Η διαφορά του Σάρι με τον Γκουαρδιόλα είναι μεγαλύτερη από 6 γκολ

Ο Μαουρίτσιο Σάρι ταπεινώθηκε από τον Πεπ Γκουαρδιόλα, όμως το 6-0 δεν είναι η μοναδική διαφορά της Τσέλσι από τη Μάντσεστερ Σίτι. Το 'Sarri-ball' δοκιμάζεται και χάνει, ενώ ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι άφαντος.

Η διαφορά του Σάρι με τον Γκουαρδιόλα είναι μεγαλύτερη από 6 γκολ
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Οι φίλαθλοι της Μάντσεστερ Σίτι χλεύασαν το 'One Step Beyond', τον... υιοθετημένο ύμνο της Τσέλσι. Ο Μαουρίτσιο Σάρι αποχωρούσε με σκυμμένο κεφάλι, αποφεύγοντας τη χειραψία του Πεπ Γκουαρδιόλα, τον οποίο έβγαλε από τη δύσκολη θέση ο Τζιανφράνκο Τζόλα.

Το 6-0 δεν είναι απλά η μεγαλύτερη νίκη των πρωταθλητών στη φετινή Premier League. Είναι η μεγαλύτερη ήττα των 'μπλε' στην ιστορία της κατηγορίας (δηλαδή από το 1992). Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ήττα στο παρελθόν ήταν το 0-7 από τη Νότιγχαμ τον Απρίλιο του 1991, με έναν 19χρονο Ρόι Κιν να σημειώνει το πρώτο και το τελευταίο γκολ για τη Φόρεστ!

Δεν είναι μόνο το εύρος της συντριβής, είναι και οι επιπτώσεις που είχε αυτή η ήττα. Η Τσέλσι, προ μηνών πρωτοπόρος και αήττητη μαζί με τη Σίτι και τη Λίβερπουλ, πλέον έπεσε στην 6η θέση, πίσω και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που επί Ζοζέ Μουρίνιο ακολουθούσε σε απόσταση διψήφιου αριθμού βαθμών.

Στις τελευταίες δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις πρωταθλήματος η Τσέλσι δέχθηκε συνολικά 10 γκολ και δεν σημείωσε κανένα, αφού είχε προηγηθεί το 0-4 από την Μπόρνμουθ.

Τις πταίει; Όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Ιταλό τεχνικό. Το ' Sarri-ball' στην αρχή της σεζόν μετατράπηκε σε 'Sarri-out' κατά τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας. Ουχί τυχαία, ουχί αδίκως. "Αν δώσεις χώρο στη Σίτι πίσω μας, το παιχνίδι δεν θα τελειώσει με 1-0. Δεν είμαι τόσο ηλίθιος να παίξω ανοιχτά κόντρα στη Σίτι και να χάσω 3-0 ή 4-0", είχε δηλώσει ο προηγούμενος Ιταλός τεχνικός της ομάδας.

Ο Αντόνιο Κόντε δεν κόντραρε τους 'πολίτες', αλλά δεν έπεσε και στην 'παγίδα' στην οποία έπεσε ο Σάρι. Θεωρητικά, ο προπονητής της Τσέλσι 'καθρέφτισε' το 4-3-3 του Γκουαρδιόλα. Πρακτικά, ο Καταλανός τεχνικός έπαιζε ένα 4-2-1-3 με τον Κέβιν ντε Μπράινε ανάμεσα στις γραμμές και απέναντί του είχε ένα 4-1-4-1, με τον Ζορζίνιο ανάμεσα στις γραμμές.

Ο πολιτογραφημένος Ιταλός είχε ευστοχία στις μεταβιβάσεις 83,3%. Για άλλους θα ήταν ουτοπικό ποσοστό, για τον ίδιο το χειρότερο στη σύντομη θητεία του στο Νησί. Παρ' όλα αυτά, η διάταξη του Σάρι τον ανάγκασε να... αμυνθεί, κάτι που δεν έκανε ποτέ, κάτι για το οποίο έχει επικριθεί από τις πρώτες εμφανίσεις του από τους φίλους της Τσέλσι.

Μάλιστα, δεν είχε καμία βοήθεια, όπως φάνηκε από το πλάνο του Σάρι στο 2ο λεπτό. Η μπάλα έφτασε στον Έντερσον και οι 'μπλε' πίεζαν μέχρι τη μεγάλη περιοχή της Σίτι, αναγκάζοντας τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα και τους αμυντικούς του να χρησιμοποιήσουν μακρινές μπαλιές. Μέχρι να επιστρέψουν στην άμυνα οι παίκτες της Τσέλσι, οι γηπεδούχοι αξιοποιούσαν τα κενά.

Ακόμα και σε οργανωμένες επιθέσεις της Σίτι, πάντως, οι φιλοξενούμενοι άφηναν κενά. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ στο 4' έκανε το 1-0, ο Σέρχιο Αγκουέρο, 'φρέσκος' από το χατ τρικ κόντρα στην Άρσεναλ, έχασε γκολ που δεν χάνεται μερικά λεπτά αργότερα, όμως στο 13' πήρε το 'αίμα' του πίσω. Και στο 19'. Και στο 56'. Νέο χατ τρικ, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Άλαν Σίρερ με 11 στην Premier League και παίρνοντας ξανά την μπάλα του αγώνα σπίτι του (αν και του την έκρυψε ο διαιτητής Μάικ Ντιν).

