Ζόρια-ΑΕΚ: Στα ζόρια έβαλε μπροστά το Τανκ

Ο Ίλια Ίβιτς κυνηγούσε για περισσότερο από έναν χρόνο την περίπτωση του Μουαμέρ Τάνκοβιτς. Με το τέλος της αναμέτρησης στην 'Slavutych Arena' και το 1-4 της ΑΕΚ κόντρα στην Ζόρια Λουχάνσκ, είχε απαντηθεί και ο λόγος επιμονής του Σέρβου τεχνικού διευθυντή της Ένωσης για την απόκτηση του παίκτη.

Με ένα γκολ και μια ασίστ από το πρώτο ημίχρονο, ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς οδήγησε την ΑΕΚ στην εκτός έδρας νίκη με σκορ 0-3 επί της Ζόρια Λουχάνσκ, για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League | 05/11/2020
Με ένα γκολ και μια ασίστ από το πρώτο ημίχρονο, ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς οδήγησε την ΑΕΚ στην εκτός έδρας νίκη με σκορ 1-4 επί της Ζόρια Λουχάνσκ, για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League | 05/11/2020 EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ πήγε στο Ζαπορίζιε χωρίς αμφιβολία για το τι έψαχνε. Μετά από ισάριθμες ήττες κόντρα σε Μπράγκα και Λέστερ στις δύο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων του Europa League, το τρίποντο απέναντι στη Ζόρια Λουχάνσκ αποτελούσε αδιαπραγμάτευτη συνθήκη προκειμένου να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης. Και στα ζόρια, η ΑΕΚ έβαλε μπροστά το... τανκ.

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αντιμετώπιζε η ομάδα του -κλινήρη και απόντα από την αναμέτρηση- Μάσιμο Καρέρα τα προηγούμενα χρόνια ήταν η απουσία ποιοτικών ακραίων επιθετικών από το ρόστερ της. Στην περίεργη αυτή μεταγραφική περίοδο της φετινής σεζόν, που 'έτρεξε' κυρίως τον Σεπτέμβρη και μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, η ΑΕΚ έκανε την αρχή με τον Λιβάι Γκαρσία αλλά κράτησε το καλύτερο για το τέλος.

Υπέγραψε ως ελεύθερο τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς. Τον Σουηδό, με βοσνιακή καταγωγή, ακραίο με την ικανότητα να αγωνίζεται ως wide playmaker αλλά και δεύτερος επιθετικός. Τα αγωνιστικά του στοιχεία είναι τέτοια που του επιτρέπουν και να εκτελεί και να δημιουργεί με σχετική ευκολία και ανάλογα τις ανάγκες της αναμέτρησης. Ποδοσφαιριστή με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είχε η ΑΕΚ. Ο τρόπος που μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πολυποίκιλο παιχνίδι του είναι θέμα του προπονητή της. Αυτός που έβαζε το χέρι του στη φωτιά για τον παίκτη πάντως ήταν ο Ίλια Ίβιτς.

Ο τεχνικός διευθυντής της Ένωσης γνώριζε καλά τις δυνατότητες του Τάνκοβιτς, που ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής της Νόρκεπινγκ, πήγε 16 χρονών στην Αγγλία για τη Φούλαμ, πέρασε μια τριετία στην Ολλανδία με τη φανέλα της Άλκμααρ και επέστρεψε στα 22 του χρόνια στη Σουηδία για λογαριασμό της Χάμαρμπι. Εκεί που έγραψε 34 γκολ και 15 ασίστ σε 93 συμμετοχές, πριν ο ποδοσφαιρικός δρόμος του τον βγάλει στην Αθήνα.

Ο Ίβιτς είχε εικόνα ξεκάθαρη του παίκτη. Και επέμενε στην περίπτωση του, παρά τις δυσκολίες. Από τον Οκτώβρη του 2019 'κυνηγούσε' την υπογραφή του, έστω κι αν οι δύο πρώτες απόπειρες να τον φέρει στην Ελλάδα δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Ήταν βέβαιος ο Ίβιτς ότι ο Τάνκοβιτς μπορούσε να φέρει την ισορροπία που έψαχνε μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ, έστω κι αν αυτή μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την τελική της μορφή μετά τον τραυματισμό του Λιβάι Γκαρσία. Μέχρι τότε, ο Σουηδός θα κουβαλάει λίγο περισσότερο βάρος στην πλάτη του, αλλά τουλάχιστον κόντρα στη Ζόρια έδειξε πως έχει το 'πακέτο' για να δικαιώσει πλήρως τον Ίβιτς για την επιμονή του.

Μόλις στο 7', ο Τάνκοβιτς ήταν εκεί που έπρεπε για να εκμεταλλευτεί την ανακατωσούρα που έφερε ο Λιβάγια στην αντίπαλη άμυνα, και να εκτελέσει από το point black για το 0-1. Και χρειάστηκε άλλα 27 λεπτά για να δημιουργήσει το προβάδισμα ασφαλείας που έψαχνε η ομάδα του στην 'Slavutych Arena'. Πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στην κίνηση του Μάνταλου από την πίσω ζώνη και ο αρχηγός της ΑΕΚ εκτέλεσε για το 0-2 στο 34'.

Το νερό είχε μπει στ' αυλάκι και θα χρειαζόταν να μείνει η Ένωση στα αποδυτήρια για να αλλάξει η μοίρα της αναμέτρησης στο δεύτερο ημίχρονο. Βγήκε όμως και βρήκε ένα ακόμη τέρμα από τη συνεργασία Μάνταλου - Λιβάγια και το αριστερό πόδι του Κροάτη κυνηγού, για το 0-3 και τους τίτλους τέλους στο 54'. O Kοτσέργκιν μείωσε σε 1-3 για τους γηπεδούχους στο 81', αλλά σχεδόν με τη σέντρα, ο Λιβαγιά πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και τέταρτο της ΑΕΚ στην αναμέτρηση για το 1-4, που ήταν και το τελικό σκορ στην 'Slavutych Arena'.

Στις 5 Οκτωβρίου υπέγραψε ο Τάνκοβιτς στην ΑΕΚ και συμπληρώνοντας ένα μήνα παρουσίας του με τα 'κιτρινόμαυρα', ήταν ο μπροστάρης στην must win αποστολή της ομάδας του στο Ζαπορίζιε. Ο Καρέρα θα χαμογελούσε με ικανοποίηση από το σπίτι του, ο Ίβιτς δεν χρειαζόταν αφού τέτοιες νύχτες φανταζόταν όταν επέμενε για την απόκτηση του Σουηδού...

News 24/7

24MEDIA NETWORK