Η ΣΠΑΛ δεν χάρισε ούτε τίτλο ούτε... Κάστανο στη Γιουβέντους

Η ΣΠΑΛ 'αμαύρωσε' το ντεμπούτο του Γρηγόρη Κάστανου με την πρώτη ομάδα της Γιουβέντους και χάλασε τη φιέστα τίτλου, μετά από τη νίκη της, ανατρέποντας το γκολ του ασταμάτητου Μόιζε Κεν.

Η ΣΠΑΛ δεν χάρισε ούτε τίτλο ούτε... Κάστανο στη Γιουβέντους
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Όλα ήταν έτοιμα για την απονομή. Η ομάδα με τα ασπρόμαυρα μπορούσε να κατακτήσει μαθηματικά το πρωτάθλημα αν έχανε ο αντίπαλός της ή αν νικούσε εκείνη σε εκτός έδρας αναμέτρηση με ομάδα που μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού. Δεν τα κατάφερε, αφού έπεσε θύμα έκπληξης, με συνέπεια η στέψη να πάρει παράταση.

Ο λόγος φυσικά για τη Γιουβέντους (και όχι για τον ΠΑΟΚ), η οποία ετοιμαζόταν να κατακτήσει για 8η σερί φορά τη Serie A, όμως η ΣΠΑΛ είχε διαφορετική άποψη. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να κάνει την ανατροπή και να πάρει κομβικής σημασίας νίκη με 2-1.

"Προσπάθησα να ταρακουνήσω τους παίκτες στην ανάπαυλα και κατάφεραν να βγουν από το κέλυφός τους", έλεγε μετά από το τέλος του αγώνα ο τεχνικός των γηπεδούχων, Λεονάρντο Σέμπλιτσι, ο οποίος βίωσε ένα déjà vu, αφού και την περσινή χρονιά 'έκοψε' σημαντικούς βαθμούς από τους 'μπιανκονέρι'.

Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν η ΣΠΑΛ είχε αποσπάσει ισοπαλία 0-0 από τους επίδοξους πρωταθλητές Ιταλίας, με τη Νάπολι να πλησιάζει στη βαθμολογία και να δίνει νέο ενδιαφέρον στην κούρσα. Στον λόγο που είχε βγάλει τότε, θα μπορούσε να μην αλλάξει ούτε τελεία και θα ήταν επίκαιρος έναν χρόνο μετά.

"Έχουμε πολλά να χάσουμε. Ξεμένουμε από παιχνίδια και χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πάρουμε πόντους. Αντιμετωπίζουμε την καλύτερη ομάδα στην Ιταλία, μία από τις πιο δυνατές στην Ευρώπη, όμως και πάλι χρειάζεται να προσπαθήσουμε για ένα θετικό αποτέλεσμα", είχε πει στους παίκτες του.

Ο 51χρονος τεχνικός είναι με διαφορά ο μακροβιότερος στον ίδιο πάγκο ομάδας της τρέχουσας Serie A, με μοναδική εξαίρεση τον σαββατιάτικο αντίπαλό του, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ανέλαβε τη ΣΠΑΛ τον Δεκέμβριο του 2014 και την οδήγησε σε δύο σερί προβιβασμούς και στην επιστροφή στα 'μεγάλα σαλόνια' για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.

Η ΣΠΑΛ δεν χάρισε ούτε τίτλο ούτε... Κάστανο στη Γιουβέντους
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Την περσινή σεζόν, οι ιδιοκτήτες της ΣΠΑΛ από το 2013, Σιμόνε Κολομπαρίνι και ο πατέρας του, Φραντσέσκο, αντιστάθηκαν στις φωνές που ήθελαν εκτός τον Σέμπλιτσι, λόγω άσχημων αποτελεσμάτων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Ακολούθησε ένα σερί 4 θετικών αποτελεσμάτων, που οδήγησαν την ομάδα στην παραμονή της στην κατηγορία.

Έναν χρόνο μετά, η ΣΠΑΛ βρισκόταν σε αντίστοιχη κατάσταση. Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου είχε μία νίκη σε 18 αγωνιστικές. Η Serie B είχε ανοίξει τις αγκάλες της και την περίμενε πίσω, ωστόσο η Ρόμα, για ακόμα μία φορά φέτος, ήρθε για τη διάσωση. Οι 'τζιαλορόσι' ηττήθηκαν και στον 2ο γύρο από την παρέα του Σέμπλιτσι, η οποία πήρε φόρα και νίκησε Φροζινόνε και Λάτσιο στη συνέχεια. Η ήττα από την Κάλιαρι ήταν ένα πισωγύρισμα, αλλά οι 9 βαθμοί που πήρε προηγουμένως, έβγαλε τη ΣΠΑΛ από τη διακεκαυμένη ζώνη.

Ο αγώνας κόντρα στη Γιουβέντους έμοιαζε καταδικασμένος, όμως τόσο ο τεχνικός των γηπεδούχων όσο και ο... Αλέγκρι άφησαν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Με το πρωτάθλημα να έχει κριθεί ουσιαστικά, αφού η Γιουβέντους ήταν 20 βαθμούς πιο ψηλά από τη Νάπολι, ο προπονητής των 'μπιανκονέρι' δεν δίστασε να παρατάξει ουσιαστικά τη δεύτερη ομάδα και όχι μόνο. Ο Μόιζε Κεν βρέθηκε στο αρχικό σχήμα, ο Πάουλο Ντιμπάλα επίσης, όμως μαζί τους έπαιξε και ο 17χρονος στόπερ Πάολο Γκότσι που έκανε ντεμπούτο, καθώς και ο 21χρονος μέσος Γρηγόρης Κάστανος!

Ο Κύπριος διεθνής ανήκει στη 'γηραιά κυρία' από το 2014 και φέτος έχει 28 αγώνες με την Κ23 στη Serie C. Απέναντι στη ΣΠΑΛ αγωνίστηκε για 'παρθενική' φορά με την πρώτη ομάδα (έχει αρκετές παρουσίες στον πάγκο, χωρίς να μπει αλλαγή), ωστόσο εμφανίστηκε τρακαρισμένος και αντικαταστάθηκε στο 61', έχοντας τη χειρότερη βαθμολογία στον ιταλικό Τύπο σε σχέση με τους συμπαίκτες του.

"Είχαμε αρκετούς νεαρούς παίκτες που τα πήγαν καλά, όμως πάνω από όλα, στο δεύτερο γκολ δείξαμε έλλειψη εμπειρίας. Έπρεπε να αντιδράσουμε καλά στο 2ο ημίχρονο, όμως δεν μπορούσαμε να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Ο Γκότσι είχε καλή απόδοση, ο Κάστανος δυσκολεύτηκε λίγο στον ρόλο του mezzala (σ.σ. ο ακριανός μέσος σε τριάδα) , ενώ οι Χανς Νικολούσι και Στεφί Μαβιντιντί (σ.σ. πέρασαν αλλαγή στο 2ο μέρος) τα πήγαν καλά", δήλωσε στο 'Sky Sport Italia' ο Αλέγκρι.

Η ΣΠΑΛ δεν χάρισε ούτε τίτλο ούτε... Κάστανο στη Γιουβέντους
AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η Γιουβέντους, πάντως, κρατούσε τον τίτλο στα χέρια της για μερικά λεπτά, αφού στο 30' ο Κεν συνέχισε το σερί του. Ο 19χρονος επιθετικός σκόραρε για 6ο σερί παιχνίδι που έχει συμμετάσχει με σύλλογο και εθνική, συνεχίζοντας να ανεβάζει τον προσωπικό πήχη.

Στο 2ο ημίχρονο, η ΣΠΑΛ εκμεταλλεύτηκε την πειραματική ενδεκάδα της Γιουβέντους και την απειρία ορισμένων παικτών και έκανε την ανατροπή, πρώτα με τέρμα του Κέβιν Μπονιφάτζι και στη συνέχεια με γκολ του 37χρονου Σέρτζιο Φλόκαρι, ενός ποδοσφαιριστή που άρχισε να αγωνίζεται το 1997!

"Ο στόχος του πρωταθλήματος σχεδόν έχει επιτευχθεί. Χρειαζόμασταν έναν πόντο, ενώ αν η Νάπολι δεν κερδίσει όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια, τότε αυτό θα είναι αρκετό", έλεγε αργότερα ο Αλέγκρι για να χρυσώσει το 'χάπι'.

Η ΣΠΑΛ πήρε μια νίκη που τη φέρνει στην 14η θέση, 7 βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Για 2η διαδοχική σεζόν δεν χάνει από τη Γιουβέντους εντός έδρας και μετά από τις νίκες επί της Ρόμα και της Λάτσιο, εξελίσσεται σε... φονέα των γιγάντων.

Η Γιουβέντους έκανε δοκιμές και ξεκούρασε παίκτες ενόψει Άγιαξ. Η αναμέτρηση με τη ΣΠΑΛ ευνόησε και τις δύο ομάδες, αφού οι μεν γηπεδούχοι πέτυχαν νίκη σωτηρίας, οι δε φιλοξενούμενοι... κλείδωσαν φιέστα τίτλου στην έδρα τους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK