Ζέκα στο Έθνος: "Δεν αισθάνομαι, είμαι Έλληνας"!

Ο Κάρλος Ζέκα μίλησε αποκλειστικά στο Έθνος του Σαββατοκύριακου για το πόσο του λείπει η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός, τα οικονομικά προβλήματα των "πράσινων" και τη μεγάλη του επιθυμία να κλείσει την καριέρα του στο "τριφύλλι". Τι είπε για την Εθνική και τις αντιδράσεις ελληνοποίησης του.

Ζέκα στο Έθνος: "Δεν αισθάνομαι, είμαι Έλληνας"!
zeca ethnos

Αναλυτικά ο Ζέκα είπε στο "Έθνος"...

- Για την κατάσταση στον Παναθηναϊκό: «Μου λείπει… Λες να μην μου λείπει; Και ο Παναθηναϊκός και η Ελλάδα. Όταν μου λες “Παναθηναϊκός”, δεν είναι μόνο η φανέλα και ο σύλλογος… Είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο κλαμπ, αυτοί που δουλεύουν κάθε μέρα για την ομάδα, είναι ο κόσμος του… Αυτός είναι για μένα ο Παναθηναϊκός. Είμαι στεναχωρημένος, πονάει η καρδιά μου με την κατάσταση που υπάρχει στην ομάδα. Ποτέ δεν θα ήθελα να συμβεί όλο αυτό στον Παναθηναϊκό, δεν πρέπει και δεν αξίζει να το περνάει όλο αυτό ο σύλλογος. Να σου πω κάτι όμως; Πιστεύω πραγματικά, πως η ομάδα θα αντέξει και δεν θα διαλυθεί… Παρότι εδώ και αρκετά χρόνια περνάει μεγάλες δυσκολίες κυρίως στο οικονομικό, παραμένει ένας τεράστιος σύλλογος. Αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και πίστη για τον Παναθηναϊκό. Το μεγάλο κλαμπ, είναι μεγάλο ακόμη και στα δύσκολα. Είδα και το τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΣ, όπου ο κόσμος γέμισε τη Λεωφόρο και ήταν δίπλα στην ομάδα. Όχι μόνο η “13”, όλο το γήπεδο, όλη η “οικογένεια” του Παναθηναϊκού. Πίστεψέ με, μόνο έτσι θα μπορέσει να αντέξει σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή το κλαμπ. Αν υπάρχει ένας δρόμος για να φτιάξεις μία ομάδα που δεν θα έχει προβλήματα, μία ομάδα που μπορεί να κερδίσει κάτι, αυτός ο δρόμος έρχεται μόνο μέσα από την ενότητα. Αν είμαστε όλοι μαζί…».

- Για τους λόγους που ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε ένα πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια: «Ξέρετε πολύ καλά πως στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να πάρεις το πρωτάθλημα. Για πολλούς λόγους… Πολλούς λόγους. Ναι, υπήρξαν στιγμές που δεν ήμασταν κι εμείς αυτοί που έπρεπε, δεν ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους και φταίμε γι’ αυτό. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Ήταν πολλά ακόμη πράγματα, “έξω” από εμάς. Κι επίσης, μην ξεχνάμε πως υπήρχε κι ένα μεγάλο οικονομικό βάρος πάνω στην ομάδα. Δεν έγινε τώρα αυτό. Υπήρχε εδώ και λίγα χρόνια κι αυτό μας έβαζε πολλές φορές “φρένο”. Ένα πρόβλημα που γινόταν ολοένα και πιο μεγάλο και πιο δύσκολο. Όταν δεν έχεις λεφτά, δεν μπορείς εύκολα να φτιάξεις και να ψάξεις το κάτι παραπάνω. Γνώριζα καλά τι ήθελε να κάνει ο κ. Αλαφούζος. Δεν έγινε όμως… Δεν πήγε καλά όπως θα θέλαμε όλοι μέσα στην ομάδα. Τώρα πλέον έμεινε μόνο ένας δρόμος. Αυτός της ενότητας, για να βγει η ομάδα από την κρίση. Κι εύχομαι να πάνε όλα καλά και να γίνει σύντομα αυτό…».

- Για τα λάθη του Παναθηναϊκού: «Είναι αλήθεια πως η συχνή εναλλαγή πρότζεκτ στον σύλλογο, δεν τον άφηνε να κάνει κάτι σταθερό. Ήταν ένας απ’ τους λόγους που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι “μεγάλο”. Ξεκινήσαμε ένα καλό πλάνο τη χρονιά που ήταν στην ομάδα ο Νταμπίζας και ο Αναστασίου, αλλά δεν το συνεχίσαμε. Είχαμε σαν κλαμπ μία καλή ιδέα στην αρχή, μετά από λίγους μήνες είχαμε μία άλλη ιδέα, στο τέλος της σεζόν φτάναμε σε μία άλλη και ξεκινούσε η επόμενη χρονιά και είχαμε μία… άλλη! Όταν πας έτσι είναι δύσκολο να πετύχεις. Όλοι μας κάνουμε λάθη, όμως κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε απ’ αυτά…».

- Για το “απωθημένο” του και τους φίλους του Παναθηναϊκού: «Κάτι που με στεναχωρεί είναι το ότι δεν κατάφερα να κερδίσω τίτλους με τον Παναθηναϊκό, με εξαίρεση το Κύπελλο του 2014. Ήθελα να έχω δώσει περισσότερα σ’ αυτό το κομμάτι, να έχω πάρει ένα πρωτάθλημα μαζί του. Η καλύτερη στιγμή μου, ήταν η πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα. Όσο κι αν σας ακούγεται λίγο περίεργο, για μένα αυτή ήταν η καλύτερη… Διότι όταν κοιτάω πίσω στο χρόνο, καταλαβαίνω πως όλα όσα έχω πετύχει μέχρι τώρα στην καριέρα μου και στη ζωή μου, οφείλονται σ’ εκείνη τη μέρα, που ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό που θέλω να πω πρώτα απ’ όλα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού -διότι δεν είχα την ευκαιρία να το κάνω μέσα στο γήπεδο- είναι ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” για όλα τα χρόνια που ήταν δίπλα μου και δίπλα στην ομάδα. Ό,τι και να γίνει, να είναι πάντα στο πλευρό της ομάδας, στο πλευρό του Παναθηναϊκού και να στηρίζουν τους παίκτες και τους προπονητές. Και το λέω αυτό, διότι ήμουν στο γκρουπ μέχρι πριν από λίγο καιρό και μπορώ να σας πω, ότι η στήριξη του κόσμου, βοηθάει πάρα πολύ…».

- Για την απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας: «Το να αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα, ήταν μία σκέψη που έκαναν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού κι από την πρώτη στιγμή μου άρεσε πολύ σαν ιδέα. Περίμενα βεβαίως πως από ένα σημείο και μετά θα υπήρχαν κι “αντιδράσεις” από ορισμένους. “Μα γιατί να παίξει ο Ζέκα στην εθνική κι όχι κάποιος άλλος που είναι Έλληνας;”. Είδα και τέτοια μηνύματα στο Facebook, στο Instagram, γενικά στο ίντερνετ… Όμως φίλε είδα και το… αντίθετο. Και το είδα πολύ πιο έντονα, από κόσμο που χάρηκε και με ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο να παίξω στην εθνική Ελλάδος. Ήταν εύκολο για μένα. Και σαν απόφαση και σαν προσαρμογή, αφού όλοι γύρω από την εθνική με βοήθησαν πολύ από την πρώτη προπόνηση. Η Ελλάδα είναι κομμάτι της καρδιάς μου. Κι ότι έχω κάνει ως τώρα στη ζωή μου, το χρωστάω στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό. Θέλω όταν τελειώσω την καριέρα μου, να μείνω για το υπόλοιπο της ζωής μου εδώ. Είναι η πατρίδα που με μεγάλωσε και πάνω απ’ όλα μου έδωσε χαρά… Αισθάνομαι ευτυχισμένος στην Ελλάδα και ναι, μπορώ να πω πια πως αισθάνομαι Έλληνας… Είμαι Έλληνας! Όταν πέτυχα το γκολ με το Βέλγιο, ήμουν έτοιμος να… εκραγώ από τη χαρά μου. Ήταν το πιο μεγάλο γκολ που είχα βάλει στην καριέρα μου κι από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου, όταν αντίκρισα τον κόσμο στην κερκίδα να πανηγυρίζει μαζί μου. Ένιωθα τη χαρά που μόλις είχα δώσει στον κόσμο κι αισθανόμουν ένας από εσάς. Και ήμουν πολύ περήφανος γι’ αυτό…».

- Για το παρόν και το μέλλον της εθνικής Ελλάδας: «Έχουμε μπροστά μας δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια. Ειδικά αυτό με την Κύπρο είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε για να βγούμε δεύτεροι και να πάμε στα μπαράζ. Και για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουμε δύο νίκες, περιμένοντας ένα… δώρο από το Βέλγιο. Πιστεύω ότι οι Βέλγοι θα το χτυπήσουν το παιχνίδι στη Βοσνία, όμως πρώτα να κάνουμε σωστά τη δική μας δουλειά. Ανεξάρτητα του τι θα γίνει στα παιχνίδια που έμειναν, ανεξάρτητα από το αν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο μουντιάλ, αυτή η εθνική έχει “μεγάλο” μέλλον. Να πιστέψει ο κόσμος σ’ αυτή. Κάθε φορά που έρχομαι στην ομάδα, βλέπω πως μπαίνουν νέοι παίκτες, νεαροί στην ηλικία με πάρα πολύ ταλέντο, που παίζουν ήδη σε υψηλό επίπεδο, σε πολύ καλά κλαμπ και πρωταθλήματα. Έχουμε μεγάλες προοπτικές κι αυτό θα το δείξουμε τα επόμενα χρόνια…».

Για το φινάλε της καριέρας του: «Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα ήθελα πολύ να κρεμάσω τη φανέλα μου και τα παπούτσια μου ως παίκτης του Παναθηναϊκού. Όπως κι αν είναι η κατάσταση στην ομάδα -που πιστεύω ότι μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί πολύ- θα ήθελα πολύ να τελειώσω την καριέρα μου στην Ελλάδα, φορώντας ξανά τη φανέλα με το τριφύλλι…».

News 24/7

24MEDIA NETWORK