Ζίτο Λουβούμπο, το αφρικανικό διαμάντι που θα λάμψει στην Ευρώπη

Μαθαίνει μελετώντας τους Νεϊμάρ, Ρονάλντο, Μέσι. Αντιγράφει τους πανηγυρισμούς από τα βιντεοπαιχνίδια. Ο Ζίτο Λουβούμπο είναι το wonderkid που έρχεται από την Ανγκόλα για να κατακτήσει την Ευρώπη.

Ο Ζίτο Λουβούμπο σε πανηγυρικό στιγμιότυπο.
Ο Ζίτο Λουβούμπο σε πανηγυρικό στιγμιότυπο. ZITO LUVUMBO FACEBOOK PAGE

Η Ανγκόλα είναι το έβδομο μεγαλύτερο κράτος της Αφρικής. Γνωστό κυρίως για τον ορυκτό και πετρελαϊκό του πλούτο, αλλά και με σταθερή ανοδική τάση στην παραγωγή ποδοσφαιρικών ταλέντων τα τελευταία χρόνια. Ο Σόου της Λιλ και ο Ζέλσον Ντάλα της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας έμοιαζαν προορισμένοι για σπουδαία πράγματα φεύγοντας από την CD Primeiro de Agosto, όμως παρά το δεδομένο ταλέντο τους δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Ωστόσο στο πρόσωπο του Ζίτο Λουβούμπο υπάρχει η αισιοδοξία πως βρέθηκε επιτέλους το ταλέντο που θα ξεπεράσει τα κατορθώματα παικτών όπως οι Μανούτσο, Φλάβιο και Άκουα, που θεωρούνται 'θρύλοι' στην Ανγκόλα. Ο Πέδρο Γκονσάλβες, νυν τεχνικός της εθνικής ομάδας, ήταν αυτός που ανακάλυψε το ταλέντο του Λουβούμπο. Μαζί με έναν ακόμη εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη, τον Καπίτα, η Ανγκόλα U17 με ηγέτη τον Λουβούμπο κατέκτησε το COSAFA U17 Championship.

Οι εμφανίσεις του αμέσως προσέλκυσαν το ενδιαφέρον συλλόγων όπως οι Σπόρτινγκ, Μπενφίκα και Πόρτο, που τους πρόσφεραν την ευκαιρία να δοκιμαστεί. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κινήθηκε γρηγορότερα, πήρε τον παίκτη στην Αγγλία για προπονήσεις δύο εβδομάδων και παρά το γεγονός πως εντυπωσίασε με τις ρεζέρβες, επέστρεψε στην CD Primeiro de Agosto.

Ο Λουβούμπο άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής U17, με ένα γκολ και δύο ασίστ που οδήγησαν την Ανγκόλα στην 3η θέση. Έξι μήνες αργότερα αγωνίστηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 της Βραζιλίας, όπου η Ανγκόλα αποκλείστηκε από την Νότιο Κορέα. Η Φλαμένγκο τον έβαλε στο μικροσκόπιο. Το ίδιο η Λιλ και η Μποαβίστα. Κερδίζοντας εμπειρίες, ο αριστεροπόδαρος κυνηγός, που μπορεί να αγωνιστεί και ως playmaker, παρουσίασε μεγάλη πρόοδο στον ρόλο του inside forward τόσο με την εθνική του ομάδα, όσο και με τον σύλλογο του.

Δεν προξένησε καμία έκπληξη το γεγονός πως ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε, ο Πέδρο Γκονσάλβες, τον συμπεριέλαβε στην εθνική Ανδρών της Ανγκόλας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Ο Λουβούμπο έκανε το ντεμπούτο του στα νοκ-αουτ με την Γκάμπια τον Σεμπτέμβριο του 2019, με την Ανγκόλα να παίρνει την πρόκριση.

Σε συλλογικό επίπεδο παρουσίασε μια κάμψη στην απόδοση του, μέχρι να 'διαλύσει' την Green Eagles, ομάδα της Ζάμπια, στο CAF Champions League. Κάπου εκεί μπήκε στο μάτι της Λειψίας, της Μονακό και της Μάντσεστερ Σίτι. Το επόμενο βήμα του αναπόφευκτα θα είναι στην Ευρώπη. Η Γουέστ Χαμ εξέφρασε πρόσφατα το ενδιαφέρον της, ενώ από τον περασμένο Οκτώβρη ο παίκτης παρακολουθείται στενά από την Μπαρτσελόνα. Οι αναφορές των σκάουτς τον χαρακτηρίζουν ήδη ως 'αφρικανικό διαμάντι'.

"Προσπαθώ να μάθω πράγματα από παίκτες όπως ο Νεϊμάρ, ο Ρονάλντο, ο Μέσι. Τους πανηγυρισμούς μου τους αντέγραψα από τα βιντεοπαιχνίδια", έχει παραδεχθεί ο ίδιος. Σύντομα θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει επί ευρωπαϊκού εδάφους τι έχει μάθει από τα είδωλα του, αλλά και πόσο καλός είναι στην... αντιγραφή, πανηγυρίζοντας ένα γκολ.

Ποιος θα πάρει το clasico; Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK