Η λύση είναι Champions League με δύο κατηγορίες και υποβιβασμό

UEFA και ECA συζητούν για τη μορφή που θα έχει το Champions League από το 2024, αν δεν τους καταστρέψει τα σχέδια η FIFA το 2021. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι κοσμοϊστορικές.

Η λύση είναι Champions League με δύο κατηγορίες και υποβιβασμό
AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Την ώρα που το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε τη νέα μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, μιας διοργάνωσης που εν δυνάμει μπορεί να εξελιχθεί σε ανταγωνιστή του Champions League, η UEFA έχει νέα προβλήματα που καλείται να αντικρούσει.

Περίπου έναν μήνα μετά από το MoU που υπέγραψε με την ECA, την ένωση 232 ευρωπαϊκών συλλόγων που ουσιαστικά καθορίζουν την πλεύση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal έβαλε φωτιά στους δύο οργανισμούς.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για μια νέα μορφή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η οποία θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες, προβιβασμό και υποβιβασμό, καθώς και αγώνες το Σαββατοκύριακο!

Το MoU που ανέβαλε το σχίσμα

Η δημιουργία μιας διοργάνωσης με τη μορφή λίγκας που θα αντικαθιστούσε το Champions League αποτελεί μια συζήτηση δεκαετιών, από την εποχή που η G14, η τότε ένωση των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης, είχε συνασπιστεί εναντίον της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Το πρώτο όνομα που είχε αποφασιστεί ήταν... Europa League, αλλά τα σχέδιά της αναβλήθηκαν όταν η UEFA άρχισε να αναδιοργανώνει τα τουρνουά της, με στόχο να αυξήσει την εμπορικότητα και να αναδιαμοιράσει τα έσοδα. Το Κύπελλο Κυπελλούχων καταργήθηκε και ενισχύθηκε το Champions League και το Κύπελλο UEFA, ενώ στη συνέχεια το τελευταίο μετεξελίχθηκε στο Europa League του σήμερα.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι ότι οι συμφωνίες γίνονται σε τριετή βάση, σε κύκλους που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα τηλεοπτικά συμβόλαια και τρόπο διεξαγωγής του τουρνουά. Ο τρέχων κύκλος κλείνει το 2021 και ως εκ τούτου οποιαδήποτε μεταβολή είναι αδύνατη.

UEFA General Secretary Theodore Theodoridis, UEFA President Aleksander Ceferin and UEFA Vice President Reinhard Grindel, from left, wait for the start of the 42nd ordinary UEFA congress in Bratislava, Slovakia, Monday, Feb. 26, 2018. (AP Photo/Ronald Zak)
UEFA General Secretary Theodore Theodoridis, UEFA President Aleksander Ceferin and UEFA Vice President Reinhard Grindel, from left, wait for the start of the 42nd ordinary UEFA congress in Bratislava, Slovakia, Monday, Feb. 26, 2018. (AP Photo/Ronald Zak) AP PHOTO/RONALD ZAK

Ο κύκλος 2021-2024 μοιάζει με την ευκαιρία να γίνουν οι όποιες νέες αλλαγές αποφασιστούν, ωστόσο UEFA και ECA φρόντισαν να κάνουν ανακωχή, όταν προχώρησαν σε κοινές ανακοινώσεις.

"Όσο θα είμαστε εμείς οι δύο επικεφαλής των αντίστοιχων οργανισμών, δεν θα υπάρξει Super League. Αυτό είναι γεγονός. Αν είχατε υλοποιήσει το φερόμενο ως σχέδιό σας, οι σύλλογοί σας θα είχαν χάσει το στάτους των σπουδαίων ομάδων στις καρδιές των φιλάθλων", είχε πει ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντρ Τσέφεριν, στον ομόλογό του της ECA και πρόεδρο της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι.

Το Champions League προσφέρει λίγα χρήματα

Το μνημόνιο που υπεγράφη εκείνη την ημέρα δεν κατεύνασε τους συλλόγους, μικρούς και μεγάλους, ούτε ικανοποίησε τα κύρια αιτήματά τους για περισσότερα χρήματα από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Όσο πλούσια κι αν είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, η συμμετοχή της στο Champions League, ανεξαρτήτως πορείας, της αποφέρει λιγότερα χρήματα από την ουραγό της Premier League κάθε χρόνο.

Η τηλεοπτική συμφωνία εντός των συνόρων μοιάζει αδύνατο να πλησιάσει εκείνη της Premier League, με συνέπεια η Παρί, όπως και οι σύλλογοι άλλων κορυφαίων πρωταθλημάτων, να απαιτούν από το Champions League (ή το Europa League) και την UEFA να κλείσουν αυτήν την 'ψαλίδα'.

Τα περίπου 90.000.000 ευρώ που εξασφαλίζει κατά μέσο όρο ο εκάστοτε πρωταθλητής Ευρώπης μοιάζουν... ψίχουλα, όταν η Μπαρτσελόνα μόλις την Πέμπτη συμφώνησε για επέκταση της συνεργασίας της με τη NIKE, η οποία θα δίνει ετησίως στους 'μπλαουγκράνα' 105.000.000 ευρώ ως χορηγία και 50.000.000 ευρώ για τη φανέλα της.

Όταν, δε, υπάρχουν 'κολοσσοί' του ποδοσφαίρου που όχι μόνο δεν φτάνουν στην κατάκτηση του τροπαίου ή σε προχωρημένες νοκ άουτ φάσεις, αλλά δεν συμμετέχουν καν στη διοργάνωση επειδή δεν προκρίνονται μέσω των πρωταθλημάτων τους, όπως συμβαίνει πχ. με τη Μίλαν και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι πιέσεις προς την UEFA είναι αναπόφευκτες για να αλλάξει το πεδίο.

Η λύση είναι Champions League με δύο κατηγορίες και υποβιβασμό
AP PHOTO/ANDREA COMAS

Οι 4 προτάσεις που φέρνουν τα πάνω κάτω

Οι αλλαγές που φέρονται να έχουν τεθεί προς συζήτηση, είτε πριν από την υπογραφή του MoU είτε την Τρίτη, στη συνάντηση UEFA και ECA στα γραφεία της πρώτης στη Νιόν, μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν κοσμοϊστορικές. Κι αυτό επειδή για πρώτη φορά υπάρχει πρόταση διαχωρισμού της διοργάνωσης σε δύο κατηγορίες, σε δύο επίπεδα.

ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Ο αριθμός των ομάδων της τελικής φάσης προτείνεται να παραμείνει ο ίδιος, ήτοι 32 ομάδες, όμως αυτές θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες από 16 η κάθε μία και η κάθε κατηγορία με τη σειρά της σε δύο ομίλους.

Η πρώτη κατηγορία, η κορυφαία εκ των δύο, θα περιλαμβάνει στην πρώτη έκδοσή της Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης από Ισπανία, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα από Ιταλία, Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ από Γερμανία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ από Αγγλία, Παρί Σεν Ζερμέν, Λιόν από Γαλλία.

Στη δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν σύλλογοι από άλλες χώρες, πιο χαμηλά στο UEFA ranking, ενώ στο τέλος κάθε χρονιάς θα υποβιβάζονται και θα προβιβάζονται δύο σύλλογοι. Οι 8 ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες 4 θέσεις κάθε ομίλου της πρώτης κατηγορίας θα προχωρούν στα προημιτελικά του τουρνουά.

ΑΓΩΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Μία εξίσου σημαντική αλλαγή που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις είναι η πρόταση να μεταφερθούν οι αγώνες του Champions League από Τρίτη και Τετάρτη μέσα στο Σαββατοκύριακο, μία αλλαγή που θα διαταράξει το καλεντάρι των εθνικών διοργανώσεων κάθε χώρας.

"Είμαστε το μεγαλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Κανείς δεν πρόκειται να αφήσει τα Σαββατοκύριακα. Και κανείς άλλος δεν έχει την αρμοδιότητα να μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Οπότε είναι πολύ ξεκάθαρο", δήλωσε πέρυσι ο πρώην διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, απαντώντας σε τέτοιες σκέψεις.

"Η UEFA και η ECA διαπραγματεύονται πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε οι άλλοι να μην ξέρουν για το λίφτινγκ, που θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά πρωταθλήματα. Μπορεί να αποβεί καταστροφικό", υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της Primera Division, Χαβιέρ Τέμπας.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ 14

Ο αριθμός των ομάδων σε κάθε όμιλο κατηγορίας (8) δεν είναι τυχαίος. Μία ομάδα που αποκλείεται από τη φάση των ομίλων με την τρέχουσα μορφή έχει δώσει μόλις 6 παιχνίδια στη διοργάνωση, κάτι που περιορίζει σημαντικά τα έσοδά της.

Με τη νέα μορφή, χωρίς να αυξάνονται οι ομάδες στο τουρνουά, το μίνιμουμ των αγώνων ταυτίζεται με τον αριθμό που είχε προτείνει παλαιότερα ο Ανιέλι: 14. Ως εκ τούτου, αυξάνονται τα εγγυημένα παιχνίδια των μεγάλων συλλόγων, που τώρα μπορούν να δώσουν μάξιμουμ 13, αν φτάσουν μέχρι τον τελικό.

Η λύση είναι Champions League με δύο κατηγορίες και υποβιβασμό
AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Τα περισσότερα παιχνίδια με τη νέα μορφή (μέγιστος αριθμός τα 19 για τις δύο φιναλίστ) παρέχουν μεγαλύτερα τηλεοπτικά έσοδα, έσοδα από εισιτήρια, έσοδα από εμπορικές συμφωνίες και χορηγίες, έσοδα από τις πωλήσεις προϊόντων.

ΜΟΝΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑ ΣΕΖΟΝ

Ακόμα μία πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι συζητήθηκε σε ρεαλιστική βάση είναι ο συσχετισμός μεταξύ τελικής φάσης της διοργάνωσης και των προκριματικών που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Μία ιδέα είναι να υποβιβάζονται 4 ομάδες από τη 2η κατηγορία και να μπαίνουν 4 καινούργιες κάθε νέα σεζόν, οι οποίες δεν θα προκύπτουν από νοκ άουτ γύρους, όπως ισχύει σήμερα, αλλά από δομή που επίσης θα περιλαμβάνει προβιβασμό και υποβιβασμό.

Με αυτόν τον τρόπο, το τουρνουά θα γίνει ακόμα πιο κλειστό για όσες ομάδες δεν έχουν πολλά χρήματα ή προέρχονται από μικρότερα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη.

Το 'αγκάθι' της FIFA για το 2021

Το περσινό φθινόπωρο διέρρευσε μέσω Football Leaks εμπιστευτική επικοινωνία που εμφάνιζε 7 κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν, τη Γιουβέντους, τη Μίλαν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ, να διερευνούν την πιθανότητα σχηματισμού μιας δικής τους διοργάνωσης, ώστε να διεκδικήσουν αστρονομική τηλεοπτική συμφωνία από εταιρία που θα μπορούσε να εδρεύει ακόμα κι εκτός 'γηραιάς Ηπείρου'.

Το MoU που υπεγράφη τον Φεβρουάριο στη Ρώμη μεταξύ UEFA και ECA δεσμεύει τους δύο φορείς όχι μέχρι το 2021, όταν κλείνει ο τρέχων κύκλος, αλλά μέχρι το 2024, όταν θα τελειώσει και ο επόμενος.

Ίσως γι' αυτόν τον λόγο, μόλις λίγες ημέρες μετά από το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η συντριπτική πλειονότητα των 232 συλλόγων της ECA έκανε ένα tweet με το οποίο εξέφρασε την περηφάνια του που ανήκει σε αυτήν την ένωση και διατράνωνε ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο.

Η λύση είναι Champions League με δύο κατηγορίες και υποβιβασμό
AP PHOTO/EVAN VUCCI

Η συσπείρωση τη δεδομένη στιγμή για την ECA είναι σημαντική και για ακόμη έναν λόγο. Χρονικά, πρώτος αντίπαλος είναι η FIFA, η οποία ενέκρινε ήδη το 'νέο' Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια (υπάρχει σκέψη να γίνει ετήσιο) και θα περιλαμβάνει 24 ομάδες.

Η συμφωνία της παγκόσμιας ομοσπονδίας περιλαμβάνει λίφτινγκ και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (αντικατάστασή του με νέα διοργάνωση εθνικών ομάδων) και αποσκοπεί σε ένα 12ετές τηλεοπτικό συμβόλαιο, που θα αρχίσει από το 2021 και θα αποφέρει στη FIFA το ποσό των 22.000.000.000 ευρώ.

Η ECA απάντησε άμεσα ότι κανένας σύλλογος μέλος της δεν θα συμμετάσχει στη νέα διοργάνωση, αφού, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζει τη... δική της το 2024: το νέο Champions League.

Photo credits: AP Photo/Ronald Zak, Evan Vucci, Gregorio Borgia, Andrea Comas, Darko Vojinovic

News 24/7

24MEDIA NETWORK