Οι ισπανόφωνοι πήραν (κακή) γεύση ενός ΠΑΟΚ - Άρης από τα παλιά

Το πρώτο ΠΑΟΚ - Άρης μετά από 4,5 χρόνια δεν είχε σχεδόν καμία διαφορά από τα προηγούμενα ντέρμπι Θεσσαλονίκης. Οι εννέα ισπανόφωνοι του αγωνιστικού χώρου έμαθαν τα επεισόδια, τις αποβολές, τα γκολ, τις διαμαρτυρίες, τα πάντα.

Οι ισπανόφωνοι πήραν (κακή) γεύση ενός ΠΑΟΚ - Άρης από τα παλιά
MOTION TEAM

'Hola, que tal'; Ο χαιρετισμός κάθε ισπανόφωνου ποδοσφαιριστή πρέπει να ακούστηκε αμέτρητες φορές στη φυσούνα της Τούμπας. Ο Άρης παρατάχθηκε με τους τέσσερις Ισπανούς και τους τρεις Αργεντινούς του ρόστερ του στην ενδεκάδα και μόλις με έναν Έλληνα, τον Μανώλη Σιώπη, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε στο τέρμα τον Αργεντινό Ροντρίγκο Ρέι και στην άμυνα τον Ισπανό Χοσέ Άνχελ Κρέσπο. Σχεδόν μία ενδεκάδα μιλούσε ισπανικά!

Κανείς τους δεν ήταν παρών στο προηγούμενο ντέρμπι Θεσσαλονίκης, πριν από 4,5 χρόνια στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Τότε υπήρχε μόνο ένας Ισπανός για κάθε ομάδα, ο Νταβίδ Αγκάνθο για τους γηπεδούχους, που πλέον είναι ο πρόεδρος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της πατρίδας του, και ο Λούκας Πέρεθ για τους φιλοξενούμενους, που πλέον αγωνίζεται σε Premier League και Primera Division.

Κι όμως, από εκείνο το 1-1 από το τέρμα του Ανδρέα Τάτου και το αυτογκόλ του Μπάμπη Οικονομόπουλου στο 1ο ημίχρονο, ελάχιστα άλλαξαν, όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα, σε σχέση με το τωρινό 1-1 από τα τέρματα του Δημήτρη Πέλκα και του Ματέο Γκαρσία στο 1ο ημίχρονο.

Οι ισπανόφωνοι που δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στα ντέρμπι "αιωνίων" της πόλης, δεν είδαν κάτι καινούργιο, αρχής γενομένης από τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο, πριν από τη σέντρα του αγώνα. Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν φίλαθλοι των φιλοξενουμένων...

Ο μοναδικός συνδετικός κρίκος με εκείνον τον αγώνα, ο Στέλιος Κίτσιου που τότε είχε μπει αλλαγή στη θέση του Κώστα Κατσουράνη, επιβεβαίωσε ότι το κλίμα παραμένει... εχθρικό ακόμα και μεταξύ των παικτών, αφού μόλις στο 2' αντίκρισε κίτρινη κάρτα για επικίνδυνο μαρκάρισμα. Στο 7ο λεπτό ήδη είχε μπει γιατρός στον αγωνιστικό χώρο, για φάουλ στον Γεβγέν Χατσερίντι.

Εκτός αγωνιστικού χώρου, οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο πέταλο έδειξαν ότι δεν είχαν μείνει... απροπόνητοι για τέτοιες περιστάσεις. Είχαν κρεμάσει από νωρίς ανάποδα τα πανό που είχαν αρπάξει ως λάφυρα από οπαδούς του Άρη και όπως αναμενόταν, τους έβαλαν φωτιά πριν από το 20λεπτο. Το μοναδικό... απρόοπτο ήταν που δεν χρειάστηκε διακοπή για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τον καπνό. Ο αντικυκλώνας "Ξενοφών" έκανε και κάτι καλό απόψε...

Ακόμα και το γκολ ήταν ένα blast from the past. Το πρώτο τέρμα που σημειώθηκε σε ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρη μετά από τις 16 Μαρτίου 2014 δεν γινόταν να μην περιλαμβάνει διαμαρτυρία. Χέρι του Χαμζά Γιουνές σε σέντρα του Ομάρ ελ Καντουρί στο όριο της μεγάλης περιοχής, ο διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος καταλόγισε πέναλτι, οι "κίτρινοι" διαμαρτυρήθηκαν. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Δημήτρης Πέλκας, ο οποίος νίκησε τον Χουλιάν Κουέστα για το 1-0 στο 25ο λεπτό.

Ίσως η μοναδική διαφορά σε σχέση με πολλά από τα ντέρμπι του παρελθόντος να ήταν το θέαμα. Αυτήν τη φορά δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες, δεν υπήρχε δημιουργία, δεν υπήρχαν πολλά γκολ. Αντιθέτως, όπως σε κάθε ντέρμπι που διεξάγεται σούρουπο, στο 37' ο σκηνοθέτης εμφανίστηκε κι αυτός καλά προπονημένος κι έκανε το απαραίτητο πανοραμικό πλάνο με τη δύση του ηλίου πίσω από το πέταλο της Τούμπας.

Στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου, έγινε κάτι που επίσης δεν είναι σπάνιο. Ένα λάθος της άμυνας από τους επιρρεπείς σε αυτό στόπερ του "δικεφάλου του βορρά", εν προκειμένω του πανάκριβου Χατσερίντι που αύξησε ανησυχητικά την ατομική συλλογή με σφάλματα, έδωσε την ευκαιρία στον Ματέο Γκαρσία να σημειώσει ένα κομβικό γκολ για τον Άρη σε εκτός έδρας ντέρμπι, στα χνάρια του Άγγελου Χαριστέα ή του Χαβίτο.

Οι παρεμφερείς εικόνες δεν αφορούν μόνο τον συσχετισμό με το απόμακρο παρελθόν, αλλά και με το πιο κοντινό. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ στην κερκίδα είδαν μία γνώριμη φιγούρα να κάνει ζέσταμα έξω από τον αγωνιστικό χώρο, τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, τον 'mr αλλαγή' του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Στο 2ο μέρος, οι ομοιότητες με το παρελθόν διατηρήθηκαν. Ο Πέλκας για ακόμα μία φορά στην καριέρα του χάνει γκολ από υπερβολική σιγουριά, στο τετ α τετ του 52ου λεπτού, ενώ λίγο αργότερα, ακόμα ένα ντέρμπι στιγματίστηκε από μία αποβολή (εκείνο πριν από 4,5 χρόνια είχε δύο). Ο Κίτσιου έκανε δυνατό μαρκάρισμα στον Γκαρσία και ο Σιδηρόπουλος του έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το κακό παιχνίδι συνεχίστηκε μέχρι τέλους, όταν οι δύο προπονητές, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Πάκο Ερέρα είχαν έντονη συνομιλία. Πρωτάρηδες και οι δύο στα ντέρμπι, αλλά με νοοτροπία... παλιού, διαμαρτύρονταν για κάποια φάση, ένα φαλτσοσφύριγμα, κάτι που δεν τους άρεσε. 'Ήταν μία συζήτηση μεταξύ δύο προπονητών που εκτιμά ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του άλλου', εξήγησε ο Ρουμάνος στο flash interview. Την ίδια ώρα, οι ισπανόφωνοι των δύο ομάδων χαιρετήθηκαν και είπαν 'adiós' προς το παρόν. Τώρα δεν είναι καινούργιοι, τώρα έμαθαν τι συμβαίνει σε ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρη, έστω και στη φάση ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας.

Σημειώσεις

>Η επιστροφή των ποδοσφαιρικών ντέρμπι Θεσσαλονίκης σημαίνει κι επιστροφή των επεισοδίων στο περιθώριο του αγώνα. Πριν από τη σέντρα, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ στις διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από τη θύρα 8, κατά την άφιξη της αποστολής του Άρη στο γήπεδο της Τούμπας. Δεν σεβάστηκαν ούτε τις παραδοσιακές καντίνες...

Οι ισπανόφωνοι πήραν (κακή) γεύση ενός ΠΑΟΚ - Άρης από τα παλιά
MOTION TEAM

> Το έχουμε δει στο εξωτερικό, το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Ο αντικυκλώνας "Ξενοφών" πήρε την μπάλα από το βολέ του Ζίβκο Ζίβκοβιτς στο παιχνίδι της Ξάνθης με τον ΟΦΗ και την έστειλε... κόρνερ.

> Η ΕΠΟ όρισε ημερομηνίες για το Κύπελλο Ελλάδας χωρίς να λάβει υπόψιν τις ημερομηνίες για το πρωτάθλημα Ελλάδας, αφού η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου. Βέβαια, η μετάθεση των αγώνων Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός και Πανιώνιος ΑΕΛ αποφασίστηκε μόλις τη Δευτέρα, ενώ αναβλήθηκε και το ΑΕΚ - Λαμία μετά από αίτημα της ομάδας από τη Φθιώτιδα. Μπέρδεμα; Ελλάδα...

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής

1ος όμιλος

Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννενα 1-2 (76' Κουλούρης / 18' Κρίζμαν, 40' Ξυδάς)

03/10 16:30 Θύελλα Καμαρίου - Ηρακλής

2ος όμιλος

Βόλος - Απόλλων Λάρισας 5-1 (21', 69' Μαντζής, 51' Κότο, 65' Πέντα, 62' Γκαρσία / 47' Λίταινας)

ΑΕΚ - Λαμία αναβλήθηκε

3ος όμιλος

ΟΦ Ιεράπετρας - Κισσαμικός 0-2 (48' Ζιούλης, 90' Βρεττός)

02/10 17:30 Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός

4ος όμιλος

Αήττητος Σπατών - Εργοτέλης 1-1 (80' Γροντής / 42' Καπνίδης)

ΠΑΟΚ - Άρης 1-1 (25' Πέλκας / 45+3' Γκαρθία)

5ος όμιλος

27/09 16:30 Άρης Αβάτου - Παναχαϊκή

27/09 21:30 Ολυμπιακός - Λεβαδειακός

6ος όμιλος

Απόλλων Παραλιμνίου - Τρίκαλα 1-1 (31' Μερεσιώτης / 43' Τσιμίκας)

Αστέρας Τρίπολης - Απόλλων Σμύρνης 2-1 (68' Μαρτίνεθ, 86' Βαγέντε / 74' Τζανετόπουλος)

7ος όμιλος

Ξάνθη - ΟΦΗ 0-0

Νίκη Βόλου - Κέρκυρα 0-1 (20' Κρητικός)

8ος όμιλος

27/09 16:30 Ηρόδοτος - Απόλλων Πόντου

03/10 17:30 Πανιώνιος - ΑΕΛ

Photo credits: Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK