Η Ντόρτμουντ αγόρασε ήδη την επόμενη γενιά που θα κυριαρχήσει

Η Ντόρτμουντ έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο τη φετινή σεζόν κι έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες, γι' αυτόν τον λόγο έκλεισε ήδη 4 (νεαρούς) παίκτες και ετοιμάζει την επόμενη μέρα όπου ευελπιστεί να ανατρέψει την Μπάγερν.

Dortmund's Marco Reus, 2nd for left, is celebrated by Dortmund's Jadon Sancho, right, and Dortmund's Paco Alcacer, left, after he scored his side's second goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Werder Bremen in Dortmund, Germany, Saturday, Dec. 15, 2018. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Marco Reus, 2nd for left, is celebrated by Dortmund's Jadon Sancho, right, and Dortmund's Paco Alcacer, left, after he scored his side's second goal during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Werder Bremen in Dortmund, Germany, Saturday, Dec. 15, 2018. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Μία ομάδα με το δεύτερο μικρότερο μέσο όρο ηλικίας διεκδίκησε τον τίτλο της Bundesliga μέχρι τέλους και μάλιστα για αρκετά μεγάλο διάστημα ήταν το φαβορί για τον εκτοπισμό της Μπάγερν Μονάχου μετά από 7 χρόνια κυριαρχίας.

Η Ντόρτμουντ δεν κατάφερε να πιει 'νερό' στην πηγή, αλλά και το ότι ουσιαστικά έκλεισε μια 'ψαλίδα' 30 πόντων σε σχέση με το 2017-2018 συνιστά από μόνο του μια τεράστια επιτυχία. Αυτό αναγνωρίστηκε από τους φιλάθλους που χειροκρότησαν θερμά στο τέλος του αγώνα κόντρα στην Γκλάντμπαχ, παρά την απώλεια του τίτλου.

Για να κάνει το βήμα παραπάνω, πάντως, η Μπορούσια δεν περιμένει να ωριμάσει αυτό το σύνολο των 25,1 ετών. Προβαίνει σε ενίσχυση του ρόστερ, έχοντας κάνει συμφωνίες εδώ και εβδομάδες και αρχίζοντας τις ανακοινώσεις μερικές ώρες μετά από το τέλος της σεζόν.

Οι επόμενοι βασικοί ακραίοι μπακ

Ο Νίκλας Σουλτς αποτελεί τυπικά την πρώτη μεταγραφή των Βεστφαλών. Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής ουσιαστικά θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον 31χρονο αρχηγό Μάρσελ Σμέλτσερ στη θέση του 'καθαρού' αριστερού μπακ, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο ηλικίας.

Ο διεθνής Γερμανός υπέγραψε συμβόλαιο 5ετούς διάρκειας και με τα 25.000.000 ευρώ που θα εισπράξει η Χόφενχαϊμ, η Ντόρτμουντ γεμίζει και τις δύο πτέρυγες της άμυνας!

Η Ντόρτμουντ αγόρασε ήδη την επόμενη γενιά που θα κυριαρχήσει

Αυτό διότι βρίσκεται πολύ κοντά στο κόλπο γκρόσο από δεξιά, αφού ετοιμάζεται να υπογράψει ένα προϊόν της Μασία που χάνεται ξανά μέσα από τα χέρια της Μπαρτσελόνα.

Ο Ματέου Μορέι δεν τα βρήκε με τους ανθρώπους των Καταλανών και μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Μετά από έναν τραυματισμό στον μηνίσκο του αριστερού γονάτου στην προετοιμασία του 2018, που τον άφησε 7 μήνες εκτός δράσης, οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν, με συνέπεια ο σύλλογος να τον βάλει στο 'ψυγείο'.

Ο 19χρονος Ισπανός εντυπωσίασε το 2017-2018 στο Youth League και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, προσέλκυσε ενδιαφέρον από Μπάγερν και Ντόρτμουντ, η οποία τελευταία φορά πήρε παίκτη από τη Μασία το 2017 (Σέρχιο Γκόμεθ).

Ο Μορέι αγωνίζεται ως δεξί μπακ, μια θέση την οποία του χρόνου μπορεί να καλύψει εξαιρετικά ο Ασράφ Χακιμί, αφού φέτος αγωνίστηκε κυρίως αριστερά. Ο 20χρονος Μαροκινός διεθνής είναι δανεικός για 2 σεζόν από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία για να σπάσει τον δανεισμό πριν από το καλοκαίρι του 2020 θα πρέπει να καταβάλει 15.000.000 ευρώ, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί, όσο ο Ντάνι Καρβαχάλ είναι υγιής.

Ο Γιούκας Πίστσεκ αποτελεί καλή λύση για αναπληρωματικός, ωστόσο το καλοκαίρι του 2020, όταν αποχωρήσει ο Χακιμί (έχει δηλώσει ότι θέλει να επιστρέψει στην Ισπανία κι έχει καλές σχέσεις με τον Ζινεντίν Ζιντάν), θα δημιουργηθεί μια μεγάλη 'τρύπα' σε αυτήν τη θέση, αφού ούτε ο -τότε- 35χρονος Πολωνός θα μπορεί να προσφέρει τις ίδιες βοήθειες.

Στόχος της Ντόρτμουντ είναι τον επόμενο χρόνο να ψηθεί ο Μορέι και να είναι έτοιμος να διαδεχθεί τον Χακιμί σε έναν χρόνο από τώρα και όλα αυτά χωρίς χρήματα!

Δύο αριστερά εξτρέμ που κάνουν τη διαφορά

Η μεγάλη ενίσχυση έγκειται στις θέσεις των μεσοεπιθετικών, εκεί όπου θεωρητικά η ομάδα δεν είχε πρόβλημα, με τον Μάριο Γκέτσε να κάνει καταπληκτική σεζόν, τον Μάρκο Ρόις να αποτελεί σταθερά και τον Τζέιντον Σάντσο να κάνει αξέχαστη σεζόν με 12 γκολ και 18 ασίστ.

Παρ' όλα αυτά, η επιστροφή του... δανεικού Κρίστιαν Πούλισιτς στην Τσέλσι, μετά από την πώλησή του τον Ιανουάριο για 64.000.000 ευρώ, αφήνει ένα αξιοσημείωτο κενό στο ρόστερ. Κι αν τυπικά, βάσει θέσης και μόνο, ο Σάντσο το καλύπτει απόλυτα στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, θεωρητικά ο Αμερικανός προσέφερε ποιοτική λύση σε κάθε γραμμή, κάτι που τον τελευταίο καιρό δεν κάνουν άλλοι παίκτες.

Γι' αυτόν τον λόγο, η Ντόρτμουντ απευθύνθηκε σε δύο μεσοεπιθετικούς που ξεχώρισαν τη φετινή σεζόν στις ομάδες τους και αποτελούν ευκαιρίες βάσει συμβολαίου, αφού δεν απαιτείται μια περιουσία για την αγορά τους.

Leverkusen's Julian Brandt, left, and Dortmund's Sokratis challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Bayer Leverkusen and Borussia Dortmund in Leverkusen, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
Leverkusen's Julian Brandt, left, and Dortmund's Sokratis challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Bayer Leverkusen and Borussia Dortmund in Leverkusen, Germany, Saturday, Dec. 2, 2017. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο πρώτος είναι ο παίκτης που δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες στη φετινή Bundesliga, ο Γιούλιαν Μπραντ, βασικός 'πυλώνας' ώστε η Λεβερκούζεν να κάνει ντεμαράζ στον rückrunde και να βγει στο Champions League.

Μετά από χρόνια μεταγραφικής φιλολογίας, ο 23χρονος αριστερός εξτρέμ, με τα 10 γκολ και τις 17 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν για τη Λεβερκούζεν, τη μοναδική ομάδα όπου έχει αγωνιστεί επαγγελματικά.

Στην τελευταία ανανέωση συμβολαίου, τον Απρίλιο του 2018, ένας όρος του επέτρεπε να σπάσει η συμφωνία για μόλις 25.000.000 ευρώ, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες μέρες κάτι που συνέβη ήδη, παρότι το συμβόλαιο έχει ισχύ μέχρι το 2021.

Dortmund's Jadon Sancho, up, and Moenchengladbach's Thorgan Hazard challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Borussia Moenchengladbach in Dortmund, Germany, Friday, Dec. 21, 2018. (AP Photo/Martin Meissner)
Dortmund's Jadon Sancho, up, and Moenchengladbach's Thorgan Hazard challenge for the ball during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Borussia Moenchengladbach in Dortmund, Germany, Friday, Dec. 21, 2018. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Μπραντ απέρριψε προτάσεις από Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Τότεναμ και Ατλέτικο Μαδρίτης και θα γίνει παίκτης της Ντόρτμουντ τυπικά την επόμενη εβδομάδα, μαζί με ακόμα έναν υψηλού επιπέδου αριστερό εξτρέμ της κατηγορίας.

Ο Τοργκάν Αζάρ, μετά από τα 10 γκολ και τις 11 ασίστ φέτος στο πρωτάθλημα, δεν κατάφερε να οδηγήσει κι αυτός την Γκλάντμπαχ στην τετράδα, αφού την ύστατη αγωνιστική έχασε τη θέση από τη Λεβερκούζεν, ωστόσο θα γίνει συμπαίκτης με τον αντίπαλό του όλη τη σεζόν.

Ο αδερφός του Εντέν Αζάρ τα τελευταία χρόνια στα 'πουλιάρια' έχει αναπτύξει τη δική του, αυτόνομη οντότητα, με συνέπεια η Γκλάντμπαχ αρχικά να ζητάει πάνω από 40.000.000 ευρώ για να τον παραχωρήσει. Το γεγονός ότι το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020, όμως, αποδείχθηκε αποτρεπτική συνθήκη για τέτοιες αξιώσεις, με συνέπεια οι δύο ομάδες να τα βρουν στα 30.000.000 ευρώ και το μόνο που απομένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις ο παίκτης να ανακοινώνεται την Τετάρτη.

Ο επιθετικός που θέλει και δεν έρχεται

Αυτό που ψάχνει από εδώ και πέρα η Ντόρτμουντ είναι ένας 'φουνταριστός' που θα πάρει τη φανέλα του βασικού και δεν θα την αφήσει, αποτελώντας ουσιαστικά τον διάδοχο του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Τα 'στοιχήματα' των Μαξιμίλιαν Φίλιπ και Μάριους Βολφ δεν έπιασαν, ο Αλεξάντερ Ίσακ είναι ακόμη 19 ετών και πιθανότατα θα δοθεί ξανά δανεικός ή θα προστεθεί ως αντάλλαγμα σε κάποια άλλη αγορά, ενώ ο Πάκο Αλκάθερ πέτυχε 18 γκολ κυρίως παίζοντας ως αναπληρωματικός.

Ο παίκτης που αγωνίστηκε περισσότερες φορές στην κορυφή του 4-2-3-1 του Λουσιάν Φαβρ ήταν ο Γκέτσε, ο οποίος είχε καταπληκτική απόδοση ως 'ψευδοεννιάρι', όμως η ομάδα θα λειτουργούσε καλύτερα αν είχε έναν κανονικό επιθετικό.

Η Ντόρτμουντ αγόρασε ήδη την επόμενη γενιά που θα κυριαρχήσει
AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Ο μεγάλος στόχος ήταν ο Σεμπαστιάν Αλέ της Άιντραχτ, ωστόσο από τη στιγμή που η ομάδα της Φρανκφούρτης θα χάσει τον Λούκα Γιόβιτς, θα ζητούσε σίγουρα πάνω από 30.000.000 ευρώ για να αποχωριστεί και τον 24χρονο Γάλλο.

Οι αγορές των Σουλτς, Αζάρ, Μπραντ, αλλά και οι χειμερινές των Αλκάθερ και Λεονάρντο Μπαλέρντι έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα από τις πωλήσεις -κατά κύριο λόγο- των Πούλισιτς, Ουσμάν Ντεμπελέ και Ομπαμεγιάνγκ Ως εκ τούτου, κίνηση για τον Αλέ θα πραγματοποιηθεί μόνο αν πρώτα πουληθεί κάποιος ποδοσφαιριστής.

Γι' αυτόν τον λόγο, η Μπορούσια φέρεται να κοιτάζει πιο φθηνές επιλογές, όπως ο Τούρκος διεθνής Τζενκ Τοσούν της Έβερτον (στο στόχαστρο και της Σάλκε), που δεν βρίσκεται σε πρώτο πλάνο από τον Μάρκο Σίλβα.

Από εκεί και πέρα, φήμες για εξτρέμ όπως ο Μάλκομ της Μπαρτσελόνα ή ο Ραφαέλ Καμάτσο της Λίβερπουλ, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, κρίνονται ως υπερβολικές, λόγω πληρότητας σε αυτές τις θέσεις.

Πωλήσεις με το μέτρο

Στον τομέα των πωλήσεων, δεν υπάρχουν διευθετημένες καταστάσεις μέχρι στιγμής, παρά μόνο προθέσεις. Η άφιξη δύο -κατά βάση- αριστερών εξτρέμ καθιστούν αμφίβολη την παρουσία του Ραφαέλ Γκερέιρο στην ομάδα τη νέα χρονιά, αφού ο Πορτογάλος, μετά από ένα εξαιρετικό διάστημα προ ετών, πέρυσι ουσιαστικά έχασε τη θέση του από τον 20χρονο Γιάκομπ Μπρουν Λάρσεν.

Βολφ και Φίλιπ δεν δικαιολόγησαν τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την αγορά τους, ωστόσο ακόμα κι αν πωληθούν, δεν θα φέρουν πίσω μεγάλα ποσά. Αυτά η Ντόρτμουντ ευελπιστεί να τα βρει από παίκτες που αγωνίζονται πιο πίσω.

Μαχμούντ Νταχούντ και Γιούλιαν Βάιγκλ είχαν ορισμένα καλά διαστήματα στην κοιλάδα του Ρουρ, ωστόσο αμφότεροι πλέον βλέπουν την... πλάτη του Αξέλ Βιτσέλ και του Τόμας Ντιλέινι, παρότι βρίσκονται σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία.

Dortmund's Julian Weigl gestures during the German Soccer Cup semifinal match between FC Bayern Munich and Borussia Dortmund at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Wednesday, April 26, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader)
Dortmund's Julian Weigl gestures during the German Soccer Cup semifinal match between FC Bayern Munich and Borussia Dortmund at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Wednesday, April 26, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Γι' αυτόν τον λόγο διαθέτουν μεταπωλητική αξία και η Ντόρτμουντ ευελπιστεί να εισπράξει αρκετά χρήματα, τουλάχιστον για έναν από του δύο αμυντικούς μέσους της.

Την ίδια στιγμή, αρκετές είναι οι ομάδες που εξετάζουν τους 3 νεαρούς στόπερ της ομάδας, με προτίμηση στον Αμπντού Ντιαλό. Ο 23χρονος Γάλλος, ο οποίος φέτος αγωνιζόταν τόσο κεντρικά όσο και αριστερά, βρίσκεται στο 'μπλοκάκι' της Παρί Σεν Ζερμέν.

Σε περίπτωση που οι πρωταθλητές Γαλλίας κάνουν κίνηση για την απόκτησή του, τότε η Ντόρτμουντ θα ζητήσει ένα αρκετά υψηλό αντίτιμο για τον παίκτη που αυτήν τη στιγμή φαντάζει ως ο ηγέτης της άμυνάς της.

Χρήματα τα οποία ίσως δεν επανεπενδυθούν στην ίδια θέση, από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν εκεί οι Μανουέλ Ακαντζί, Νταν Αξέλ Ζαγκαντού, Μπαλέρντι και ο Εμέρ Τοπράκ.

Photo credits: AP Photo/Matthias Schrader, Michael Probst, Martin Meissner

News 24/7

24MEDIA NETWORK