Κανείς δεν θα δηλητηριάσει τη Salisbury FC

Μια αγγλική ομάδα που έχει ανέβει δύο κατηγορίες σε τρεις χρονιές, αλλά είδε την πόλη της να γίνεται πρώτο θέμα στις παγκόσμιες ειδήσεις εξαιτίας ενός διπλού δηλητηριασμού. Ο αγώνας της Salisbury FC να 'καθαρίσει' το όνομα της πόλης είναι άνισος, αλλά δεν έχει χαθεί.

Κανείς δεν θα δηλητηριάσει τη Salisbury FC

Η νευροτοξική ουσία Novichok παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην πρώην Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '70. 'Novichok' σημαίνει 'αυτός που έρχεται'. Η ουσία είναι παρόμοιας σύνθεσης με τις VX και Σαρίν, αλλά θεωρείται 10 φορές πιο θανάσιμη. Αυτό που προκαλεί ουσιαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό είναι επιβράδυνση στους χτύπους της καρδιάς με συνέπεια τον θάνατο από ασφυξία.

Η χρήση της έχει απαγορευτεί από μια σειρά συμφωνιών μεταξύ των κρατών, παρ' όλ' αυτά είναι η ουσία που σκότωσε τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και την κόρη του, Γιούλια, τον Μάρτιο του '18 στο Salisbury της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Έκτοτε, η πόλη βιώνει τα πρώτα στάδια ενός επιχειρηματικού μαρασμού και η μόνη της ελπίδα είναι η ποδοσφαιρική της ομάδα, Salisbury FC.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση σε ένα παγκάκι έξω από το εστιατόριο Zizzi's, ένα από τα πολλά της μικρής πόλης που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Σαουθάμπτον, που βλέπει τους τζίρους του να πέφτουν μετά το συμβάν του Μαρτίου.

Η οικονομία του Salisbury βασίζεται στους χιλιάδες τουρίστες που καταφτάνουν κάθε χρόνο για να επισκεφτούν τον μεσαιωνικό ναό της πόλης. Φέτος, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και ο τζίρος των εστιατορίων έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει στο Salisbury. Για την ακρίβεια, φοβάται μην έρθει σε επαφή με κάτι που θα του στοιχίσει τη ζωή.

Britain's Prime Minister Theresa May, centre, is briefed by members of the police as she views the area where former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter were found critically ill, in Salisbury, England, Thursday, March 15, 2018.  May on Wednesday expelled 23 Russian diplomats, severed high-level contacts and vowed both open and covert action following the incident. (Toby Melville/PA via AP)
Britain's Prime Minister Theresa May, centre, is briefed by members of the police as she views the area where former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter were found critically ill, in Salisbury, England, Thursday, March 15, 2018. May on Wednesday expelled 23 Russian diplomats, severed high-level contacts and vowed both open and covert action following the incident. (Toby Melville/PA via AP) AP IMAGES

(η πρωθυπουργός, Theresa Mae, στο σημείο που ο Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επαφή τους με το Novichok στο Salisbury - AP Photo/Toby Melville)

Η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η Salisbury FC που έχει ανέβει δύο κατηγορίες τα τελευταία τρία χρόνια και φέτος παίζει στην έβδομη τη τάξει αγγλική κατηγορία, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις συνέπειες του Novichok.

Οι παίκτες της ομάδας το σκέφτονται διπλά για να κατέβουν στο κέντρο και να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ ένας από τους βασικούς χορηγούς διστάζει πλέον να αναμιχθεί ακόμα περισσότερα βλέποντας την πόλη σε συγκρατημένη παρακμή.

Το ζήτημα παίρνει ξεκάθαρα ψυχολογικές διαστάσεις, καθότι δεν υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος για κάποιον επισκέπτη, τουλάχιστον εφόσον δεν είναι διπλός πράκτορας ή κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου που ακούστηκε στα πέρατα της γης, αλλά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί. Και προς αυτήν την κατεύθυνση (την κατεύθυνση της επόμενης, αισιόδοξης μέρας) δουλεύει και η ποδοσφαιρική ομάδα.

Η σπουδαία μικρή Salisbury FC

Κανείς δεν θα δηλητηριάσει τη Salisbury FC

Η Salisbury FC ιδρύθηκε το 2015 και έκτοτε καταπίνει τις κατηγορίες. Η τρέχουσα λίγκα της ονομάζεται Southern League Premier Division South και οι οπαδοί της είναι οι πιο πιστοί της κατηγορίας, καθώς κόβει κατά μέσο όρο 700 εισιτήρια στα εντός έδρας παιχνίδια της. Μέσος όρος που φλερτάρει με ομάδων της ελληνικής Super League.

Προπονητής είναι η παλιά δόξα της Portsmouth και της Birmingham, Steve Claridge, ο οποίος είναι και μέτοχος της ομάδας, έχοντας επενδύσει δεκάδες χιλιάδες λίρες από τον λογαριασμό των δικών του καταθέσεων για την ανάπτυξή της. Μάλιστα, ο Claridge έπαιζε μέχρι τον Αύγουστο του '17, όταν σε ηλικία 51 ετών έσπασε δύο πλευρά και το χέρι του στο ματς με τη Fareham Town για τα προκριματικά του FA Cup.

"Αυτό που συνέβη στο Salisbury φέτος και γενικότερα τέτοιου είδους καταστάσεις φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά. Δεν τους απομακρύνουν", τονίζει ο Claridge, ο οποίος σημειωτέον δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του ως προπονητής της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια.

Κανείς δεν θα δηλητηριάσει τη Salisbury FC

(αριστερά, ο προπονητής Steve Claridge)

(κι εδώ ένα σπουδαίο γκολ που έχει πετύχει)

Ο πρόεδρος Ian Hammond, συνταξιούχος πρώην επιχειρηματίας, αναφέρει στο BBC ότι το συμβάν του Μαρτίου επικρατεί ως θέμα σε όλες τις συζητήσεις όταν η ομάδα ταξιδεύει εκτός έδρας. "Όλοι με ρωτάνε πώς μας έχει επηρεάσει το Novichok και τους απαντώ ότι προτιμώ να μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι συνεχίζουν τη ζωή τους, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στις επιχειρήσεις".

Και τι συμβαίνει όταν θέλουν να πείσουν έναν παίκτη να πάρει μεταγραφή στη Salisbury;

Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Νομίζω ότι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πια.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η πιο ευχάριστη. Αυτή που πραγματικά καταδεικνύει την επόμενη μέρα. Πολλοί παίκτες αντιπάλων ομάδων κάνουν πλάκα στους συναδέλφους της Salisbury, ρωτώντας πριν το ξεκίνημα του ματς "είναι εντάξει να σου σφίξω το χέρι;" ή "παίζετε με τις κανονικές σας εμφανίσεις ή φοράτε ειδικές στολές για να μη μολυνθείτε;".

"Δεν μπορείς να μη σκεφτείς τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Πρέπει να υποστηρίξεις την κοινότητα, την πόλη. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές μέχρι την πόλη για να φάω, για να δώσω το παρών", προσθέτει ο Claridge που μένει περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που κατοικούν μακριά από το Salisbury και ουσιαστικά κάνουν ένα μικρό ταξίδι για να αγωνιστούν.

Ένας μάλιστα ζει στο Μπρίστολ, 70 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της ομάδας, ενώ ο μέσος Lewis Benson, έρχεται με συγκοινωνία από το Winchester.

"Γίναμε είδηση για τους λάθος λόγους"

Κανείς δεν θα δηλητηριάσει τη Salisbury FC

Το match programme των εντός έδρας αγώνων πουλάει πάνω από 200 αντίτυπα σε κάθε ματς και βασίζεται στα έσοδα από τη διαφήμιση που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται σε αυτό. Το μπάτζετ της ομάδας είναι 15.000 ευρώ το μήνα και οι χορηγίες είναι η βασική πηγή εσόδων για τον Hammond.

Για παράδειγμα, η Value Cars Group, τοπική εταιρία ταξί, βάζει πάνω από 10.000 ευρώ το χρόνο στην ομάδα και σε αντάλλαγμα εμφανίζεται στις πινακίδες γύρω από το χορτάρι, στο match programme, αλλά και στο σάιτ της ομάδας. Παρ' όλ' αυτά, η εταιρία παρουσιάζει σημαντική ζημία φέτος.

"Η εταιρία βασίζεται στους πελάτες που θέλουν να πάνε από το ξενοδοχείο τους σε παμπ, εστιατόρια ή στο γειτονικό Stonehenge", λέει ο Adrian Sainsbury, οπαδός της ομάδας και διευθυντής της Value Cars Group. "Αλλά όλη η πελατεία εξαφανίστηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι, και έχω πολλούς οδηγούς που πραγματικά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Είχαμε πραγματικά πολλή δουλειά, αλλά ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 30% πλέον".

Κανείς δεν θα δηλητηριάσει τη Salisbury FC

Το κλίμα στα αποδυτήρια δεν είναι άσχημο, σύμφωνα με τους παίκτες της Salisbury FC, αλλά όπως τονίζει ο μέσος Benson, "δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι περνάνε άσχημα πράγματα από το μυαλό σου όταν κατεβαίνεις στο κέντρο για ψώνια ή για φαγητό. Μας έπαιξαν στις ειδήσεις για τους λάθος λόγους".

Σύμφωνα με τον Gary Nunn, έναν από τους 180 οπαδούς της ομάδας που έχει κάρτα διαρκείας, "οι περισσότεροι οπαδοί των αντιπάλων είναι πολύ συμπονετικοί μαζί μας. Είναι πραγματικά στενάχωρο για μια πόλη που έχεις συνηθίσει να είναι ζωντανή και με πολύ κόσμο και τουρισμό να συμβαίνει κάτι που της κόβει τη φόρα".

Το επιμύθιο όμως έρχεται δια στόματος Alec Hayter, του εκπρόσωπου Τύπου της ομάδας. "Η ομάδα είναι μια παρηγοριά από μόνη της για τον κόσμο. Αν μη τι άλλο, είναι ένας τρόπος να ξεχνιούνται οι κάτοικοι και να πηγαίνουν παρακάτω".

Φωτογραφίες: Salisburyfc.co.uk

Πηγή: BBC Sport

News 24/7

24MEDIA NETWORK