Η Ρεάλ πήρε το ντέρμπι με ποντίκια, χειρονομίες και διαιτησία

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ανώτερη από την Ατλέτικο στο Derbi Madrileño, υπερκέρασε τα... ποντίκια στον 'προδότη', επιβλήθηκε με 3-1 στο 'Μετροπολιτάνο', όμως ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει λόγους να είναι έξαλλος.

Η Ρεάλ πήρε το ντέρμπι με ποντίκια, χειρονομίες και διαιτησία
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Σαντιάγο Σολάρι έκανε λόγο για το καλύτερο παιχνίδι των παικτών του από τον Δεκέμβριο. Μόνο ένα τέτοιο θα μπορούσε να χαλάσει τη στατιστική της Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι 'ροχιμπλάνκος' είχαν δεχθεί 3 γκολ σε έναν αγώνα Primera Division εντός έδρας μόνο μία φορά από το 2012. Ήταν το 2016 από τη... Ρεάλ Μαδρίτης.

Η νίκη με 3-1 ήταν τουλάχιστον δίκαια, μέσα στην... αδικία της. Η εικόνα του αγώνα τεκμηριώνει το σκορ, οι διαιτητικές αποφάσεις όχι. Γι' αυτόν τον λόγο, ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος στο 'Γουάντα Μετροπολιτάνα'. Όπως θα ήταν ούτως ή άλλως, αφού επρόκειτο για Derbi Madrileño.

Ήταν ο αγώνας εκείνος που είθισται να κερδίζει, ή τουλάχιστον να μην χάνει η Ατλέτικο. Φέτος, νίκησε στην παράταση για το Super Cup Ευρώπης και απέσπασε 0-0 στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'. Στα τελευταία 5 ντέρμπι σε όλες τις διοργανώσεις δεν είχε ήττα και δεν είχε σκοπό να χάσει τώρα, αφού κάτι τέτοιο θα έφερνε τη Ρεάλ από πάνω στη βαθμολογία.

Επιπλέον, δεν ήθελε να δώσει χαρά σε έναν... προδότη. Έτσι αντιμετωπίστηκε ο Τιμπό Κουρτουά από τους φιλάθλους των 'ροχιμπλάνκος', που πριν από τη σέντρα, πέταξαν ψεύτικα ποντίκια στην τιμητική πλάκα που είναι αφιερωμένη σε εκείνον (και πολλούς παλιούς αστέρες της ομάδας) έξω από το γήπεδο.

Η εχθρότητα που θα αντιμετώπιζε ο Βέλγος τερματοφύλακας δεν ενόχλησε τον Σολάρι, που τον επανέφερε στην ενδεκάδα, μετά από τη διακοπή του Copa del Rey κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όπου αγωνίστηκε ο Κέιλορ Νάβας. Μάλιστα, ο Αργεντινός τεχνικός επιφύλασσε και δύο εκπλήξεις, αφού χρησιμοποίησε τον Ρεγκιλόν αριστερά αντί του Μαρσέλο κι έδωσε ξανά φανέλα βασικού σε έδρα μεγάλου αντιπάλου στον 18χρονο Βινίσιους, κρατώντας τον Γκάρεθ Μπέιλ στον πάγκο.

Το πλάνο δούλεψε άρτια. Η Ατλέτικο δεν βρήκε χώρους, ακόμα κι αν είχε στις τάξεις της έναν δικό της... διπλό πράκτορα. Ο Άλβαρο Μοράτα ανήκει στην Ατλέτικο εδώ και λίγες μέρες, την ομάδα στην οποία άρχισε να παίζει ως έφηβος, μέχρι που έφυγε για η Χετάφε και από εκεί για τη Ρεάλ. Το επαγγελματικό ντεμπούτο του έγινε με τους 'μερένγκες' το 2010 και έκτοτε συνδέθηκε για τα επόμενα χρόνια με αυτούς τους Μαδριλένους, μέχρι που ο άλλοτε μεγάλος αντίπαλος ήταν ο μοναδικός που του άνοιξε τις πόρτες φέτος.

Ο 26χρονος Ισπανός έπαιξε με μεγάλο πάθος για να αποδείξει τα... νέα συναισθήματά του, ωστόσο τα τρεξίματα και οι κινήσεις του δεν είχαν ουσία. Δεν τροφοδοτήθηκε, δεν δημιούργησε, δεν εκτέλεσε, δεν φάνηκε, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Ο Σέρχιο Ράμος και ο Καζεμίρο δεν του το επέτρεψαν. Και όταν ήρθε η ώρα, συνεισέφεραν και επιθετικά. Στο 16ο λεπτό, μετά από εκτέλεση κόρνερ, 4 παίκτες της Ατλέτικο μάρκαραν τον αρχηγό της Ρεάλ, με συνέπεια ο Βραζιλιάνος να μείνει αφύλαχτος και με 'ψαλίδι' να ανοίξει το σκορ.

