Η Γουέστ Χαμ προτιμά τη μετριότητα και μάχεται γι' αυτό

Η ήττα από την Τσέλσι στο λονδρέζικο ντέρμπι ήταν προδιαγεγραμμένη για τη Γουέστ Χαμ, η οποία αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι για να ξεφύγει από τη μετριότητα. Πλέον όχι από σύμπτωση, αλλά από επιλογή.

Η Γουέστ Χαμ προτιμά τη μετριότητα και μάχεται γι' αυτό
AP PHOTO/TIM IRELAND

Τελευταία φορά που η Γουέστ Χαμ νίκησε εντός έδρας την Τσέλσι σε αγώνα Premier League ήταν Σεπτέμβριος του 2002 και αρχηγός των 'σφυριών' ήταν ο Τζο Κόουλ. Η ομάδα υποβιβάστηκε, ο Άγγλος εξτρέμ πήρε μεταγραφή στους 'μπλε' όπου ξανάσμιξε με τον Φρανκ Λάμπαρντ και οι δύο ομάδες του Λονδίνου ακολούθησαν εντελώς διαφορετική πορεία, με δύο ίδιους ηγέτες.

Μετά από 12 αγώνες, όταν η Τσέλσι υποδέχθηκε τη Γουέστ Χαμ τη Δευτέρα, τίποτα δεν άλλαξε. Το 2-0 του 'Στάμφορντ Μπριτζ' θα ερχόταν ακόμα κι αν ο Εντέν Αζάρ δεν σημείωνε αυτό το μαγικό τέρμα ή ακόμα κι αν οι φιλοξενούμενοι δεν πατούσαν το πόδι τους στον αγωνιστικό χώρο. Εξάλλου, πρόκειται για την πιο... αδιάφορη ομάδα, αφού ό,τι και να συμβεί, η μοίρα της μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Από τη στιγμή που επέστρεψε στα 'μεγάλα σαλόνια', το 2012-2013, τερματίζει σχεδόν πάντα στο μέσο του πίνακα της βαθμολογίας. Το 2013 ήταν 10η, το 2014 ήταν 13η, το 2015 ήταν 12η. Ακόμα και στις δύο τελευταίες ευρωπαϊκές παρουσίες της, το 2015-2016 (μέσω Fair Play) και το 2016-2017 (μέσω της 7ης θέσης), κατάφερε να αποκλειστεί στα προκριματικά από τον ίδιο αντίπαλο!. Η ρουμανική Άστρα Τζιούρτζιου έστειλε πρόωρα πίσω στο Νησί τους Λονδρέζους και στις δύο περιπτώσεις.

Ακόμα και η μάχη του υποβιβασμού στην οποία συμμετείχε η Γουέστ Χαμ, δεν έχει... αλατοπίπερο. Ο Σλάβεν Μπίλιτς απολύθηκε, ο Ντέιβιντ Μόγες προσελήφθη, η ομάδα 'ξεκόλλησε' από τη διακεκαυμένη ζώνη κι εν τέλει τερμάτισε 6 βαθμούς πιο μακριά, στη 13η θέση το 2017-2018.

Τη φετινή σεζόν, μία ομάδα που μόνιμα βρίσκεται σε αυτές με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως, όπως αποτυπώνεται ετησίως από τις εκθέσεις της Deloitte, απέτυχε να κάνει τις κινήσεις που θα την έβγαζαν από τη μετριότητα, από τη μιζέρια.

Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, μετά από δύο σεζόν στην Κίνα, επέστρεψε στην Ευρώπη και αντικατέστησε τον Μόγες, ενώ το ρόστερ ενισχύθηκε με παίκτες που δεν κάνουν τη διαφορά, αν και ορισμένοι εξ αυτών έχουν καλό όνομα στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Ο Φελίπε Άντερσον έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, αφού η μεταγραφή του από τη Λάτσιο κόστισε 38.000.000 ευρώ.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Ισά Ντιοπ που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κοστίσει 25.000.000 ευρώ, ενώ η αγορά του Αντρέι Γιαρμόλενκο από την Ντόρτμουντ κόστισε 20.000.000 ευρώ. Οι προσθήκες των Κάρλος Σάντσες, Γιούκας Φαμπιάνσκι, Λούκας Πέρεθ, Τζακ Γουίλσιερ, Φαμπιάν Μπαλμπουένα απλά επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα δεν θα έμπλεκε ξανά σε μάχη αποφυγής υποβιβασμού. Και τίποτα παραπάνω.

Η Γουέστ Χαμ προτιμά τη μετριότητα και μάχεται γι' αυτό
AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2018, η Γουέστ Χαμ είχε προλάβει να κάνει 4 ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές. Ίσως για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, ίσως μέχρι να 'δέσει' η ομάδα. Μέχρι την 10η αγωνιστική είχε δύο νίκες και 6 ήττες και έμοιαζε βέβαιο ότι είχε ξεφύγει από τη... φούσκα της μετριότητας. Ήταν ακόμα χειρότερη.

Τέσσερις σερί νίκες τον Δεκέμβριο, όμως, έβγαλαν την ομάδα από τη δύσκολη θέση. Μαζί με το 'διπλό' στο 'Σεντ Μέρις' επί της Σαουθάμπτον, το 5/6 του τελευταίου μήνα μέσα στο 2018 είχε ευεργετική επίδραση. Έκτοτε, σε 12 αγώνες είχε να επιδείξει μόλις 4 νίκες. Και παρ' όλα αυτά, αναρριχήθηκε μέχρι την 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Χωρίς κανείς να αντιληφθεί πώς το πέτυχαν, τα 'σφυριά' κατάφεραν να τεθούν επικεφαλής του δεύτερου, ξεχωριστού πρωταθλήματος που διεξάγεται σχεδόν κάθε σεζόν στην Αγγλία και περιλαμβάνει τις ομάδες εκτός Big-6. Μόνο που για ακόμα μία φορά, στο ανατολικό Λονδίνο δεν ήθελαν να ξεχωρίσουν. Προτίμησαν τη μετριότητα και άρχισαν να χάνουν συνεχόμενα, ώστε να απεμπολήσουν όποια ελπίδα εξόδου στην Ευρώπη μέσω πρωταθλήματος.

Πρώτα ήρθε το 0-2 από την Έβερτον στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, το στάδιο που διαδέχθηκε το... υπεραιωνόβιο 'Άπτον Παρκ' και το οποίο η Γουέστ Χαμ χρησιμοποιεί με leasing για 99 χρόνια, αφού ούτε σε αυτό το επίπεδο επιχειρεί να κάνει κάτι για να ξεχωρίσει. Στη συνέχεια ήρθε το παιχνίδι με την Τσέλσι στο 'Στάμφορντ Μπριτζ'...

Στο παιχνίδι του 1ου γύρου, η Γουέστ Χαμ είχε κρατήσει στο 0-0 τους 'μπλε', με την ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι να έχει κάνει το 5/5 μέχρι εκείνο το σημείο στο πρωτάθλημα. Η ρεβάνς αποδείχθηκε διαφορετική υπόθεση, αφού άρχισε με τον Μίκαϊλ Αντόνιο νοκ άουτ και στην ανάπαυλα του αγώνα, όταν τα πάντα πήγαιναν στραβά για τους φιλοξενούμενους, έχασε και τον Σαμίρ Νασρί που τραυματίστηκε στο ζέσταμα.

Οι Γουίλσιερ και Γιαρμόλενκο θα χάσουν το υπόλοιπο της σεζόν και το ίδιο αποδεικνύεται και με τον Άντι Κάρολ, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεράσει συντηρητικά το πρόβλημα στον αστράγαλο και μοιάζει να έχει παίξει ήδη στον τελευταίο αγώνα του με τον σύλλογο, πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του και αποχωρήσει.

Ο Πελεγκρίνι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μόνο έναν παίκτη στην κορυφή, τον Χαβιέρ Ερνάντες, με τον Μάρκο Αρναούτοβιτς να παίζει στα πλάγια και μακριά και τους Άντερσον και Μανουέλ Λανσίνι να προσπαθούν να φτιάξουν παιχνίδι δίχως επιτυχία.

Η Γουέστ Χαμ προτιμά τη μετριότητα και μάχεται γι' αυτό
AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Στα πρώτα 53 λεπτά της αναμέτρησης, οι φιλοξενούμενοι δεν έκαναν σχεδόν ούτε επίθεση, αφού η μπάλα δεν έφτανε στον Μεξικανό επιθετικό και ο Αργεντινός επιθετικός μέσος δεν είχε βρει ακόμα τα πατήματά του. Μετά από τη ρήξη χιαστού που υπέστη τον περασμένο Ιούνιο, χάνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, επέστρεψε προ εβδομάδων στη δράση, ωστόσο ακόμα έχει δρόμο μπροστά του.

Μετά από το σλάλομ του Αζάρ, ο Πελεγκρίνι αποφάσισε να βάλει τον Αρναούτοβιτς πιο κοντά στον παρτενέρ του στην επίθεση και τα 'σφυριά' άρχισαν να απειλούν και να χάνουν ευκαιρίες, με αποκορύφωμα μια κεφαλιά του Αυστριακού επιθετικού στο 83' που κόντραρε στον Έμερσον πριν καταλήξει στα δίχτυα.

Το 2-0 του Αζάρ στο 90ό λεπτό επιβεβαίωσε την... απροθυμία της Γουέστ Χαμ να κάνει κάτι ξεχωριστό φέτος. Η ήττα που περίμεναν όλοι ήρθε και το μοναδικό που... έμεινε από αυτό το παιχνίδι ήταν το γεγονός ότι οι φίλαθλοι της ομάδας ανάγκασαν τον πρωταγωνιστή της συνάντησης να τους... διαψεύσει.

Το "φεύγεις για τη Ρεάλ Μαδρίτης" που φώναζαν στον Αζάρ μετά από ακόμα μία φανταστική εμφάνιση του Βέλγου σταρ τον οδήγησε στο να μιλήσει στο flash interview και να δηλώσει ότι "κάνουν λάθος. Είμαι πλήρως συγκεντρωμένος σε αυτήν τη σεζόν".

Από... πρωτοπόρος του γκρουπ της 7ης θέσης, η Γουέστ Χαμ πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση, την 11η, πίσω από Λέστερ, Γουλβς, Έβερτον και Γουότφορντ, αλλά σε κοντινή απόσταση. Τα παιχνίδια με Λέστερ και Γουότφορντ που βρίσκονται στο πρόγραμμα των τελευταίων 5 αγωνιστικών αφήνουν μια χαραμάδα ανοιχτή για να καταλάβει την 7η θέση και να κάνει ένα καλό φινάλε στη σεζόν, ωστόσο δεν συνηθίζει σε κάτι τέτοιο.

Σε μία σεζόν που θα μπορούσε να είναι ξεχωριστή λόγω των χρημάτων που ήταν διατεθειμένη να ξοδέψει, το πιο ξεχωριστό που συνέβη στη Γουέστ Χαμ ήταν η σύνδεσή υπαλλήλων της με τη Democratic Football Lads Alliance, μια ένωση φιλάθλων με ακροδεξιές ιδέες που ιδρύθηκε το 2017, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γέφυρα του Γουέστμινστερ και στο Μάντσεστερ.

Εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, όμως, η Γουέστ Χαμ βρίσκει τρόπους να αποφεύγει να κάνει κάτι σημαντικό. Οι αποδοκιμασίες επί δικαίων και αδίκων από τους φιλάθλους (στο στόχαστρο μεταξύ άλλων μπήκε ο Λανσίνι που ακόμα συνέρχεται και ο Νασρί που ήταν εκτός δράσης για όλο το 2018 λόγω τιμωρίας), τα αλλόκοτα αποτελέσματα (στον 1ο γύρο είχε νικήσει 3-1 την Έβερτον στο Μέρσεϊσαϊντ) και η διαρχία στη διοίκηση από τους Ντέιβιντ Σάλιβαν και Ντέιβιντ Γκολντ σχεδόν... επιβάλλει ακόμα μια σεζόν καταδικασμένη στη μετριότητα.

Photo credits: AP Photo/Alastair Grant, Tim Ireland

News 24/7

24MEDIA NETWORK