Στη θεωρία, η Τσέλσι δεν έκανε κακό παιχνίδι συνολικά, αφού στο 30ό λεπτό είχε 7 τελικές προσπάθειες έναντι 5 των γηπεδούχων. Μόνο που το σκορ ήταν 4-0, αφού είχε προλάβει να σκοράρει και ο Ιλκάι Γκιουντογάν.

Το να παίζει με δύο παίκτες που δεν μαρκάρουν από... ιδεολογία όπως ο Ζορζίνιο και ο Εντέν Αζάρ ή δεν μπορούν να μαρκάρουν αποτελεσματικά λόγω σωματοδομής όπως ο Ρος Μπάρκλεϊ και ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν ή δεν γίνεται να μαρκάρουν επειδή βρίσκονται σε κακή θέση όπως ο Ενγκολό Καντέ και όλα αυτά απέναντι στη Σίτι των... 12 παικτών όταν αγωνίζεται με τον Φερναντίνιο στην ενδεκάδα, έμοιαζε τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό. Όταν υπάρχει εντολή, δε, για πίεση ψηλά, τότε ο Κέπα σηκώνει τα χέρια ψηλά και δέχεται το ένα γκολ μετά από το άλλο.

"Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι το να κάνεις κάτι. Στην πρώτη σεζόν μου ήταν δύσκολο και για μένα. Χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται οι ιδιοκτήτες πραγματικά να πιστεύουν σε αυτό. Δεν χρειαζόταν να πείσω τον Τσίκι (σ.σ. Μπεγκιριστάιν) , με γνωρίζει. Ξέρει ότι δεν είμαι καλός όταν κερδίζω και κακός όταν χάνω", υπεραμύνθηκε του συναδέλφου του ο Γκουαρδιόλα μετά από το παιχνίδι.

Την ώρα που οι φίλαθλοι πετούσαν τις κάρτες μέλους της Τσέλσι, την ώρα που στο twitter ορισμένοι χρήστες σχεδίαζαν το σήμα της ομάδας χωρίς το... λιοντάρι που έφευγε απηυδισμένο και την ώρα που ο Τύπος ζητούσε την κεφαλή του Σάρι επί πίνακι, η χείρα βοηθείας ήρθε από τον άνθρωπο στον οποίο ο Ιταλός δεν άπλωσε το χέρι.

Αντιθέτως, ο Σάρι έκανε... κάλεσμα στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, να κάνει ότι συμβούλεψε ο Γκουαρδιόλα. "Αν ο πρόεδρος μου τηλεφωνήσει, θα είμαι χαρούμενος να τον δω, αφού δεν τον έχω ακούσει ποτέ", δήλωσε ο Σάρι σε ερώτηση για το αν θα αισθάνεται ανασφαλής σε περίπτωση που τον καλέσει ο Ρώσος μεγιστάνας.

Ακόμα και να στηρίξει ο Αμπράμοβιτς τον 11ο μόνιμο προπονητή που έφερε μετά από την πρώτη θητεία του Μουρίνιο (ο πρώτος εξ αυτών, Άβραμ Γκραντ, είχε νικήσει με 6-0 τη Σίτι τον Οκτώβριο του 2007), δεν σημαίνει κάτι. Ο 52χρονος εφοπλιστής έχει ζητήσει ήδη από τραπεζίτες να βρουν αγοραστή για τον σύλλογο, τον οποίο έχει αφήσει χωρίς τεχνικό διευθυντή από τον Νοέμβριο του 2017 και την παραίτηση του Μάικλ Εμενάλο.

Σε τέτοιες περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα, ο Αμπράμοβιτς συνήθιζε να βρίσκει το εξιλαστήριο θύμα στην άκρη του πάγκου της ομάδας και ορισμένες φορές στη συνέχεια να βάζει βαθιά το χέρι στην 'τσέπη' για τον επόμενο προπονητή. Φέτος δαπάνησε πάνω από 150.000.000 ευρώ καθαρά για μεταγραφές και όμως βλέπει την ομάδα του πιο χαμηλά και από την περσινή σεζόν.

Αν στηριχθεί ο Σάρι, ο τεχνικός της Τσέλσι θα εξακολουθεί να μην έχει τα εργαλεία για να παίξει το παιχνίδι του, το 'Sarri-ball' της Νάπολι, έστω κι αν μετά από τον Ζορζίνιο, απέκτησε και τον Ιγκουαΐν. Κι επιπλέον, θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον 'αέρα' ουσιαστικά, αφού κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας πότε θα γίνει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Αν δεν στηριχθεί, λύσεις τύπου Γκους Χίντινκ μοιάζουν ξεπερασμένες και δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τη διάδοχη κατάσταση. Όπως και δεν υπήρχε ιδιαίτερος σχεδιασμός και για τον Σάρι, ο οποίος προσελήφθη λίγες μέρες μετά από την απόλυση του Κόντε, χωρίς να έχει στρωθεί το έδαφος για τα 'θέλω' του.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του Γκουαρδιόλα, η Σίτι είχε φροντίσει να γεμίσει το ρόστερ με παίκτες που γνωρίζουν το παιχνίδι του επιτυχημένου προπονητή, να πάρει για CEO και διευθυντή ποδοσφαίρου τους Φεράν Σοριάνο και Μπεγκιριστάιν που ήταν μαζί με τον Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα και στο τέλος έπεισαν τον Καταλανό να αναλάβει το πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν 6-0.

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK