Ξάνθη-Παναθηναϊκός 0-1
Παναθηναϊκός και Λάρισα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά μετά το 1984. Οι πράσινοι νίκησαν 1-0 τη Ξάνθη ατα Πηγάδια και πήραν την πρόκριση μέσα σε μία δύσκολη έδρα, ενώ οι Θεσσαλοί επικράτησαν και στο δεύτερο αγώνα του ΠΑΣ με 2-0, αυτή τη φορά μέσα στα Γιάννενα.
Την
πρόκριση στον
τελικό του κυπέλλου μετά από τρία χρόνια εξασφάλισε ο Παναθηναϊκός. Με
γκολ του Τζιόλη μόλις στο 5ο λεπτό, οι “πράσινοι” πήραν
βαθιά ψυχολογική ανάσα μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα και έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τη φετινή σεζόν με έναν
τίτλο.
Ο Παναθηναϊκός επιζητούσε ένα γρήγορο γκολ στα Πηγάδια και μόλις στο 5ο λεπτό πέτυχε το σκοπό του. Με μία εμφάνιση στα πρώτα 10’ που θύμιζε πολύ αυτή του 1-4 με την ΑΕΚ, οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να είχαν «καθαρίσει» το ματς και την πρόκριση στον τελικό, αλλά σκόραραν μόνο μία φορά διατηρώντας το άγχος και την αγωνία στο στρατόπεδό τους.
2ο λεπτό: Μπαλιά του Νίνη στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος από καλή θέση κάνει το κοντρόλ, το πλασέ του όμως ήταν αδύναμο και κατέληξε στην αγκαλιά του Μάλαρτζ.
5o λεπτό: Γκολ για τον Παναθηναϊκό! Φάση διαρκείας για τους “πράσινους” που ξεκίνησε από τον Ιβανσιτς, λάθος διώξιμο του Κωστούλα, η μπάλα φτάνει στον Τζιόλη, ο οποίος με δυνατό μακρινό σουτ ανοίγει το σκορ.
8ο λεπτό: Κοντινή κεφαλιά του Τζιόλη, αποκρούει δύσκολα ο Μάλαρτζ.
9ο λεπτό: Νέα ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Πανέμορφη μπαλιά του Ιβανσιτς στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος βγαίνει τετ α τετ με τον Μάλαρτζ, καθυστερεί να πλασάρει και ογκολκίπερ της Ξάνθηςμπλοκάρει την μπάλα.
10o λεπτό: Μακρινό σουτ του Ντελγκάδο, η μπάλα λίγο άουτ.
19ο λεπτό: Λάθος του Μόρις, ο Γαρπόζης κλέβει την μπάλα και τη γυρίζει στον επερχόμενο Ντελγκάδο, το πλασέ του οποίου είναι αδύναμο και καταλήγει εύκολα στην αγκαλιά του Εμπέντε.
42ο λεπτό: Φάουλ του Ιβανσιτς, γυριστή κεφαλιά του Γκούμα, μπλοκάρει ο Μάλαρτζ.
55ο λεπτό: Ωραία συνεργασία ανάμεσα στον Γκαρσία και τον Ντελγκάδο, ο τελευταίος σούταρε, ο Εμπέντε μπλοκάρε εύκολα.
65o λεπτό: Ωραίο σουτ του Ρομέρο από δεξιά, η μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια της Ξάνθης.
70ο λεπτό: Σουτ του Μαχράτζε, η μπάλα περνάει ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Εμπέντε.
Ενα σουτ του Τζιόλη (που κατέληξε στα δίχτυα του Μάλαρτζ), μία κεφαλιά από τον ίδιο παίκτη (που μπλόκαρε δύσκολα ο Μάλαρτζ) και ένα χαμένο τετ α τετ από τον Σαλπιγγίδη (καθυστέρησε να πλασάρει) ήταν οι τρεις στιγμές που σημάδεψαν το πρώτο μέρος. Και όλες έγιναν στο πρώτο δεκάλεπτο. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός «έβγαλε» το μανδύα της καλής εμφάνισης και επέστρεψε στην συνηθισμένη προβληματική εικόνα του.
Εδωσε χώρο στην Ξάνθη, βραχυκυκλώθηκε στον χώρο της μεσαίας γραμμής, πήρε λίγες βοήθειες από τα άκρα και δημιούργησε την επόμενη αξιόλογη φάση του στο 42ο λεπτό, με κεφαλιά του Γκούμα από καλή θέση. Η Ξάνθη από την πλευρά της, μπορεί να μην έχασε τη σπουδαία ευκαιρία, δημιούργησε όμως πανικό στην άμυνα του Παναθηναϊκού δείχνοντας πως η εμφάνιση στην αρχή της αναμέτρησης ήταν απλώς μια κακή παρένθεση.
Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στην επανάληψη. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν η πρώτη ομάδα που επισκέφτηκε τα αντίπαλα καρέ σε σουτ του Μάντζιου, η Ξάνθη όμως ήταν εκείνη που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις φάσεις στην περιοχή των φιλοξενούμενων.
Η μοναδική έκλαμψη του τριφυλλιού ήταν αυτή του 65ου λεπτού όταν μετά από ωραίο πλάγιο σουτ του νεοεισελθόντα Ρομέρο, η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Η απάντηση της Ξάνθης ήρθε με παρόμοιο τρόπο πέντε λεπτά αργότερα, με πρωταγωνιστή τον Μαχράτζε. Ο Γεωργιανός πλησίασε στο γκολ και λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 73’, αλλά το αδύναμο πλασέ του δεν ανησύχησε τον Εμπέντε.
“H ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ήθελε να ευχαριστήσει την διοίκηση της ΠΑΕ Skoda Ξάνθης, καθώς και τους φιλάθλους για την άψογη φιλοξενία. Παρότι το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά κρίσιμο, τόσο η διοίκηση όσο και ο φίλαθλος κόσμος της Ξάνθης έδειξαν το ήθος τους, που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ιδιαίτερη μνεία θα θέλαμε να κάνουμε και στην συγκλονιστική συμπαράσταση των οπαδών του Παναθηναϊκού στην ομάδα μας. Η παρουσία τους ήταν άψογη καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα και δικαιωματικά τους ανήκει ένα μεγάλο μερίδιο της πρόκρισης στον τελικό του κυπέλλου”.
Τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι το τελευταίο σφύριγμα δεν είχαν να επιδείξουν κάτι ιδιαίτερο. Οσο περνούσε ο χρόνος οι παίκτες της Ξάνθης άρχισαν να συνηθίζουν με την ιδέα της ήττας, ενώ οι του Παναθηναϊκού άρχισαν τα παιχνίδια τακτικής ώστε να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Οι τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες των γηπεδούχων να διατηρηθεί τουλάχιστον το εντός έδρας αήττητο συνέθεσαν την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του κυπέλλου (5 Μαΐου), μετά από τρία χρόνια και το νταμπλ της περιόδου 2003-04.
Γκολ: 5′ Τζιόλης
Κίτρινες:
Κοντοδήμος, Μαχράτζε – Τζιόλης, Γκούμας
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας
Οι συνθέσεις:
Ξάνθη: Μάλαρτζ, Κωστούλας (52′ Γκαρσία), Κοντοδήμος (46′ Καζάκης), Ζουέλα, Μεσέρα, Μαχράτζε, Μπαϊκαρά, Γαρπόζης, Άντζας, Λαμπριάκος, Ντελγκάδο (67′ Σονκό)
Παναθηναϊκός: Εμπέντε, Νίλσον, Βύντρα, Μόρις, Γκούμας (73′ Μπίσκαν), Τζιόλης, Λεοντίου, Νίνης (63′ Ρομέρο), Ίβανσιτς, Μάντζιος (85′ Σέριτς), Σαλπιγγίδης