Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

Η ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, δηλαδή των 48 εκ των 64 αγώνων της διοργάνωσης μας επιτρέπει να μιλήσουμε πλέον με δεδομένα για το είδαμε ως τώρα και τι περιμένουμε να κάνουν οι 16 ομάδες που συνεχίζουν.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

Α όμιλος

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Χωρίς να εντυπωσιάσει, βγήκε πρώτη στον όμιλο, όπως αναμενόταν. Αγωνιζόμενη μπροστά στο κοινό της φαίνεται αγχωμένη και οι περισσότεροι μάλλον την περίμεναν καλύτερη.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Να βελτιωθεί και να φτάσει τουλάχιστον στον ημιτελικό. Στην πορεία της ως εκεί, θα αντιμετωπίσει ομάδες της Λατινικής Αμερικής.

Θα είναι αποτυχία: Για τους Bραζιλιάνους να μην πάρουν την κούπα, για όλους τους υπόλοιπους να συνεχίσουν να παίζουν έτσι.

ΜΕΞΙΚΟ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Έχει εντυπωσιάσει τους πάντες, έχει αδικηθεί δύο φορές από τη διαιτησία (τόσο με τη Βραζιλία όσο κα με την Κροατία), και δεν έχασε από τους Βραζιλιάνους. Σε γενικές γραμμές τα έχει καταφέρει περίφημα.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Nα βάλει δύσκολα στους οράνιε στη φάση των 16 και αν συνεχίσει να είναι στις 2-3 εκπλήξεις της διοργάνωσης. Στη φάση των 8 ο νικητής της αναμέτρησης Ολλανδία-Μεξικό διασταυρώνεται με το νικητή του αγώνα Ελλάδα-Κόστα Ρίκα.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

Θα είναι αποτυχία: Να κάνει ένα ακόμα πάρτι ο Ρόμπεν και η παρέα του. Όσο καλά κι αν πήγε στα ματς του ομίλου, αν μείνει εκτός προημιτελικών δε θα μπορεί να θεωρεί επιτυχημένη την παρουσία του στα γήπεδα της Βραζιλίας.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Αδικήθηκε στο πρώτο ματς (με τη Βραζιλία) αλλά στο κρίσιμο τελευταίο παιχνίδι με τους Μεξικανούς ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Δεν άξιζε σε καμία περίπτωση να συνεχίσει.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Tι έκανε στη σύντομη συμμετοχή του: (Απ)έδειξε ότι πήγε στη Βραζιλία για τουρισμό.

Β όμιλος

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Έχει παίξει, το καλύτερο ποδόσφαιρο από τις 32 ομάδες, έχει κάνει τρεις νίκες, έχει δείξει ότι στοχεύει να φτάσει πολύ μακριά.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Και παραγγελία να έκανε δε θα έβρισκε τόσο ανοιχτό το δρόμο για τον ημιτελικό. Θα συναντήσει πρώτα το Μεξικό και μετά το νικητή του αγώνα Ελλάδα-Κόστα Ρίκα πριν συγκρουστεί στον ημιτελικό (αν δε γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη) με την Αργεντινή.

Θα είναι αποτυχία: Τόσο καλά που τα κατάφερε πλέον θα θεωρηθεί (και θα είναι) αποτυχία να μείνει εκτός τετράδας

ΧΙΛΗ

Tι έχει κάνει ως τώρα: Άφησε εκτός συνέχειας τους παγκόσμιους πρωταθλητές Ισπανούς. Δεν είναι και λίγο.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Να ζορίσει τη Βραζιλία. Έχει την ποιότητα να βάλει πολύ δύσκολα στους διοργανωτές.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

Θα είναι αποτυχία αν: Με βάση αυτά που έκανε ως τώρα και το «σταύρωμα» με τους οικοδεσπότες, ότι κι αν γίνει στη συνέχεια δε μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Kατάφερε να απογοητεύσει και τον πιο αισιόδοξο οπαδό της...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Tρεις ήττες. To απολύτως αναμενόμενο.

Γ’ όμιλος

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Έχει πετύχει τρεις νίκες με συνολικά τέρματα 9-2. Οι περισσότεροι περίμεναν να συνεχίσει στους 16, κανείς δεν περίμενε να τα καταφέρει τόσο πειστικά.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Να παλέψει στα ίσια το παιχνίδι με την Ουρουγουάη, από την οποία θα λείπει ο Σουάρες, σε ένα μεγάλο λατινοαμερικάνικο παιχνίδι. Αν καταφέρει να επικρατήσει ξανασυναντά λατινοαμερικάνους αφού διασταυρώνεται με το νικητή του ζευγαριού Βραζιλία-Χιλή.

Θα είναι αποτυχία: Αν αποκλειστεί από την Ουρουγουάη, κανείς δε θα θυμάται τις τρεις νίκες στον όμιλο.

ΕΛΛΑΔΑ

Tι έχει κάνει ως τώρα: Για μια ακόμα φορά στάθηκε όρθια σε παιχνίδι χωρίς αύριο, αυτό με τους Ιβοριανούς. Όσα αρνητικά σχόλια και αν ακούγονται για τον τρόπο που αγωνίζεται η ουσία είναι ότι στα δύσκολα καταφέρνει πάντα να βρίσκει λύσεις. Στο παιχνίδι με την Ακτή έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και το τελικό 2-1, παρόλο που το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με πέναλτι στο 92’, την αδικεί.

FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 24: Konstantinos Manolas of Greece celebrates after defeating the Ivory Coast 2-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Greece and the Ivory Coast at Castelao on June 24, 2014 in Fortaleza, Brazil.  (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)
FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 24: Konstantinos Manolas of Greece celebrates after defeating the Ivory Coast 2-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Greece and the Ivory Coast at Castelao on June 24, 2014 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Jamie McDonald/Getty Images) GETTY IMAGES

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα, θέλοντας και μη, ελπίζεις. Στους 8, πάντως, θα μας περιμένει (εμάς ή τους Κοσταρικανούς) ο νικητής του αγώνα Ολλανδία-Μεξικό.

Θα είναι αποτυχία αν: Ό,τι κι αν γίνει από εδώ και πέρα η λέξη αποτυχία δεν επιτρέπεται να ακουστεί.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Έφτασε ένα λεπτό μακριά από την πρόκριση, που πάντως δεν άξιζε. Με μια λέξη απογοήτευσε. Ο θάνατος του αδελφού των Τουρέ, ήταν μεγάλο και αναπάντεχο πλήγμα και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί την εμφάνιση των Ιβοριανών στο καθοριστικό παιχνίδι με την εθνική μας.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Πήρε μια ισοπαλία – από την εθνική μας- αγωνιζόμενη με παίχτη παραπάνω για 55 λεπτά ενώ έχασε από Κολομβία και Ακτή. Από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης.

Δ’ όμιλος

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Είναι η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά. Σε έναν όμιλο που οι περισσότεροι, όχι απλά δεν της έδιναν τύχη να προκριθεί αλλά ούτε βαθμό δεν υπολόγιζαν να πάρει, έκανε δύο νίκες και μια ισοπαλία και βγήκε πρώτη. Θα την υποστηρίζαμε στη συνέχεια αν δε βρισκόταν στο δρόμο της δικής μας ομάδας.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Αντικειμενικά σκέφτονται ότι κι εμείς. Δε θα μπορούσαν και εκείνοι από την πλευρά τους να περιμένουν ότι θα συναντήσουν ευκολότερο (θεωρητικά) αντίπαλο στη φάση των 16 και λογικά κάνουν όνειρα για την οκτάδα. Ας ελπίσουμε η θεωρία να μη γίνει πράξη.

Θα είναι αποτυχία: Ποιος θα τολμήσει να ξεστομίσει τη λέξη αποτυχία; Ήδη έχει κάνει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να μιλάει για αυτή.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Ξεκίνησε με ήττα από την Κόστα Ρίκα, κέρδισε με πρωταγωνιστή τον Σουάρες την Αγγλία και πήγε μόνο για τη νίκη στο ματς με την Ιταλία. Τα κατάφερε, αλλά ο Σουάρες μετατράπηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή αφού δάγκωσε τον Κιελίνι με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με ποινή 9 αγωνιστικών και να χάσει τη συνέχεια του μουντιάλ. Μέχρι το ματς με την Ιταλία ήταν μια από τις ομάδες που συμπαθούσαν πολλοί. Μετά από αυτό, μάλλον, δεν έχει και τόσους υποστηρικτές.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Να ανασυνταχθεί, να δώσει μια μεγάλη μάχη με την Κολομβία και μια ακόμα μεγαλύτερη με τους Βραζιλιάνους.

Θα είναι αποτυχία: Να μείνει εκτός οκτάδας. Η απερισκεψία του Σουάρες μπορεί να της κοστίσει ακριβά.

ΙΤΑΛΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Ξεκίνησε με νίκη απέναντι στους Άγγλους και όλοι πίστεψαν πως θα είναι η μία από τις δύο ομάδες του «ομίλου του θανάτου» που θα προκριθούν. Η αναπάντεχη ήττα από την Κόστα Ρίκα μετέτρεψε σε τελικό το ματς με την Ουρουγουάη. Ο τελικός χάθηκε με ευθύνη και του διαιτητή, αλλά σε καμία περίπτωση η Ιταλία δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών της και η βαριά φανέλα της προϊδέαζαν για πολλά περισσότερα.

ΑΓΓΛΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Μοιράζεται με την Ισπανία τον τίτλο της απογοήτευσης του μουντιάλ. Μια ισοπαλία, δύο ήττες και επιστροφή στο νησί. Χειρότερα δε γινόταν.

E’ όμιλος

ΓΑΛΛΙΑ

Τι εχει κάνει ως τώρα: Αυτό που περιμέναμε και γράφαμε. Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και προκρίθηκε με δύο νίκες και μία ισοπαλία. Η εμφάνισή της στο ματς με την Ελβετία (5-2) ήταν εντυπωσιακή.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Αν περάσει από τη Νιγηρία θα βρει στο διάβα της τη Γερμανία και αν τα καταφέρει και με τους Γερμανούς διασταυρώνεται με λατινοαμερικάνους στον ημιτελικό (λογικά με τη Βραζιλία). Η λογική λέει ότι κάπου θα σκοντάψει. Αν είχε τον Ριμπερί, ίσως να μπορούσε να διανύσει όλη την απόσταση μέχρι τον τελικό της 13ης Ιουλίου.

Θα είναι αποτυχία: Να αποκλειστεί από τη Νιγηρία. Από τη φάση των 8 και μετά τα πράγματα, ούτως ή άλλως, θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

ΕΛΒΕΤΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Κέρδισε τα δύο παιχνίδια που, λογικά, είχε «σημαδέψει» να κερδίσει πριν την έναρξη της διοργάνωσης ενώ συνετρίβη από τους Γάλλους. Τη βοήθησε η τύχη με το Εκουαδόρ και το γκολ που σημείωσε ο Σεφέροβιτς στο 92’ αποδείχθηκε καθοριστικό.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Στη φάση των 16 συγκρούεται με την Αργεντινή (Τρίτη 1 Ιουλίου, 19:00). Τι άλλο να αναμένουμε εκτός από τον αποκλεισμό της; Θα είναι επιτυχία να πέσει μαχόμενη.

Θα είναι αποτυχία: Ό,τι κι αν γίνει στο ματς με τους Αργεντίνους ο αντικειμενικός στόχος της ομάδας του Χίτσφελντ επετεύχθη.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή του: Έχασε στις λεπτομέρειες το παιχνίδι από τους Ελβετούς και μαζί την πρόκριση. Αντικειμενικά απέτυχε γιατί ο όμιλος που συμμετείχε ήταν εύκολος.

ΟΝΔΟΥΡΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Αυτό που ανέμεναν όλοι. Τρεις ήττες με συνολικό αριθμό τερμάτων 1-8. Πιθανότατα, ήταν η χειρότερη από τις 32 ομάδες.

ΣΤ’ όμιλος

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Τι εχει κάνει ως τώρα: Κέρδισε και τις τρεις πρώτες αντιπάλους της, ο Μέσι την οδηγεί, δεν πείθει απόλυτα μεν, αλλά δείχνει πως έχει όλες τις προϋποθέσεις (με σύμμαχο και το πρόγραμμα) να φτάσει μέχρι το τέλος.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Όπως είπαμε μπορεί να φτάσει μακριά. Μέχρι τον ημιτελικό δε θα πρέπει να δυσκολευτεί. Στη φάση των 16 θα αντιμετωπίσει την Ελβετία και μετά το νικητή της αναμέτρησης Βέλγιο-ΗΠΑ. Ίσως ήρθε η ώρα της να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, ειδικά αν ανεβάσουν την απόδοσή τους ο Ντι Μαρία, ο Αγουέρο και ο Ιγκουαίν.

Θα είναι αποτυχία: Οτιδήποτε άλλο εκτός της συμμετοχής στον τελικό.

ΝΙΓΗΡΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Έχει πετύχει τον αντικειμενικό της στόχο που ήταν η πρόκριση στους 16 καλύτερους.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Λογικά η πορεία της θα σταματήσει στο παιχνίδι κόντρα στους Γάλλους.

Θα είναι αποτυχία: Μετά τη νίκη με 1-0 στο παιχνίδι με τους Βόσνιους που ουσιαστικά της έδωσε την πρόκριση στους 16, δεν υπάρχει περίπτωση να χαρακτηριστεί αποτυχημένη η πορεία της στα γήπεδα της Βραζιλίας.

ΒΟΣΝΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Με μία λέξη απέτυχε. Παρόλο που έχασε αξιοπρεπώς από τους Αργεντινούς στο πρώτο παιχνίδι της σε μουντιάλ, η συνέχεια ήταν απογοητευτική. Η ήττα από τη Νιγηρία, με την οποία αποκλείστηκε και μαθηματικά, δε δικαιολογείται.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

ΙΡΑΝ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή του: Αντικειμενικά, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Αναδείχθηκε ισόπαλο στο ματς με τη Νιγηρία, ενώ έχασε από την Αργεντινή με γκολ του Μέσι στις καθυστερήσεις. Μέχρι τον τελευταίο αγώνα είχε μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης στους 16. Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να περιμένει πως θα πετύχει το Ιράν κάτι περισσότερο.

Z’ όμιλος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Ξεκίνησε εντυπωσιακά συντρίβοντας την Πορτογαλία αλλά δε συνέχισε ανάλογα. Πήρε, βέβαια, την πρώτη θέση του ομίλου και θα έχει εύκολο έργο στους 16 με αντίπαλο την Αλγερία. Μετά θα αρχίσουν τα δύσκολα.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Για να φτάσει στον τελικό θα πρέπει να αφήσει εκτός συνέχειας –αν δε γίνει κάποια μεγάλη έκπληξη- τη Γαλλία και τη Βραζιλία. Σαφώς, έχει την ποιότητα να τα καταφέρει αλλά δε θα είναι και εύκολο.

Θα είναι αποτυχία: Να αποκλειστεί πριν τον ημιτελικό.

ΗΠΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Tα έχει καταφέρει θαυμάσια. Κέρδισε τη Γκάνα, ήρθε ισόπαλη με την Πορτογαλία και έχασε (φυσιολογικά) από τους Γερμανούς, παίρνοντας όμως την πρόκριση.

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Με το Βέλγιο σίγουρα θα γίνει μεγάλη μάχη. Ο νικητής του συγκεκριμένου αγώνα βρίσκει στο δρόμο του την Αργεντινή. Λογικά θα δώσει το πολύ δύο παιχνίδια ακόμα.

Θα είναι αποτυχία: Ήδη έχει πάει καλύτερα από κάθε προσδοκία. Δεν είναι και λίγο να αφήσεις εκτός συνέχειας την Πορτογαλία.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Χειρότερα δε μπορούσε να ξεκινήσει. Η ήττα με 4-0 από τους Γερμανούς την καταδίκασε αφού δεν κατάφερε στη συνέχεια να τη «ρεφάρει». Αποκλείστηκε στην ισοβαθμία με τους Αμερικάνους,έχοντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε κακή κατάσταση αφού ταλαιπωρήθηκε από τενοντίτιδα. Όλα αυτά, βέβαια, δεν είναι επαρκείς δικαιολογίες. Όσο επιεικείς κι αν είμαστε η αλήθεια είναι ότι απέτυχε.

ΓΚΑΝΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Στο παιχνίδι με τη Γερμανία (2-2) φάνηκε πως είχε την ποιότητα για να καταφέρει κάτι παραπάνω. Αν κέρδιζε την Πορτογαλία στο τελευταίο παιχνίδι, θα ήταν εκείνη που θα ακολουθούσε τη Γερμανία στους 16. Όμως έχασε το παιχνίδι και μαζί την ευκαιρία να συνεχίσει. Βρέθηκε σε δύσκολο όμιλο αλλά δε τα πήγε καλά.

Η’ όμιλος

ΒΕΛΓΙΟ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Κατάφερε να επικρατήσει και στα τρία παιχνίδια αλλά πολλοί το περίμεναν καλύτερο...

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Στο διάβα του θα βρεθούν οι ΗΠΑ και στο ...βάθος είναι η Αργεντινή. Φαίνεται δύσβατος ο δρόμος. Στο παιχνίδι με την Αλμπισελέστε, αν αποκλείσει πρώτα τις ΗΠΑ, θα κληθεί να αποδείξει την ποιότητά του.

Θα είναι αποτυχία: Να αποκλειστεί από την ομάδα του Κλίνσμαν. Οι ποδοσφαιριστές του Βελγίου πρέπει να δώσουν στους εαυτούς τους την ευκαιρία να ζήσουν τη σύγκρουση με την παρέα του Μέσι.

Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων

ΑΛΓΕΡΙΑ

Τι έχει κάνει ως τώρα: Δυσκόλεψε στην πρεμιέρα το Βέλγιο, έβαλε 4 γκολ στην Κορέα και στάθηκε όρθια στον τελικό με τους Ρώσους. Άθλος!

Τι αναμένουμε να κάνει στη συνέχεια: Να αποκλειστεί από τη Γερμανία. Πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα για να συνεχίσουν οι Αλγερινοί.

Θα είναι αποτυχία: Απαγορευμένη λέξη η αποτυχία για τους Αλγερινούς. Τι άλλο να έκαναν;

ΡΩΣΙΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Απογοήτευσε. Δύο ισοπαλίες, μια ήττα και επιστροφή στη Μόσχα. Από την ομάδα του Καπέλο περιμέναμε περισσότερα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Τι έκανε στη σύντομη συμμετοχή της: Πέρασε απαρατήρητη. Περισσότερο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας η εικόνα χιλιάδων Νοτιοκορεατών να παρακολουθούν τον αγώνα με την Αλγερία στους δρόμους της Σεούλ, λίγο πριν ξημερώσει.

SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 12:  Fans celebrate in Vila Madalena after Brazil won their opening match over Croatia on June 12, 2014 in Sao Paulo, Brazil. This is the first day of the 2014 FIFA World Cup.  (Photo by Mario Tama/Getty Images)
SAO PAULO, BRAZIL - JUNE 12: Fans celebrate in Vila Madalena after Brazil won their opening match over Croatia on June 12, 2014 in Sao Paulo, Brazil. This is the first day of the 2014 FIFA World Cup. (Photo by Mario Tama/Getty Images) GETTY IMAGES

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασαν οι 32 ομάδες στην πρώτη φάση του μουντιάλ. Η συνέχεια αναμένεται ακόμα καλύτερη. Η οικοδέσποινα Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ολλανδία και η Γερμανία προβάλουν ως τα φαβορί για τον τίτλο. Ίσως ήρθε η ώρα να δούμε την Βραζιλία και την Αργεντινή αντιμέτωπες σε ένα τελικό, ενώ η παρουσία της δικής μας ομάδας στις 16 (και γιατί όχι;) στις 8 καλύτερες προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε ένα έτσι κι αλλιώς καταπληκτικό μουντιάλ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK