10 παίκτες-προπονητές που θα ήθελε σίγουρα να ξεπεράσει ο Κομπανί

Σε κάποιους θα ήθελε να μοιάσει. Σε άλλους πάλι σίγουρα όχι. Ο Βενσάν Κομπανί θα δουλέψει ως παίκτης-προπονητής στην Άντερλεχτ και θα βρεθεί σ' ένα μεγάλο δίλημμα: θα χρησιμοποιεί τον εαυτό του;

Italian soccer player Gianluca Vialli,  playing for his new English club Chelsea, is welcomed by fans as he collects the ball from the side lines during their match against Middlesbrough at Stamford Bridge, south London, Wednesday August 21, 1996. The final score was 1-0 to Chelsea, with the winning goal scored by Chelsea's other new signing Roberto Di Matteo. (AP Photo/Max Nash)
Italian soccer player Gianluca Vialli, playing for his new English club Chelsea, is welcomed by fans as he collects the ball from the side lines during their match against Middlesbrough at Stamford Bridge, south London, Wednesday August 21, 1996. The final score was 1-0 to Chelsea, with the winning goal scored by Chelsea's other new signing Roberto Di Matteo. (AP Photo/Max Nash) AP PHOTO/MAX NASH

Ο Βενσάν Κομπανί αποφάσισε να κάνει άλλη μία προσωπική επανάσταση. Αφήνοντας τη σιγουριά της Μάντσεστερ Σίτι για να γυρίσει στην Άντερλεχτ ως παίκτης-προπονητής παίρνει ένα αναπόφευκτο ρίσκο. Το κλαμπ των Βρυξελλών τον πιστεύει πολύ. Το διακρίνεις στο video υποδοχής της είδησης.

Ο πρώτος της ιστορίας που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του και θα πειραματιστεί δεν είναι ο Βέλγος στόπερ. Τα παραδείγματα με ποδοσφαιριστές που επιχείρησαν να συνδυάσουν τις δύο αυτές εντελώς διαφορετικές ιδιότητες στα ίδια αποδυτήρια είναι πάμπολλα.

Τα δέκα που διαλέξαμε από τα πλέον χαρακτηριστικά. Τα ζητούμενα είναι εξίσου πολλά. Πώς ο Κομπανί θα χειριστεί τη νέα κατάσταση; Θα κρίνει δίκαια τον εαυτό του ή θα τον παραμερίζει για χάρη των άλλων; Στο φινάλε θα πετύχει ή όχι;

Ορίστε τι συνέβη με τους προηγούμενους:

Κένι Νταλγκλίς

Λίβερπουλ

Liverpool's new manager Kenny Dalglish poses for the media in front of The Kop at Anfield stadium in Liverpool, England, Monday Jan. 10, 2011, as he begins his first proper week in charge having only been handed the job after Roy Hodgson's departure was confirmed on Jan. 8.(AP Photo/Tim Hales)
Liverpool's new manager Kenny Dalglish poses for the media in front of The Kop at Anfield stadium in Liverpool, England, Monday Jan. 10, 2011, as he begins his first proper week in charge having only been handed the job after Roy Hodgson's departure was confirmed on Jan. 8.(AP Photo/Tim Hales) AP PHOTO/TIM HALES

AP Photo/Tim Hales

Το καλοκαίρι του 1985 διαδέχθηκε στην τεχνική ηγεσία των 'κόκκινων' τον Τζο Φάγκαν, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Χέιζελ και την απώλεια του εγχώριου τίτλου από την Έβερτον. Διατήρησε το διπλό ρόλο του ως το 1990, όταν εγκατέλειψε οριστικά πια τη δράση.

Συνέβη όντως: Κατά την πρώτη χρονιά του διπλού ρόλου του εμφανίστηκε σε 21 παιχνίδια και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος σκόραρε στο κομβικό 1-0 επί της Τσέλσι, ένα αποτέλεσμα που σφράγισε την πρωτιά για τους 'ρεντς'. Σταδιακά άρχισε να μειώνει το δικό του χρόνο και για τελευταία φορά μπήκε ως αλλαγή την Πρωτομαγιά του 1990, σε αγώνα με την Ντέρμπι.

Γκρέιαμ Σούνες

Ρέιντζερς

Τον Απρίλη του 1986 ο 33χρονος Σκώτος έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον τότε πρόεδρο Ντέιβιντ Χολμς. Του ζητούσε ραντεβού, έχοντας προηγουμένως απολύσει τον Τζοκ Γουάλας. Του πρότεινε ν' αφήσει τη Σαμπντόρια και ν' αναλάβει χρέη παίκτη-προπονητή στην ομάδα της Γλασκώβης. Δέχθηκε και συνέχισε για μια 5ετία υπό το ίδιο καθεστώς, φτάνοντας τις 73 συμμετοχές σ' όλες τις διοργανώσεις.

Συνέβη όντως: Η Σαμπντόρια απαίτησε αποζημίωση 300.000 λιρών για να τον αποδεσμεύσει. Στο ντεμπούτο του ως ποδοσφαιριστής των Ρέιντζερς, στην πρεμιέρα της σεζόν 1986-87, ο Σούνες επέλεξε να είναι βασικός και αποβλήθηκε σε 34 λεπτά! Τελευταία παρουσία του η 20λεπτη που μέτρησε σε αγώνα με την Ντανφέρμλιν το 1990.

Γκλεν Χοντλ

Σουίντον Τάουν / Τσέλσι

Αφού το πείραμα στην ομάδα της νοτιοδυτικής Αγγλίας απέβη ωφέλιμο, ο Γκλεν Χοντλ δεν δίστασε ν' αποδεχθεί την πρόταση και να γίνει διπλοθεσίτης στους 'μπλε' του Λονδίνου για μία 'γεμάτη' 2ετία (1993-95). Αποκλειστικά ως προπονητής, δε, συνέχισε για άλλον ένα χρόνο, προτού λάβει το χρίσμα του ομοσπονδιακού.

Συνέβη όντως: Στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1994-95, με αντίπαλο τη Σαραγόσα, ο Γκλεν Χοντλ έδωσε εντολή στον εαυτό του να ετοιμαστεί και ν' αντικαταστήσει τον Έρλαντ Γιόνσεν. Αγωνίστηκε στα τελευταία 29 λεπτά της αναμέτρησης και συνέβαλε στο νικηφόρο 3-1. Που όμως δεν έφτανε για την πρόκριση στον Τελικό της διοργάνωσης.

Μπράιαν Ρόμπσον

Μίντλεσμπρο

Manchester United Captain Bryan Robson holds the Cup Winners Cup in Rotterdam, Holland, Netherlands on May 15, 1991, after beating Barcelona 2-1. (AP Photo/Dave Caulkin)
Manchester United Captain Bryan Robson holds the Cup Winners Cup in Rotterdam, Holland, Netherlands on May 15, 1991, after beating Barcelona 2-1. (AP Photo/Dave Caulkin) AP PHOTO/DAVE CAULKIN

AP Photo/Dave Caulkin

Το καλοκαίρι του 1994, ύστερα από 13 χρόνια στη Μάντεστερ Γιουνάιτεντ και σχεδόν 500 συμμετοχές, μάζεψε τα μπαγκάζια του και μεταπήδησε στη Μίντλεσμπρο, η οποία του προσέφερε τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό που λάτρευε και συνδυαστικά να διαγράψει τα πρώτα βήματά του στην προπονητική. Ήταν ήδη 37 ετών, αλλά ως ένας σπουδαίος χαφ της εποχής του δεν τρόμαξε από τον ανταγωνισμό με τους νεότερούς τους. Θα ήταν ο μέντοράς τους σε όλα τα επίπεδα.

Συνέβη όντως: Την Πρωτοχρονιά του '97, 11 ημέρες πριν κλείσει τα 40 του, έβγαλε 90λεπτο στο 2-0 από την Άρσεναλ. Ήταν το τελευταίο επαγγελματικό παιχνίδι της καριέρας του. Είχε να παίξει ένα χρόνο, αντιμετωπίζοντας διάφορα ζητήματα με το γερασμένο κορμί του, προτιμώντας ν' αφήνει τον εαυτό του εκτός αποστολών.

Πίτερ Ριντ

Μάντσεστερ Σίτι

Πολύ πριν ο Πεπ Γκουαρδιόλα φέρει την επανάσταση στους 'πολίτες', ο μεσοαμυντικός από το Λανκασάιρ άφηνε το δικό του αποτύπωμα. Αρχικά ως υπηρεσιακός προπονητής / ποδοσφαιριστής, αντικαθιστώντας τον Χάουαρντ Κένταλ, και κατόπιν μονιμοποιήθηκε, έως ότου απολυθεί γιατί κατά τους ανωτέρους του το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα δεν ικανοποιούσε, σε εικόνα και αποτελέσματα.

Συνέβη όντως: Χρησιμοποίησε τον εαυτό του σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος, για 1488 λεπτά (62 ανά ματς). Η αυλαία έπεσε σε εντός έδρας αγώνα με την Μπλάκμπερν, μήπως κι ανατραπεί το 2-0! Σε άλλα 14 παιχνίδια ήταν στην αποστολή, αλλά δεν αυτο-επιλέχθηκε!

Ρουντ Γκούλιτ

Τσέλσι

Το 1996 αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία πίσω από τον Ερίκ Καντονά. Επειδή όμως από τους 'μπλε' αποχώρησε ο Γκλεντ Χοντλ τού προτάθηκε ο διττός ρόλος του παίκτη-προπονητή. Δέχθηκε με χαρά, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Χάρισε στους Λονδρέζους τον πρώτο τίτλο τους (2-0 στην παράταση τη Μίντλεσμπρο στον Τελικό Κυπέλλου) έπειτα από 26 στείρα χρόνια, αλλά απολύθηκε σε μια περίοδο που λέγεται πως διαπραγματευόταν το νέο συμβόλαιό του!

Συνέβη όντως: Στον τελικό με την 'Μπόρο' προτίμησε να μην συμπεριλάβει το όνομά του στην αποστολή. Τα τελευταία 16 λεπτά του κατεγράφησαν σε αγώνα με την Έβερτον στο 'Γκούντισον Παρκ' (3-1 από την Έβερτον).

Chelsea's Italian International Gianluca Vialli, right, with his new team manager Ruud Gullit at Chelsea's Soccer stadium Stamford Bridge London, Monday June 17, 1996. Vialli has signed for the English club from Juventus, he will make his debut playingfor Chelsea in the English Premier League against Southampton in August.  Vialli is holding his new team shirt .(AP Photo/Alastair Grant)
Chelsea's Italian International Gianluca Vialli, right, with his new team manager Ruud Gullit at Chelsea's Soccer stadium Stamford Bridge London, Monday June 17, 1996. Vialli has signed for the English club from Juventus, he will make his debut playingfor Chelsea in the English Premier League against Southampton in August. Vialli is holding his new team shirt .(AP Photo/Alastair Grant) AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

AP Photo/Alastair Grant

Τζιανλούκα Βιάλι

Τσέλσι

Ήταν παίκτης του Ρουντ Γκούλιτ και από τον Φλεβάρη του 1998 ο αντικαταστάτης του του στην τεχνική ηγεσία των Λονδρέζων. Έμελλε μάλιστα να γίνει ο πρώτος Ιταλός που θα καθόταν σε πάγκο αγγλικής ομάδας. Έως ότου αφοσιωθεί αποκλειστικά και μόνο στην προπονητική είχε ήδη κατακτήσει 3 τίτλους (Κύπελλο, Λιγκ Καπ, Κύπελλο Κυπελλούχων).

Συνέβη όντως: Στον τελικό του '98 με τη Στουτγκάρδη στη Στοκχόλμη, ο οποίος κρίθηκε από το γκολ του Τζόλα στο 71' ο Βιάλι δεν διανοήθηκε ν' αντικαταστήσει τον εαυτό του. Τον Νορβηγό Φλο έβγαλε για να ρίξει στη μάχη τον συμπατριώτη του, ο οποίος στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα στα 20 δεύτερα από την είσοδό του βρήκε δίχτυα.

Ατίλιο Λομπάρντο

Κρίσταλ Πάλας

Ενόσω ήταν ενεργός ποδοσφαιριστής (σεζόν 1997-98) και χωρίς να έχει αποφασίσει πως θ' ακολουθήσει προπονητική καριέρα, ο Ιταλός 'Ποπάι' ανέλαβε (προσωρινά) τα ηνία της αγγλικής ομάδας μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον ευνόησε το γεγονός πως ήταν τραυματίας για μεγάλο διάστημα, καθώς είχε το χρόνο σε συνεργασία με τον διαθέσιμο επίσης Τόμας Μπρολίν, να προετοιμάζει τα παιχνίδια της Πάλας. Όταν επέστρεψε στη δράση εμφανίστηκε 11 φορές, τις 4 εκ των οποίων έβγαλε 90λεπτο, χωρίς ν' αποτρέψει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον υποβιβασμό!

Συνέβη όντως: Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου (1998) παρέμεινε κανονικά στο ρόστερ των Λονδρέζων, έχοντας προπονητή τον Τέρι Βέναμπλς. Έφυγε μετά από 6 μήνες προκειμένου να συνεχίσει στη Λάτσιο.

Πολ Ινς

Σουίντον / Μάκλσφιλντ

Ο Λονδρέζος χαφ δεν ήθελε με τίποτα να 'σκοτώσει' τον ποδοσφαιριστή που κουβαλούσε μέσα του ως τα 'βαθιά γεράματα' και όπου πήγαινε ως προπονητής εξασφάλιζε το δικαίωμα να παίζει όποτε ήθελε. Συνέβη τόσο στη Σουίντον Τάουν όσο και στη Μάκλσφιλντ, με τις οποίες αγωνίστηκε 3 φορές και 1 αντίστοιχα.

Συνέβη όντως: Η έσχατη συμμετοχή του ως παίκτης ήρθε σε αγώνα με τη Νοτς Κάουντι, 5 μήνες πριν κλείσει τα 40 χρόνια του. Μπήκε αλλαγή στο 85ο λεπτό.

Ράιαν Γκιγκς

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Manchester United's interim manager Ryan Giggs, right, embraces teammate Tom Lawrence as he takes to the pitch as a substitute during his team's English Premier League soccer match against Hull at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Tuesday May 6, 2014. (AP Photo/Jon Super)
Manchester United's interim manager Ryan Giggs, right, embraces teammate Tom Lawrence as he takes to the pitch as a substitute during his team's English Premier League soccer match against Hull at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Tuesday May 6, 2014. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

AP Photo/Jon Super

Είναι η σύντομη χρονική περίοδος που ο Ουαλός θέλει να ξεχάσει, η περίοδος που δεν θα ήθελε να ξαναζήσει ποτέ, μια κι έχασε τον ύπνο του. Όντας ακόμη ποδοσφαιριστής και βοηθός του Ντέιβιντ Μόγες, υποχρεώθηκε να κλείσει τη σεζόν, προτού έρθει στο 'Ολντ Τράφορντ' ο Λουίς φαν Χάαλ. Έμεινε στον τιμόνι των 'κόκκινων διαβόλων' για 4 παιχνίδια μετρώντας 2 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα.

Συνέβη όντως: Ήθελε να κλείσει τον κύκλο του ποδοσφαιριστή εντός έδρας. Στην αναμέτρηση με τη Χαλ είχε ήδη υπερβεί τις 900 συνολικά. Σήκωσε τον εαυτό του στο 70' και αντικατέστησε τον Τομ Λόρενς. Στο 87' έδωσε την ασίστ στον Ρόμπι Φαν Πέρσι για το 3-1 της Γιουνάιτεντ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK