Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη

Στις 12 Ιουνίου ξεκινάει στη Βραζιλία η διοργάνωση που περιμένουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι. Το μουντιάλ στη χώρα της σάμπα και του καφέ αναμένεται να προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε όσους το παρακολουθήσουν. Η εθνική μας ομάδα θα συμμετάσχει για τρίτη φορά σε τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου με στόχο να περάσει από τη φάση των ομίλων και απο εκεί και πέρα ότι κι αν ακολουθήσει θα είναι ευπρόσδεκτο.

Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη
© GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη
INTIME SPORTS

Όπως πάντα οι προβλέψεις σχετικά με το τι θα δούμε δίνουν και παίρνουν. Οι προτιμήσεις, οι επιθυμίες που μετατρέπονται σε προγνωστικά και η υποκειμενική άποψη του καθενός διαμορφώνουν τις εκτιμήσεις όλων μας. Αναμφισβήτητα αυτό το μουντιάλ έχει ένα μεγάλο φαβορί. Η οικοδέσποινα Βραζιλία έχει τις προϋποθέσεις να στεφθεί για έκτη φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Με πληθώρα εξαιρετικών ποδοσφαιριστών και με τον κόσμο στο πλευρό της είναι, αντικειμενικά, το Νο 1 φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου σε βαθμό που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται με ποιο τρόπο μπορεί να χάσει την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή για πρώτη φορά από το 2002 και το μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Ακολουθούν σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων η Αργεντινή, η Γερμανία και η προηγούμενη πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία ενώ ομάδες όπως η Ουρουγουάη και η Ολλανδία δύσκολα μπορούν να ξεγραφτούν.

Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη

Τα δεδομένα

Ας δούμε τα δεδομένα έτσι όπως διαμορφώνονται λίγες ημέρες πριν τη σέντρα και πάντα με βάση τη θεωρία.

1. Αν η Αργεντινή και η Βραζιλία κάνουν το αυτονόητο και τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους, μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες μόνο στον τελικό. Οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών δεν έχουν συναντηθεί ποτέ σε τελικό του μουντιάλ. Αναμφισβήτητα, είναι ο τελικός που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν οι περισσότεροι θεατές, αν μπορούσαν να επιλέξουν..

2. Ισπανία και Ολλανδία παίζουν όλη την πορεία τους στο μεταξύ τους παιχνίδι της 13 Ιουνίου. Η ηττημένη λογικά θα βγει δεύτερη στον όμιλο και στη φάση των 16 θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Βραζιλία. Προφανώς και δε θα αξίζει σε καμία από τις δύο ένας τόσο πρόωρος αποκλεισμός (αν δεν κάνουν την έκπληξη να αφήσουν εκτός συνέχειας από τόσο νωρίς τους Βραζιλιάνους) αλλά πάντα στις μεγάλες διοργανώσεις παίζει καθοριστικό ρόλο η κλήρωση. Τι να πουν και οι Αγγλία, Ιταλία, Ουρουγουάη μια εκ των οποίων θα δώσει μόνο τα τρία ματς του ομίλου και θα επιστρέψει στη χώρα της;

3. Με τον Σουάρες να χάνει πιθανότατα τα δύο πρώτα παιχνίδια το έργο της Ουρουγουάης στον όμιλο του θανάτου (στον οποίο όπως είπαμε συμμετέχουν Αγγλία και Ιταλία) θα είναι δύσκολο. Μετά, όμως, δεν αποκλείεται να είναι η έκπληξη της διοργάνωσης. Αν περάσει ως πρώτη από τον όμιλο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε το ζευγάρι του τελικού να είναι Βραζιλία-Ουρουγουάη όπως είχε συμβεί και το 1950 ή Βραζιλία-Αργεντινή.

4. Η Εθνική μας δύσκολα θα είναι στις δύο που θα προκριθούν από τον τρίτο όμιλο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Κολομβία έχουν το προβάδισμα σε έναν όμιλο που, πάντως, φαίνεται να είναι ο πιο ισορροπημένος από τους οχτώ.

5. Δεδομένα ...ερωτηματικά αποτελούν το Μεξικό, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Αγγλία (οπως πάντα) η Γκάνα και η Νιγηρία και το Βέλγιο που θα παρατάξει ένα πολύ ισχυρό σύνολο. Πρόκειται για ομάδες που έχουν την ποιότητα να αποτελέσουν εκπλήξεις της διοργάνωσης, όμως κανείς δε θα ξαφνιαστεί αν επιστρέψουν νωρίς-νωρίς στο σπίτι τους.

Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη

Η πρόβλεψη

Με βάση όλα αυτά η τελική κατάταξη των τεσσάρων ομίλων είναι πιθανό να διαμορφωθεί όπως φαίνεται παρακάτω:

Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη

Σε αυτή την περίπτωση οι οκτώ αγώνες της φάσης των 16 θα είναι oι εξής:

1. Βραζιλία-Ολλανδία

2. Ακτή Ελεφαντοστού-Αγγλία

3. Γαλλία- Νιγηρία

4. Γερμανία-Ρωσία

5. Ισπανία-Κροατία

6. Ουρουγουάη-Κολομβία

7. Αργεντινή-Ελβετία

8. Βέλγιο-Πορτογαλία

Από αυτή τη φάση και μετά οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη αφού κανείς δε μπορεί να γνωρίζει σε τι κατάσταση θα είναι οι ποδοσφαιριστές, ποιον θα ευνοήσει ο παράγοντας τύχη, ποια ομάδα θα βρεθεί σε καλύτερη ημέρα, ποια θα κάνει την υπέρβαση, ποιος ποδοσφαιριστής θα ξεχωρίσει.

Το outsider

Παρ’ όλα αυτά μια ομάδα που δεν περιμένει πολύς κόσμος να πρωταγωνιστήσει αλλά έχει τις δυνατότητες να φτάσει πολύ μακριά στη διοργάνωση είναι η Γαλλία. Το 2010 απέτυχε παταγωδώς αφού στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων καταλάμβάνοντας την τέταρτη θέση του 1 ομίλου πίσω από την Ουρουγουάη, το Μεξικό και τους οικοδεσπότες Νοτιοαφρικάνους. Το ρόστερ της oμάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ είναι υψηλότατου επιπέδου (μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται οι Ριμπερί, Πογκμπά, Μπενζεμά, Ζιρού, Ματουιντί- ενώ είναι απορίας άξιο γιατί έμεινε εκτός ο Νασρί) ο όμιλος που συμμετέχει (Ελβετία, Εκουαδόρ, Ονδούρα) της δίνει τη δυνατότητα να πάρει την πρώτη θέση, ο επόμενος αντίπαλος της λογικά θα είναι η Νιγηρία ή η Βοσνία, και στους 8 –αν καταφέρει να φτάσει ως εκεί- θα αντιμετωπίσει είτε τη Γερμανία είτε την Πορτογαλία. Με αντίπαλο την Πορτογαλία οι πιθανότητες θα είναι μοιρασμένες. Με αντιπάλους τους Γερμανους θα πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω για να φτάσει στα ημιτελικά και να βρει απέναντί της τη Βραζιλία. Είναι …outsider και για αυτό θα την υποστηρίξουμε!

Βραζιλία το φαβορί, Γαλλία η έκπληξη
© AP

News 24/7

24MEDIA NETWORK