Οι '16' του Champions League είναι φτιαγμένες και για του χρόνου

Για να ξέρουμε τι λέμε, ως προς το τι θέλουν οι 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης που επιστρέφουν στα γήπεδα για τη διεκδίκηση του UEFA Champions League, διάβασε τι ισχύει σε κάθε χώρα εξ όσων έχουν ακόμα εκπρόσωπο και ψήφισε τα μέλη των προημιτελικών.

Οι '16' του Champions League είναι φτιαγμένες και για του χρόνου

Το UEFA Champions League είχε διάλειμμα, για το χειμώνα. Που ολοκληρώθηκε. Αρχής γενομένης από σήμερα οι 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης θα εμφανιστούν μπροστά σας, για να τακτοποιήσουν τους -διπλούς- νοκ άουτ αγώνες, με το VAR (Video Assistant Referee) να εφαρμόζεται για πρώτη φορά!

Με την ολοκλήρωση τους οι οκτώ θα συνεχίσουν και οι άλλες οκτώ θα ασχοληθούν μόνο με τα εθνικά πρωταθλήματα, για να διεκδικήσουν και να εξασφαλίσουν την πρόκριση στο UEFA Champions League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ξέρω. Δεν έπεσε ακριβώς το σαγόνι από την έκπληξη. Αν συνεχίσεις όμως, να διαβάζεις θα καταλάβεις πως πέραν του προφανούς (του τίτλου της καλύτερης), ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων θα δούμε αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα έχουν 'φτιαχτεί' και για του χρόνου.

Πρώτα ρίξε μια ματιά στη βαθμολογία της UEFA, με την Ισπανία να ολοκληρώνει την περίοδο 2012-13 την κυριαρχία της Αγγλίας, που για δυο σεζόν (2015-16 και 2016-17) έβλεπε και την πλάτη της Γερμανίας.

Ρόμα-Πόρτο (22.00, COSMOTE SPORT 1HD)

Δεκαπέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου στη Serie A (στην 23η από τις 38), η Ρόμα του Κώστα Μανωλά, βρίσκεται στην πέμπτη θέση -βασικά στο Νο6, αλλά ισοβαθμεί με την Αταλάντα που είναι από πάνω. Τι σημαίνει όμως, αυτό.

> Οι τέσσερις πρώτες της ιταλικής λίγκας είναι σήμερα οι Γιουβέντους, Νάπολι, Ίντερ, Μίλαν. Αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα, αυτές θα προκρίνονταν απευθείας στους ομίλους του UEFA Champions League. H απόσταση της Μίλαν από τη Ρόμα είναι ένας πόντος.

> Η 5η (Αταλάντα) και η 6η (Ρόμα) θα προωθηθούν στο UEFA Europa League, όπου θα αγωνιστεί και η κάτοχος του εγχώριου κυπέλλου.

H Πόρτο ηγείται της βαθμολογίας, στη Liga NOS με ένα πόντο διαφορά από τη δεύτερη Μπενφίκα και δυο από την τρίτη Μπράγκα, μετά το τέλος της 21ης από τις 34 αγωνιστικές.

> Οι δυο πρώτες θα πάρουν τα εισιτήρια για το UEFA Champions League.

> H πρωταθλήτρια θα τοποθετηθεί απευθείας σε ομίλους.

> Η δευτεραθλήτρια θα εμφανιστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο. Οι δυο επόμενες θα περάσουν στο UEFA Europa League.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Παρί Σεν Ζερμέν (22.00, COSMOTE SPORT 2HD)

Από φέτος oι ομάδες που θα σηκώσουν τα τρόπαια του UEFA Champions League και του UEFA Europa League θα βρεθούν αυτομάτως στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, για την ερχόμενη σεζόν -ανεξάρτητα από το πού θα τερματίσουν στις εγχώριες λίγκες.

> Αν η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι από την Αγγλία και δεν ανήκει στην πρώτη τετράδα της κατάταξης της εθνικής λίγκας, οι εκπρόσωποι του έθνους θα γίνουν πέντε που είναι και το 'ταβάνι'.

> Η 5η της κατάταξης θα πάει σε ομίλους του UEFA Europa League.

> Η έκτη θα παρουσιαστεί στoν τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League.

Κάτσε όμως, να δούμε το φανταστικό σενάριο που αγγλικές ομάδες παίρνουν το UEFA Champions League και το UEFA Europa League και την ίδια ώρα, δεν τερματίζουν στο ΤΟΡ4 της Premier League.

Αμφότερες οι 'εστεμμένες' θα μπουν σε ομίλους του UEFA Europa League και η τέταρτη ομάδα της κατάταξης θα προωθηθεί στο UEFA Europa League.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, μετά την 26η αγωνιστική (στο σύνολο των 38) στην πρώτη τετράδα βρίσκονται οι Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολουθούν οι Άρσεναλ (5) και Τσέλσι (6), με την απόσταση που υπάρχει από το Νο6 στο Νο7 (Γουλβς) να είναι 11 πόντοι.

Aς περάσουμε και στο τι ισχύει στη Ligue 1.

Έπειτα από 24 αγώνες (βασικά 11 από τις 20 ομάδες έχουν δώσει τόσους, οκτώ έχουν από 23 και η Παρί Σεν Ζερμέν έχει 22) στο σύνολο των 38, η PSG είναι στην κορυφή, με 59 πόντους. Ακολουθεί η Λιλ (σε 24 ματς έχει 49 πόντους) και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Λιόν, με 43 βαθμούς σε 24 παιχνίδια.

> Οι δυο που θα τερματίσουν στις κορυφαίες θέσεις θα προκριθούν απευθείας στους ομίλους του UEFA Champions League.

> H τρίτη θα βρεθεί στην τρίτη προκριματική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης.

> Η τέταρτη θα παίξει στο UEFA Europa League. Εκεί θα αγωνιστούν και οι κάτοχοι του Coupe de France και του Coupe de la Ligue.

> Αν οι κατακτητές είναι μέσα στις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκή πρόκριση, το 'δώρο' θα απολαύσουν αυτές που θα τερματίσουν στο Νο5 και το Νο6.

Tότεναμ-Ντόρτμουντ (Τετάρτη 13/2, 22.00, COSMOTE SPORT 1HD)

Για την Αγγλία μπορείς να μεταφέρεις το βλέμμα σου λίγο πιο πάνω. Εκτός και αν θυμάσαι τι ισχύει, αλλά όχι πού είναι η Τότεναμ στην κατάταξη. Μέχρι νεοτέρας, είναι πίσω από τους Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ.

Να δούμε και την κατάσταση της Bundesliga.

H Ντόρτμουντ φιγουράρει ως το φαβορί για να κατακτήσει το φετινό τίτλο, έξι χρόνια μετά την απόλυτη κυριαρχία της Μπάγερν Μονάχου. Μετά την 21η αγωνιστική είναι στο Νο1 της βαθμολογίας, με 50 πόντους -πέντε περισσότερους από εκείνους της Μπάγερν, οκτώ από την τρίτη Γκλάντμπαχ και 12 από την τέταρτη Λειψία.

> Οι τέσσερις πρώτες που θα 'πιάσουν' τις ισάριθμες κορυφαίες θέσεις στο τέλος της διαδρομής (34η αγωνιστική) θα βρεθούν στους ομίλους του UEFA Champions League.

> Η πέμπτη ομάδα (που σήμερα είναι η Άιντραχτ) θα πάει στο UEFA Europa League.

> Στο UEFA Europa League θα προκριθεί και η κάτοχος του DFB Pokal -ανεξάρτητα από τη θέση του στη λίγκα. Εκτός φυσικά, κι αν είναι έχει προκριθεί στο UEFA Champions League.

> Η έκτη (Μπάγερ) θα εμφανιστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League.

Άγιαξ-Ρεάλ Μαδρίτης (Τετάρτη 14/2, 22.00, COSMOTE SPORT 2HD)

Για αρχή να πούμε πως αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των ομάδων, στη σκηνή του UEFA Champions League. Ας επικεντρώσουμε τώρα, στον "Αίαντα". H Eredivisie βρίσκεται στην 21η ημέρα, από τις 34 της σεζόν. Στην κορυφή 'κάθεται' η Αϊντχόφεν με 56 πόντους, ακολουθεί ο Άγιαξ με 50 και Φέγιενορντ με 42, με την Άλκμααρ να είναι πέντε πόντους μακριά.

> Οι δυο πρώτοι θα πάρουν μια θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League.

> O τρίτος θα περάσει στο δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League.

> Από το Νο4 έως το Νο7 (ΑΖ, Βίτεζε, Ουτρέχτη και Βένλο, με τα σημερινά δεδομένα) θα μετάσχουν σε play-offs. Ο νικητής θα μπει στα play-offs του UEFA Europa League.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πιο πολύπλοκο -αν και απλό- θέμα με το τι ισχύει στην Ισπανία.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πολυνίκης του θεσμού που λέγεται UEFA Champions League (βλ. 25 τίτλοι). Που πριν πάρει αυτό το όνομα, λεγόταν Κύπελλο πρωταθλητριών. Και ως Κύπελλο πρωταθλητριών απήλαυσε δυο ομάδες που έκαναν το treble (Άγιαξ 1971-72-73 και Μπάγερν 1974-75-76). Παρεμπιπτόντως, είχε και την έκδοση της Ρεάλ που κατέκτησε πέντε σερί φορές την κορυφή της Ευρώπης (1956-57-58-59-60).

Επί ημερών τώρα, UEFA Champions League (1992-93) οι 'μερένχες' είναι οι μόνοι που 'χουν κάνει το 3/3. Γεγονός που δεν είχε κάποιο bonus, για παράδειγμα τη συμμετοχή στους ομίλους της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κάτι που όπως διάβασες, θα ισχύσει από φέτος και στο UEFA Champions League και στο UEFA Europa League.

Η LaLiga είναι το πιο ισχυρό πρωτάθλημα της Ευρώπης και εύλογα διαθέτει το πιο σύνθετο -αν και απλό- σύστημα πρόκρισης. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πάμε.

> Οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες της σεζόν (μετά την 23η αγωνιστική είναι οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ατλέτικο, Σεβίλλη) πηγαίνουν στους ομίλους του UEFA Champions League.

> Αν στην πρώτη τετράδα ανήκει ομάδα που πήρε το UEFA Champions League η θέση θα πάει στην 5η (Γκετάφε).

> Αν μέσα στο καλύτερο κουαρτέτο είναι και η κάτοχος του UEFA Europa League, στην Ευρώπη αντ' αυτής θα παίξει η έκτη της βαθμολογίας (Αλαβές).

> Υπό νορμάλ συνθήκες θέση στους ομίλους του UEFA Europa League παίρνουν η 5η της κατάταξης και η κάτοχος του Copa del Rey.

> Αν η κυπελλούχος είναι στην κορυφαία πεντάδα, τη θέση της παίρνει η 6η της βαθμολογίας.

> Αν η κυπελλούχος δεν είναι στο ΤΟΡ5, η 6η πάει στο δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League -όπου θα βρεθεί η 7η (Ρεάλ Μπέτις, σε περίπτωση που η 6η έχει πάει ήδη αλλού).

Δεν θέλω να μπερδεύεσαι. Θέλω να θυμάσαι πως ενώ η Ισπανία θα μπορούσε να δώσει έως έξι θέσεις στο UEFA Champions League, υπάρχει ο περιορισμός των 5 εκπροσώπων από την ίδια χώρα σε κάθε μία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εν τω μεταξύ, με τα τέσσερα πρώτα ζευγάρια, 'καθαρίσαμε' και τις λίγκες των επόμενων τεσσάρων που θα δειις να αγωνίζονται την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη 19/2 και Τετάρτη 20/2) και είναι τα εξής: Λιόν-Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ-Μπάγερν, Ατλέτικο-Γιουβέντους και Σάλκε-Μάντσεστερ Σίτι. Για αυτά θα ψηφίσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν εξαιρέσεις τη Σάλκε όλοι οι άλλοι έχουν τακτοποιηθεί, ως προς τη συμμετοχή τους στις κορυφαίες διοργανώσεις της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Τουλάχιστον, δείχνουν τακτοποιημένοι προς το παρόν.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK