'Ζάντερ ημών': Ποιος είναι ο μοιραίος παίκτης του Ερυθρού Αστέρα

Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς προχώρησε σε μια λογική αλλαγή με βάση τις ανάγκες του αγώνα. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η επιλογή του θα είχε ως αποτέλεσμα έναν αποκλεισμό. Ο Ζάντερ δέχεται υβριστικές και ρατσιστικές επιθέσεις κάτω από ένα χριστιανικό μήνυμα και δύσκολα θα αντέξει το βαρύ φορτίο που κουβαλά στις πλάτες του.

Ελαμπντελαουί και Σεμέδο παρηγορούν τον Ζάντερ, τον Βραζιλιάνο μπακ του Ερυθρού Αστέρα που υπέπεσε στο πέναλτι και έδωσε την ευκαιρία στον Ελ Αραμπί να σκοράρει από την άσπρη βούλα, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό τη νίκη - πρόκριση στην φάση των 32 του Europa League (11/12/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI
Ελαμπντελαουί και Σεμέδο παρηγορούν τον Ζάντερ, τον Βραζιλιάνο μπακ του Ερυθρού Αστέρα που υπέπεσε στο πέναλτι και έδωσε την ευκαιρία στον Ελ Αραμπί να σκοράρει από την άσπρη βούλα, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό τη νίκη - πρόκριση στην φάση των 32 του Europa League (11/12/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI

Ο Ζάντερ Ριμπέιρο Σαντάνα γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1988 στην πόλη Feira de Santana της Βραζιλίας. Με ύψος 183 εκατοστά αγωνίζεται ως αριστερός μπακ ή μέσος. Το βράδυ της Τετάρτης (11/12) ήταν αυτός που έδωσε στον Ελ Αραμπί την ευκαιρία να κάνει από την άσπρη βούλα ό,τι ο Μαροκινός φορ και οι συμπαίκτες του δεν κατάφεραν μετά από ένα τσουβάλι ευκαιρίες σε κανονική ροή αγώνα: να στείλει τη μπάλα στο πλεκτό. Γκολ με το οποίο ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο 87' της αναμέτρησης του Φαλήρου, το κράτησε ως το τέλος και πανηγύρισε την πρόκριση του στους '32' του Europa League.

Από την Ουνιάο Σάο Ζοάο στην Μαρίλια του 2008 και από εκεί στην Ζουβεντούδε τον Ιανουάριο του 2010, ο Ζάντερ πέρασε τον Ατλαντικό για να παίξει μπάλα τον Αύγουστο του 2011, όταν η πορτογαλική Ολιανένσε (59 συμ., 1 γκολ - 3 ασίστ) του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Τρία χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για την Ζιλ Βιθέντε (26 συμ.), είχε ένα πέρασμα από τις Ντεσπορτίβο Άβες (17 συμ., 5 γκολ - 1 ασίστ) και Μορειρένσε (16 συμ.) και τον Ιούλιο του 2017 ετοίμασε τις βαλίτσες του για την περιπέτεια στα γήπεδα της Κύπρου. Αρχικά με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού (38 συμ., 5 γκολ, 4 ασίστ) και εν συνεχεία με αυτή της Πάφου (17 συμ.). Για την τελευταία αποτέλεσε και μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, όταν συμφωνήθηκε η μεταγραφή του στον Ερυθρό Αστέρα αντί περισσότερων από 200.000 ευρώ - σύμφωνα με το transfermarkt.

"Το ποσό της μεταγραφής δε θα αποκαλυφθεί, όμως αποτελεί ιστορικό ρεκόρ μεταγραφής για την ομάδα της Πάφου. Η συμφωνία πρέπει να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς την οικονομική αυτονομία του Σωματείου. Η ΠΑΦΟΣ FC εύχεται στον Jander ό,τι καλύτερο με τη νέα του ομάδα και τον ευχαριστεί για την προσφορά του!" ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της κυπριακής ομάδας στις 4 του περασμένου Ιούλη.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζάντερ ήταν η τελευταία κίνηση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς στην σκακιέρα του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Ο τεχνικός του Ερυθρού Αστέρα βλέποντας τον Ολυμπιακό να πιέζει ασφυκτικά και να 'χτυπάει' με μανία την αριστερή πλευρά της ομάδας, πέρασε στο ματς τον Βραζιλιάνο για να δώσει φρεσκάδα και αμυντική θωράκιση σε εκείνον τον χώρο. Κρατούσε το πολυπόθητο μηδέν στην άμυνα η ομάδα του Βελιγραδίου και της ήταν αρκετό για να πάρει την πρόκριση.

Φτάνοντας στο 82', η απόφαση του Μιλόγεβιτς να βάλει ένα αμυντικογενή παίκτη στο ματς (οι δύο πρώτες αλλαγές του ήταν με παίκτες επιθετικού ενστίκτου) ήταν απόλυτα λογική. Πού να το φανταζόταν ο Σέρβος τεχνικός πως η επιλογή του αυτή θα αποβεί και μοιραία στην εξέλιξη του αγώνα. Ο Μπουχαλάκης στο 86' έψαξε την κίνηση του Ελαμπντελαουί στο δεύτερο δοκάρι, ο Ζάντερ προσπάθησε να φτάσει στη μπάλα πριν τον Νορβηγό αλλά αυτή σταμάτησε στο χέρι του. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Ελ Αραμπί και αυτή η φάση έκρινε το εισιτήριο για το Europa League.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στην Σερβία, τόσο ο Ζάντερ όσο και ο Τομάνε -παίκτης που αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι για τον Ερυθρό Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο- βρέθηκαν άμεσα στο μάτι του κυκλώνα, με τους οπαδούς να απαιτούν στην απομάκρυνση τους από την ομάδα. Ο Τομάνε φέρεται να είναι και ο μοναδικός παίκτης που έσπευσε στα αποδυτήρια για να παρηγορήσει τον Ζάντερ.

Ο Βραζιλιάνος δέχτηκε επίθεση στα social medial και συγκεκριμένα κάτω από μια φωτογραφία στο instagram. Σκυμένος πάνω από το χορτάρι, με το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια και έναν στίχο του Ιερεμία (33:3) από την Αγία Γράφη. "Φώναξε με και θα σου απαντήσω και θα σου πω σπουδαία και σίγουρα πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζεις". Κάτω από αυτό το μήνυμα του Ζάντερ ακολούθησαν αισχρές τοποθετήσεις οπαδών του Ερυθρού Αστέρα. Υβριστικές και ρατσιστικές. Την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ της χώρας 'σταυρώνουν' τόσο τον Βραζιλιάνο, όσο και τον Τομάνε, σε βαθμό που να καθιστά αμφίβολη την παραμονή τους στην ομάδα και μετά τον Ιανουάριο.

Με βάση την συνολική του εικόνα στο Group B του Champions League, ο Ερυθρός Αστέρας πήρε αυτό που του άξιζε. Την 4η θέση. Με βάση την εικόνα του 'Γ. Καραϊσκάκης', ο Ερυθρός Αστέρας θα μπορούσε να ηττηθεί με πολλά περισσότερα τέρματα. Το τελικό 1-0 τον κολακεύει. Ωστόσο ο τρόπος που ήρθε τελικά η ήττα - αποκλεισμός είναι αυτός που κάθεται στον λαιμό των Σέρβων. Και ο Ζάντερ κουβαλά πλέον τον σταυρό του μαρτυρίου στις πλάτες του. Ένα βαρύ φορτίο, που δύσκολα θα αντέξει ο Βραζιλιάνος.

Ο τσακωμός για τη Χρυσή Μπάλα στον Μέσι και οι προβλέψεις για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK