Τσοριπάν: το 'βρώμικο' που θέλει να εξαφανίσει από τα γήπεδα η κυβέρνηση της Αργεντινής

Η μυρωδιά του αργεντίνικου χοτ ντογκ έχει εξαφανιστεί από τα γήπεδα της Μπόκα και της Ρίβερ Πλέιτ. Μήπως πλησιάζουμε στην εποχή της εξαφάνισης της ιεροτελεστίας του εξωγηπεδικού junk food στην Αργεντινή;

Τσοριπάν: το 'βρώμικο' που θέλει να εξαφανίσει από τα γήπεδα η κυβέρνηση της Αργεντινής

Στις ποδοσφαιρικές μας Κυριακές, υπάρχουν κάποιες συνήθειες, κάποιοι 'θεσμοί', που θα μείνουν για πάντα αναλλοίωτοι στο χρόνο, γιατί πολύ απλά, είναι συνδεδεμένοι με την εμπειρία της παρακολούθησης ενός αγώνα.

Ένας από αυτούς είναι το ' βρώμικο' που θα τιμήσεις από κάποια πλανόδια καντίνα, μετά από τον αγώνα. Συνήθως είναι σάντουιτς με καλαμάκι ή λουκάνικο και στην αργεντίνικη εκδοχή του, είναι ένα κολασμένο σετ από δύο ψωμάκια στα κάρβουνα, που αγκαλιάζουν ένα λουκάνικο τσορίθο, το οποίο συνήθως έχει πνιγεί σε φρέσκα κρεμμύδια, μαγιονέζα και σε μια εκ των πικάντικων σως τσιμιτσούρι ή salsa criolla.

Τσοριπάν: το 'βρώμικο' που θέλει να εξαφανίσει από τα γήπεδα η κυβέρνηση της Αργεντινής

Το τσοριπάν προφανώς είναι μια γαστρονομική βόμβα περίπου 450 θερμίδων, πλημμυρισμένη στα κορεσμένα λίπη και στους υδατάνθρακες. Και γι' αυτό κινδυνεύει προς απαγόρευση, από τις υγειονομικές αρχές της Αργεντινής.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση ανακοίνωση πώς στην ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες - όπου βρίσκονται οι έδρες ομάδων όπως ο Μπόκα Τζούνιορς, η Ρίβερ Πλέιτ και άλλα 20 επαγγελματικά clubs- δεν θα δοθούν άλλες άδειες παραγωγής ή πώλησης προϊόντων φαγητού σε ημέρες και ώρες διεξαγωγής αγώνων.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από εκτεταμένο κυνηγητό των ανωτάτων υγειονομικών αρχών έξω από ποδοσφαιρικά γήπεδα, που έχει επιφέρει το κλείσιμο των περισσότερων πλανόδιων stands που φτιάχνουν τσοριπάν, λόγω έλλειψης άδειας και μη τήρησης βασικών υγειονομικών αρχών.

Τσοριπάν: το 'βρώμικο' που θέλει να εξαφανίσει από τα γήπεδα η κυβέρνηση της Αργεντινής

Σε μια χώρα όπου ο χουλιγκανισμός διώκεται σε καθημερινή βάση με εντατικούς και ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους έξω από τα γήπεδα, η απόλαυση ενός τσόρι (όπως αποκαλείται στην γηπεδική αργκό) πριν ή μετά από έναν αγώνα, αποτελεί ιεροτελεστία και σημείο συνάντησης ανάμεσα σε παρέες που θέλουν να σχολιάσουν, να τσακωθούν, να ζήσουν λίγο ακόμα τον εκάστοτε αγώνα.

"Όπως καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να βρέξει μυρίζοντας τον αέρα, η μυρωδιά του τσοριπάν που σου σπάει τη μύτη, είναι σημάδι ότι ένας αγώνας θα ξεκινήσει", δήλωσε ο δημοσιογράφος Σεμπάστιαν Γκαρσία στην Independent, προσθέτοντας: "Το να μας πάρουν την παράδοση του τσοριπάν πριν/μετά από ένα παιχνίδι, ακούγεται ασήμαντο, αλλά κάνει την εμπειρία του να πηγαίνεις στο γήπεδο λιγότερο διασκεδαστική, άρα το μόνο που μένει είναι να μείνεις σπίτι και να δεις το ματς από την τηλεόραση".

Τσοριπάν: το 'βρώμικο' που θέλει να εξαφανίσει από τα γήπεδα η κυβέρνηση της Αργεντινής

Μέχρι στιγμής, σωματεία εργαζομένων και κινήσεις χιλιάδων πολιτών έχουν διαμαρτυρηθεί ειρηνικά, διοργανώνοντας βραδιές μαγειρικής και αποστέλλοντας ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για την αναστολή του μέτρου.

Μπορείς να φανταστείς ένα δυστοπικό σενάριο όπου οι καντίνες έξω από τα γήπεδα είναι είδος προς εξαφάνιση και αντ' αυτών, έχουν κάνει την εμφάνιση τους γκουρμέ εστιατόρια με επιλογές σε πιάτα με τρέντι, αγγλικά ονόματα; Μπορούμε να μετατρέψουμε τις old school 'γουρουνιές' σε σοβαροφανείς εκδοχές φαστ-φουντ εδεσμάτων;

Η καντίνα η παραδοσιακή, η ορθόδοξη είναι ο ορισμός της γηπεδικής ιεροτελεστίας και πρέπει να παραμείνει, κύριοι της αργεντίνικης κυβέρνησης.

(Photo Credits: AP/Daniel Luna)

News 24/7

24MEDIA NETWORK