Η Chelsea αλλάζει τον τρόπο που διαχειρίζεται τους νεο-Ναζί οπαδούς της

Μέχρι τώρα η Chelsea τιμωρούσε τους οπαδούς με παραβατική-ναζιστική συμπεριφορά, στις εξέδρες. Τους κρατούσε εκτός γηπέδου έως και για 3 χρόνια. Στο εξής θα τους δίνει δυο επιλογές.

Η Chelsea αλλάζει τον τρόπο που διαχειρίζεται τους νεο-Ναζί οπαδούς της

Οι οπαδοί της Chelsea ανήκουν στην κατηγορία των -πιο- πολιτικοποιημένων κερκίδων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Ένα κομμάτι των "μπλε" είναι γνωστό ως "Κυνηγοί κεφαλών" (Chelsea Headhunters) και συνδέονται με τη νεοναζιστική οργάνωση Blood and Honor. Το ένοπλο κομμάτι αυτής ανήκει στην Combat 18, εκ των πιο σκληρών ναζιστικών γκρουπ της ηπείρου.

Κατά καιρούς έχουν προκύψει διάφορα περιστατικά, με πρωταγωνιστές τους "Κυνηγούς κεφαλών" που δεν ανήκουν στον αθλητισμό ή στο γενικότερο πλαίσιο αυτού που λέμε "δημοκρατία" και "σεβασμός στον άνθρωπο".

Το τελευταίο μεγάλο συμβάν κατεγράφη στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν πολλοί οπαδοί συνελήφθησαν να τραγουδούν αντισημιτικά συνθήματα, τα οποία συνδύασαν με ναζιστικούς χαιρετισμούς, παρακολουθώντας ματς των Άγγλων, με την Τυνησία, σε pub του Volgograd. Πόλη στην οποία έπαιζαν τα "Τρία Λιοντάρια" και όπου δολοφονήθηκαν ένα εκατομμύριο Σοβιετικοί στρατιώτες, στην προσπάθειας τους να αναχαιτίσουν τους Ναζί. Στο στόχαστρο τους μπήκε και η Tottenham, σύλλογος που 'χει εβραϊκές καταβολές.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Roman Abramovich, ο οποίος είναι Εβραίος, αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό: αντικατέστησε την ποινή που επιβάλλεται στους ανεγκέφαλους οπαδούς με εκπαιδευτικά ταξίδια, στο Auschwitz. Σε περίπτωση που επαναληφθεί κάποιο ακραίο φαινόμενο, οι υπεύθυνοι θα 'χουν την ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ ενός τέτοιου ταξιδιού ή της αφαίρεσης του εισιτηρίου διαρκείας.

Η Chelsea αλλάζει τον τρόπο που διαχειρίζεται τους νεο-Ναζί οπαδούς της

Την αποκάλυψη έκανε η Sun, όπου ο πρόεδρος των "μπλε", Bruce Buck εξήγησε πως " αν απλά τιμωρείς τους ανθρώπους, δεν θα αλλάξουν ποτέ συμπεριφορά. Η νέα πολιτική μας έχει ως στόχο να αποκτήσουν την ευκαιρία να μάθουν τι έχουν κάνει οι Ναζί και οι ίδιοι να θελήσουν να συμπεριφέρονται καλύτερα. Μέχρι τώρα, τους οδηγούσαμε στην έξοδο και τους απαγορεύαμε την είσοδο στους αγώνες, για διάστημα έως και 3 χρόνια. Τώρα λέμε "αυτό που κάνεις είναι λάθος και έχεις μια επιλογή".

Μας πήρε πέντε χρόνια, για να καταλάβουμε πως η τιμωρία δεν είχε αποτέλεσμα

Ομολόγησε ότι " είναι δύσκολο να απομακρύνεις από μια εξέδρα 50 και 100 άτομα που 'χουν παραβατική συμπεριφορά. Έχουμε όμως, τον τρόπο να τους ταυτοποιήσουμε και να κάνουμε κάτι". Απώτερος στόχος είναι " να πείσουμε και τους άλλους συλλόγους να κάνουν τις δικές τους ενέργειες, ώστε να τακτοποιηθεί αυτό που ακόμα αποτελεί πρόβλημα. Μας πήρε πέντε χρόνια για να καταλάβουμε πως η τιμωρία δεν έχει αποτέλεσμα. Πριν ένα χρόνο, ο Roman κάθισε στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους του συλλόγου, για να βρουν ποια θα μπορούσε να είναι μια σωστή προσέγγιση. Έχουμε παρατηρήσει την αύξηση του αντισημιτισμού σε όλον τον κόσμο και αυτό μας οδήγησε σε ένα μακροπρόθεσμο project που είναι ικανό να την καταπολεμήσει".

Toν περασμένο Ιούνιο, 150 οπαδοί και εργαζόμενοι στον οργανισμό επισκέφτηκαν το διαβόητο στρατόπεδο θανάτου τον Ναζί, στην Πολωνία. Η Chelsea ενημέρωσε και ότι θα πληρώνει όλα τα έξοδα του εκπαιδευτικού αυτού ταξιδιού, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου εκτιμάται πως δολοφονήθηκαν 1.1 εκατομμύριο άνθρωποι. Το 90% ήταν Εβραίοι. Όσοι δεν σκοτώθηκαν στους θαλάμους αερίων, πέθαναν από την πείνα, την εξαναγκαστική εργασία, ατομικές εκτελέσεις, ιατρικά πειράματα και διάφορες ασθένειες.

Photo: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK