, Μαρσέλο, Παουλίνιο (63' Ερνάνες), Λουίζ Γκουστάβο, Οσκάρ, Χουλκ (68' Μπερνάρντ), Νεϊμάρ (88' Ραμίρες), Φρεντ.

Κροατία: Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Λόβρεν, Βρσάλκο, Μόντριτς, Ράκιτιτς, Κόβατσιτς (61' Μπρόζοβιτς), Πέρισιτς, Όλιτς, Γέλαβιτς (78' Ρέμπιτς).

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Το 0-1 της Κροατίας

Το 1-1 της Βραζιλίας

Το πέναλτι-μαϊμού της Βραζιλίας

Το 3-1 των νικητών

News 24/7

24MEDIA NETWORK