Η χαρά δεν κράτησε πολύ, αφού μετά από ένα κλέψιμο του Άνχελ Κορέα στο κέντρο (υποψία φάουλ), ο Αντουάν Γκριεζμάν έφυγε στο τετ α τετ με τον Κουρτουά και έκανε αυτό που έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι επιθετικοί στην Ισπανία: πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Βέλγου.

Η Ρεάλ πήρε το ντέρμπι με ποντίκια, χειρονομίες και διαιτησία
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το twitter εξερράγη για ακόμα μία φορά με την αδυναμία αυτή του 26χρονου τερματοφύλακα, την ώρα που το κοινό στην εξέδρα που τον αποδοκίμαζε και συνέχιζε να του πετάει λούτρινα ποντίκια όλο αυτό το διάστημα, ξέσπασε σε χειροκροτήματα και γέλια.

Η Ρεάλ δεν είχε πει την τελευταία λέξη της, όμως. Το μομέντουμ δεν άλλαξε και οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν το πάνω χέρι. Στο 41ο λεπτό, σε μία εφόρμηση του Βινίσιους από αριστερά, ανατράπηκε από τον Χοσέ Χιμένες εκτός περιοχής, έπεσε εντός και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι. Ακόμα και μετά από την εξέταση του video.

Ο Ράμος άφησε τις εκτελέσεις αλά Πανένκα, σούταρε με δύναμη, νίκησε τον Γιαν Όμπλακ και έφτασε τα 11 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, στην πιο παραγωγική χρονιά του στην επίθεση, έστω κι αν όσον αφορά στα ανασταλτικά καθήκοντα δεν διανύει την καλύτερη σεζόν.

Το 2ο ημίχρονο ήταν διαφορετικό. Ή προσπάθησε να γίνει, ωστόσο ο διαιτητής σταμάτησε δύο φορές τον Μοράτα από το να πάρει εκδίκηση από την πρώην ομάδα του. Αρχικά, μετά από παρέμβαση VAR, ακυρώθηκε ορθώς ένα γκολ του Ισπανού επιθετικού στο οποίο κρέμασε τον Κουρτουά στην αντεπίθεση και στη συνέχεια δεν του καταλογίστηκε πέναλτι σε ανατροπή από τον Καζεμίρο στο 67'.

Ο Μοράτα δεν είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω στον αγώνα και αντικαταστάθηκε από τον Ντιέγκο Σιμεόνε στο 71'. Τρία λεπτά αργότερα, μία άλλη αλλαγή, ο Μπέιλ, έγραφε το 3-1 με πλασέ και το 100ό τέρμα του με τη φανέλα της Ρεάλ, εκμεταλλευόμενος ανεξήγητο κενό στο δεξί άκρο της άμυνας.

Η Ρεάλ πήρε το ντέρμπι με ποντίκια, χειρονομίες και διαιτησία
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Μέσα σε λίγα λεπτά στο 2ο ημίχρονο, ο συναισθηματικός καμβάς των φιλάθλων της Ατλέτικο χρωματίστηκε από τη χαρά του γκολ του Μοράτα, τη στενοχώρια της ακύρωσης, την οργή από το πέναλτι που δεν καταλογίστηκε και την απογοήτευση από το γκολ του Μπέιλ. Και ξανά από την οργή, όταν τον είδαν τον Ουαλό να κάνει corte de manga, μία πασίγνωστη (και ουχί ευγενική) χειρονομία.

Η αποβολή του Τόμας Πάρτεϊ λίγο αργότερα ήρθε να ολοκληρώσει την πανωλεθρία των 'ροχιμπλάνκος', που είχαν την ευκαιρία να πετάξουν εκτός μάχης τίτλου τη Ρεάλ και ίσως εκτός μάχης ακόμα και για τη 2η θέση για σερί χρονιά και τελικά βρέθηκαν έναν πόντο πίσω της και πιθανότατα αποχαιρέτησαν τον τίτλο. Με μία λέξη 'Wandazo', όπως το χαρακτήρισε η 'Marca' στην ιστοσελίδα της.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK