Βρύζας: "Εύκολο να ζητούσαμε μαζικές μεταγραφές"

Ο Ζήσης Βρύζας εξηγεί το μεταγραφικό πλάνο του ΠΑΟΚ, τη στάση του Σαββίδη και τη συμβολή του Αναστασιάδη στην πορεία πρωταθλητισμού που κάνει ο Δικέφαλος. Γιατί λέει: "Δεν ταιριάζει η κλάψα στον ΠΑΟΚ".

Βρύζας: "Εύκολο να ζητούσαμε μαζικές μεταγραφές"

Την κατάλληλη χρονική περίοδο επέλεξε να μιλήσει ο Ζήσης Βρύζας για να δώσει απαντήσεις σε "καυτά" ερωτήματα του κόσμου του ΠΑΟΚ σχετικά με τις μεταγραφές, το αν ο Σαββίδης βάζει ή όχι το χέρι βαθιά στην τσέπη, την δική του συνεργασία με τον Άγγελο Αναστασιάδη και το ρόλο του Ιάκωβου Αγγελίδη.

Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις και αποκάλυψε ότι ο "Δικέφαλος" κινείται για την απόκτηση τριών παικτών, ο πρώτος από τους οποίους θέλει να έχει έρθει μέχρι το Σάββατο (27/12) στην Τούμπα.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Ζήση Βρύζα:

Για το θέμα της ενίσχυσης: " Θα πω το τετριμμένο. Κάθε ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, ακόμη και η καλύτερη. Με τον ΠΑΟΚ δεν είναι δυνατόν να ξεκινάς μία χρονιά και να μην βλέπεις την πρώτη θέση. Είναι η ιστορία και το μέγεθος του συλλόγου που επιβάλλει να είναι πρωταγωνιστής κάθε χρονιά".

Για το αν ΠΑΟΚ είναι κοντά σε απόκτηση παικτών αυτή την περίοδο: " Αυτό είναι πάντα σχετικό, γιατί όλες οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, τώρα είναι στο τελικό στάδιο. Αλλά είμαστε στον Ιανουάριο και υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι το 80%-90% των συμβολαίων δεν τελειώνουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό, κυρίως από σκανδιναβικές χώρες. Με τους άλλους πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τις ομάδες. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, γιατί τον Ιανουάριο αυτοί που είναι εν ενεργεία κοστίζουν κάτι παραπάνω, ενώ τους ανενεργούς δεν τους κοιτάς γιατί θα χρειαστούν ένα μήνα για να είναι καλά. Οι επιλογές από την Αφρική περιορίζονται σε μη διεθνείς γιατί οι διεθνείς είναι στο Κόπα Άφρικα''.

Για τις θέσεις που θα ενισχυθεί η ομάδα: "Θα μου επιτρέψετε να μην πω θέσεις. Για εμάς είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε, ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την δουλειά που έχει κάνει το γκρουπ μέχρι στιγμής και να την διαγράψουμε κάνοντας πάρα πολλές μεταγραφές. Αυτό συζητήθηκε εσωτερικά και όποιος είναι κοντά σε μία ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να το καταλάβει. Εμείς πρέπει να φέρουμε παιδιά που θα βοηθήσουν".

"Το κύριο target group είναι 23-27 ετών"

Για τον αριθμό μεταγραφών: "Εμείς δεν θα πάμε σε πολλές επιλογές, θέλουμε δύο ή τρεις αυτόν τον Γενάρη. Εάν, φυσικά, υπάρχουν αποχωρήσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό συμβαίνει παντού. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα κοιτούσε το άμεσο αποτέλεσμα, κοιτούσε μόνο να είναι πρωταγωνιστής σήμερα και κάποια στιγμή έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο. Επιβάλλεται από το financial fair play, η ομάδα να έχει μία συγκεκριμένη αξία. Το κύριο target group παικτών που ψάχνουμε είναι 23-27 ετών. Βέβαια, είναι δεδομένο ότι εάν βρεθεί ένας παίκτης, τύπου Ρατς, που σε μια συγκεκριμένη θέση θα μας δώσει κάποια στοιχεία που τα χρειαζόμαστε, θα κάνουμε κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την ελληνική αγορά. Όταν θέλεις, δηλαδή, να πάρεις έναν παίκτη μεταξύ 23-27, σίγουρα τον βλέπουν και οι άλλοι. Το να τον φέρεις στην Ελλάδα είναι δύσκολο, αυτό δυσκολεύει και την διαπραγμάτευση. Θέλουμε να έχουμε ένα παίκτη μέχρι το Σάββατο, που θα γυρίσει η ομάδα στις προπονήσεις και άλλους δύο μέχρι τις 10 του Γενάρη, αλλά πολλές φορές δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει. Αυτό είναι το σχέδιο μας. Αν δεν βγει κάποιο πρόβλημα, γιατί μιλάμε για διαπραγμάτευση, επιδιώκουμε να έχουμε ένα παίκτη εδώ πριν κλείσει η χρονιά. Θα δουλέψουμε εντατικά για να τους έχουμε όλους εδώ το νωρίτερο δυνατό".

Για το ύψος του μπάτζετ: "Δεν υπάρχει όριο. Εμείς έχουμε το ελεύθερο να προτείνουμε παίκτες που θεωρούμε ότι με αυτούς μειώνεται το ρίσκο της επένδυσης των χρημάτων του ιδιοκτήτη".

Για το αν ως τεχνικός διευθυντής θα προτιμούσε να δίνεται οικονομική έγκριση σε κάθε μεταγραφική κίνηση ή να υπάρχει καθορισμένο μπάτζετ από την αρχή: " Ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που ορίζει τον τρόπο και την φιλοσοφία διοίκησης του συλλόγου. Είναι αυτός που πληρώνει. Εφόσον δεν έχει μπει όριο οικονομικό στις επιλογές μας, εμείς πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτή την λειτουργία".

Για το αν θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ να ψάχνει από τον Σεπτέμβριο παίκτες οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για διαπραγμάτευση: "Εννοείται ότι ψάχνει από τον Σεπτέμβριο. Το τμήμα σκάουτινγκ υπάρχει σε κάθε ομάδα, είναι δευτερεύων οργανισμός και δεν πρέπει να πρωταγωνιστεί. Υπεύθυνοι είναι οι διευθυντές, ο πρόεδρος και ο προπονητής. Τον Ιανουάριο, όπως σας είπα, τα συμβόλαια που τελειώνουν είναι πολύ λίγα. Οπότε εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να έχεις συμφωνίες. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε προσεγγίσει ποδοσφαιριστές για την επόμενη σεζόν, που τα συμβόλαιά τους τελειώνουν και κανένας να μην αποκλείει ότι έχουμε κλείσει και κάποιον".

"Δεν είμαστε έτοιμοι για μαζικές μεταγραφές"

Για την στάση του Ιβάν Σαββίδη στην ενίσχυση της ομάδας: "Ο κ. Σαββίδης έχει δώσει το πράσινο φως για να γίνουν μεταγραφές. Από εκεί και πέρα, για να φτιαχτεί ένα γκρουπ με το μέταλλο του πρωταθλητή και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει χρειάζεται πλάνο. Το εύκολο είναι να προτείνουμε στον κ. Σαββίδη να κάνει μαζικές μεταγραφές. Αλλά η ομάδα, η εταιρεία, όπως αποδείχθηκε πέρσι, δεν ήταν έτοιμη να το δεχτεί αυτό και η απόφασή μας ήταν να προχωρήσουμε σε σταδιακή βελτίωση της ομάδας. Μέσα από εσωτερικές συζητήσεις θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας συγκεκριμένος δρόμος για να πετύχεις".

Για το πώς καταλήγει η ΠΑΕ στην τελική της επιλογή για τις μεταγραφές: " Δώσαμε δικαιώματα, γι' αυτό και υπάρχει αυτή η εικόνα που υπάρχει. Τα δικαιώματα έχουν να κάνουμε με αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Για να τα πάρουμε από το ξεκίνημά τους, ο κ. Σαββίδης ήρθε Αύγουστο, οπότε η πρώτη μεταγραφική περίοδος ήταν ουσιαστικά μετά από μία χρονιά. Τον Δεκέμβριο έγιναν κάποιες μεμονωμένες κινήσεις. Σε εκείνη την χρονική στιγμή θα έπρεπε να δημιουργηθεί αυτή η βάση -επιλέξαμε να είναι κυρίως Ελλήνων παικτών- από 12-13 παιδιά τα οποία και θα αποκαταστήσουν ηλικιακά την ομάδα, αλλά και θα αποτελέσουν μία ομάδα πρωταθλήτρια, με δύο-τρεις προσθήκες κάθε χρόνο. Στη διάρκεια αυτό διαταράχθηκε από επιλογές οι οποίες ήταν αξίας, αλλά δεν υπήρχε χημεία, επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή τα συγκεκριμένα στοιχεία και ο τρόπος λειτουργίας είναι σε πολύ καλό βαθμό.

Οσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, έγιναν διάφορες αλλαγές και ψάχναμε να βρούμε ανθρώπους που θα στελεχώσουν την ομάδα και θα μπορέσουν να στήσουν ένα μοντέλο λειτουργικό. Νομίζω ότι η έλευση του κ. Αγγελίδη αποκατέστησε την ανισορροπία και είναι πιθανό να έρθουν και άλλα στελέχη στην εταιρεία. Στα μεταγραφικά θέματα ο προπονητής είναι βασικός συντελεστής γιατί η δική του αντίληψη είναι βασικό συστατικό για την δημιουργία ενός ΠΑΟΚ πρωταθλητή. Ετσι λειτουργούμε, παίρνοντας πάντα την γνώμη του προπονητή, ο οποίος καθορίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει. Από εκεί και πέρα είμαστε πάντα μέσω του προέδρου σε επικοινωνία με την ιδιοκτησία για τα χρήματα που θα επενδυθούν για να φτιάξουμε την ομάδα όπως πρέπει".

"Επιλέγουμε με βάση τις οδηγίες του Αναστασιάδη"

Για το ποιος ελέγχει το τμήμα σκάουτινγκ, ο προπονητής ή ο τεχνικός διευθυντής: " Εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ότι έχω δικό μου επιτελείο και μπορώ να ελέγξω την αγορά με δικούς μου ανθρώπους, το οποίο υπάρχει σε όλα τα προηγμένα κλαμπ και ο άλλος ότι πρέπει να εμπιστευτώ τις προτάσεις από συγκεκριμένους ατζέντηδες σε μεγαλύτερο βαθμό. Εμείς πριν από μερικούς μήνες φτιάξαμε μία συγκεκριμένη βάση δεδομένων για να ελέγχουμε παίκτες, η οποία έχει ακόμη δρόμο για να ολοκληρωθεί. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις χώρες που είναι εφικτές σαν αγορές για να πάρουμε παίκτες και σίγουρα τώρα ισχύει ότι έχουμε το δικό μας επιτελείο, αλλά συγχρόνως εμπιστευόμαστε και προτάσεις ατζέντηδων. Το ιδανικό θα είναι να φτάσουμε να έχουμε δικούς μας 15 ανθρώπους που θα προτείνουν και θα έχουν γνώση γεωγραφικά για παίκτες απ' όλο τον κόσμο. Το τμήμα σκάουτινγκ λειτουργεί τεχνικά κάτω από τις οδηγίες του προπονητή. Αυτός ορίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει, τους παίκτες που θεωρεί ότι εκείνη την στιγμή χρειάζονται. O τρόπος που γίνονται οι επιλογές είναι με βάση τις οδηγίες του. Από εκεί και πέρα, εγώ θα κοιτάξω αν αυτές είναι οικονομικά εφικτές με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Η συνεργασία με τον προπονητή είναι άψογη".

Για το ότι ο Αναστασιάδης έχει μισό ακόμη χρόνο συμβόλαιο και αν θα πρέπει να "κλείσει" αυτό το θέμα: "Δεν μιλάμε για έναν άγνωστο προπονητή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που προέρχεται από την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Τα συμβόλαια και για σαν αυτόν όπως και τον κ. Σαββίδη λίγο μετρούν. Η σχέση του Αγγελου με τον ΠΑΟΚ είναι διαχρονική και έτσι θα παραμείνει. Ήρθε στην ομάδα και μας έχει φέρει πολλά καλά. Γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του συλλόγου και μας έχει βάλει σε ένα δρόμο πρωταθλητισμού, κάτι που είχε καιρό να συμβεί. Αυτή η σχέση δεν θα διαταραχθεί ποτέ".

"Πλέον στον ΠΑΟΚ μπορείς να χτίσεις"

Για το αν περίμενε να είναι πρώτος αυτή την στιγμή ο ΠΑΟΚ: "Πιστεύω ότι οι ομάδες φτιάχνονται μέσα από ένα πλάνο το οποίο θα πρέπει να ακολουθούμε. Αυτή τη διετία είχαμε κάποιες αρρυθμίες στις επιλογές μας και διαταράξαμε αυτό το πλάνο. Αυτό έφερε ανισορροπίες είτε αθλητικά, είτε ποδοσφαιρικά. Αυτή τη στιγμή αποκαταστήσαμε αυτές τις ανισορροπίες. Η ομάδα έπρεπε αρχικά να βρει μία ισορροπία ηλικιακά μέσα στο ρόστερ της και, πλέον, έχει μία βάση παικτών που πάνω τους μπορείς να χτίσεις".

Για το ότι οι 15 παίκτες που αποχώρησαν αντικαταστάθηκαν με πέντε και πώς εξηγείται μια τέτοια απόφαση: "Πέρσι δημιουργήσαμε, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, ένα μεγάλο ρόστερ το οποίο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λειτουργικό. Οπότε επιλέξαμε, έχοντας πάντα την αντίληψη ότι έχουμε μία Ακαδημία που δουλεύει καλά, ότι χρειαζόμαστε ένα ρόστερ μειωμένο, δηλαδή, με 22-23 παίκτες, έχοντας και άλλους τρεις-τέσσερις νεαρούς που θα έχουν χρόνο στην ομάδα".

Για το ότι το καλοκαίρι δεν αποκτήθηκαν κεντρικός αμυντικός και εξτρέμ: " Ήταν επιλογή μας να μην προχωρήσουμε σε άλλες κινήσεις, με το σκεπτικό ότι έχουμε άλλα δύο τρία παιδιά που μπορούν να καλύψουν αυτές τις θέσεις. Νομίζω ότι από την υπεραριθμία παικτών, περάσαμε σε μία φάση που η ομάδα μας οδηγεί, πλέον, στις επιλογές που πρέπει να γίνουν".

Για το αν ήταν κακή εκτίμηση το καλοκαίρι που αποφασίστηκε να μην παρθούν κεντρικοί αμυντικοί και εξτρέμ με αποτέλεσμα να παίζει πλάγιος ο Αθανασιάδης και στόπερ ο Σκόνδρας: " Δεν μπορώ να πω ότι ήταν λάθος. Η ομάδα από την αρχή υπολόγιζε στους Τζαβέλλα, Βίτορ και Κατσικά για το κέντρο της άμυνας και ήξερε ότι υπάρχει ο Σκόνδρας και ο Τζιόλης σε περίπτωση ανάγκης. Ετσι αρχίσαμε και έτσι προχωρήσαμε. Τώρα η ίδια η ομάδα δείχνει τι χρειαζόμαστε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, όλη την εικόνα της ομάδας, ο ΠΑΟΚ βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, στις συνθήκες που δίνει σε όλους τους παίκτες και στον κόσμο. Θέλουμε αυτό να γίνεται σταδιακά, βήμα-βήμα. Αυτή είναι και η πρόταση μας προς τον ιδιοκτήτη. Αυτό είναι και το θεμιτό για μία ομάδα και το οποίο παρέχει και μεγαλύτερη ασφάλεια στις επιλογές. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αποφασίσαμε να επενδύουμε στην συνολική οργάνωση του ΠΑΟΚ, ταυτόχρονα με την σταδιακή βελτίωση της ποιότητας των παικτών".

Για τον λόγο που δεν γύρισε στον ΠΑΟΚ ο Μαλεζάς: "Σέβομαι και εκτιμώ τον Στέλιο Μαλεζά και την ποδοσφαιρική του αξία. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, γιατί δεν είναι σωστό".

"Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται ακόμη στη μέση του δρόμου"

Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα: "Εγώ από την πρώτη μέρα λέω στους παίκτες μας ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Το λέω και το πιστεύω, γιατί θέλω από τον καθένα να παίρνω σε κάθε παιχνίδι το 100%. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να περιορίζει την μακροπρόθεσμη τακτική μας και να μας οδηγήσει σε κινήσεις πανικού. Εμείς θα κάνουμε μεταγραφές μόνο εάν βρεθούν παίκτες που πιστεύουμε ότι είναι μακροπρόθεσμα μέσα στο σχέδιό μας. Μπορεί, πάντως, να γίνει και μία επιλογή παίκτη που θα μας δώσει αυτό το άμεσο αποτέλεσμα που θέλουμε για το επόμενο εξάμηνο, παρότι η πολιτική μας είναι να μην πάρουμε δανεικούς, γιατί είμαστε πρώτοι. Θα μπορούσαμε ίσως να πάρουμε έναν δανεικό, να κάνουμε κάτι εκτός των αρχών μας, για να μας βοηθήσει άμεσα, έχοντας, μία οψιόν αγοράς εφικτή για το καλοκαίρι. Εγώ πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να μιλάει για πρωτάθλημα όταν έχει κατακτήσει όλα αυτά τα στάδια, τα οποία είμαστε στη διαδικασία αυτή τη στιγμή για να τα φτιάξουμε. Τότε εγώ θα μιλάω για πρωτάθλημα αντικειμενικά και ουσιαστικά και θα είναι αποτυχία αν δεν το πετύχουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση της διαδικασίας, είμαστε πρώτοι, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια και αυτό θα διεκδικήσουμε να κάνουμε".

Για το τι θα είναι αποτυχία φέτος: "Ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει. Οι επιλογές των παικτών παγκοσμίως έχουν επιτυχία περίπου στο 40%, όσον αφορά ομάδες που είναι στο βεληνεκές του ΠΑΟΚ. Λίγο ή πολύ οι μισοί παίκτες πετυχαίνουν, οι άλλοι μισοί δεν πετυχαίνουν. Γιατί οι ομάδες που είναι στο πάνω ράφι επιλέγουν μεταξύ παικτών top class. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χρειάζεται πλάνο και σχέδιο για το τι θα κάνεις. Στον ΠΑΟΚ, πλέον, υπάρχει βάση στην ομάδα και πάνω σε αυτή πρέπει να χτίσουμε. Ξέρω ότι κάθε ένας φίλαθλος και εγώ ακόμη ζούμε με τις νίκες, ζούμε με την κάθε Κυριακή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε επενδύσει στις Ακαδημίες, οι οποίες διαθέτουν ποιοτικά παιδιά, που θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη μέση του δρόμου".

Για το τι συμβαίνει με τον Μάρτενς και αν ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει τελικά τερματοφύλακα: "Οσον αφορά αυτά που είπε ο προπονητής για παίκτες από τους οποίους δεν είναι ικανοποιημένος, αυτή είναι η τακτική του με την ομάδα. Στόχο έχει να πάρει από τα παιδιά το 100%. Ο Μάρτενς είναι παίκτης του ΠΑΟΚ, μέχρι και σήμερα. Εχουμε πει για όλους τους παίκτες πως αν υπάρχει πρόταση θα την εξετάσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Για τους τερματοφύλακες, έχουμε τρία παιδιά που εμπιστευόμαστε, αλλά των δύο τα συμβόλαια τελειώνουν. Εάν κάποιος φύγει θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε. Τώρα δεν έχουμε πρόταση. Με τον Χακόμπο προέκυψε ένα πρόβλημα με την Τενερίφη. Αυτή τη στιγμή είναι εκτός ομάδας και ψάχνουμε να βρούμε λύση για μετά τον Ιανουάριο. Ο δανεισμός του ισχύει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και δεν πρόκειται να λήξει αν δεν δώσουμε εμείς το ok".

Για το αν υπάρχει προβληματισμός για τους τραυματισμούς και ποια είναι η θέση της ΠΑΕ για την διάθεση ορισμένων παικτών να βλέπουν τους δικούς τους γιατρούς: "Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, δεν είναι κάτι επιλήψιμο. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο ιατρικό επιτελείο, στον γιατρό μας. Κάθε ομάδα κοιτάζει πάντα το καλύτερο. Αν μας λείπει κάτι κοιτάζουμε να το καλύψουμε. Είτε πρόκειται για μηχάνημα, είτε πρόκειται για προσωπικό. Στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει πολύ για τραυματισμούς. Αλλάξαμε γήπεδα, πήραμε καινούρια μηχανήματα, αλλάξαμε ανθρώπους. Είναι ένας τομέας που πρέπει να προσέχουμε πάντα πάρα πολύ κι αυτό γίνεται και τώρα. Και επαναλαμβάνω η εμπιστοσύνη στο γιατρό μας και το επιτελείο είναι αμέριστη".

Για το που οφείλονται τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας: ''Νομίζω πρέπει να ρωτήσουμε τον προπονητή για την πορεία της ομάδας. Με τη Ζίμπρου εκτός έδρας που αναφέρετε ήταν ακόμη αρχή και ακόμη δεν είχε βρει η ομάδα τον βηματισμό της. Τον βρήκε αμέσως μετά. Με τον Παναθηναϊκό θεωρώ ότι βάσει της εικόνας του παιχνιδιού δεν έπρεπε να χάσουμε. Σε ό,τι αφορά στα άλλα δύο ματς (σ.σ. με Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννινα), το κίνητρο με τον Ολυμπιακό και την Γκινγκάμπ ήταν πολύ υψηλό και τα παιδιά ίσως δεν είχαν την ενέργεια, ίσως την αυτοσυγκέντρωση για τα παιχνίδια που έγιναν μαζεμένα εκείνη την περίοδο. Είναι ματς που καθορίζουν αν θα είσαι πρώτος στο πρωτάθλημα. Συμβαίνουν σε ένα μαραθώνιο και δουλεύουμε όλοι για να μπορέσουμε να τα αποφύγουμε στο μέλλον".

Για το αν θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας του ΠΑΟΚ η κατάκτηση του τίτλου: "Θα συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση του ΠΑΟΚ. Μία χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για το πρεστίζ του συλλόγου και τις παραστάσεις που θα κερδίσουν οι παίκτες, ακόμη και των νέων που έχουμε, θα είναι καταλυτικός παράγοντας για να δημιουργηθεί μία ταυτότητα πρωταθλητή".

"Προτείναμε και περιμένουμε για Κατσικά, Τζανδάρη"

Για το Κύπελλο Ελλάδας: "Το Κύπελλο παραμένει βασικός στόχος. Είναι ένας τίτλος τιμής για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ με την ιστορία και την ταυτότητα που έχει δεν μπορεί να μην πολεμάει για κάθε τίτλο. Αυτό είναι δεδομένο. Το ότι έφτασε στο σημείο να έρθουν δραστικές αλλαγές μετά από αγώνα Κυπέλλου (πρωταθλήματος ή Ευρώπης) είναι υπερβολικό".

Για το αν δεν είναι σωστή η στρατηγική του ΠΑΟΚ να δημιουργεί υπεραξία σε παίκτες του που είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις Κατσικά και Τζανδάρη: " Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ανισορροπιών που σας έλεγα. Όταν δημιουργείς ανισορροπίες, είτε αθλητικές, είτε οικονομικές μέσα στο γκρουπ, αυτό αυτόματα διαταράσσει την λειτουργία και τις απαιτήσεις αυτών που αποτελούν το ποδοσφαιρικό ρόστερ. Το προηγούμενο καλοκαίρι αποκαταστήσαμε αυτές τις ανισορροπίες, αυτά τα παιδιά, φυσικά, έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές τους. Ο ΠΑΟΚ τους έκανε μία συγκεκριμένη πρόταση, που θεωρούμε ότι είναι δίκαιη και σωστή την δεδομένη στιγμή. Η επιλογή, όμως, θα είναι δική τους και σεβαστή".

"Θα γεμίζει η Τούμπα όταν παίζουμε σταθερά ελκυστικά"

Για το γιατί η Τούμπα έχει 10.000-12.000 κόσμο φέτος ενώ η ομάδα είναι πρωτοπόρος: "Μας έχει απασχολήσει το θέμα. Έχουμε κάνει και μία έρευνα σχετικά. Επηρεάζει σαφώς η οικονομική κρίση. Ο ΠΑΟΚ έκανε ένα βήμα μπροστά στο ποδόσφαιρο που θέλει να βλέπει ο κόσμος. Άρχισε τη χρονιά με ποδόσφαιρο άκρως επιθετικό με ενέργεια, που ευχαριστούσε τον καθένα από εμάς να το βλέπει. Ο κόσμος ζει μέσα από τις εμφανίσεις της ομάδας κάθε εβδομάδα. Αν παίζει σταθερά ένα ποδόσφαιρο που θα τον ικανοποιεί, θα γεμίσει το γήπεδο. Ωστόσο, τα παιχνίδια είναι πάρα πολλά πλέον και ο κόσμος επιλέγει ποια θα δει".

Για το αν τον ενοχλεί αυτό το "φλερτ" που υποβόσκει με τον Αναστασιάδη και την Εθνική και γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ: " Για την Εθνική έχει απαντήσει, ο ίδιος λέγοντας ότι δεν έχει φύγει ποτέ από μία ομάδα. Κάθε τέτοια φωνή έχει στόχο να αποσυντονίσει κάθε δική μας προσπάθεια για το πρωτάθλημα. Δεν ξέρουμε αν ο Αναστασιάδης θα είναι μόνο μέχρι το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ, θα το δούμε. Οσον αφορά, γιατί δεν ήρθε ο Αναστασιάδης πιο νωρίς, νομίζω είναι λίγο υποκειμενική η ερώτηση. Είναι θέμα συγκυριών, την σωστή στιγμή να βρεθεί η σωστή λύση. Εγώ είχα επαφή μαζί του κάποια στιγμή για να έρθει εδώ, καλώς η κακώς ο καθένας πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη την δεδομένη στιγμή ποιες είναι οι συνθήκες της ομάδας και το περιβάλλον της. Οπότε, τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή και ο κ. Αναστασιάδης είναι εδώ".

"Μαχητικότητα και λεβεντιά στην ταυτότητα του ΠΑΟΚ"

Για το αν ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να είναι πιο σκληρός απέναντι στην ΕΠΟ εδώ και χρόνια: "Στην ταυτότητα του ΠΑΟΚ νομίζω ότι η κλάψα δεν ταιριάζει. Τη δική του ταυτότητα χαρακτηρίζει η μαχητικότητα, η λεβεντιά, η καθαρότητα. Αυτό υπηρετούμε στο ποδόσφαιρο. Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτός είναι ρομαντισμός, εμείς τον θεωρούμε τον σωστό τρόπο. Και να σας πω και κάτι; Έχουμε και καλούς διαιτητές. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα διαιτητή. Το θέμα είναι αυτοί που τους διοικούνε. Ο τρόπος που γίνονται οι ορισμοί και οι αξιολογήσεις και ότι όλο το «πακέτο» λειτουργεί έτσι όπως το θέλουν κάποιοι. Εμείς κοιτάμε τη συνολική δομή και τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Απ’ ότι φαίνεται και με την σημερινή παραίτηση του κ. Σαρρή γίνεται ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση".

Για το ποια θα είναι η αντίδραση του ΠΑΟΚ στο ότι υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, συνομιλίες που δημιουργούν ενδείξεις για ελεγχόμενες επιτροπές και πράγματα που εφόσον αποδειχθούν ο "Δικέφαλος" θα έχει στερηθεί συγκεκριμένα πράγματα: " Το σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το δίκιο μας και να διεκδικήσουμε ό,τι μας άξιζε, αν στερηθήκαμε κάτι στο παρελθόν. Και δεν μένουμε σε επικοινωνιακές κινήσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, αλλά σε ουσιαστικές που είναι σε εξέλιξη. Έχει εξεταστεί ακόμη και το αν έχουμε την δυνατότητα να πάμε σε νομικές κινήσεις. Είμαστε σε συνεργασία με ανθρώπους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και είναι εν γνώσει τους τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και τη λαϊκή απαίτηση του κόσμου θα κοιτάξουμε να καλύψουμε και επί της ουσίας να πετύχουμε αποτελέσματα. Για το ντοκιμαντέρ μη με ρωτάτε, αν υπάρχει κάτι θα ενημερωθείτε".

"Ο προπονητής φρενάρει τις δικαιολογίες"

Για το θέμα της διαιτησίας: "Το κομμάτι της διαιτησίας μπορεί να αποτελέσει εύκολα δικαιολογία για τους ποδοσφαιριστές και να τους αποσυντονίσει. Φέτος αυτό ο προπονητής δεν το έχει αφήσει να συμβεί. Η δική μας κουβέντα αφορά την συνολική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου που είναι το πρόβλημα, και όχι οι μεμονωμένες διαιτησίες. Ο ΠΑΟΚ έχει δείξει με την στάση του υπευθυνότητα, έχει γνώση της θέσης του μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι θεσμοί, ενώ υπάρχουν, δεν «τρέχουν» και ειδικά όσον αφορά την διαιτησία, ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔ δεν είναι αυτός που πρέπει και φαίνεται καθημερινά. Εμείς έχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε συνεχή επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση".

"Φυσιολογικό να γράφετε για Κρόιφ..."

Για το τι σκέφτεται όταν διαβάζει το όνομα του Κρόιφ ως πιθανού αντικαταστάτη του και αν θα μπορούσε να υπάρξει παράλληλη συνεργασία με έναν ακόμη ποδοσφαιράνθρωπο: "Θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί όταν ολοκληρωθεί ένας τρόπος λειτουργίας στο σκάουτινγκ θα χρειαστούν άνθρωποι ειδικευμένοι πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Σε ό,τι αφορά σε μία ενδεχόμενη επιλογή άλλη στη θέση του τεχνικού διευθυντή, ειλικρινά δεν με απασχολεί γιατί εσωτερικά δεν έχει γίνει ποτέ καμία τέτοια συζήτηση, δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο και ξέρω ότι αυτά συμβαίνουν. Ο Κρόιφ είναι ένας άνθρωπος που έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο. Είναι φυσιολογικό να σας ιντριγκάρει να το γράφετε, τον κόσμο να το διαβάζει και από αυτό το πρίσμα το βλέπω και εγώ".

Για το τι έχει να πει σε αυτούς που λένε ότι "τρυπάει" τον Αναστασιάδη ή τον Ζαγοράκη παλιότερα και που πλάθουν διάφορα σενάρια: "Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ σε ό,τι αφορά καφενειακού τύπου εκπομπές, δεν μπορεί να έχει επίσημη θέση. Από κει και έπειτα, σε όλα τα υπόλοιπα οφείλει να έχει μία ενιαία επίσημη θέση που θα βγαίνει μέσα από το γραφείο Τύπου. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος σκέψης για το επικοινωνιακό. Γνωρίζω πολύ καλά την πόλη, τους ανθρώπους και πιστεύω ότι το μόνο που πετυχαίνεις αν μπεις σ’ αυτές τις συζητήσεις είναι να αποπροσανατολίζεσαι από την δουλειά σου. Προσωπικά επικεντρώνομαι στο να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό, για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε".

Για το ότι υπάρχει μία αίσθηση ότι έχουν "παγώσει" οι επενδύσεις του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, χαρακτηριστικό παράδειγμα το προπονητικό, λόγω αδιεξόδου στο θέμα των χρεών: "Δεν θέλω να μπαίνω σε άλλα χωράφια, όντας τεχνικός διευθυντής. Προσωπικά πιστεύω ότι ένα προπονητικό κέντρο είναι σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη μιας ομάδας. Έχει εξεταστεί πολύ καλά, κοιτάζουμε όλες τις επιλογές και πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί. Για τα χρέη το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε μία καθαρή και δίκαιη πρόταση, δεν έχει εισακουστεί ακόμη, ελπίζω αυτό θα συμβεί μέσα στο επόμενο διάστημα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK