Οι 5 λόγοι που θέλουμε ξανά πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για 3η φορά στην ιστορία του, με συνέπεια να του ανοίξει η... όρεξη. Υπάρχουν 5 λόγοι που πρέπει να βρεθεί στην ίδια θέση, ίδια εποχή του χρόνου.

Οι 5 λόγοι που θέλουμε ξανά πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ
MOTION TEAM

Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια και εμείς ετοιμαζόμαστε για το... επόμενο. Ιδού οι 5 λόγοι που θέλουμε να δούμε στον θρόνο του πρωταθλητή και την επόμενη χρονιά τον Δικέφαλο του Βορρά.

1. Ένα ίσον κανένα

Αφήστε στην άκρη το μότο του Ραζβάν Λουτσέσκου "για μένα...". Ο ΠΑΟΚ το πήρε το πρωτάθλημα, άφησε πίσω του τα περσινά, δεν κλείστηκε στην εσωστρέφεια με την οποία κινδύνευε λόγω των γεγονότων στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ της προηγούμενης περιόδου και γιγαντώθηκε. Έφτασε στην επιβλητική κατάκτηση του πρωταθλήματος και εδώ ακριβώς είναι το μυστικό για τη συνέχεια. Ο Δικέφαλος έκανε 34 χρόνια για να πανηγυρίσει τον τίτλο στη Super League και σε αυτά μεσολάβησαν ουκ ολίγα. Το κυριότερο, δεν κατάφερε να βρει σταθερή και δυνατή διοίκηση. Ο Ιβάν Σαββίδης ήρθε, ο σύλλογος καθάρισε από το παρελθόν του και σιγά σιγά έχτισε την ομάδα και τη δυναμική για να φτάσει στον θρόνο.

Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα. Ένα ίσον κανένα. Το εφετινό ήταν η αναμονή, να φύγει αυτό το απωθημένο, να επιστρέψει το πρωτάθλημα στην Τούμπα για πρώτη φορά μετά από το 1985. Η συνέχεια, όμως, για τον ΠΑΟΚ πρέπει να είναι ανάλογη. Ο Δικέφαλος καλείται να 'χτίσει' τη δική του αυτοκρατορία και σίγουρα μπορεί να το κάνει, αφού μπαίνει σε καλύτερη αφετηρία από τους ανταγωνιστές.

Θέλουμε, λοιπόν, να δούμε τον ΠΑΟΚ ξανά πρωταθλητή όχι μόνο για το 'χτίσιμο' της δυναστείας του, αλλά για να επιβεβαιώσει ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι το εφετινό δεν ήταν 'φωτοβολίδα', δεν ήταν η εξαίρεση. Ήταν ο κανόνας από εδώ και στο εξής.

2. Η Φιέστα

Η φαντασμαγορική, είναι αλήθεια, γιορτή που ετοίμασε η ΠΑΕ στην Τούμπα για την κατάκτηση του τίτλου ανέβασε τον πήχη και ουσιαστικά άρχισε έναν άτυπο ανταγωνισμό για τους μελλοντικούς πρωταθλητές, όσον αφορά στις φιέστες. Είναι, όμως, κίνητρο και για τον ίδιο τον οργανισμό της ομάδας να ξεπεράσει τον... εαυτό της στο επόμενο πρωτάθλημα. Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα τι παραπάνω θα κάνει η ΠΑΕ στην επόμενη φιέστα και πώς αυτή θα μείνει το ίδιο αξέχαστη με την εφετινή.

Οι 5 λόγοι που θέλουμε ξανά πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ
MOTION TEAM

Πάντως, κακά τα ψέματα, τον φίλο του ΠΑΟΚ δεν τον απασχολεί πώς θα είναι η γιορτή στον επόμενο τίτλο, αρκεί αυτός να έρθει σύντομα. Επιστρέφουμε στο 1, ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη να 'χτίσει' το δικό του σερί στο πρωτάθλημα και να επιβεβαιώσει ότι είναι το next big thing του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο 15ο επεισόδιο του 'Pod-όσφαιρο', του ποδοσφαιρικού podcast του Contra.gr, οι δημοσιογράφοι του site θα συζητήσουν και θα αποθεώσουν (;) τη φιέστα του ΠΑΟΚ

3. Οι Ανταγωνιστές

Ο Ολυμπιακός έμεινε για δεύτερη σερί χρονιά χωρίς πρωτάθλημα. Πρωτάκουστο για μία ομάδα που από το 1997 και έπειτα κυριαρχούσε στις κατακτήσεις. Η ΑΕΚ το πήρε πέρυσι μετά από 24 χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβο, βουτηγμένη ξανά στην εσωστρέφεια, με ορατό τον κίνδυνο αυτή να γιγαντωθεί, αν χαθεί και το κύπελλο. Στην εξίσωση δεν μπαίνει ο Παναθηναϊκός των δικών του -χιλίων- προβλημάτων.

Η τριάδα, λοιπόν, των ανταγωνιστών θα μπει τη νέα σεζόν από διαφορετική αφετηρία, με τον ΠΑΟΚ να έχει πλεονέκτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στο ρόστερ, στο μομέντουμ, στη δυναμική, στη φόρα που του έδωσε ο εφετινός θρίαμβος. Μία δεύτερη συνεχόμενη κατάκτησή του 'βυθίζει' τους αντιπάλους σε κυκεώνα προβλημάτων. Εντάξει, εφέτος η κατάσταση σώθηκε στον Ολυμπιακό με το ωραίο ποδόσφαιρο που έπαιξε, κατά γενική ομολογία, αλλά και την πρόκριση επί της Μίλαν. Για μία τρίτη συνεχόμενη απώλεια πρέπει να αναζητηθούν ισχυρότερα άλλοθι. Ακόμα πιο ισχυρά από αυτό της διαιτησίας.

Οι 5 λόγοι που θέλουμε ξανά πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ
EUROKINISSI

Για την ΑΕΚ, τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Η Ένωση δεν έχτισε στον περσινό τίτλο και παρά το γεγονός ότι έχει μία 'Αγία Σοφιά' να (την) περιμένει τη μεθεπόμενη χρονιά, οι φίλαθλοι δεν θα αντέξουν να αρχίσουν νέο μέτρημα συνεχόμενων απωλειών πρωταθλήματος.

4. Το ρεκόρ εκτός ΠΟΚ

Το τέως ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν συνεχόμενους τίτλους. Οι υπόλοιπες 3 που συνθέτουν την εξάδα των πρωταθλητών στην ιστορία της Α' Εθνικής, δεν το έχουν καταφέρει. ΠΑΟΚ και Άρης έχουν από 3, με μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους, ενώ η ΑΕΛ έχει μείνει στο ένα, το ιστορικό του 1988.

Ο Δικέφαλος, λοιπόν, αν ανέβει στο θρόνο του πρωταθλητή ξανά, θα έχει πετύχει δύο πράγματα: το ένα είναι να ξεπεράσει τον συμπολίτη Άρη και να σταματήσει αυτή η άτυπη καζούρα και το δεύτερο θα γίνει η πρώτη ομάδα εκτός του 'Big-3' που θα πάρει το πρωτάθλημα συνεχόμενη χρονιά.

5. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

Κλισέ, αλλά ισχύει. Με τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή διαφοροποιήθηκε λίγο η ποδοσφαιρική πυξίδα και το εγχώριο προϊόν βγήκε έξω από τα στενά όρια της Αττικής. Εδώ και χρόνια το ποδόσφαιρο 'φώναζε' ότι ήθελε ισχυρό ανταγωνισμό εκ του Βορρά. Με την έλευση Σαββίδη, αλλά και την επιστροφή του (δυνατού) Άρη στην πρώτη κατηγορία, η κατάσταση αλλάζει. Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει ένα ισχυρό δίπολο που μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι 5 λόγοι που θέλουμε ξανά πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ
MOTION TEAM

Αυτά τα νέα δεδομένα, με την κατάκτηση ενός σερί πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, μπορούν να παγιωθούν. H τράπουλα μοιράζεται ξανά, το ΠΟΚ 'απειλείται' και με (σχεδόν δεδομένα) τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, ο Δικέφαλος του Βορρά έρχεται να πάρει τη θέση του και να 'μπει στο μάτι' των άλλων δύο συνδιεκδικητών.

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK